Ob Simon Schemppu sta na odru za zmagovalce stala še Ole Einar Bjoerndalen in Jevgenij Garaničev. Foto: EPA
Ob Simon Schemppu sta na odru za zmagovalce stala še Ole Einar Bjoerndalen in Jevgenij Garaničev. Foto: EPA
Simon Schempp
Simon Schempp je bil najboljši drugič zapored, saj je dobil tudi šprint v Hochfilznu. Foto: EPA
Klemen Bauer
Klemen Bauer je zgrešil le enkrat in bil zadovoljen z 18. mestom. Foto: BoBo
Težave Faku povzroča slaba tekaška forma
Prvi dan na Pokljuki skoraj 4.000 gledalcev
Na pokljuškem šprintu najboljši Slovenec Bauer

a šprintu. Klemen Bauer je bil z 18. mestom najboljši Slovenec, Jakov Fak pa je zasedel 36. mesto.

Nemški biatlonec je drugič zapored zmagal na šprintih za svetovni pokal. Sicer je to njegova sedma zmaga in druga v tej sezoni. Schempp, ki je prvič slavil na Pokljuki, je zadel vseh deset strelov in za 15 sekund prehitel legendarnega Oleja Einarja Bjoerndalena, ki je znova dokazal, da še naprej ostaja vrhunsko pripravljen. 41-letni Norvežan je 174. stopil na stopničke, a ostaja pri 95. biatlonskih zmagah (eno ima tudi v smučarskem teku).

"Za mano je velik dan. Malce sem imel tudi sreče, saj me je v drugem krogu za sabo potegnil ruski tekmovalec, ki se je že bližal cilju, tekel sem v zavetrju in tudi zato sem imel na koncu nekaj več moči za zadnji krog," je bil nasmejan 27-letni Schempp.

Na oder za zmagovalce se je zavihtel Jevgenij Garaničev, ki je za vsega dve stotinki prehitel rojaka Alekseja Slepova. Tudi oba Rusa sta pokrila vseh deset tarč. Peto mesto je zasedel Martin Fourcade. Najboljši biatlonec zadnjih let, ki je tudi trenutno v vodstvu skupnega seštevka, je enkrat zgrešil.

Bauer in Fak zgrešila po enkrat
Prvi slovenski adut Jakov Fak je uspešno začel svoj nastop, saj je na prvem strelskem nastopu podrl vseh pet tarč. V stoje je zgrešil prvi strel, tudi na progi ni ujel pravega ritma in precej zaostal. Bolje je nastopil Klemen Bauer, ki je pustil nepokrito zadnjo tarčo, na progi pa je bil 25 sekund hitrejši od reprezentančnega kolega.

"Upravičeno sem zadovoljen. Kljub napaki, zadnjemu zgrešenemu strelu, sem nastopil v skladu z zmožnostmi. Deseti strel v biatlonu je najbolj tvegan. Psihološko je najtežji. Čeprav se temu skušamo izogibati, se ne pogovarjamo o tem. Mene je danes poneslo. Presenečen sem bil, da so prve štiri tarče z lahkoto padle. Pri zadnjem strelu sem malenkost počakal, govorimo o nekaj desetinkah, ritem se je zaustavil in je treba na novo zgraditi strel. Tu sem naredil napako," je po nastopu povedal Bauer.

Z nastopom pa razumljivo ni bil zadovoljen Fak: "Imel sem težave v teku. Enostavno ni šlo, pa če sem še tako pritiskal. Iz telesa ne moreš potegniti nič več. Ko prideš do neke ravni, zmanjka prestav. Vem, da telo zmore, ampak ne morem čez. V teh dneh je to težko popraviti. Stanje je, kakršno je. Mislim, da se z več počitka in s kratkimi, zelo intenzivnimi treningi to da popraviti."

V zasledovanju tudi Dovžan
V soboto ju čaka pomemben nastop v zasledovanju, na katerem bosta lovila tudi uvrstitev na nedeljsko tekmo s skupinskim startom, kjer bo tekmovalo najboljših 30 biatloncev, prvih 25 iz svetovnega pokala in dodatna peterica, ki bo posegla najvišje na tekmah na Pokljuki. Dobro je nastopil mladi Miha Dovžan. 21-letni biatlonec se je na domači tekmi prvič v karieri prebil na zasledovanje. Zadel je vseh deset strelov in zasedel 48. mesto. Slabše sta se odrezala Rok Tršan, ki je bil 70., in Lenart Oblak, ki je bil 90.

"Škoda zadnjega strela pri Klemenu, saj je bila dosegljiva še boljša uvrstitev. Tudi Jakov je streljal zelo dobro, a danes ni imel prave svežine. Sam bi zelo visoko ocenil tudi nastop Mihe Dovžana, ki mu je končno uspel preboj na zasledovanje," je nastope ocenil trener Tomaš Kos.V petek se bodo na progo podale ženske.

Organizatorji so s prvim dnem lahko zelo zadovoljni, saj si je tekmo ogledalo nekaj manj kot 4.000 gledalcev. V šprintu bodo tekmovale tudi Teja Gregorin, Andreja Mali, Urška Poje in Anja Eržen.

Šprint (M):                          * 
 1. S. SCHEMPP         NEM  23:02,5 (0)
 2. O. E. BJOERNDALEN  NOR    +15,2 (0)
 3. J. GARANIČEV       RUS     25,1 (0)
 4. A. SLEPOV          RUS     25,3 (0)
 5. M. FOURCADE        FRA     25,6 (1)
 6. A. ŠIPULIN         RUS     28,4 (1)
 7. Q. FILLON MAILLET  FRA     31,9 (0)
 8. B. DOLL            NEM     33,3 (1)
 9. T. BOE             NOR     36,9 (1)
10. E. H. SVENDSEN     NOR     41,1 (1)
...                                    
18. K. BAUER           SLO   1:05,5 (1)
36. J. FAK             SLO   1:30,9 (1)
48. M. DOVŽAN          SLO   1:50,5 (0)
70. R. TRŠAN           SLO   2:31,1 (1)
90. L. OBLAK           SLO   3:28,9 (3)
          * - zgrešeni streli

 

Skupni vrstni red (6/26): 1. M. FOURCADE FRA 294 točk 2. O. E. BJOERNDALEN NOR 255 3. S. SCHEMPP NEM 228 4. Q. FILLON MAILLET FRA 226 5. E.-H. SVENDSEN NOR 216 ... 37. K. BAUER SLO 58 38. J. FAK SLO 55



Spored, petek ob 14.30
:
Šprint, 7,5 km (Ž)
Sobota ob 11.15:
Zasledovalna tekma, 12,5 km (M)
Ob 13.30:
Zasledovalna tekma, 10 km (Ž)
Nedelja ob 12.00:
Skupinski štart, 15 km (M)
Ob 14.15:
Skupinski štart, 12,5 km (Ž)

Težave Faku povzroča slaba tekaška forma
Prvi dan na Pokljuki skoraj 4.000 gledalcev
Na pokljuškem šprintu najboljši Slovenec Bauer