Jurij Tepeš upa, da bo pred začetkom sezone našel pravo formo. Foto: www.alesfevzer.com
Jurij Tepeš upa, da bo pred začetkom sezone našel pravo formo. Foto: www.alesfevzer.com
Jurij Tepeš
Lani je drugič v karieri sezono končal z zmago v Planici. Foto: BoBo
Jurij Tepeš v Planici
Tepeš je lani v svetovnem pokalu s 554 točkami zasedel 13. mesto. Foto: BoBo

"S poletnim delom sploh nisem zadovoljen. Nastopil sem pod pričakovanji in se sploh nisem našel. Vem, da smo dobro delali za telesno pripravo in sem dobro pripravljen. Na skakalnici se še ne najdem, saj nimam še pravih občutkov. Upam, da je mogoče to v tem mesecu še rešiti. Verjamem, da je, in prepričan sem, da vem, kaj je narobe," je dejal 26-letni Ljubljančan, ki poleti sploh ni osvojil točk, in dodal: "Večinoma poleti skačem slabše kot potem med zimsko sezono. Praktično sem imel le eno poletje, ko mi je šlo, a potem pozimi ni šlo. Po navadi gre poleti malce slabše, čeprav je letos šlo pa skrajno slabo. Vem, da smo veliko delali za telesno pripravo in upam, da je to razlog, da se je poletna sezona malce podrla."

Pred svetovnim pokalom, ki se bo začel v Klingenthalu 22. novembra, je torej še mesec dni, njegova želja pa je, da do takrat najde prave občutke: "V tem mesecu se bom posvetil predvsem tehniki skokov, ne bo več toliko namenjeno moči in kondiciji. Upam, da se bo forma dvigala." Lani je imel med sezono kar nekaj težav in je po devetih tekmah osvojil samo 17 točk. Nato je zapustil svetovni pokal in po vrnitvi skakal bistveno bolje. Eden izmed ciljev letos je tudi bolj konstantno skakanje: "Upam, da bom dovolj dobro pripravljen in bom šel na vse skakalnice. Vedno se prilagajam glede na formo. Kdaj je bolje, če si vzameš prost teden za trening in izpustiš dve tekmi ter potem greš naprej. Načrti se v sezoni prilagajajo. Cilj v naši ekipi pa je, da bi šel na vsako tekmo in da bi na vsaki čim bolje skakal."

Planiška skakalnica najljubša
"Da bi skakal konstantno, je cilj, ki ostaja oziroma bo ostal, verjetno dokler bom skakal. Začeti sezono z dobrimi rezultati je najbolje, ker potem lahko na tem gradiš svojo samopodobo. Bolje se počutiš, lažje skačeš, in to te žene naprej. Če pa začneš slabo, se že na začetku začneš spraševati, kaj si delal narobe ,in to je tisto, kar je tudi narobe," je pristavil 13. skakalec lanskega svetovnega pokala.

Tepeš je lansko sezono končal z zmago. Doslej je v svetovnem pokalu dvakrat stopil na najvišjo stopničko, obakrat mu je to uspelo v Planici ob koncu sezone, zato bo tudi letošnji konec sezone zanj nekaj posebnega: "Planica je zagotovo skakalnica, ki mi v svetovnem pokalu najbolj leži. Že prejšnja je bila taka in zdaj enako velja za novo. Če pridem s pravimi občutki in dobro formo, pa je še toliko bolje. Potem še navijači naredijo svoje in je res nekaj fantastičnega, kar me še dodatno dvigne." Izvrstno je skakal na novi planiški letalnici, ko je zmagal in bil drugi, obenem pa je pristavil tudi pomemben delež k zmagi Slovenije na ekipni preizkušnji, je pa Tepeš tudi zadnji zmagovalec stare letalnice Bratov Gorišek.

Lani na Kulmu na stopničkah
Večkrat je že dokazal, da je izvrsten letalec. Lani je posebno razvrstitev v poletih končal na tretjem mestu za Petrom Prevcem in Severinom Freundom. Letos je na sporedu svetovno prvenstvo v poletih, kar bo glavni vrhunec sezone, tekma pa bo na kulmski velikanki: "Vem, da je Kulm zelo posebna skakalnica. Tam sem le enkrat dobro skakal. To mi je uspelo letos, pa še to samo na eni tekmi, ker je druga odpadla. Kulm ni najboljša skakalnica za moj način skakanja. V drugem delu se leti zelo nizko, in če ne skačem zelo dobro, sem težko zraven. Če pa sem v formi, sem pa lahko pri vrhu. Srednjega skoka jaz na Kulmu ne morem narediti oziroma ga bom zelo težko naredil. Ali bom v ospredju ali pa bolj zadaj."

Lani so prvič leteli na novi kulmski napravi, Tepeš pa je nastopil odlično, saj je na edini tekmi zasedel tretje mesto: "Še vedno mislim, da sta si stara in nova letalnica zelo podobni. Letos jo bodo še malce spremenili, saj je lani neslo zelo visoko. Sta si podobni, edino kar je, da so nalet toliko spremenili, da v radiusu ni več tistega ovinka. Še vedno gre z mize zelo visoko in potem nizko v drugi del leta. Meni se zdi enaka, čeprav nekateri pravijo, da sta precej drugačni."

Rad bi čim prej prišel v stik s snegom
Letos bo v svetovnem pokalu tudi novo prizorišče, saj bodo skakalci nastopili v Kazahstanu, kjer je Tepeš v letih 2011 in 2012 že slavil v poletnem delu sezone: "Pred nekaj leti sem v Kazahstanu zmagal, zadnja leta pa mi tam ni šlo najbolje. Skakalnica je lepa. Letos bo še naporneje s temi turnejami, saj je urnik še bolj zgoščen. Še manj časa bo vmes, še več tekem, še več poti in še več letal. Zato je še toliko pomembneje, da smo v pripravljalnem obdobju delali dobro, ker med sezono letos ne bo časa za trening."

"Želim si, da bi bil čim prej sneg. Če ne drugega, le toliko, da imamo malce stika z njim. To je tisto, kar bi potrebovali pred sezono in česar pred sezono nimamo. Na srečo imamo zdaj te ledene smučine in na taki se tudi začne sezone. Bomo se lahko vsaj malce pripravili. Kar se tiče pa izteka, gremo pa praktično naravnost s plastike. To je neznanka, ki ostaja, a pristanek bomo že, glavno je, da se do mize pripelješ tako, kot je treba," je pred sezono še povedal Tepeš.