Zimski športi

Poudarki

  • MMC-jev intervju z Jurijem Tepešem
Jurij Tepeš
Jurij Tepeš je bil letos v Planici izvrsten, ob posamični zmagi je na petkovi tekmi zasedel drugo mesto in bil del zmagovalne ekipe na moštveni preizkušnji. Foto: BoBo
       Fizična priprava je tako kot pri vseh športih zelo pomembna. Treba je malce stisniti zobe in preboleti kakšen "muskelfiber". Včasih se, recimo, tudi malce težje povzpneš v prvo nadstropje, ampak za zdaj gre vse po načrtih.       
Peter Prevc, Anže Semenič, Robert Kranjec in Jurij Tepeš - zmagovalci Planice 2015
Nasploh je bil zadnji planiški konec tedna za slovensko ekipo izjemen - dve dvojni zmagi in še slavje na moštveni tekmi. Foto: BoBo
       Če bi tako odskakal celo sezono, kot sem drugi del, bi bil sploh zadovoljen. Tudi na splošno je bila sezona dobra, ampak še vedno me moti to, da sem ves prvi del sezone vrgel stran. Nisem naredil praktično niti enega dobrega skoka in sem bil zelo razočaran.       
Peter Prevc, Robert Kranjec, Jurij Tepeš
V zadnjih letih je Planica povsem v znamenju slovenskih skakalcev. Letos sta slavila Tepeš in Peter Prevc, ki je zmagal tudi lani. Tepeš je bil najboljši predlani, Robert Kranjec pa še leto pred tem. Foto: BoBo
       Da se skočiti blizu svetovnega rekorda, zanj pa se mora vse ujemati. V Vikersundu se je to zgodilo. Vedelo se je, da so skoki vsaj približno varni do 252 metrov, pa je nov rekord zdaj pol metra krajši od tega. Videli pa smo z Vasilijevim, kaj se zgodi, če se gre čez 252 metrov. To je potem že nevarno.       
Jurij Tepeš v Planici
Jurij Tepeš je izvrsten letalec, obe zmagi v svetovnem pokalu pa je dosegel v Planici. Foto: BoBo
       V bistvu je šlo povsem mimo mene. S punco sva bila na dopustu. Na Kubi internetnega dostopa praktično ni in deset dni nisem imel stika z domačimi in z nobenim drugim. V bistvu nisem imel dostopa do tega, kaj se dogaja. Slišal sem od znancev, da je bilo pestro, a se s tem nisem želel obremenjevati.       
Jurij Tepeš
Lani je v svetovnem pokalu osvojil 554 točk in zasedel 13. mesto, s čimer je bil drugi najboljši Slovenec. Foto: EPA
       Vem, da imam čisto vest in da sem ravnal prav. Skočil sem dobro, poleg tega pa tudi, če bi želel kaj pomagati, sem skočil tri tekmovalce prej. Jasnoviden še nisem. Šport je šport, 20 let svojega življenja sem posvetil športu, in to pomeni, da vsakodnevno treniram. Želim si biti najboljši, kar pomeni, da zmage ne bom prepuščal nikomur.       
       Žal mi je, da sem se, oziroma da sva se midva s Petrom znašla v takem položaju. Toda to je šport. Naredil sem, kar je bilo treba in kar se je od mene pričakovalo, oziroma kar sem vedel, da sem sposoben. Mogoče je bila zmaga z malce grenkega priokusa, a vsak športnik, ki ve, k čemu stremi, ve, da je zmaga najlepše darilo in poplačilo za vse treninge. To mi je uspelo in to je zelo lep občutek. Žal se potem za Petra ni izšlo, kar vzame kakšen odstotek pri teh lepih občutkih, saj sva s Petrom dobra prijatelja, ampak to je pač šport.       
Z leve proti desni: Rune Velta, Jurij Tepeš in Peter Prevc
Tepeš je šel v zgodovino kot zadnji zmagovalec prejšnje letalnice bratov Gorišek. Foto: BoBo

Dodaj v

Tepeš: Tudi če bi želel kaj pomagati, sem skočil tri skakalce prej

"Zmage ne bi nikomur prepustil"
13. maj 2015 ob 10:36,
zadnji poseg: 13. maj 2015 ob 11:56
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Vem, da imam čisto vest in da sem ravnal prav," je Jurij Tepeš v pogovoru za MMC spregovoril o zadnji tekmi lanske sezone, ko je zmagal pred Petrom Prevcem, ki je ostal brez velikega kristalnega globusa.

Prevc je imel namreč enako število točk kot Severin Freund, a je imel Nemec več zmag in je bil tako zmagovalec skupnega seštevka. V primeru Petrove zmage pa bi slovenski skakalec dobil svetovni pokal. Tepeševa zmaga je močno razburkala slovensko javnost. Nekateri so pozdravili športni boj Tepeša, ki je bil tako kot japonski pred 17 leti brez kalkuliranja, ko je globus potem osvojil Primož Peterka, nekateri pa so Tepeša ostro obsodili, češ da bi moral prepustiti zmago Prevcu, čeprav bi bilo to zelo težko, saj je bil po prvi seriji četrti, Prevc pa je vodil.

Zdaj se Jurij že pripravlja na novo sezono, glede zadnje tekme v Planici pa obžaluje le to, da so taka pravila, da Peter, ki je imel enako število točk, ni osvojil globusa. Tepeš pravi, da ima čisto vest, saj ve, da je ravnal prav in da zmage ne bi nikomur prepustil.


Dopust po naporni sezoni je že končan. Ste se dobro odpočili?
Dva tedna, ko sem bil na dopustu, sta hitro minila. Ko sem prišel domov, sem komaj čakal, da začnemo trenirati, saj nisem navajen, da sem toliko časa prost.

