Erik Guay je postal četrti alpski smučar v zgodovini z naslovom svetovnega prvaka v smuku in superveleslalomu. To je pred njim uspelo le Bodeju Millerju, Hermannu Maierju in Pirminu Zurbriggnu. Foto: Reuters
Erik Guay je postal četrti alpski smučar v zgodovini z naslovom svetovnega prvaka v smuku in superveleslalomu. To je pred njim uspelo le Bodeju Millerju, Hermannu Maierju in Pirminu Zurbriggnu. Foto: Reuters

Dobro sem se počutil, do napake sem dobro smučal, potem pa sem imel v mislih, da imam malo več časa do naslednjih vrat v tistem delu. Moje mišljenje je bilo napačno.

Boštjan Kline
Guay najstarejši svetovni prvak
Nastopi Kosija, Čatra in Hrobata v St. Moritzu
SVSL: Nastop Guaya v St. Moritzu
SVSL: Nastop Boštjana Klineta v St. Moritzu

35-letnik iz Montreala je odlično opravil svoj nastop, prismučal si je drugo zlato odličje na svetovnih prvenstvih. Prvo je osvojil pred šestimi leti v Garmisch-Partenkirchnu, kjer je bil najhitrejši na smuku. V St. Moritzu je postal tudi najstarejši svetovni prvak v zgodovini alpskega smučanja.

Za vsesplošno veselje v kanadski reprezentanci je s tretjim mestom poskrbel Manuel Osborne-Paradis, ki je s štartno številko 26 osvojil sploh prvo kolajno na svetovnih prvenstvih. Med Kanadčana se je uvrstil Norvežan Kjetil Jansrud.

Kriechmayrja prehitel šele Jansrud
Prvi se je po progi spustil Avstrijec Vincent Kriechmayr, ki je postavil čas 1:26,26. Pozneje se je izkazalo, da je smučal zelo hitro, saj so tekmovalci za njim kot po tekočem traku zaostajali. Zelo se mu je približal Alexis Pinturault, ki je zaostal zgolj za dve stotinki sekunde, prvi pa ga je z vrha izrinil Kjetil Jansrud. Bil je izjemno hiter, svojo prednost je vseskozi večal, pri petem merjenju vmesnega časa je znašala že več kot pol sekunde (-0,56). V zadnjem delu ni napravil nobene napake, ciljno črto je prečkal z najhitrejšim časom (1:25,83), Kriechmayrja pa prehitel za 43 stotink.

Kline odstopil po preširokem zavoju
Za Jansrudom se je na progo podal Boštjan Kline, ki je smučal zelo hitro, pri tretjem merjenju vmesnega časa je imel za Jansrudom tri desetinke sekunde zaostanka, nato pa je naredil napako in odstopil - v desni zavoj je zapeljal preširoko in se zaletel v vratca. "Dobro sem se počutil, do napake sem dobro smučal, potem pa sem imel v mislih, da imam malo več časa do naslednjih vrat v tistem delu. Moje mišljenje je bilo napačno. Zelo nizko sem prišel v prehodu v desni zavoj, zajel sem vrata in odstopil," je v ciljni areni po odstopu dejal Kline.

Izjemna predstava Guaya
Prvi, ki je resno ogrozil Jansrudovo vodstvo, je bil že njegov rojak Aleksander Aamodt Kilde, ki je bil ves čas hitrejši, na zadnjem skoku pa je za trenutek izgubil ravnotežje, zaradi česar je izgubil tudi nekaj dragocenih drobcev sekunde, ki so ga na koncu stali uvrstitve na vrh (+0,09). Potem se je na progo podal Erik Guay, ki je že zelo hitro razvil visoko hitrost, vseskozi je imel prednost, pri zadnjem merjenju vmesnega časa je ta znašala osem stotink sekunde, zadnji del superveleslalomske postavitve pa je odpeljal naravnost fantastično in vodstvo prevzel s kar 45 stotinkami sekunde prednosti!
Obrestovalo se je dodatno jajce za zajtrk
V preteklosti številne težave s poškodbami, prestal je šest operacij na kolenu, nagajal mu je tudi hrbet: "Veliko se je zgodilo, od takrat, ko sem osvojil naslov smukaškega svetovnega prvaka, veliko vzponov in padcev, poškodb, vse skupaj je zato še toliko bolj čustveno zame in seveda, mislim, da bo ta zlata kolajna, kar nekaj posebnega in postavljena najvišje v zbirki, glede na to, da je bron pripadel še Manuelu. Počutil sem se dobro in ko sem prišel v cilj ter slišal in videl odziv občinstva, sem vedel, da se je zgodilo nekaj lepega. Se je obrestovalo, ker sem pojedel dodatno jajce za zajtrk."

