Foto:
Foto:
Janne Ahonen
Matjaža Zupana njegovi varovanci znova niso razočarali.

Avstrijci so popravili vtis s posameznih tekem, kjer so bili daleč od medalj. Srebro so z zaostankom štirinajstih točk osvojili Finci, bron pa Norvežani, ki so zaostali še devet točk več.

Množica gledalcev ob veliki skakalnici je znova videla izjemno zanimivo in izenačeno tekmo. Prva tri moštva (ločilo jih je manj kot enajst točk) so si že v prvi seriji priskakala veliko prednost pred zasledovalci. Slovenija je na četrtem mestu zaostajala več kot 50 točk.

V drugi seriji ga je pri Fincih polomil Tami Kiuru, Andreas Widhölzl pa je Avstrijo popeljal v vodstvo, ki ga ni izpustila do konca, čeprav sta bila pri Fincih odlična najboljši posameznik tekme Hautamäki (139,5 m) in Ahonen (142,5).

"Vedeli smo, da smo močni, toda da bomo še drugič svetovni prvaki, nismo pričakovali. Po posamezni tekmi nam ni dobro kazalo, a vendarle se nas ni smelo odpisati, saj imamo najbolj izenačeno reprezentanco," je dejal eden izmed zlate četverice Thomas Morgenstern.

Med slovenskimi "orli" je svoje delo spet sijajno opravil svetovni prvak s srednje naprave Rok Benkovič, ki je obrakrat pristal blizu 140 metrov. Jernej Damjan je bil soliden, boj za medalje pa smo izgubili z obema "povprečnima" skokoma Jureta Bogataja in prvim Primoža Peterke. Veseli pa zmaga nad gostitelji Nemci, ki so bili "le" peti.

"Fantom nimam kaj očitati. Borili so se po svojih najboljših močeh, več nismo mogli doseči, saj so bile prve tri reprezentance premočne. Za medaljo bi morali imeti štiri enakovredne može, mi jih v tem trenutku nimamo. Zato moramo biti zadovoljni tudi s četrtim mestom, v boju za to smo premagali Nemčijo, kar je tudi lep uspeh. Vsekakor smo izredno prvenstvo zaključili še z enim lepim izidom," je dejal trener slovenske reprezentance Matjaž Zupan

Končni vrstni red:      točke      
 1. AVSTRIJA              1.137,3      
  Loitzl/Widhölzl/Morgenstern/Höllwarth 
 2. FINSKA                1.122,9      
  Jussilainen/Kiuru/M. Hautamäki/Ahonen
 3. NORVEŠKA              1.113,5      
  Romören/Pettersen/Bystöl/Lyökelsöy   
 4. SLOVENIJA             1.004,6      
Peterka 119,5/129,0;Bogataj 116,5/119,0
Damjan 128,0/124,5;Benkovič 139,5/138,5
 5. NEMČIJA                 985,6      
 6. RUSIJA                  933,6      
 7. ŠVICA                   932,9      
 8. ČEŠKA                   916,9