Domen Prevc je pred dvema letoma v Ruki zablestel kot meteor in zmagal ter v mesecu dni nanizal štiri zmage. Po lanski sezoni za pozabo se je zdaj na severu Finske vrnil v A-reprezentanco in že takoj z daljavo dneva poletel skorajda do zmagovitega odra. Foto: Reuters
Domen Prevc je pred dvema letoma v Ruki zablestel kot meteor in zmagal ter v mesecu dni nanizal štiri zmage. Po lanski sezoni za pozabo se je zdaj na severu Finske vrnil v A-reprezentanco in že takoj z daljavo dneva poletel skorajda do zmagovitega odra. Foto: Reuters
Rjoju Kobajaši
Rjoju Kobajaši je japonsko presenečenje na štartu sezone 2018/19. Lani je bil v skupnem seštevku 24., prve točke je osvajal v sezoni 2015/16, na 40. tekmi v svetovnem pokalu pa je prišel do premierne zmage. Foto: Reuters
Kamil Stoch, Rjoju Kobajaši in Piotr Zyla
Zmagovalci sobotne tekme v Ruki, za katero je štela le ena serija. V nedeljo je ob 17. uri predviden začetek druge tekme, tudi v prenosu na TV SLO 2 in MMC-ju. Foto: Reuters
Premočan veter v Ruki
Kot običajno program smučarskih skokov v Ruki kroji (pre)močan veter. Lani so sicer izpeljali tekmo, na kateri je presenetljivo zmagal Jernej Damjan. Foto: Reuters
Trije skakalci med deseterico
Domen Prevc poletel 146 metrov

Pri točkah na drugi tekmi zime za svetovni pokal v smučarskih skokih sta bila s 23. in 24. mestom še veteran Jernej Damjan in novinec Žak Mogel, ki je v drugem poskusu prvič osvojil točke med skakalno elito. Od slovenske sedmerice sta praznih rok ostala le dva: Bor Pavlovčič je bil na 33. mestu prekratek le za točko, medtem ko se je Anžetu Semeniču povsem ponesrečil skok in je zasedel 60. mesto med 65 tekmovalci.

S krstno zmago oblekel še rumeno majico
Prvo zmago v svetovnem pokalu slavi Rjoju Kobajaši, ki je s točkovnim izkupičkom 142,0, prekosil dva Poljaka Kamila Stocha in Piotra Zylo. 22-letni Japonec je s prvencem prevzel tudi majico vodilnega v svetovne pokalu. Zmagovalec uvodne tekme v Wisli Rus Jevgenij Klimov je namreč podlegel pritisku in je kot zadnji nastopajoči s skokom 121,5 metra osvojil le 31. mesto in ostal celo brez točk.

Po dolžini Prevc razred zase
Po odpovedi petkovih kvalifikacij je bil zaradi premočnega vetra neuspešen tudi sobotni poskus kvalifikacij smučarskih skakalcev v Ruki. Po dveh prestavitvah so ob 17.50 vseeno začeli tekmo z zgolj eno serijo. Slovenski orli so po dolgem čakanju dobro začeli tekmi, kot prvi je lanski zmagovalec Jernej Damjan skočil 129,5 m in za nekaj časa prevzel vodstvo. A najdaljši skok, skorajda polet, je uspel Domnu Prevcu, ki je s 146,0 m pristal v bližini rekorda skakalnice. Pri tem je še vedno le 19-letni Prevc izkoristil vzgonski veter, za kar je sicer zaradi izravnave ostal brez 21,2 točke. Najmlajši izmed bratov Prevc je sicer ravno v Ruki 25. novembra 2016 prišel do prve zmage v svetovnem pokalu, čemur so decembra sledila še tri zmagoslavja.

Prevc je imel tudi nekaj sreče, saj je Nemec Karl Geiger zaostal za desetinko, Bolgar Vladimir Zografski pa dve, a na koncu so najboljši iz Wisle skrojili razplet okrnjene sobotne tekme v Ruki. Za omenjena se je uvrstil Timi Zajc, petouvrščeni iz Wisle, ki v skupnem seštevku zaseda visoko 6. mesto. Najprej sta Prevca prehitela Poljaka, nato pa je vse preskočil Kobajaši, ki je imel najmanjšo vetrno izravnavo (–6,3) med najboljšo petnajsterico.

Dober material in delo slovenskih serviserjev
"Zelo sem zadovoljen, da sem naredil boljši skok kot na treningu, in upam, da bom tako stopnjeval naprej. Malce mi je žal, ker nisem naredil telemarka, a treba je iti počasi, korak za korakom in s tem odličnim četrtim mestom moramo biti zadovoljni. Skandinavija je meni zelo všeč, tukaj v mrazu in snegu zelo uživam, čeprav ga letos ni ravno toliko kot ponavadi,"
je po dobrem nastopu povedal 19-letnik, ki pravi, da še ima rezerve.