Zdaj so že v polnem teku priprave na novo sezono. V kakšni fazi ste in kdaj greste prvič na skakalnice?
Začenjamo vedno z bazičnim delom priprav, kjer naredimo temelje za zimo. Pozimi ni veliko časa za treninge. Takrat so na vrsti samo tekme. Za fizično pripravljenost je treba poskrbeti poleti. V četrtek pa gremo že na skakalnice.

Trenutno ste torej v glavnem posvečate fizični pripravi. So treningi zelo naporni?
Fizična priprava je tako kot pri vseh športih zelo pomembna. Treba je malce stisniti zobe in preboleti kakšen "muskelfiber". Včasih se, recimo, tudi malce težje povzpneš v prvo nadstropje, ampak za zdaj gre vse po načrtih. Sem zadovoljen. Najpomembneje je, da ni poškodb. Je pa zelo naporno, tako kot pri vsakem športu.

Ste v tem dobrem mesecu in pol kaj pogrešali skoke?
V bistvu niti ne. Iti z velikanke nazaj na 60-metrske skakalnice ni ravno zame. Tega nimam najraje, a nekje je treba začeti. Ta prvi del poletnih priprav je vedno na manjših skakalnicah, česar, kot pravim, nimam najbolj rad, ampak potem toliko bolj uživam, ko gremo na večje.

V prihajajoči sezoni so verjetno vaš osnovni cilj bolj konstantni skoki?
Seveda. Cilj sezone je zagotovo večja konstantnost. Lani sem res slabo začel in upam, da se mi to ne bo letos ponovilo. Imamo neke ideje, kako to popraviti. Ko se bo zima začela, pa bomo videli, ali nam je uspelo.

Kaj je bilo narobe v tistem obdobju, preden ste se umaknili iz svetovnega pokala?
Že na prvi tekmi in nasploh začetku sezone mi ni šlo. Potem sem se zaprl vase in se začel sekirati, kaj smo naredili narobe. Potem je šlo samo še navzdol, saj nisem vedel, kaj je narobe. Na tekmah ni časa za treninge, saj imaš na voljo le dva skoka. S prvim preizkusiš skakalnico, z drugim pa nekaj poskusiš, in če ne gre, si samo "zategnjen". Če si pa v skokih "zategnjen", pa ne gre. Nisem imel pravih občutkov in tudi skokov na snegu nisem prej opravil. S tem, ko prideš takoj na sneg, je po navadi tako, da ali se uskladi in je dobro ali pa ne in ne gre. Očitno moji občutki niso bili pravi. Morda sem predolgo v sezono preveč treniral in nisem našel teh občutkov. Ko sem se umaknil in šel na trening, sem dobil spet te občutke in je bilo nekaj popolnoma drugega.

Omenili ste, da pred sezono niste skakali na snegu. Predstavlja to velik problem? Je za vas prehod s plastike na sneg zelo težak?
Iti s plastike na sneg je vsako leto lažje, ampak je pa vsako leto pozneje zima in praktično pridemo naravnost na tekmo, brez kakršnih koli treningov na snegu. Možnost je, da ti to zelo dobro uspe in si v ospredju ali pa ti sploh ne. Jaz še nimam toliko izkušenj in se mi je to že večkrat zgodilo, potem pa imam kar v glavi, kaj če mi tokrat spet ne bo. Skandinavci imajo prednost, da lahko trenirajo na snegu, države, ki imajo več denarja, tudi, mi pa, če imamo kakšne priprave na ledeni "špuri", je zelo dobro. To smo začeli prakticirati v zadnjih letih in mislim, da se je dobro obneslo.

Ko ste se tedaj umaknili, čemu so bili namenjeni treningi? Je bil problem 'v glavi' ali so bile napake v tehniki skokov?
Oboje. Tehnika ni bila popolnoma prava, ker sem skakal na silo. Na silo v skokih ne gre, saj je to šport, ki je tudi tehničen, in tako ne gre. Vsaj pri moji tehniki je tako. Če tako skačem, ni možnosti, da pridem k vrhu svetovnega pokala, saj je elita tako skupaj, da malce slabše skočiš in si zunaj najboljših 30. Malce sem se takrat moral spočiti, malce popraviti tehniko in oboje mi je potem uspelo. Obenem pa sem se v svetovni pokal vrnil na velikanko, ki mi bolj leži in sem si lažje povrnil zaupanje.

Ste pa zato toliko bolj lahko zadovoljni z drugo polovico sezone, ko ste prikazali nekaj zares odličnih skokov in dosegali lepe rezultate.
Če bi tako odskakal celo sezono, kot sem drugi del, bi bil sploh zadovoljen. Tudi sicer na splošno je bila sezona dobra, ampak še vedno me moti to, da sem ves prvi del sezone vrgel stran. Nisem naredil praktično niti enega dobrega skoka in sem bil zelo razočaran. Tudi zaradi tega so bili rezultati še slabši, kot pa je bila forma.

Sezono ste končali z zmago v Planici. Ste zadnji zmagovalec stare planiške letalnice in tudi na prenovljeni ste se hitro ujeli. Lahko primerjate obe letalnici?
Podobni sta, ko prideš z mize. Je pa na novi veliko lepši ta del do mize. Stara je imela dve "luknji" do mize, ki sta bili kar nevarni. Ali pa bolje rečeno, je bila bolj pestra, če se lahko tako izrazim. Tam si moral še malce počakati, ta pa je lepša in je novejši profil. Zelo je podobna Bloudkovi velikanki, samo da je večja.

