Predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar je  ob koncu skupščine odgovoril na vprašanje o namenu ustanovitve skupne zveze, v kateri bi bile poleg SZS-ja še nogometna, košarkarska, rokometna, hokejska in atletska zveza.
Predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar je ob koncu skupščine odgovoril na vprašanje o namenu ustanovitve skupne zveze, v kateri bi bile poleg SZS-ja še nogometna, košarkarska, rokometna, hokejska in atletska zveza. "Gre za zveze, ki imamo podobne težave in se pogovarjamo tudi o skupnih rešitvah pri številnih zakonodajnih pobudah in uvajanju davčnih olajšav. Želimo, da se neposredno pogajamo s pristojnimi organi. To združenje ne bo konkurenca nobeni organizaciji niti krovni slovenski športni. Povabljeni smo tudi na pogovore na Olimpijski komite Slovenije, z OKS-jem pa se nadejamo tvornega sodelovanja," je dejal Smrekar. Foto: BoBo
Dolgovi Smučarske zveze Slovenije se topijo

Skupščina je potekala gladko, tako rekoč brez razprave, tako da je bila končana že po 35 minutah.

Izguba smučarjev pod nadzorom
"V koledarskem letu 2014 je imela zveza uravnotežen proračun, po tekmovalnih uspehih pa je bila zima 2014/15 rekordna. Imeli smo 16 uvrstitev na zmagovalnih stopničkah v svetovnem pokalu v alpskem smučanju, vendar pa je bilo v tej panogi leto finančno in organizacijsko burno. Zapustila sta nas dva sponzorja, tekmovalni program pa je bil obsežnejši, kot je bilo na voljo sredstev. Zato bo imela panoga 340.000 evrov minusa, kar pa smo načrtovali in tudi poskrbeli za ustrezno pokritje teh rdečih številk ob koncu letošnjega leta,"
je navedel Smrekar.

V minusu še skakalci in kombinatorci
"V biatlonu smo imeli sedem zmagovalnih stopničk v svetovnem pokalu, poslovanje pa je bilo z 28.000 evri pozitivno. Deskarji so imeli 10 uvrstitev med prve tri in 7000 evrov plusa, v prostem slogu, kjer prav tako ni bilo rdečih številk, pa je bil na stopničkah Filip Flisar trikrat na zmagovalnih stopničkah. V skokih in nordijski kombinaciji je bilo kar 25 zmagovalnih stopničk fantov in deklet, 131.000 evrov minusa pa je imela panoga po odpovedi polnega sodelovanja enega izmed sponzorjev. Telemark je imel ene zmagovalne stopničke in 2.000 evrov plusa, v teku na smučeh je bila med prvimi tremi Katja Višnar, panoga pa je imela 6.000 evrov pozitivnega stanja. Med športniki invalidi je bila Tanja Drev tretja na olimpijskih igrah gluhih, dobro pa dela tudi Zveza vaditeljev in učiteljev smučanja," je nadaljeval Smrekar.

Manjša sredstva iz državnega proračuna
"SZS je je posloval tudi po sanacijskem načrtu, ki se ga vsi v veliki meri držijo, in to zagotavlja veliko bolj stabilno poslovanje. Sredstva, ki prihajajo iz državnih virov, so vse manjša, med letoma 2012 do 2014 za 14 odstotkov iz državnega proračuna, pri Fundaciji za šport pa 30 odstotkov. Žal smo se morali ukvarjati tudi s primerom Vanesse Mae, toda tudi Arbitražno razsodišče za šport v Lozani je na koncu potrdilo vse naše ukrepe,"
je še dodal Smrekar.

Slovenske tekme za svetovni pokal s 350.000 evri dobička
Na skupščini so potrdili poročila organizacijskih komitejev tekem za svetovne pokale v pretekli zimi, tudi največje v Planici, Mariboru, Kranjski Gori, na Pokljuki in Ljubnem. Osem tekem za svetovni pokal pri nas je imelo skupaj 6,5 milijona evrov prihodkov, SZS je od tega dobil 760.000 evrov, tekme pa so imele 350.000 evrov dobička.

Dolgovi Smučarske zveze Slovenije se topijo