Tina Maze se je še drugič v treh dneh okitila z zlatom. Foto: Reuters
Tina Maze se je še drugič v treh dneh okitila z zlatom. Foto: Reuters
Tina Maze
Tina Maze je v značilnem slogu proslavila drugo zlato medaljo na tem svetovnem prvenstvu. Foto: EPA
Podelitev medalj in otroška Zdravljica v Tinino čast
Massi: Ta kolajna malo tudi za Matejo Svet

Medalje je tradicionalno podelil predsednik FIS-a Gian-Franco Kasper, posebne drese pa je izročila Američanka Tamara McKinney, ki je leta 1989 zmagala v Vailu v kombinaciji in prehitela Vreni Schneider. Mazejeva ima že dva modra dresa, ki jih dobijo svetovni prvaki. Srebro je pripadlo Avstrijki Nicole Hosp, bron pa njeni rojakinji Michaeli Kirchgasser.

Na delovni dan se je na osrednjem trgu zbralo malce manj gledalcev, vse več pa je slovenskih navijačev.

Če ne bi zmagala, bi bilo res smešno
"Če ne bi zmagala, bi bilo res smešno. Pritisk je bil res velik. Naredila sem to, kar se je pričakovalo, a ni bilo lahko," je v ciljni areni pojasnila junakinja svetovnega prvenstva v Vailu.

V pogovoru za TV Slovenija z Urbanom Laurenčičem je po zmagi na kombinaciji delovala zelo utrujeno, od srca se ji je odvalil velik kamen, saj je bila velika favoritinja za zmago.

"Pred slalomom sem bila zelo nervozna. Videti je bilo enostavno, a ni bilo tako. Tudi ob taki prednosti je treba odsmučati še slalom. Malce sem bila prazna zaradi tega napornega programa," je pojasnila 31-letna Črnjanka, ki ima v Vailu že dve zlati in eno srebrno odličje.

Slalomska proga prava "čofta"
"Priprave za kombinacijo so vedno posebne. Na smuku je bilo ledeno, v slalomu pa prava 'čofta'. To je bila velika razlika. Danes je bil težek dan, vsi so pričakovali zmago. To je logična posledica mojih nastopov," je še dodala najboljša slovenska športnica.
Massi: Končno osvojila zlato, ki ji pripada
V cilju je bil navdušen tudi vodja ekipe Andrea Massi. "Dobro se počutim. Kombinacija nam do zdaj ni bila usojena. Vsi to interpretirajo kot nekaj samoumevnega, saj je dobra v smuku in slalomu, a ni tako. Videli ste moško tekmo. Končno je osvojila zlato, ki ji pripada," je pojasnil Massi.

"Podlaga je bila zelo agresivna. V Vailu smo trenirali na trši podlagi. Na tem smučišču je čisto drugačen sneg. Zelo je agresiven. Pokvaril sem si smučarske čevlje in malo sem šel na 'rit'," se je pošalil Massi.

Nastop na ekipni tekmi fizično in tehnično neizvedljiv
"Treba bo analizirati slalom. Izkoristiti bo treba še treninge. Jutri bo trenirala veleslalom. Čaka nas težka bitka za zadnji dve kolajni," je dodal režiser neverjetnih uspehov Mazejeve, ki je pojasnil odločitev, da ne bo nastopila na ekipni tekmi. "Tako smo določili že na začetku progama. Osredotočili se bomo na veleslalom in slalom, v katerem so, z vsem spoštovanjem, večje možnosti za medaljo. Nemogoče bi bilo, da bi še jutri tekmovala na ekipni tekmi. Fizično in tehnično bi bilo neizvedljivo."

Ta kolajna malo tudi za Matejo Svet
Za konec je Massi to kolajno poklonil tudi legendarni Mateji Svet, ki je v Vailu pred 26 leti postala svetovna prvakinja v slalomu: "Berem vašo zgodovino športa. Matejo Svet zelo spoštujem, a je ne poznam. Upam, da se tudi ona veseli te medalje. Vem, kaj so naredili z njo. Ogromno sem se naučil iz tega in skušal narediti vse, da se to ne bi ponovilo. Ta kolajna je malo tudi zanjo."

Podelitev medalj in otroška Zdravljica v Tinino čast
Massi: Ta kolajna malo tudi za Matejo Svet