Kaj pa sam polet, je bil enak užitek leteti na prejšnji, kot je zdaj?
To bi še lažje lahko primerjal. Obe sta si podobni in na obeh sem zelo rad letel. Na splošno rad letim. Pustimo to, da je nova širša in je zato nekoliko drugačen občutek. Kar se pa poleta tiče, sta pa meni sploh zelo podobni. Do mize pa, kot rečeno, sta si različni.

Kaj pa z letalnico v Vikersundu, ki ima svetovni rekord?
Letos v Vikersundu daleč od tega, da bi užival. Bil sem zelo jezen na organizatorje, ki so naredili tako skakalnico, da so lahko trije ali štirje leteli zelo daleč, druge tekmovalce pa so žrtvovali, da so dobili svetovni rekord. Za moj način skakanja je bila letos neprimerna in mi ni ustrezala. Spustili so mizo in je šlo samo za to, da pade svetovni rekord. To mi ne leži, kajti pomeni, da pridem zelo nizko čez hrbtišče skakalnice in potem sem drugi del leta moral zavirati, kar pa pomeni, da skok ni bil dovolj dolg. Kar se tega tiče, mi je Planica lepša. Leti se višje, kar mi bolj leži, kot tiste, kjer se leti ob tleh. Na teh sem zaradi svojega načina letenja v hendikepu.

Vaš zadnji polet je bil dolg 244 metrov. V petek je v Planici Peter Prevc poletel celo 248,5 metra, torej celo blizu svetovnega rekorda. Iz izkušenj, ko ste leteli tako daleč, bi na novi planiški letalnici lahko padel svetovni rekord?
Mislim, da je mogoče, ampak se mora vse ujemati, tako kot se je v Vikersundu. To pomeni, da mora biti rampa ravno prav visoka, saj če spuščaš, to ni mogoče, obenem pa mora pihati vzgornjik. Ne tako, kot je bilo v soboto, ko je bil z mize premočan veter in rekord ni bil mogoč. Letos ni bilo takih razmer, bodo pa verjetno enkrat v naslednjih letih. Torej, mislim, da se da skočiti dlje, saj se vedno da. Da se skočiti blizu svetovnega rekorda, zanj pa se mora vse poklopiti. V Vikersundu se je to zgodilo. Vedelo se je, da so skoki vsaj približno varni do 252 metrov, pa je nov rekord zdaj pol metra krajši od tega. Videli pa smo z Vasiljevim, kaj se zgodi, če se gre čez 252 metrov. To je potem že nevarno. Rekord je res zelo na meji.

Za ta zadnji polet ste prejeli tudi kar pet 20, obenem pa je bil še tako dolg. Je bil to popoln skok oziroma približek popolnosti?
To je bil eden izmed mojih boljših skokov. Zagotovo eden izmed najboljših treh, kar sem jih v tej sezoni pokazal na tekmah in treningih. Vsak stremi k popolnosti, ampak takega skoka ni. Ni ga bilo in ga tudi ne bo. Vedno se da še kaj izboljšati. To pa je tisto, kar te žene naprej.

Po zadnji tekmi se je v Sloveniji veliko govorilo o izgubljenem velikem kristalnem globusu Petra Prevca, ki je bil na tej tekmi drugi za vami, in če bi vas prehitel, bi on dobil svetovni pokal. Javnost se je razdelila na dva dela. Eni so vaš pošten boj pozdravili, drugi so vas obsojali. Že naslednji dan ste odšli na dopust. Ste sploh spremljali, kaj se je dogajalo?
V bistvu je šlo povsem mimo mene. S punco sva bila na dopustu. Na Kubi internetnega dostopa praktično ni in deset dni nisem imel stika z domačimi in z nobenim drugim. V bistvu nisem imel dostopa do tega, kaj se dogaja. Slišal sem od znancev, da je bilo pestro, a se s tem nisem želel obremenjevati. Tam sem jih ustavil in rekel, kar je bilo, je bilo, in gremo naprej. Vem, da sem po svoji vesti ravnal prav. Seveda pa ima vsak pravico do svojega mnenja, tako da se s tem ne obremenjujem. Tako je v športu, tako je bilo in vedno bo.

Verjetno je bilo tako, da se niste obremenjevali, najlažje. Vas je vseeno tako mnenje zmotilo?
Vem, da imam čisto vest in da sem ravnal prav. Skočil sem dobro, poleg tega pa tudi, če bi želel kaj pomagati, sem skočil tri tekmovalce prej. Jasnoviden še nisem. Šport je šport, 20 let svojega življenja sem posvetil športu, in to pomeni, da vsakodnevno treniram. Želim si biti najboljši, kar pomeni, da zmage ne bom prepuščal nikomur.

Vas morda moti, da se je proti vam ustvarilo mnenje ljudi, ki recimo, niso strokovnjaki za vaš šport in nikoli niso skakali?

Ne, me sploh ne moti. Dokler se govori o skokih, je to popolnoma v redu. To pripomore k popularnosti športa in sem zelo zadovoljen. Vem, da nas veliko ljudi podpira, vedno pa se najdejo tudi tisti, ki te ne. Še vedno pa, tako kot sem rekel, ima vsak pravico do svojega mnenja. Treba je vedeti, da so skoki individualen šport in vsak bo naredil tisto, kar je zanj najbolje. Tudi na ekipni tekmi vsak skače posebej. Če dam za primerjavo nogomet, jaz ne potrebujem, da mi kdo poda žogo. Vsak skoči sam. Smo ekipa in treniramo skupaj, smo zelo dobri prijatelji in spodbujamo drug drugega naprej, a na skakalnici je vsak sam. Ko greš z rampe, si sam s svojimi mislimi, s svojo formo in s svojimi treningi. Pač tako je.

