SP v alpskem smučanju 2017
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.9 od 136 glasov Ocenite to novico!
Ilka Štuhec
Ilka Štuhec je deset let po naslovu svetovne mladinske prvakinje osvojila še svojo prvo medaljo na članskih svetovnih prvenstvih. In to kar zlato v najbolj prestižni disciplini, smuku. Foto: Reuters
Stephanie Venier, Ilka Štuhec in Lindsey Vonn
Tudi preostali dobitnici medalj sta bili presrečni, celo Lindsey Vonn je povedala, da je bron enak zlatu, potem ko je imela to sezono ogromno težav. Foto: EPA
VIDEO
Štuhčevi težje pred mikro...
VIDEO
Ilka Štuhec: Pred tekmo s...
VIDEO
V Ilkini ekipi od razburj...
VIDEO
St. Moritz: Podelitev zla...
VIDEO
Podelitev rož najboljšim...

Dodaj v

Res nor dan: Ilkino zlato in Zdravljica sprožila val čustev

Odmevi po 21. slovenski medalji na SP-jih
12. februar 2017 ob 16:52,
zadnji poseg: 12. februar 2017 ob 18:25
St. Moritz - MMC RTV SLO

Morda je Ilka Štuhec ključni korak k zlati medalji na smuku v St. Moritzu naredila še pred štartom: "V tistih zadnjih trenutkih sem bila prava jaz, pripravljena, da se vržem dol."

Velika tekmovanja pogosto spodrežejo krila favoritom in tudi Ilka Štuhec je na letošnjem svetovnem prvenstvu že dvakrat spoznala, kako tenka je meja med uspehom in razočaranjem. Zato je bilo zelo pomembno, da pred smukom, kjer je zaradi treh zmag v svetovnem pokalu in najboljših časov na treningih veljala za prvo favoritinjo, odmisli vse tisto, kar bi lahko negativno vplivalo na njeno smučanje: "Danes sem bila malenkost bolj nervozna kot običajno na tekmah svetovnega pokala. A v tistih zadnjih trenutkih, preden sem štartala, sem bila prava jaz, pripravljena, da se vržem dol."

Smuči neverjetno hitre
In to je storila tako, kot zna le ona. Brezkompromisno. Na selektivni progi Engiadina je že takoj začutila, da ima na nogah zmagoviti material: "Smuči so bile neverjetno hitre, to sem začutila že zgoraj." Niti napaka, ko je v levem zavoju zgrešila idealno linijo, je ni vrgla iz tira: "Predvsem sem želela ohranjati hitrost, razmišljala pa sem tudi, kaj še prihaja, kaj bo treba še narediti. Drži, vožnja ni bila idealna, a očitno dovolj hitra. V cilju sem začutila olajšanje, ko sem prevzela vodstvo, zadovoljna sem bila s tistim, kar je pisalo na semaforju, in upala, da bo to dovolj," je povedala 26-letna Mariborčanka.

Vse odrekanje je poplačano
Olajšanje v cilju je bil izjemno. S člani svoje ekipe je Ilka sprva le točila solze sreče. Vse odrekanje je poplačano, vse operacije kolena pozabljene, potem ko je dolgo čakala, da po naslovu mladinske svetovne prvakinje v slalomu in smuku zablesti še med elito. Ilka Štuhec je osvojila 21. slovensko kolajno na svetovnih prvenstvih v alpskem smučanju, dvanajsto po osamosvojitvi. Najboljša udeleženka SP-jev je seveda Tina Maze z devetimi kolajnami, štiri zlatimi, za prvo zlato kolajno pa je leta 1989 poskrbela Mateja Svet (slalom).

Vsa slovenska reprezentanca navdušena
Zgovorne so tudi solze Maruše Ferk (23. mesto), ki je bila izjemno vesela za svojo reprezentančno kolegico: "Res nor dan. Danes se je to moralo zgoditi. Saj smo vedeli, da se bo. Poslušali smo himno, ves čas solze, solze ..." Izjemen uspeh Ilke Štuhec je vlil moči tudi Boštjanu Klinetu, ki je dobri dve uri za Štuhčevo odlično opravil svoje delo na moškem smuku in bil sedmi. O Ilki Štuhec je povedal: "Neverjeten dosežek. Njeno vožnjo sem spremljal v cilju. Ko sem slišal slovensko himno, je priletel val čustev."

