Pri bronasti olimpijski Vesni Fabjan so se pojavile težave s srčno aritmijo. Foto: STA
Pri bronasti olimpijski Vesni Fabjan so se pojavile težave s srčno aritmijo. Foto: STA
Fabjanova ima nove zdravstvene težave


Razlogov za to je kar nekaj, saj je šprint nedvomno paradni del slovenskega teka na smučeh, in to že lep čas. Že od tedaj, ko je zdajšnja biatlonka Andreja Mali že ogrožala najboljše, konec koncev pa sta obe slovenski tekaški olimpijski medalji prav iz šprinta.

Danes bosta v Švici v smučini manjkali obe najboljši slovenski tekačici tega trenutka, bo pa Alenka Čebašek poskušala priti do točk svetovnega pokala. Katja Višnar je že pred začetkom novoletne serije povedala, da bo sledila poti zadnjih let in bo na začetku leta ostala na severu Evrope. Konec koncev je za Blejko, ki je že lep čas skorajda Norvežanka, letos najpomembnejši nastop na svetovnem prvenstvu v Falunu. Tam pa bo konec tedna tudi tekma celinskega pokala in Katja bo še enkrat pred tekmo sezone preverila vse podrobnosti.

Vesna Fabjan trenira na Pokljuki. Težave s srčno aritmijo so se pojavile precej nenadejano. Dokončnih odgovorov še ni, Besničanka pa nam je sinoči le zaupala, da le ne bo predčasno končala tekmovalne poti.

Novoletna turneja tekačev karavano vodi predvsem po Nemčiji in Italiji, ki sta stalnici v koledarju. V devetih letih se je le nekajkrat zavilo v Nove mesto na Češkem in danes se bo drugič v švicarsko dolino Mustair, na travnike, kjer je svoje otroštvo preživljal trikratni zmagovalec Tour de Skija Dario Cologna, ki je lani kljub dvema zlatima odličjema nad Sočijem izgubil naziv športnika Švice. Veliki Roger Federer je bil enostavno boljši.

Cologna se je medtem iz svojega retoromanskega dela Švice preselil v Davos in ob vseh uspehih, je tudi trikratni zmagovalec seštevka svetovnega pokala, zmage na domačem snegu v Švici še nima. Pred dnevi mu je v Davosu na razdaljah skorajda uspelo, danes pred domačo hišo mu te možnosti ne pripisuje skorajda nihče. Je pa Cologna že s prologom v soboto na Bavarskem nakazal, da bi v nedeljo znova lahko prvi prisopihal na vrh Alpe Cermisa in da bi se lahko z morebitno četrto skupno zmago znova vklopil v boj za veliki kristalni globus. In to v sezoni, ko je prevlada Norvežanov že kar moteča.

Bo pa popoldan novo zmago lovila nepremagljiva Marit Bjoergen, ki ima 86 zmag v svetovnem pokalu. Trikrat je zmagala v svetovnem pokalu, medalj z olimpijskih iger in svetovnih prvenstev skorajda ne šteje več. V vitrini pa Marit Bjoergen še nima prestižne lovorike Tour de Skija.

Fabjanova ima nove zdravstvene težave