Tako kot ste rekli, ste nastopili pred Prevcem. Tako je imel Peter vse stvari v svojih rokah in njegov zadnji skok ni bil brez napak, kajne?
Peter je bil zadnji in verjetno je vedel, da mora skočiti daleč. Če skočiš na silo, se napake pojavljajo. Videli smo tudi, da je Freund naredil kar nekaj napak, saj je šlo za skupni seštevek svetovnega pokala. Peter jih je v Planici naredil zelo malo. Skakal je zelo dobro, kot je v Planici tudi vsa slovenska reprezentanca. Na koncu zmaga tisti, ki je naredil najmanj napak. Letos sta bila izenačena, in res je bilo neumno, da z enakim izkupičkom točk eden zmaga, drugi pa ne, a taka so pravila. Mislim, da bi oba morala dobiti veliki kristalni globus, a žal so pravila drugačna.

Tudi če odmislimo to, da ste skakali pred Prevcem, zdi se, da se v skokih zelo težko kalkulira, saj gre za ekstremen in nevaren šport, kjer se vse odvija v delčkih sekund in gre za izjemno natančnost.
Poškodbe so veliko bolj verjetne, če začneš kalkulirati. Brez veze je sploh kalkulirati. Naredil sem enega svojih najboljših skokov. Pri tem samo uživaš, saj je šlo vse po načrtih. Žal mi je, da se je za Petra tako izteklo, a veliko tekem je bilo že pred tem, da bi se lahko obrnilo drugače. Mislim, da vsak, ki se ukvarja s športom, ve, kako je to. Žal mi je, da sem se oziroma da sva se midva s Petrom znašla v takem položaju. Toda to je šport. Naredil sem, kar je bilo treba in kar se je od mene pričakovalo, oziroma kar sem vedel, da sem sposoben. Mogoče je bila zmaga z malce grenkega priokusa, a vsak športnik, ki ve k čemu stremi, ve, da je zmaga najlepše darilo in poplačilo za vse treninge. To mi je uspelo in to je zelo lep občutek. Žal se potem za Petra ni izšlo, kar vzame kakšen odstotek pri teh lepih občutkih, saj sva s Petrom dobra prijatelja, ampak to je pač šport.

Bi enako nastopili, če bi vi vodili po prvi seriji?
Ja, zagotovo, ker drugače ne bi imel čiste vesti. Vem, zakaj treniram in bi verjetno tudi težko treniral s trenerjem, ki bi mi svetoval drugače, ali da naj prepustim zmago drugemu. Če je boljši, seveda, prepustil pa je ne bi nikomur.

Tilen Jamnik
Prijavi napako
Komentarji
Zwook
# 13.05.2015 ob 10:42
Res ni več potrebno tega pogrevat
levak
# 13.05.2015 ob 10:49
Tepeš: Tudi, če bi želel kaj pomagati, sem skočil tri skakalce prej
---
Čas je, da gredo naprej v novo sezono čimbolj neobremenjeno. Ostalo je zgodovina.
Peter F.
# 13.05.2015 ob 10:49
A še vedno pogrevate tole, kako bi moral Tepeš nešportno skočit in nekomu nekaj podariti?
Norland
# 13.05.2015 ob 10:50
Kriv je Prevc, ne Tepeš. Tudi sam si nebi želel zmagat tako, da kdo namerno ne da vsega od sebe.
dory
# 13.05.2015 ob 10:52
Vas morda moti, da se je ustvarilo mnenje proti vam s strani ljudi, ki recimo niso strokovnjaki za vaš šport in nikoli niso skakali?
Ne, me sploh ne moti. Dokler se govori o skokih, je to povsem v redu. To pripomore k popularnosti športa in sem zelo zadovoljen. Vem, da nas veliko ljudi podpira, vedno pa se najdejo tudi tisti, ki te ne. Še vedno pa, tako kot sem rekel, ima vsak pravico do svojega mnenja.

Zrelo razmišljanje, bravo dečko. Moti me, da novinarji tako iščejo konflikte, Tepeš hoče v enem vprašanju zadevo zaključit, a ne, novinar dreza naprej.
Pjanc
# 13.05.2015 ob 10:44
Hja, dopovej ti to Miljkoviću...
davide
# 13.05.2015 ob 10:55
ja neverjetno da se še kar pogreva tale zadeva

verjetno boste novembra pred začetkom sezone spet postregli s tole traparijo
Ladu
# 13.05.2015 ob 10:56
Oh joj. Dajte že nehat. Vedelo se je, da mora Peter zmagati in vedelo se je da mora Jurij ko se je spustil premagati nemca, če želi Peter naslov. Jurij ga je premagal ... In to je to.
Kvantni mehanik
# 13.05.2015 ob 11:42
V nedavno končani sezoni SP je bil Prevc med drugim:

- sedemnajsti na tekmi v Kuopiu, prehitel ga je med drugim Dežman, ki je zasedel 9. mesto;

- šestnajsti na tekmi v Vikersundu, prehitela sta ga Tepeš (9.) in Dežman (12.)

- dvanajsti na tekmi v Engelbergu, prehitela sta ga Damjan (4.) in Pungertar (7.)

- deveti na tekmi v Nižnem Tagilu, prehitel ga je Pungertar (6.).

In najbrž bi lahko našel še kak primer, ko je Prevc izgubil kakšno mesto tudi na račun boljše uvrstitve kolega iz slovenske reprezentance.

Če v naštetih primerih en sam reprezentančni kolega ne bi prehitel Prevca (po dvakrat Dežman in Pungertar, po enkrat Tepeš in Damjan), bi Prevc osvojil VKG.

Ergo, tudi Damjan, Pungertar in Dežman so enako krivi za Prevčev "neuspeh". Bodo nekateri užaljeni taktizerji okrivili tudi njih?