Bo uspeh prinesel boljše razmere za vadbo?
Da ima Slovenija, ki pravzaprav nima pravega poligona za smuk, drugič zapored svetovno prvakinjo v smuku, je spet zgodba zase. Trener ženske reprezentance Dejan Šteharnik (Ilkin uspeh je komentiral s presežniki: "Super, enkratno, fenomenalno.") upa, da bo odslej drugače: "Upam, da bo od zdaj mogoče kaj lažje, da bomo lažje v Sloveniji dobivali dobre pogoje za treninge. Treba je najboljše izkoristiti to, kar imamo. Žal treningi od 7. do 9. ure dopoldne niso dovolj. Zato je pač treba biti večino časa v tujini, kar seveda stane."

Vonn: Ta bron je kot zlato
Srebrno medaljo je na 2.521 metrov dolgi progi presenetljivo osvojila Stephanie Venier, ki je šele zadnji trenutek dobila mesto v avstrijski reprezentanci: "Presrečna sem. Dobro sem smučala, hitrejša sem bila kot na treningu, a bi bila zadovoljna tudi, če ne bi osvojila medalje." Lindsey Vonn, z 32 leti najstarejša dobitnica medalje na SP-jih, se je po vseh težavah brona (njena deveta medalja na velikih tekmovanjih) veselila kot zlata: "Po Cortini nisem imela več toliko samozavesti, potem sem v St. Moritzu še odstopila na superveleslalomu. Šla sem na polno. Nisem še prava, ampak vseeno je bilo to dovolj za medaljo. Bala sem se, da me bo še kakšna smučarka prehitela, zelo sem vesela, da se je izšlo. Ta bron je kot zlato."

"Zdaj se zavedam, kaj sem naredila"
Na zlato medaljo je morala Ilka Štuhec čakati do večerne podelitve priznanj na osrednjem trgu v St. Moritzu, kjer ji je pevski zbor zapel Zdravljico. "Počasi prihajajo za menoj vsi občutki. Povrnili so se vsi slabi dnevi. Ponosna sem, da sem vztrajala in da imam zlato medaljo," je strnila vtise za TV Slovenija, nato pa stopila tudi pred kamero avstrijske televizije ORF in v tekoči nemščini povedala: "Občutek je bil neverjeten. Zdaj se zavedam, kaj sem naredila." Še enkrat se je spomnila, kako ji je mati stala ob strani ob vseh težavah in poškodbah, ko se je tudi sama spraševala, zakaj sploh nadaljevati kariero.

T. O.
Prijavi napako
Komentarji
heron
# 12.02.2017 ob 17:06
IZ SRCA JI PRIVOŠČIM IN NJENI MATERI. BRAVO!!!
vaza
# 12.02.2017 ob 17:19
Ilka zasluži vse čestitke, cela Slovenija je trepetala, ko se je čakalo tja do številke 20.
Me pa je presenetil posnetek z Marušo Ferk, to je tako lepo, ko so tekmovalke team in privoščijo ena drugi.
gstk
# 12.02.2017 ob 17:23
Ferkove solz pokažejo veličino Ilke in to da imamo končno spet žensko smučarsko reprezentanco.
Bravo Maruša in Ilka
generusus
# 12.02.2017 ob 18:05
Slovenia FIRST, America THIRD.

;-)
KLIPAN
# 12.02.2017 ob 17:33
Bravo Ilka, bravo Maruša!!
Guztl
# 12.02.2017 ob 18:09
Velik + tud za Ferkovo, punci želim kakšno kolajno, ker verjamem da dobr trenira!
generusus
# 12.02.2017 ob 18:16
Iva, Ilko in Marušo so solze sreče naredile nesmrtne.