Slavljenec skočil na stopničke
Toda Kanada je imela še eno priložnost - Manuela Osborne-Paradisa, ki je s štartno številko 26 smuknil na tretje mesto. Pri merjenju tretjega vmesnega časa je imel celo stotinko prednosti pred Guayjem, v spodnjem delu je to prednost sicer hitro izgubil, a je bil ob prihodu v cilj vseeno za tri stotinke hitrejši od tedaj tretjeuvrščenega Kildeja. Uvrstitev na stopničke je bila za Kanadčana lepo darilo ob praznovanju 33. rojstnega dne.
Zadnje stopničke v tej disciplini je osvojil pred več kot sedmimi leti, ko je zmagal na tekmi svetovnega pokala v Lake Louisu. "Žena, ki preživlja težke trenutke po porodu, mi je sporočila, da se ne more spomniti, kaj bi mi podarila, saj sem dobil vse, kar si želim. Rekel sem ji, da si želim osvojiti kolajno. No in zdaj jo imam, svojo prvo. Pred mano je še smuk, ki je moja disciplina, tako da bi bila kolajna še v smuku kot češnja na torti. Nisem si mislil, da sem ne vem kako hiter, nisem delal preveliko napak, smučal sem dobro, moram pa priznati, da me je še dodatno podžgal Erik, ki je prevzel vodstvo pred mano ter mi po telefonu dal navodilo: samo spusti smučke in gas," je bil navdušen Osborne-Paradis.

Čater najboljši Slovenec
Od Slovencev se je najbolje odrezal Martin Čater, ki je upravičil svoj nastop na letošnjem SP-ju in osvojil 17. mesto. Za zmagovalcem je zaostal za sekundo in 81 stotink. Miha Hrobat je zasedel 24. mesto z zaostankom dveh sekund in 38 stotink, medtem ko je Klemen Kosi odstopil, potem ko je pri skoku zgrešil idealno linijo.

Reichelt in Theaux razočarala
Pred dvema letoma je naslov svetovnega prvaka v tej disciplini v Vailu osvojil Avstrijec Hannes Reichelt, srebro je osvojil Kanadčan Dustin Cook, bron pa je pripadel Francozu Adrienu Theauxju. Vsi trije so letos v St. Moritzu razočarali. Reichelt je osvojil 10. mesto, šest mest za njim se je zvrstil Theaux, Cook je odstopil.

SP v alpskem smučanju, superveleslalom (M)

Končni vrstni red:                    
 1. E. GUAY            KAN     1:25,38
 2. K. JANSRUD         NOR       +0,45
 3. M. OSBORNE-PARADIS KAN        0,51
 4. A. A. KILDE        NOR        0,54
 5. V. KRIECHMAYR      AVT        0,88
 6. A. PINTURAULT      FRA        0,90
 7. A. SANDER          NEM        0,97
 8. C. JANKA           ŠVI        0,99
 9. D. PARIS           ITA        1,02
10. H  REICHELT        AVT        1,09
...                                   
17. M. ČATER           SLO        1,81
24. M. HROBAT          SLO        2,38
                                      
Odstop: Kline, Cook, Mayer, Kosi ...  
                                      

Dobro sem se počutil, do napake sem dobro smučal, potem pa sem imel v mislih, da imam malo več časa do naslednjih vrat v tistem delu. Moje mišljenje je bilo napačno.

Boštjan Kline
Guay najstarejši svetovni prvak
Nastopi Kosija, Čatra in Hrobata v St. Moritzu
SVSL: Nastop Guaya v St. Moritzu
SVSL: Nastop Boštjana Klineta v St. Moritzu