Prevc je lepo povedal, da je VKG izgubil tudi na 30+ drugih tekmah, na katerih mu ni uspelo osvojiti za eno mesto boljše uvrstitve oz. ene točke več.

Dovolj o tem.
SP 2006
# 13.05.2015 ob 10:58
tepeš je oddelal korektno, prevc je pač zamočil
mr polh
# 13.05.2015 ob 11:14
Tisti, ki blatite mladega fanta (glede razlogov je bilo že vse povedano, tudi Prevc je na njegovi strani 100%) pa se poglejte v ogledalo in razmislite, kaj delate. Fair play je glavna odlika pravega športa in športnega duha.
Albus
# 13.05.2015 ob 10:50
Nihče ga nikoli ne vpraša o njegovem obnašanju po tekmi ker vejo da to pa ni bilo "ok". Novinarji zavajajo
inženir
# 13.05.2015 ob 10:47
To, da lahko ta poba trenira, omogočajo sponzorji...
rinus
# 13.05.2015 ob 11:23
Slovenci se res delamo poštene,še posebej takrat,ko je najmanj treba... Naj mi nekdo odgovori,zakaj je tepeš za svoj zadnji skok dobil 5x20.... Bom kar sam odgovoril,ker ostali oz sodniki pa so kalkulirali,na roko jim je šel dolg skok Tepeša,pa so še sami dodali kar so lahko,da bo ja čim težje za Prevca, samo mi,Slovenceljni pa tekmujemo "pošteno"..... Vsaka nam čast... Kapo dol.....
Kris
# 13.05.2015 ob 11:07
To je bila ena najbolj grafičnih kapitulacij v zgodovini slovenskega športa. Našim je šlo vse na roko: domač teren, dvojna zmaga v petek, ekipna v soboto, odličen izid po 1. seriji v nedeljo. Vreme, tisoči navijačev, vse karte, vse zvezde, vse okoliščine so bile v slovenski prid. Čarovnice ne bi mogle sčarat boljših okoliščin. Pet minut pred koncem sezone smo bili še največji zmagovalci, dominacija naših, vse je bilo pod kontrolo. Slovenci smo pogosto zapravili največje lovorike v zadnjem trenutku, sekundi, metru, ovinku tekme. In kaj so naši naredili? Zapravili delo cele sezone in to ob slabem skoku tekmeca! Veliki globus je šel down the toilet, največja lovorika sezone, ki te zapiše v zgodovino. Potolčeni tekmec, ki je skakal slabo kot že dolgo ne in je izgledal kot nebogljen šolarček, ki se lomi pod pritiskom, je na koncu dvignil lovoriko – na terenu tekmeca, po zaslugi rojaka tekmeca. Neumno da bolj ne more biti. Prevc je v tej zgodbi še najmanj pomemben. Če Tepešu po petkovi tekmi ni bilo jasno, da bo prav on najresnejši kandidat za to, da Prevcu odščipne 20 točk (kar se absolutno ne bi smelo zgoditi, saj je bil po prvi seriji nevarno blizu), bi moral v akcijo stopiti Goran Janus in dati striktna navodila – na Perotu je bilo le, da skoči čim dlje. Kot sta pokazali obe tekmi prej, je bil izjemno ranljiv in pod strahovitim pritiskom, ker so Slovenci skakali tako dobro – prav gotovo pa ni pričakoval, da mu bo Slovenec poklonil lovoriko. Kot že tolikokrat doslej nismo znali pokončati dotolčenega tekmeca - predvsem s tega vidika si niti pod razno ne zaslužimo lovorike. O tej potezi se bo v zakulisju (na naslovnicah gotovo ne) s posmehom govorilo še dolga leta. Neumnosti tipa ''zmagal je šport'' kupujejo tisti brez globusa, Nemcev tega ne boste slišali reči. Videli ste poparjen obraz Janusa po tekmi – povedal je več kot tisoč besed.
lordslayer
# 13.05.2015 ob 11:00
to še kar pogrevajo, jao jao
Ladu
# 13.05.2015 ob 11:00
Aja, pa še to. S takimi butastimi stvarmi boste fanta samo zabremzali in ne bo več skakal sproščeno, če ne ve kdaj bo komu prav, da zmaga in kdaj ne. Take butaste zadeve se lahko razpredajo samo v naši deželici. Tukaj pa tako ali tako nikoli ni prav, če zmagaš nekaj ni prav, če si v sredini nimaš jajc, če si v ozadju si pa tako ali tako "luzer". Pa naj normalen človek razume slovenske glave (so izjeme).
kolesar666a
# 13.05.2015 ob 12:28
in mogoče še komentar vsem, ki trdijo, da je prevc vkg izgubil prej - drži ampak, to so post festum analize, nesporno dejstvo pa je tudi, da je bil do zadnjega skoka v igri za vkg. in izgubil ga je (tudi) zaradi zadnjega skoka tepeša. pa kvantna mehanika gor ali dol.
21.12.2012
# 13.05.2015 ob 11:19
No ja, šest krat isto vprašanje.
AeeBeeCee
# 13.05.2015 ob 11:14
Ma kaj jokate. Pejte nazaj nogomet gledat in športne stave igrat. Skoke pa prepustite pravim navijačem in ne nepoštenim ljudem, ki bi prirejali tekme.
sirob
# 13.05.2015 ob 13:45
@ nanok1ll3r: Še schlieri je pomagal severinu, pa je le severni sosed. Egoist in nikoli ne bo osvojil kristala, ker je pač tepec....ups tepež.