:-)
SLOBloodPatriot
# 12.02.2017 ob 18:18
Njena mama serviserka ji je pripravila prave rakete, daleč najhitrejše. Res vsa čast tudi Darji Črnko, ki se je letos prelevila v najboljšo serviserko v belem cirkusu.
fanica28
# 12.02.2017 ob 18:23
Res iskreno veselje Maruše, me je ganilo, upam da ji slalom dobro uspe
Ilka pa je v čist svojem svetu, jaz sem jokala med himno in zdaj bom najbrž tut
Mama je pa zakon!
kladionicar113
# 12.02.2017 ob 19:24
windmaster
# 12.02.2017 ob 19:05
Ma kakšen red bull neki! Alpsko mleko je zakon!
anny22
# 12.02.2017 ob 17:41
Lepo verzijo Zdravljice so izbrali. Velikokrat je slišati precej "lovske" izvedbe. :)
SLOBloodPatriot
# 12.02.2017 ob 18:40
Bravo, fantastično zapeta himna otroškega zborčka, podobno kot pred 2 letoma v Beaver Creeku.
Kris
# 12.02.2017 ob 17:39
Slovenka in Švicar ponovno kralja smuka tako kot že v Vailu! Šest zlatih sedaj na SP, po ena v vsaki disciplini, razen v smuku imamo dve zvezdici. Kdo bi si to mislil v času Križaja ali Koširja, ko se je usmerjalo bolj ali manj le v tehnične discipline, tekmovalci pa so na koncu obstali na eni sami disciplini - slalomu. Na katerega čakaš do zadnjega dne prvenstva in na koncu prdneš v roso. Čestitke Ilki, ki je bila sposobna pozabiti dva flopa in odpeljati smuk kariere za zlato medaljo. Pomembno je boriti se na več frontah, takoj imaš več šans za uspeh (vprašajte Tino ali Norvežane). Recept je znan: odcepiti se od SZS, takoj ko je mogoče. Juniorska vzgoja še zdaleč ni slaba, a v članski konkurenci je treba stopnjevati in graditi rast in ne stagnirati.

Zanimiv razplet obeh smukov. Pri ženskah se je vse odločilo do št. 10, medtem ko se je pri fantih takrat začelo šele zapletati. Vreme je igralo določeno vlogo, zanimivo pa da je skoraj vsak smukač do številke 10 prevzel vodstvo. Küng in Jansrud sta skupaj pričakala odličen nastop novega prvaka Feuza, kasneje sta ju zrinila z stopničk Guay in Franz. Kline je nastopil nad pričakovanji, spodnja analiza pa kaže kako blizu je bil prvi moški smukaški medalji. Seveda pa Kline ni Ilka Štuhec, ki lahko izgubi pol sekunde v enem sektorju pa potem vseeno gladko zmaga.

primerjava Feuz: Kline
18.50 (29.) - 0.18 (6.)
28.91 (17.) -0.24 (2.)
43.28 (6.) -0.11 (1.)
1:03.90 (2.) +0.36 (10.)
1:20.00 (1.) +0.38 (4.)
1:38.91 (1.) +0.52 (7.)

Očitno je da Feuz ni začel najhitreje, je pa v srednjem delu stopnjeval tempo in to prinesel v cilj. Kline je v nasprotju s Švicarjem odlično začel in bil absolutno najhitrejši še pri 3. merjenju, v naslednjem sektorju pa izgubil skoraj pol sekunde. Toda tudi tu ni šla medalja dokončno po zlu - po zadnjem merjenju je šel iz idealne linije in tam izgubil 4 stotinke proti Guayu, ki se mu je posrečil odličen finiš. Če bi Kline zadnji sektor presmučal tako kot Miha Hrobat, bi imel bron. Kakorkoli že, vseeno super tekmi in sijajen slovenski uspeh.
Zogi
# 12.02.2017 ob 17:55
Bravo Ilka ! Tvoja zmagovalna mentaliteta kljub smoli v prešnjih tekmah ni bila vprašljiva!
Zdaj pa se pripravi na veličastven sprejem v Mariboru!!
Zeebra
# 12.02.2017 ob 20:09
@Vamis & Tinkola
A vidva razumeta, da zmaga tisti, ki najhitreje pride do cilja? In kaj če Ilka ne bi naredila tiste napake pri zavoju, a potem bi bla super zmagovalka al kako? Dejstvo je, da nobeni ni uspela popolna vožnja. In če bi že rada govorila o popolnih vožnjah in bi tako tudi vse odpeljale, potem sem siguren da bi zmaga še enkrat odšla k Ilki. Konec. Ilka je zlata in nobena druga.
Churchill W.
# 12.02.2017 ob 19:25
Jest sem še vedno pod vtisom. Mislm Ilka je tolk simpatična, da ti res pritečejo solze sreče.
Enostavno ne moreš biti ne čustven.

