Tekme bodo potekale na progah v Beaver Creeku in Vailu. Foto: EPA
Tekme bodo potekale na progah v Beaver Creeku in Vailu. Foto: EPA
Gostitelji od svojih smučarjev pričakujejo nove medalje - mlada ameriška zvezdnica Mikaela Shiffrin je favoritka za slalomsko zlato. Foto: EPA
Vrhunska kulinarika v Grouse Mountain Grillu v Beaver Creeku. Foto: Grouse Mountain Grill
Za tiste z debelejšo denarnico: Splendido v Beaver Creeku. Foto: Splendido
Večerna panorama Beaver Creeka. Foto: Reuters
V Koloradu piva ne manjka. Foto: AP
Pogled iz startne hišice. Foto: EPA

"Koda oblačenja (Dress Code): Oblecite se toplo. Ta dogodek poteka zunaj," opominjajo na svoji uradni strani obiskovalce, med katerimi bodo očitno nekateri prvič na smučarskih tekmah.

Čeprav v ZDA nikdar ni vladalo toliko zanimanja za smučanje kot v Evropi, tamkajšnje tekme pa so že tradicionalno slabše obiskane, se le malokdo lahko pritoži nad razpoloženjem, ki ga pričarajo Američani - ne glede na to, kako dobro se odrežejo njihovi smučarji in smučarke.

Narod, rojen za velika tekmovanja, si tudi od SP-ja, ki letos poteka pod geslom "Dream It, Live It, Share It" ("Sanjaj, živi, deli"), obeta veliko. Njihovi zbiralci medalj z velikih tekmovanj okrepitev svoje zbirke, organizatorji pa dober obisk in zadovoljne obiskovalce. Teh naj bi bilo okoli 150.000, še okoli 750 milijonov pa naj bi si tekme ogledalo po malih zaslonih po vsem svetu.

Še posebej dobro bo poskrbljeno za prve, saj si lahko vsako jutro obetajo gurmanske zajtrke na prostem v Beaver Creeku, kulinarični festival v Vailu, stojnice s posebej za SP zvarjenim domačim craft pivom in brezplačne koncerte po večernih podelitvenih slovesnostih.

Od Anne Netrebko do Jane Lynch
Američani sicer to precej pompozno oglašujejo, a, roko na srce, za zdaj napovedani izvajalci, razen ruske operne zvezdnice Anne Netrebko in CeeLa Greena, niso ravno glasbeni prvokategorniki. Še največje ime je didžej Mix Master Mike, znan po svojem sodelovanju z Beastie Boysi, med drugimi napovedanimi izvajalci pa so še rokerji O.A.R., Michael Franti & Spearhead, American Authors in Phillip Phillips. Koncerti naj bi sicer potekali prav vsak večer SP-ja, na sklepni slovesnosti pa bo zapela Jane Lynch iz serije Glee.


RAZPORED tekem SP v Vailu:

3. 2.: SVSL (ž)
4. 2.: SVSL (m)
6. 2.: Smuk (ž)
7. 2.: Smuk (m)
8. 2.: Kombinacija (m)
9. 2.: Kombinacija (ž)
10. 2.: Ekipna tekma
12. 2.: VSL (ž)
13. 2.: VSL (m)
14. 2.: SL (ž)
15. 2.: SL (m)

Vse skupaj se začenja 2. februarja, ko bodo dame v dopoldanskih urah po tamkajšnjem času najprej opravile prvi trening smuka, ob 19.00 po krajevnem času (3.00 po našem) pa bo v Vailu, ki je SP že gostil v letih 1989 in 1999, potekala slovesnost ob odprtju z ognjemetom, svetlobnim šovom, koncertom in posebnimi gosti presenečenja.

Avtogrami Teda in Julie
Zatem bo urnik vse do 15. februarja, ko se prvenstvo konča, nabito poln s pestrim spremljevalnim programom - vsak dan bo BeaverCreek Village med 7. in 10.30 gostil zajtrk ("najpomembnejši obrok dneva!") na prostem, v popoldanskih urah bo to letovišče, ki običajno gosti moške tekme za svetovni pokal, oživelo s "slavjem mednarodnega izkustva" (mednarodna kulinarika, kultura, pijača in zabava), medtem ko bo sosednji Vail vabil z vsakodnevnim "festivalom glasbe, hrane in spontanosti".
V Vailu bodo tudi stojnice domače pivovarne Sierra Nevada, ki bo posebej za SP zvarila svoje craft pivo Start House Session ale (tip IPA), uradno pivo prvenstva, obiskovalce pa bo v svojem "Winter Beer Campu" poučila o ameriških craft pivih.

4. februarja bosta domača zvezdnika Ted Ligety in Julia Mancuso na GoPro stojnici dajala avtograme, v naslednjih dneh še vsi drugi, vse večerne zabave bo pozno v noč gostil nočni klub Samana v Vailu, FIS-gala in banket legend, na katera je mogoč vstop le z vabilom, pa Park Hyatt Beaver Creek oz. Vail Cascade Resort & Spa.

Beaver in Vail - kulinarični središči Skalnega gorovja
Beaver Creek in Vail obiskovalcem ponujata nedvomno dovolj, da ni nevarnosti, da bi bilo komu dolgčas - ali pa da bi ostal lačen/nenapojen. Ker gre za drugo največje ameriško smučarsko središče, v njem mrgoli restavracij, lokalov in barov širokega cenovnega razpona.

Od tistih bolj "ljudskih" v kavbojskem slogu do vrhunskih in pregrešno dragih restavracij, od pivnic z nachosi in veselimi uricami ob vznožju smučišča do Metropolitana, kjer strežejo takose s t. i. pulled pork (razcefrano dimljeno svinjino) in tunine burgerje, ki jih poplaknete z domačim zvarkom, imenovanim Spicy Beaver (tekila, limeta, jalapeño čiliji in agavin nektar s koriandrom).

Kulinarika v teh krajih je, podobno kot to velja za večino Amerike, eklektična, polna najrazličnejših vplivov in - v nemalo primerih - pravo kulinarično razodetje. Od mehiških restavracij, povzdignjenih za par nivojev, do evropsko navdahnjenih, od klasične "amerikane" s pečenimi perutničkami in burgerji do pic s sedmimi vrstami svinjine in margerit z razgledom na prostrane smučarske proge, od pregrešno dragega Splendida z jastogom iz Maina in divjačine z Nove Zelandije, do bolj pristno koloradske kulinarike v Golden Eagle Innu (poimenovan po skoku na progi Ptic roparic) z mesno štruco iz skalnogorskega jelena in krompirjim pirejem s česnom.

Od Grouse Mountain Grilla, kjer zajčja ledja v slanini in svinjske medaljone v skorjici iz prest spremlja džez v živo, do piščanca z malinami v italijanski restavraciji Ti Amo, od Gas Housa v slogu Divjega zahoda z bizonjim karpačem do Terre z mesovjem proste reje in organskimi surovinami, od najboljšega sušija v Osakiju in Matsuhisi, do havajske tune in zalivskih rakcev v Montauku ter tradicionalnih "jodlarskih" jedi pri Ludwigu.

V spodnji galeriji pa še nekaj utrinkov priprav iz Vaila.