No, še ti stopi z "Ilovatorjem" pred ogledalce in v vaju bosta zrla dva velika luzerja in še večja tepca. Ali kot so že davno tega rekli: "blagor ubogim v duhu, kajti njih je nebeško kraljestvo." Vidva si ga zaslužita, res.
vapor22
# 13.05.2015 ob 12:55
Tepeš je naredil tisto kar se je od njega pričakovalo. V danem trenutku je prehitel Freunda in ga potisnil za eno mesto nazaj. Vse niti je imel Prevc v svojih rokah pa žal ni uspel realizirati zastavljenega Tako pač je . In pokal ni bil izgubljen v Planici pač pa med celo sezono. Če bi na vsaj eni od tekem Prevc osvojil eno točko več bi bil pokal njegov, pa če bi Tepeš skočil 300 m. Nehajte že enkrat to pogrevat in pustite Tepeša pri miru, ker ni nič kriv.
šlosar
# 13.05.2015 ob 15:22
Vse je zamočil SCHLIERENZAUER, ker ni prehitel Freunda, tko da veste
Kvantni mehanik
# 13.05.2015 ob 13:26
@rinus

Kvantni mehanik razmislja priblizno tako,kot ce bi te po eni uri voznje s kolesom zbil avto,ti bi pa razmisljal zakaj prvih 15 min nisi vozil hitreje,pa do nesrece ne bi prislo... Previdnost je potrebna v danem trenutku ne pa 45 min n pred nesreco...

Vem, kaj te moti: da v primerih, ki sem jih naštel (ko so Prevca prehiteli reprezentančni kolegi), v času tekme ni bilo očitno, da bo to imelo usodne posledice za njegov VKG.

Na zadnji tekmi v Planici je to bilo očitno v trenutku, ko Schlierenzauerju ni uspelo prehiteti Freunda, kar je pomenilo, da mora Prevc zmagati, če želi osvojiti VKG. Za Schlierenzauerjem je skočil Tepeš... in vemo, kako se je razpletlo.

Res je, v primeru Planice smo imeli vsi na razpolago preprosto live-timing kalkulacijo. Na prejšnjih tekmah pač ne.

Ampak kolega, prvič to ni več šport. Drugič, četudi na prejšnjih tekmah korelacija med trenutno in končno skupno uvrstitvijo Prevca ni bila očitna, to še ne pomeni, da ni obstajala. In previdnost iz tvojega eksemplarja je potrebna v VSAKEM, ne pa samo v DANEM trenutku.
mitjek
# 13.05.2015 ob 12:04
če se samo pomisli, kako naj bi se počutil tepeš na skakalnici: "Ok moram skočit tolko, da bom premagal nemca, ampak ne preveč, da bo lahko prevc zmagal....ob takem razmišljanju bi tepeš pristal takoj za vzletno mizo, ker bi imel preveč v glavi. In SPET bi ga slovenjcelji kritizirali.

Bilo je kar je bilo, zdaj pa gledat v novo sezono in pika!
Konig
# 13.05.2015 ob 11:41
Tepeš in Prevc sta sta s športno potezo prispevaka kanček k izboljšanju ugleda Slovenije, ki sicer v svetu vse bolj pridobiva ugled dežele prevarantov, korupcije... Prav ti prevaranti, ki v življenju očitno še ničesar niso dosegli na pošten način, so pljuvali po Tepešu. Mladi pa naj sami izberejo, ali si bodo vzeli vzor po Tepešu ali pač raje po Šrotu, Bavčarju, Miljkoviću...
ptrubar83
# 13.05.2015 ob 11:13
vsi ki pravite kak je to bilo prav....si malo poglejte letosnji sp v hokeju in "zahodne" drzave....
Voly
# 13.05.2015 ob 17:50
V resnici smo lahko veseli, da je prišlo do takšne situacije, saj imamo možnost vpogleda v svoje in tuje razmišljanje (čutenje). ;-)
In če koga še sploh zanima moj vidik. Tepež bi moral pohoditi bremzo.
radovednik
Človek ne se hecat in vsi ostali, ki tako mislite! Za božjo voljo, v skokih ni bremze ali kaj podobnega, niti kalkuliranja, skakalec v zraku ne more računati koliko bo skočil, dajte si že to enkrat dopovedati!
Jaz sploh ne vem, kaj hočete nekateri od njega in novinarji in vsi ostali, pustite oba (Prevca in Tepeša) že enkrat na miru, da se pripravita za naslednjo sezono!
mikic007
# 13.05.2015 ob 15:05
@pipijoco

Uh, stopil na zulj. V redu je, plusi/minusi ze odrazajo omenjeno razmerje, tudi tvoj komentar. Sam nisem na nekem visokem intelektualnem nivoju, ampak verjamem in upam da dovolj, da na primer razumem dejstva, ki jih je nastel @griha.

Raba besede slovencelj se je, kot vidim, precej razpasla, zanimivo pa je, da jo uporabljajo predvsem tisti, ki jih je izumiteljica te tvorbe z njo zelela poimenovati.

Zanimivo je, da se identificiras z neznano mnozico somisljenikov in se spravljas na nek oseben nivo (mar poznas moje zivljenje, kako sem prezivljal otrostvo?). Jaz sem pisal o psihozi mnozice, ki je ves cas prepametna, hkrati pa slepa za dejstva, resnice, logicno razmisljanje. Za to ne rabis prebrati veliko, moras pa razmisljati racionalno.

