Mario Matt je v Kranjski Gori prvič stal na stopničkah pred 10 leti. Foto: Reuters
Mario Matt je v Kranjski Gori prvič stal na stopničkah pred 10 leti. Foto: Reuters
Carlo Janka
Carlo Janka je zmagal prvič po enem letu. Foto: EPA

In čeprav ima javnost vedno rada zgodbe in uspehe "avtsajderjev", kakršni bi bili nedvomno 19-letni Alexis Pinturault iz Francije (drugouvrščeni na veleslalomu) ter 21-letni Američan Nolan Kasper in 23-letni Šved Axel Bäck (drugouvrščena na slalomu), pa sta vsaj tako zanimivi tudi poti do zmag Janke in Matta.

Na vrhu le deset dni po operaciji srca
24-letni Švicar, lanski dobitnik velikega kristalnega globusa, je v Kranjski Gori slavil svojo prvo zmago po letu dni, v katerem ga je ponovno mučil skrivnostni virus. Še bolj presunljiv je podatek, da je Janka zmagal zgolj pičlih deset dni po operaciji na srcu. "Ja, vedel sem, da je bil operiran na srcu, a sem ga tudi videl smučati pred štirimi dnevi," se je tretjeuvrščeni Ted Ligety poklonil Janki. Drugouvrščeni Pinturault pa: "To je preprosto neverjetno, da se vrneš nazaj in takoj zmagaš. Res upam, da bo tako nadaljeval."

Nezgovorni Švicar iz svojega stanja nikdar ni delal pretiranega cirkusa. "Pred to tekmo nisem bil nič bolj živčen kot pred vsako drugo tekmo. Samozavest je bila tu, dobro sem treniral," ni kompliciral glede prve tekme po srčni operaciji. Je pa olimpijski in svetovni prvak v veleslalomu priznal, da je taka zmaga vseeno nekaj posebnega in da je dober občutek biti ponovno na vrhu (in skupno devetič v svetovnem pokalu).

Na tiskovni konferenci drugih vprašanj za Janko pravzaprav ni bilo – samo variacije na srčno operacijo. Švicar je povedal še, da je pred operacijo čutil, da je nekaj narobe, a zdravniki niso vedeli, kaj. Da gre za aritmijo srca, je zvedel šele pred nekaj tedni. "Danes se končno počutim res v redu," je povedal. Pa misli, da bi se lahko resneje potegoval za ubranitev velikega kristalnega globusa, če bi mu srčno napako odkrili prej? "Morda, a sem srečen, da smo zadevo vsaj zdaj odkrili in da bom lahko poleti dobro treniral."

Karierni preporod za Matta
A če ima Janka pri 24 letih še vse pred sabo, pa je slalomska zmaga za avstrijskega veterana Maria Matta toliko slajša, ker je pri skoraj 32 letih, ko smučarji že počasi začenjajo dobivati vprašanja o koncu kariere, dokazal, da lahko premaguje tudi deset let mlajše tekmece. Enajst let po prvi zmagi v svetovnem pokalu je dvakratni svetovni prvak in 14-kratni zmagovalec utekem za svetovni pokal dobil še drugi slalom v tednu dni in je trenutno najboljši Avstrijec v tej disciplini.

Svoj uspeh Tirolec, ki je še januarja štartal z visoko številko 43, pripisuje materialu: "Zdaj imam popoln material. Vse lepo sodi skupaj, tako da je užitek smučati. Stojiš na štartu in veš, da imaš najboljšo opremo, ki sodi skupaj. Na progi je res odvisno vse samo še od mene."

In kako komentira karierni preporod letnika 1979, glede na to, da je trenutno v slalomu on tisti, ki ga je treba premagati, v skupnem seštevku pa njegov sovrstnik Ivica Kostelić? "Haha, res je bilo že dolgo časa, odkar sem bil tu v Kranjski Gori na stopničkah, leta 2001, več kot 10 let je od tega. A še vedno se počutim dobro, ne počutim se starega in upam, da mi uspeta še ena ali dve dobri sezoni," je povedal za MMC v smehu Matt.

Kako pa se počuti, ko ob njem na stopničkah stojita deset let mlajša fanta, pa ju še vseeno lahko užene? "Seveda, dobro je, da prihajajo mladi fantje, tudi jaz sem bil star komaj 20, ko sem zmagal svojo prvo tekmo, kar je že daleč, a dokler imam tak občutek, kot ga imam, je popolno."

Kaja Sajovic