Pred dvema letoma je Tina Maze odlično smučala na veleslalomu v Aspnu in konkurenco prehitela za skoraj sekundo. Foto: EPA
Pred dvema letoma je Tina Maze odlično smučala na veleslalomu v Aspnu in konkurenco prehitela za skoraj sekundo. Foto: EPA
Tina Maze
Pred natanko dvema letoma je bila v Aspnu še tretja v slalomu. Zaostala je za Katrin Zettel in Marlies Schild. Foto: EPA
Po neuspelem uvodu v sezono v Söldnu je Mazejeva izvrstno smučala na slalomu v Leviju. Foto: EPA
Tina Maze
Mazejeva želi vožnje s treninga prenesti na tekmo. Foto: Reuters

Val 202 je Tina Maze spregovorila o pričakovanjih pred slalomom in veleslalomom za svetovni pokal, ki bosta v Aspnu.

Lani se karavana svetovnega pokala ni ustavila v Aspnu, kjer je bila Črnjanka najboljša pred dvema letoma, ko je nato v rekordni sezoni tudi osvojila veliki kristalni globus. Veleslalomske sezone sicer v Söldnu ni dobro začela, saj je bila 22., a je nato že v Leviju v slalomu prehitela vso konkurenco. V ZDA želi v slalomu nadaljevati v enakem ritmu, v veleslalomu pa smučanje s treningov prenesti na tekmo in se znova kosati z najboljšimi.


Pred vrati sta veleslalom in slalom v Aspnu. Torej, začenja se zares. Tako rekoč ne bo več prostih koncev tedna, sploh za vas ne, ki nastopate v vseh disciplinah. Komaj čakate, da se začne 'na polno', ali bi vam prijal še kakšen teden treningov?
Treninga mislim, da je bilo dovolj. Vesela sem, da se bodo začela tekmovanja in da bo pester program. Upam, da ga bom zdržala na visoki ravni.

Kako pa ste zadovoljni s treningi v Vailu?
V Vailu smo opravili super treninge. Nas je kar malo "zamedlo", saj je padlo kar precej snega v zadnjih dveh dneh. Trenerji so imeli precej dela, da so sčistili proge. Treningi so bili dobri, višina je in malo težje dihaš, a tega se telo navadi.

Veleslalom in superveleslalom v ospredju?
Ja, nazadnje veleslalom. Dan prej nekaj slalom, potem znova slalom. Vsega po malem.

Ste trenirali tudi na progah, kjer bo svetovno prvenstvo?
Ne, žal to pa ne.

V povezavi z ZDA govorimo o specifičnem in agresivnem snegu. Povejte, kaj je tako posebnega na njem, da je tako drugačen od nam znanega evropskega? Vsaj govori se o tem, da je drugačen.
Mislim, da veliko naredi ta suh zrak in precej nizke temperature. Ko je tako, sneg nima nobene vlage in zaradi tega postane zelo agresiven. Z leti pa tudi to naštudiraš, kakšen material ustreza in kako je treba smuči pripraviti za take pogoje.

Ko se vrnete čez leto dni na ta sneg, imate prvi dan ali dva težave?
Ne, v bistvu je ta sneg zelo lahek za smučanje. Smučka prime še tistega, ki bi mogoče prvič stopil na smuči. Mi pravimo temu, da je lahko smučati. Ni nobenih težav, prej je lažje, kar pa pomeni, da se je temu treba prilagoditi. Prevelike sile zagotovo na tem snegu niso dobre in je treba zmanjšati količino moči. Včasih je treba smučati bolj z občutkom.

V Aspnu ste nazadnje tekmovali pred dvema letoma v šampionski sezoni svetovnega pokala, takrat ste zmagali v veleslalomu in bili tretji v slalomu. Ob tem ste bili še štirikrat v deseterici v veleslalomu in enkrat v slalomu. Vam torej tamkajšnji teren ustreza?
Mislim, da ja. Veleslalom je tam kar zahteven. Glede na to, da sem pred dvema letoma tam zmagala, sem vesela, da se vračamo tja. Že lani mi je bilo žal, da v Aspnu ni bilo tekme. Zagotovo se veselim tekmovanj v ZDA, kar mi predstavlja poseben izziv, upam, da bo dober konec tedna.

Prva tekma bo prav sobotni veleslalom. Po 22. mestu v Söldnu imate verjetno precej višja pričakovanja. Prepričani ste, da tisto ni bila realna slika, kajne?
Ne, ni bila, o tem nimam dvomov. Smučam bistveno bolje, tudi na treningih. Popraviti je treba izid iz Söldna, o tem sploh ni debate. Upam, da bom pokazala to smučanje, ki ga kažem na treningih.

Kakšna so rezultatska pričakovanja v slalomu?
Menim, da se tudi v veleslalomu lahko kosam z najboljšimi, to hočem tudi dokazati oziroma bom dokazala.

Kaj pa slalom? Po zmagi v Leviju verjetno že morate meriti visoko.
Slalom je druga zgodba. V Leviju sem zmagala. Kar se tega tiče, zagotovo tudi merim na vrh, in to bistveno bolj upravičeno kot v veleslalomu. Seveda je pa vsaka tekma zgodba zase in vsako tekmo se moraš dobro pripraviti, zbrati, ostati hladen in predvsem si želim, da bi bila v slalomu sposobna speljati sezono, kot sem jo začela v Leviju. Želim ostati hladna, četudi vodim, in pokazati smučanje, ki ga kažem na treningih in ki sem ga v Leviju. Imam še precej rezerv, in to je zagotovo spodbudno.

Ker omenjava Levi, s tamkajšnjo 24. zmago ste se po številu zmag v svetovnem pokalu izenačili s Petro Majdič. Z naslednjo zmago boste na vrhu lestvice najuspešnejših zimskih športnikov po številu zmag v svetovnem pokalu sami, vam ti, sicer statistični podatki, sploh kaj pomenijo?
(Smeh.) V bistvu mi ne, ampak na vrhu si vedno sam, in to je tisto, kar je najtežje. Ne razmišljam o tem, zagotovo pa sem na to, kar sem naredila, zelo ponosna.

Za konec še nazaj na veleslalomske smuči. Rekli ste, da čutite, da ta razlika zagotovo, tudi če boste popolnoma v ospredju, do tekmic ne more biti tako velika, kot je bila pred dvema letoma?
Mislim, da ja, kajti Američanke so trenirale na tem terenu in so v določeni prednosti, kar se tiče informacij o snegu in branju terena, česar mi, ki nismo tam trenirali, nimamo. Vendar to nič ne pomeni, vseeno upam, da se bom lahko kosala z najboljšimi. Boriti se in nič preveč razmišljati.