Veseli me, da si se nasel v mojem opisu, saj ves, najprej je zanikanje, potem sele sprejemanje in posledicno spremembe. Se je upanje zate ...
am shagar
# 13.05.2015 ob 13:32
Spet se priliva olje na ogenj.
SamoRes
# 13.05.2015 ob 13:24
Novinarji vi ste pa tudi ažurni. Tepeš je pa car, če bi pustil Prevcu bi bila oba razočarana, Prevc pa bi se počutil tako kot da je pokal v trgovini kupil.
2matej2
# 13.05.2015 ob 13:16
Če bi dal tako izjavo po tekmi ne bi blo nobenih zamer. Tako pa se je obnašal, kot da mu dol visi za Petra in da mu ni privoščil VKG. Vsaj kakšno vzpodbudno bi mu lahko namenil...
kolesar666a
# 13.05.2015 ob 12:21
v vseh drugih reprezentancah bi naredili 'red' in imeli bi zmagovalca in VKG. janus bi moral udariti po mizi in dati navodila, kaj je končni cilj. tukaj ne gre samo za eno zmago, gre za popularizacijo športa, odmevnost v tujini, finance.... nenazadnje, da bo prevc ali katerikoli drug naš tekmovalec prišel v položaj, da dobi vkg, ni kar samoumevno.
bottom line: janus je poleg zaslug za vse uspehe tudi krivec za to, da smo brez vkg, tepeš pa bi tudi moral imeti slabo vest. že to, da pravi, da je nima pove, da o tem razmišlja. upravičeno.
MrBadass
# 13.05.2015 ob 12:06
Ni Tepeš kriv, Prevc bi za zmago skočil pač 3 metre dlje. Tepeš je edino bedno izpadel, da se je na koncu veselil kot norc..
marvin42
# 13.05.2015 ob 11:33
Tepeš bi moral prehiteti Freunda in na koncu zaostati za Prevcem. Torej pred skokom niti ni vedel koliko mora skočiti. Nekateri ste resno omejeni.
eagle012
# 13.05.2015 ob 22:27
Namesto, da novinarji dva meseca od konca sezone vlečejo za rokav Jurija Tepeša in naivno pričakujejo, da bo v zvezi z razpletom zadnje tekme povedal kaj novega - kar se jasno ni zgodilo - bi bilo mogoče smiselno napisati naslednje povsem spregledano dejstvo, na katerega je pred kratkim opozoril tudi Peter Prevc. Naš najboljši skakalec je sezono svetovnega pokala 2014/15 tudi uradno končal ne na drugem temveč skupaj s Severinom Freundom na prvem mestu. Globus je ob enakem številu točk po dodatnem kriteriju pripadel Nemcu, a je tudi FIS s končno uradno lestvico skupnega seštevka svetovnega pokala 2014/15 "priznala" da sta zmagovalca sezone dva tako Freund kot Prevc.
Je pa ob vsem potrebno omeniti še eno stvar, ki je dvigala prah že ob koncu sezone in ta prah se ni povsem še dva meseca po koncu sezone. Kot vse kaže so šle manipulacije z opremo, zlasti s kombinezoni v prejšnji sezoni zopet preko vseh razumnih meja, nekaterim "posvečenim" je bilo dovoljeno praktično vse, tako Hofer kot Gratzer sta mižala na obe očesi. Ravno v teh dneh se je z zelo ostrim odzivom na to temo oglasil tudi legendarni Janne Ahonen, ki je brez zadržkov predlagal, da bi goljufanje na račun opreme morali obravnavati podobno kot doping in kršitelje neusmiljeno kaznovati. Da je bilo marsikaj narobe je končno priznala tudi FIS, ki je sprejela pravilo, da bodo v bodoče kontrolirali opremo ne samo v izteku temveč tudi na vrhu zaletišča pred samim skokom. Upam si trditi, da je Peter Prevc tudi na račun "nelojalne konkurence" med sezono izgubil kar nekaj točk, tudi kakšno zmago več, zato je izguba velikega kristalnega globusa še toliko bolj boleča.
griha
# 13.05.2015 ob 14:43
Pri skokih se nimaš kaj dogovarjat. Če za desetinko sekunde zamudiš odriv ali pa se odrineš s 99 % namesto 100 %, v želji da bi skočil malo pred nemca in še vedno dovolj manj od Prevca, boš pristal pri 200 m namesto 240 m. To je faking svetovni pokal, kjer vsi najboljši skačejo na 110% pa še vedno ni garancije da bodo pristali v prvi deseterici.
jast123
# 13.05.2015 ob 13:50
Pa še ne boste prenehali novinarji s tem!!!! Ste pa res slabši od Požarreporta.
X66
# 13.05.2015 ob 13:38
8-12-96 je napisal:
Kdor ne graja Tepeševe poteze, je očitno naivnež, ki verjame v renesanso športa in krilatico za bebčke, ki pa se je izredno prijela v Slovenistanu: "važno je sodelovati... in ne zmagati".

Ne naivnež , temveč nekdo , ki športa enostavno ne prenese več - eno samo kalkuliranje in dogovarjanje. To ni več šport, ampak ciganska posla.
itak4
# 13.05.2015 ob 12:42
Pero Juriju ne bo nikoli mogel pomagati do naslova skupnega zmagovalca, ker Jurij ne bo nikoli v taki poziciji, pa če skače dlje kot Kasai.
mikedean
# 13.05.2015 ob 17:43
Zakaj pa Freunda ne sprašujejo, kako se počuti, ko so mu sodniki podarili zmago v Oslu in s tem VKG?:). To, da pa je nastopil na dveh tekmah manj kot Prevc, si je pa čisto sam kriv. Resda eni primerjate število zmag. Že res, da je tu Freund precej boljši, vendar je bil Prevc bolj konstanten in bi moral imeti več točk, če bi bilo pošteno. Zame je pač Prevc skupni zmagovalec svetovnega pokala:)
mark36
# 13.05.2015 ob 16:06
Že prav, da je Tepeš skočil najbolje, kot je znal. Problem je samo v tem, da je očitno tega zmožen samo 2x na sezono.

In zato je škoda in neumno ter butasto, da niso malce premislili in bi Pero osvojil globus. Saj vedno poudarjajo, kako da so ekipa in oh in sploh. Zdaj pa kar naenkrat niso ekipa in "kao" vsak skače zase, pa take...

