Jurij Tepeš je drugi v skupnem seštevku letošnje poletne velike nagrade. Do konca sta še dve tekmi, a bo tekmoval le na eni. Foto: EPA
Jurij Tepeš je drugi v skupnem seštevku letošnje poletne velike nagrade. Do konca sta še dve tekmi, a bo tekmoval le na eni. Foto: EPA
Jurij Tepeš
"Nekaj let smo delali na tem, da bi stabilizirali mojo formo. Sodelujem tudi s psihologom. Stvari niso prišle kar same od sebe. Na tem se je delalo nekaj časa in sem lahko zadovoljen." Foto: BoBo

23-letni smučarski skakalec je prejšnji konec tedna v Almatiju v Kazahstanu osvojil 1. in 2. mesto na tekmah poletne velike nagrade. V skupnem seštevku je drugi, pred njim je le Andreas Wank. Odlični nastopi v letošnji poletni sezoni so obogatili tudi njegov bančni račun: zaslužil je 13.500 švicarskih frankov (11.165 evrov), od tega 8.000 zadnji konec tedna v Kazahstanu (5.000 za zmago in 3.000 za drugo mesto).


V nedeljo ste bili spet med najboljšimi. Bi lahko rekli, da ste naredili odličen skok?
Lahko bi bil še boljši, sem pa zadovoljen. Ne moremo pa pričakovati, da bodo vsi skoki odlični.

Malenkosti odločajo, ko govorimo o tem, da skakalci začutite odličen skok. Kako, da je vam v zadnjem času uspela serija dobrih skokov?
Težko je odgovoriti. Nekaj let smo delali na tem, da bi stabilizirali mojo formo. Sodelujem tudi s psihologom. Stvari niso prišle kar same od sebe. Na tem se je delalo nekaj časa in sem lahko zadovoljen.

Pred leti je bila pri vas vprašljiva telesna pripravljenost, zdaj pa ste vrhunsko pripravljeni, z optimalno težo, pravite pa tudi, da ste se zelo hitro spoprijateljili z novimi dresi. Skratka, za zdaj je vse tako, kot si želite, kajne?
Za zdaj gre res vse super. Tudi, če bodo spreminjali opremo, me ne moti. Kar bo, bo, se bomo že prilagodili.

Veliko skakalcev pravi, da je v novih dresih izgubila občutek. Kakšen je občutek v zraku?
Moram priznati, da pri meni ni spremembe, da nisem izgubil občutka v zraku in da je vse podobno, kot je bilo. Treba je paziti, da se dres ne raztegne, in biti pozoren na malenkosti. Na skakalnici ne vem, ali se res toliko pozna, kot se o tem govori. Zase lahko rečem le, da se ne pozna in da skačem bolje, kot sem.

Konec naslednjega tedna (6.-7. oktober) bo pod Šmarjetno goro na skakalnici v Kranju poletno državno prvenstvo v smučarskih skokih. Naslova bosta branila Jurij Tepeš in Ema Klinec.

Edini ste, ki v skupnem seštevku poletne velike nagrade zaostajate manj kot 100 točk za Nemcem Wangom. Razmišljate o tem, da bi ga celo prehiteli?
Zelo težko, ker bom skakal le na tekmi v Klingenthalu, v Hinzenbach pa ne grem, bomo raje naredili že prej trening v Klingenthalu in se potem pripravili na zimo.

V Almatiju blestite. Zakaj je ta skakalnica tako drugačna od evropskih in zakaj vam tako ustreza?
Vsaka skakalnica se po svoje razlikuje od drugih. Na vsako se je treba prilagoditi. V Almatiju na skakalnici malo višje nese, kar meni ustreza. Po navadi grem nizko čez 'pukl' in ne najdem prave višine za nadaljevanje, čeprav letos s tem nimam težav. Pač, višje nese in je zato malce drugačna. Morda je koga malo bolj strah v teh novih dresih, ampak meni skakalnica vsekakor ustreza.

Boštjan Reberšak, Radio Slovenija