Z 253,5 m, kolikor je 18. marca 2017 poletel Stefan Kraft, drži Vikersund svetovni rekord v poletih. Foto: EPA
Z 253,5 m, kolikor je 18. marca 2017 poletel Stefan Kraft, drži Vikersund svetovni rekord v poletih. Foto: EPA

Norveška velikanka je sicer v zadnjih zimah stalnica svetovnega pokala. Kot so zapisali na FIS-ovi spletni strani, naprava nima zahtevanega certifikata in licence za organizacijo tekem na tej ravni. Sicer bi Vikersund moral biti na koledarju v soboto in nedeljo 16. in 17. marca kot zaključek norveške Raw Air turneje tik pred tradicionalnim finalom svetovnega pokala v Planici.

Kot piše skijumping.pl, so z norveške smučarske zveze potrdili, da je Vikersundbakken črtana s koledarja tekem. Sledil je buren odziv organizatorjev tekem, napeto razpravo pa je prekinil direktor svetovnega pokala Walter Hofer. Sprejeta še ni bila končna odločitev, ampak so jo prestavili na naslednjo sejo, ki pa za zdaj v tem koledarskem letu ni napovedana.

Od 2011 svetovni rekord v lasti Vikersunda
Leta 2011 so dokončali posodobitev norveške letalnice, ki so jo pod vodstvom Janeza Goriška povečali in prenovili. Istega leta je Vikersund odvzel svetovni rekord Planici in ga ima še danes. Najprej ga je dvakrat – 243 in 246,5 m – popravil Norvežan Johan Remen Evensen.

Štiri leta pozneje je kot prvi 250 m tu poletel Peter Prevc. Naslednji dan mu je rekord z 251,5 odvzel Norvežan Anders Fannemel. Dosežek je lani popravil njegov rojak Robert Johansson, ki je poletel 252 m, a ga je še na isti dan premagal Avstrijec Stefan Kraft z 253,5 m. Leta 2012 je v Vikersundu Robert Kranjec postal svetovni prvak v poletih.