Torej se je treba odločit, če so ekipa, ali pač niso... Saj v podjetjih tudi vsak dela zase in za svojo plačo, ampak brez sodelovanja, spretnosti pri pridobivanju poslov in realizaciji le-teh, pa prehitevanju po desni ali levi (kjer je pač prostor) ni uspeha, niti za posameznika, niti za podjetje kot celoto. Zasluge (globus) pač poberejo vodilni, plače pa (vsaj v normalnih podjetjih) vsi... Podobno, mar ne?

In ja, jaz sem eden od tistih kavčarjev, ki nimajo pojma o športu, pa to... Ampak brez nas kavčarjev, ni sponzorjev - brez sponzorjev ni dinarčkov za šport - brez dinarčkov pa...
Torej lahko imamo tudi kavčarji mnenje ali pač ne?
kass
# 13.05.2015 ob 14:19
Tepeš je itak naredu prav, lahk bi se s Prevcem kaj dogovorla prej, vendar to potem ni odprt športni dvoboj, ampak dogovarjanje in tudi vprašanje kako bi se Prevc počutu, ker bi vedu, da globus v bistvu ni osvoju sam, ampak mu je kolega (Tepeš) pri tem pomagal, vedno bi bil grenak priokus pri tej lovoriki. Jaz vem, da na Prevčevem mestu neb nikol mogu pozabit, da mi je nekdo namenoma pomagal pri osvojitvi globusa.
Sicer pa če se jaz spomnim prav smo imeli tudi pri naših smučarkah že vsaj eno situacijo za osvojitev medalje v skupnem seštevku discipline (3. mesto) v času Dolžanove, Korenove in Pretnarjeve, pa ni bilo sodelovanja med njimi oz. med dvema izmed njih in je zmanjkala ravno točka za medaljo, kjer pa res bi lahko isto rekli.....
mikic007
# 13.05.2015 ob 13:36
Vedno znova se potrdi dejstvo, da okoli 50% ljudi slabo dojema realnost (po domace, so zab*ti), zaradi cesar za ceno custev, trpijo dejstva. Komentarji tukaj so potrdilo tega.

Folk si nekaj zeli, zato si priredi predstavo, ignorira okoliscine in goni svojo. Tepes je bil v zaostanku, za skoke kar precejsnjem, Prevc prvi. Koliko bi moral skociti, da bi bilo prav? Koliko moznosti je imel prilagajati let, tudi ce bi vedel natancno, koliko bi moral skociti? Ali bi bilo prav ne skociti po svojih zmoznostih?

Tepes je naredil edino normalno stvar, skocil je, kot da ni nobenih dilem, ker jih dejansko ni bilo. Ce skoci premalo, zaj*be Prevca, ce prevec enako, koliko bo Prevc skocil pa tako ni mogel vedeti. Torej, cesa je sploh kriv?

Manjsini se opravicujem za tako infantilno pisanje, ampak med takimi ljudmi, kot jih imamo, je to nujno. Dogaja se povsod, od politike do druzinskega zivljenja, sport je pri tem se najmanjsi problem. Umsko omejeni ljudje delujejo izkljucno na podlagi custev in ne premorejo dovolj intelektualno globine za videti ocitno. In to se na ves glas razglasajo! Kam smo prisli, vcasih taksni niso imeli vpliva drugje, kot za sankom, danes vodijo javno mnenje, pomagajo pa jim se novinarji ...
roj193
# 13.05.2015 ob 12:19
Še zmeraj sem ponosen na Prevca, Tepeša in celotno ekpipo skakalcev, da tekmujejo športno.

Schlierenzauer, ki se je po tekmi čudil, kako da se niso zmenili, pa je s svojo izjavo vsaj zame zmanjšal težo svojih zmag. Vedno bom pomislil, kolikokrat mu je kdo iz ekipe (moral) dati prednost.

Vsem želim uspešne priprave in lepe in dobro ocenjene skoke v naslednji sezoni.
PodrepnikPolde
# 13.05.2015 ob 12:08
Uporabnik Kvantni mehanik je vsem, ki ne razumete športa in profesionalnosti v svojem prispevku lepo pokazal, kje je Prevc dejansko izgubil VKG.
Samo na eni izmed teh tekem bi Peter zasedel samo eno mesto višje in bi bil nosilec. Tako pa je pač prišel z zaostankom za skakalcem, ki je dejansko bil najbolj konstanten v drugem delu in je zasluženo dobil VKG.
randomguy
# 13.05.2015 ob 17:55
Pr men na koledarju kaže 13. maj ne pa 22. marec. Nevem zaka dej to objavljajo
ma_ri_bor
# 13.05.2015 ob 17:38
če je zamočil tepeš, ker je bil pred prevcem potem je po isti logiki zamočil tudi kranjc, ker ni bil pred freundom ?
mark36
# 13.05.2015 ob 16:51
@boogyman
V nasprotnem slučaju bom jaz verjetno danes zadel sedmico.
gesan
# 13.05.2015 ob 16:09
grafikon
# 13.05.2015 ob 15:32
Še vedno okoli tega???? Defekt!
............................
Popoln dwfwkt!
S tem nekateri vztrajno dokazujejo, da je človek lahko zelo pokvarjena roba za cajta svojega življenja.
In nič ne dvomim, da se taki glumačijo kot najbolj pošteni.
Izbor
Svetovni pokal v nordijskem sm ...
link
Bine Norčič
7
26. marec 2018 ob 09:03 Na začetku mojega delovanja z ekipo ZDA smo imeli kar velike težave. Niso bili popolni profesionalci, le redko so se v kvalifikacijah uvrstili na tekmo.
Več novic ...
Kazalo