Ilka Štuhec je morala pred enim letom (po padcu na treningu) na operacijo levega kolena in olimpijska sezona je šla v nič. Po dolgem premoru jo vrnitev v beli cirkus čaka 30. novembra v Lake Louisu. Foto: Reuters
Ilka Štuhec je morala pred enim letom (po padcu na treningu) na operacijo levega kolena in olimpijska sezona je šla v nič. Po dolgem premoru jo vrnitev v beli cirkus čaka 30. novembra v Lake Louisu. Foto: Reuters
Tessa Worley
V soboto je v Söldnu zmagala Tessa Worley, Ilka Štuhec pa niti malo ne obžaluje, da je ni bilo na štartu, saj je bila po njenih besedah tekma brutalno težka. Foto: Reuters

Medtem ko so veleslalomistke v Söldnu odprle sezono 2018/19, je Štuhčeva v Kaunertalu trenirala slalom in nato na Stelviu smuk in veleslalom. "Kolikor mi čas dovoljuje, se trudim, da je program čim bolj pester. Za zdaj sem naredila tisto, kar sem si začrtala. Vem, da dobro smučam tako v slalomu kot v smuku. Je pa treba pri vsaki disciplini delati na podobnih stvareh."

Pričakuje nekaj pozitivne treme
Še en mesec je do prvih preizkušenj v hitrih disciplinah v Lake Louisu. To bo zanjo prvi preizkus na belih strminah po letu in osmih mesecih, če odštejemo septembrsko tekmo južnoameriškega pokala, kjer je bila brez konkurence. Dolgega pričakovanja bo torej kmalu konec: "Pričakujem, da bo nekaj prijetne treme, ampak se veselim. Kar je bilo lani, je bilo, letos je nova sezona z novimi izkušnjami."

Svetovni pokal alpincev se bo sicer nadaljeval v Leviju, kjer bo 17. novembra ženski slalom, dan pozneje pa še moška tekma. Ilke Štuhec na Finskem ne bo, prav tako je bilo že v pripravljalnem obdobju jasno, da bo izpustila ledeniško uverturo, saj tekma sredi priprav preveč razbije ritem treningov.

"Sölden je opomnik, da se začne sezona. Temu je treba prilagoditi celotno pripravljalno obdobje, ne moreš se kar zadnji hip odločiti, da boš nastopil. Gre za eno težjih veleslalomskih prog in prav smo se odločili."

Nervoza je lani pripeljala do poškodbe
Na lanski začetek sezone ima slabe spomine, saj se je poškodovala prav v zadnjih intenzivnih pripravah. Zdaj poudarja, da je takrat dobila resno lekcijo, da je treba biti v pripravah vztrajen in premišljen: "Celoten splet okoliščin me je pripeljal do tega, da sem bila preveč nervozna. Ko sem nervozna, ne funkcioniram dobro. Ne poznam tega stanja, saj sem bolj vesela, pozitivna ... To je bila boleča šola, ki pa je bila vseeno veliko vredna."

Svetovna prvakinja v smuku je vseeno spremljala, kaj se je v soboto dogajalo na ledeniku Rettenbach: "Tekma je bila videti brutalno težko. Vemo, kakšen je teren v Söldnu, potem pa še slaba vidljivost, nov sneg, razrita proga ... Nič kaj takega, kar bi si človek res želel."

Na prvi tekmi ne gre pričakovati preveč
V Lake Louisu, kjer ima Ilka Štuhec dve zmagi svetovnega pokala iz leta 2016, bodo od 30. novembra dva smuka in superveleslalom. Pričakovanja morajo biti realna. Poglejmo, kako so se po poškodbah vrnile druge zvezdnice: Anna Veith je ob vrnitvi pred dvema sezonama imela ob nekaj odstopih svoja prva rezultata 25. mesto v veleslalomu in 19. v smuku. Lara Gut, ki se je vrnila na začetku prejšnje zime, je za začetek dosegla 23. mesto v veleslalomu in 9. v smuku. Lindsey Vonn je v karieri doživela niz poškodb, nazadnje se je pred dvema sezonama vrnila s 13. mestom v smuku, vendar je že na drugi tekmi zmagala. Po hujši poškodbi leta 2013 se je vrnila z le 40. mestom v smuku.

Skratka napovedi morajo biti previdne, vrnitve ne gre ocenjevati po prvi tekmi, pač pa po izkupičku po koncu sezone.