Maruša....kapo dol. mislm, da tud če bi jo sama osvojila nebi bila nič manj vesela. Že njen intervju, ko ni spravila skupaj dveh besed....

Massi...izjava, ki jo je dal.....boljš če bi bil tiho! Že zadnjič od Ilkinem odstopu izjava, ki ni bila na mestu....kaj je treba razlagat, da ti je hudo za vsako tekmovalko, ki odstopi in zraven dodati, da niso bili nikoli res v dobrih odnosih. Tole danes.....da pa nebi zmagala, če Sofia nebi naredila napake....podn!!!

Še enkrat več....Ilka carica! Simpatična zmagovalka!
Heisenberg
# 12.02.2017 ob 17:51
Bravo Ilka, čestitke celi ekipi, privoščim iz srca. Z veseljem bom sedaj pogledal podelitev in popil kozarec šampanjca na Ilkino čast. Šampionka!
jakosol
# 12.02.2017 ob 20:07
Če bi moral danes izpostaviti samo eno stvar, so to solze sreče Maruše Ferk ob intervjuju. Kaj tako iskrenega pa že dolgo nisem videl. Spoštovanje, Maruša.
MinisterGregor
# 12.02.2017 ob 18:40
Kurja koža po celem telesu!!!
los-t
# 12.02.2017 ob 18:35
Ampak ta boga Sofia je pa letos vedno druga, ko se gre za medalje pa četrta, zdej se mi pa že mal smil...vseen, bravo Ilka, cakam himno...!!!!!
gorencx
# 12.02.2017 ob 18:18
Ilka je boljša kot Milka!
bruhnmici
# 12.02.2017 ob 20:16
@jakosol: podpišem! Marušina reakcija je bila zares nekaj tako iskrenega in tako lepega, da je polepšala že tako lep dan. Take reakcije povedo o človeku marsikaj. Zame je Maruša od tega trenutka (prej jo žal nisem poznal), najprej predvsem dobra, nesebična osebnost, potem pa vse ostalo. Osebnostna lastnost, ki je vse bolj redka. Podoben primer je bil Janez Marič, ki je Jakovu Faku privoščil medaljo, ob uspehu jokal v garderobi in dejal "Jakov ti si naš ponos" ... on pa njemu "ne Janez, ti si". Trenutki za zapomnit si. Čestitke vsem borcem na belih poljanah.
Gautama
# 12.02.2017 ob 19:08
Maruša Ferk, kako si se mi prikupila! :)
Lepo, da je tako vesela za Ilko, kot smo seveda tudi vsi!! :)
garmond
# 12.02.2017 ob 18:44
Samo Ilka ve, in seveda tudi njena mama, čez kaj vse je morala iti zaradi svojih poškodb, da je prišla v letošnji sezoni na sam vrh ženskega svetovnega smučanja. Zato so ti njeni uspehi toliko bolj očudovanja in spoštovanja vredni.
Sicer pa zelo lepo odpeta slovenska himna s strani tega otroškega zborčka, ganljivo.
Ilka, čestitke, enkratna si.
sandi11
# 12.02.2017 ob 18:19
Samo ena je ILKA in to ZLATA ILKA...resnicno globok poklon svetovni prvakinji...hvala za vse solze tudi pred tvjem...hvala
Sport Billy
# 12.02.2017 ob 20:11
Tinkola@
ČE če če .....Ilka je zmagala. če Ilka ne bi naredila napake v dolgem desnem zavoju pred zadnjim merjenjem vmesnega cajta, bi zmagala verjetno še z večjo razliko, če če če.......... ILKA JE ZMAGALA in danes je bila na koncu najhitrejša, neglede na to kdo je delal napake ali pa ne. Take primerjave so glupe in podmukle, današnja tekma je končana, razen če........
sport manjak
# 12.02.2017 ob 18:46
Očitno je nov recept za uspeh Slovencev, da komentator ob začetku tekme zaželi srečo..zaželel jo je Milovanovič proti Hrvaški (srečno fantje), pa vemo, kako se je končalo..zaželel jo je danes Hudomalj (srečno Ilka!) pa znova zmaga..naj to postane tradicija. :D
iztrd