"Seveda rezerve so, ker skok še ni bil takšen, kot bi si ga res želel, kot bi si ga res predstavljal. Mislim, da imamo zelo dobre materiale, ki nam dobro služijo in tu si pohvalo zagotovo zaslužijo vsi, na čelu s serviserjem, ki nam je zelo dobro uredil smuči. To zagotovo igra vlogo pri doseganju rezultatov," je še dejal Prevc.

Pomembno, da smo v stiku z najboljšimi
"To tekmo smo si izjemno želeli, saj smo vedeli, da smo dobro pripravljeni. Res nas izredno veseli ekipni uspeh, trije med deset, še dva v točkah, torej skupaj pet v točkah. Najprej nas veseli izjemna ekipa in izjemno dolg Domnov skok. Malce je škoda, pri tej dolžini je zelo težko doskočiti v telemark, a nič ne de, pomembno je, da smo v stiku z najboljšimi,"
je uspešen slovenski dan na Finskem ocenil glavni trener reprezentance Gorazd Bertoncelj.

Veter odpihnil kvalifikacije in skrajšal tekmo
Po prvotnem programu bi morali v petek izvesti kvalifikacije, ki so jih po odpovedi prestavili na soboto ob 15.15. Po odpovedi sobotnih kvalifikacijah bi morali 1. serijo z vsemi 65 skakalci, tudi 7 Slovenci, začeti ob 16.30. Najprej so štart tekme prestavili na 16.45, ob drugi prestavitvi so začetno uro premaknili na 17.50, kar je že pomenilo, da je za sobotno tekmo štela samo ena serija. Za nedeljo je v Ruki predvidena nova posamična tekma, prva serija se bo začela ob 17. uri, tudi z neposrednim prenosom na TV SLO 2 in MMC-ju.

SVETOVNI POKAL (M), RUKA
SOBOTNA TEKMA

                                      
Končni vrstni red:      daljava  točke
 1. R. KOBAJAŠI   JAP    138,5   142,0
 2. K. STOCH      POL    140,5   139,9
 3. P. ZYLA       POL    136,0   135,0
 4. D. PREVC      SLO    146,0   133,6
 5. K. GEIGER     NEM    135,0   133,5
 6. V. ZOGRAFSKI  BOL    140,0   133,4
 7. T. ZAJC       SLO    126,0   131,8
 8. R. JOHANSSON  NOR    123,0   129,9
 9. A. WELLINGER  NEM    132,5   129,8
10. A. LANIŠEK    SLO    135,5   126,8
...                                   
23. J. DAMJAN     SLO    129,5   114,4
24. Ž. MOGEL      SLO    130,0   113,0
Brez točk:                           
33. B. PAVLOVČIČ  SLO    124,0   106,0
60. A. SEMENIČ    SLO     94,0    41,9
                                      

SKUPNI VRSTNI RED (2/31)

                                     
 1. R. KOBAJAŠI   JAP        160 točk
 2. K. STOCH      POL        130     
 3. J. KLIMOV     RUS        100     
  . P. ZYLA       POL        100     
 5. S. LEYHE      NEM         95     
 6. T. ZAJC       SLO         81     
 7. K. GEIGER     NEM         74     
 8. A. WELLINGER  NEM         53     
 9. D. PREVC      SLO         50     
10. R. JOHANSSON  NOR         47     
...                                  
                                     
13. A. LANIŠEK    SLO         37     
31. J. DAMJAN     SLO          8     
32. Ž. MOGEL      SLO          7     
35. A. SEMENIČ    SLO          5     
                                     

Vrhovnik sezono začel s točkami
Avstrijski nordijski kombinatorec Mario Seidl je zmagovalec uvodne tekme svetovnega pokala nordijskih kombinatorcev v Ruki. Avstrijec je bil najboljši že po skoku, v 10-km teku je zadržal 16,5 sekunde prednosti prednosti pred Norvežanom Jarlom Magnusom Riiberjem ter minuto in osem sekund pred Nemcem Johannesom Rydzekom. Za 25-letnega Seidla je bila to prva zmaga v svetovnem pokalu, za Avstrijo pa prva po februarju leta 2016.

Že na prvi tekmi je točke osvojil tudi slovenski mladinski svetovni prvak Vid Vrhovnik, z dobrim tekom se je s 34. mesta po skoku prebil na 28. mesto. Vrhovnik je bil edini slovenski predstavnik. "Lepo, mirno sem začel sezono. Neki začetki so, zdaj pa moramo počasi graditi naprej. Skok ni bil najboljši, treba bo mirno pristopiti k stvari. Vemo, kje smo, verjamem, da bo slej ko prej uspelo. Na progi je bilo kar težko, kar mraz, moram pa pohvaliti smuči. Pohvala servisu, spet je bil odličen. Na progi sem skušal držati tekmece in to mi je kar uspelo," je po tekmi sporočil Vrhovnik, ki je vpisal 26. izid teka.

Trije skakalci med deseterico
Domen Prevc poletel 146 metrov