# 12.02.2017 ob 18:39
Prešeren je že vedel, kdaj hoče slišati himno!
Emmure
# 12.02.2017 ob 18:27
v Maribori bo noro ko pride domu...BRAVO ILKA!!!!
tulumba
# 12.02.2017 ob 18:54
Jebela jočem. Braaaaaaaavo!!!
Emmure
# 12.02.2017 ob 18:39
Dame se ne rabijo razkrivat,nikjer in nikoli
RobiK3a
# 12.02.2017 ob 20:35
Massi spet ne more iz svoje kože in izstreli bedarijo, da je Ilka zmagala zahvaljujoč napaki Sofije Goggie.
Ta človek ne bo nikoli našel svojega miru...
Boby21
# 12.02.2017 ob 21:26
Pri zadnji meritvi hitrosti pred ciljem se je pri Ilki izpisalo 125,6 kmh, pri niti eni od ostalih tekmovalk ni šlo prek 122 kmh. V tem leži zlato.
blef
# 12.02.2017 ob 20:39
Po navadi zmaga tisti ki zna in naredi manj napak, konec debate.
severnik
# 12.02.2017 ob 19:12
Najlepše zaigrana himna :)
los-t
# 12.02.2017 ob 18:39
Piz...je lepo...
Lesinar
# 12.02.2017 ob 18:37
Kje je pa Kocjančič s šopkom teloha?
goodkat
# 12.02.2017 ob 19:45
Mesti za reprezentanco in športnico leta 2017 sta že oddani:)
Koprčan98
# 12.02.2017 ob 20:12
Ljudje kot so Ilka niso le športniki, so zares Veliko ljudje - s svojimi izjemnimi rezultati poskrbijo za to, da se vsi Slovenci veselimo SKUPAJ in smo združeni, ne glede na politično usmeritev, pa razmišljanje..Enotni smo in vsi prijatelji.
iz srca hvala za to, Ilka! :)
zigadr
# 12.02.2017 ob 20:02
Nori res smo mi SLOVENCI
Emmure
# 12.02.2017 ob 18:43
hercik je ta Ilka in nasa himna ;)
clarus
# 12.02.2017 ob 21:29
Ja, kaj no, če Ilke ne bi odneslo nizko pod vrati, bi jih pa nažgala ne samo za 4 desetinke, temveč za sekundo. Goggia bo imela priložnost še na vsl, sicer se bo pa ob takem smučanju verjetno kmalu razsula, ker smuča brezglavo, povsem na robu svojih zmožnosti, če ne čez.
bleeeee
# 12.02.2017 ob 19:03
Zelo lepo. Čestitke!
.ArtS7yle
# 12.02.2017 ob 18:55
Ilka čestitke, svetovna prvakinja v smuku 2017, poklon, v tvojo čast nazdravim z domačim pivom red IPA z domačo ržjo, nazdravje someščanka...
kavc_selektor
# 12.02.2017 ob 18:46
Če ne bi Ilko ustavile poškodbo bi bila takšna dominatorka kot Maze
iztrd
# 12.02.2017 ob 18:35
Moja mama je pred sezono nepoznavalsko izjavila, da bo Ilka nasledila Tino. To se danes z osvijitvijo naslova svetovne prvakinje dejansko dogaja. Letos pa Ilko zvesto spremlja še Goggia, ki je soimenjakinja moje mame.

Bravo, Ilka!
rarock
# 12.02.2017 ob 18:13
Saj se lepo trudite rtva, ampak saj smo ja v letu 2017, pa ne pomnim da bi kdaj na rtvslo videl eno samo analizo ko gledaš 2 tekmovalca hkrati na progi in bi se lepo videlo,kako je bila Ilka metre zadaj pred zadnjim vmesnim časonm pa potem vse nadoknmadila na zadnjih nekaj ovinkih.
prim00z
# 12.02.2017 ob 18:09
Bravo
RudeCorona
# 12.02.2017 ob 20:18
Če Ilka ne bi naredila čisto nobene napake, bi bila sekundo in pol pred vsemi. Pa kaj ma to zveze z rezultati na koncu tekme? Najboljše so dobile medalje, Goggia je pa ni.
Svetovno prvenstvo v alpskem s ...
link
Preizkus proge v Areju preložen na torek
11
12. marec 2018 ob 08:57 Pred alpskimi smučarji in smučarkami je le še finale svetovnega pokala v Areju. Na Švedskem jim jo je danes zagodlo vreme, tako da so morali prvi trening smuka odpovedati.
Več novic ...
Kazalo