Tini Maze je bilo zelo težko, ker kljub odličnim poletnim pripravam v prvem delu sezone ni smučala dobro. Toda zdaj je začela kar nizati uvrstitve med najboljših pet. Manjka le še prva zmaga. Morda jo je prihranila za Zlato lisico. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Tini Maze je bilo zelo težko, ker kljub odličnim poletnim pripravam v prvem delu sezone ni smučala dobro. Toda zdaj je začela kar nizati uvrstitve med najboljših pet. Manjka le še prva zmaga. Morda jo je prihranila za Zlato lisico. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj

Tega se je domislila z bratrancem Klemnom. Videl sem jo, da je nekaj packala po svojem športnem modrčku, ampak nisem vedel, kaj ima v mislih. Pustil sem jo pri miru. Vem, da me imate za diktatorja, ampak jaz ji pustim izraziti to njeno naravo. Kastrirati športnike in jih narediti drugačne, kot so, je napaka.


O napisu na modrčku "NOT YOUR BUSINESS", s katerim je odgovorila na polemike glede svojega perila.
Alberto Tomba
Alberto Tomba, dobitnik treh zlatih medalj na olimpijskih igrah, je Tini Maze zgled ne le v smučanju, ampak tudi po vedenju zunaj terenov. Vedno je znal poskrbeti za šov, zato je bil izjemno priljubljen. Foto: EPA
Tina Maze
Slalom je v tej sezoni najmočnejša disciplina Mazejeve. Na uvodni tekmi v Aspnu je bila 12., nato peta, tretja in dvakrat druga. Foto: EPA
Na Zlati lisici deveterica Slovenk
Mazejeva FIS-u povedala svoje
Mazejeva ob provokaciji na stopničke

Po težavah s smučmi na začetku sezone se je najboljši slovenski smučarki konec decembra odprlo in začela je nizati vrhunske rezultate v vseh disciplinah, tako da je že druga v skupnem seštevku svetovnega pokala. Pred tekmama v Kranjski Gori smo se pogovarjali z vodjo ekipe Team to aMaze Andreo Massijem.

Poteza Tine Maze, ko je v Cortini pokazala modrček, zelo odmeva. Pojavila se je celo v New York Timesu, kjer alpsko smučanje sicer nima vidnejšega mesta. Časopis navaja, da je prav najboljša slovenska smučarka "kriva" za začetek široke razprave o uporabi novih materialov.


Kje se Tina Maze pripravlja na Zlato lisico in kakšne so razmere?

Treniramo na Zoncolanu, skupaj z italijansko reprezentanco bomo tu še dva dneva. Proge so precej dobre, čeprav sem upal, da bo bolj ledeno. Je sicer trdo, vendar premalo.

Ali Tini zelo ustreza proga v Podkorenu, ki je strma in trda?
Trši tereni ji v vseh disciplinah bolj ustrezajo, prav tako težje postavitve, kar se je videlo v Cortini. Domači tekmi že nestrpno pričakuje, vsako leto ji to ogromno pomeni, gotovo pa bo tudi občinstvo naredilo svoje.

Zanimivo, da v tej sezoni samo še v veleslalomu nima uvrstitve med pet. Kako ji gre zdaj v njeni paradni disciplini?
Iz dneva v dan bolje. Prišli smo do rešitve, razrešili smo enigmo glede materiala in odpravili napako. Iz Stoecklija so prišli na pomoč na trening, kjer lahko dobijo najboljšo povratno informacijo glede robnikov in nastavitev. Napredek je viden, in če se bo počutila suvereno na teh smučeh, bo lahko tudi v veleslalomu smučala na polno. Trdim, da je Tinina prva disciplina še vedno veleslalom ali pa vsaj druga, ker ima letos v slalomu res odlične uvrstitve.

Vsi ti zapleti glede smuči se zdijo pravzaprav neverjetni, saj je testiranju namenjeno poletno obdobje, vi pa ste se morali s tem ukvarjati med tekmami svetovnega pokala. Zakaj?
Napaka je bila naša. Moja in Magonijeva. Maksimalno smo zaupali serviserju Albertu Corbelliniju in preveč komplicirali. Tudi daljše smuči so se pokazale za nenajbolj primerne. Skratka, vrsta napak z naše strani, ne s Tinine.

Naposled ste se konec decembra s serviserjem razšli ...
Bil je umaknjen, kar je bila skupna odločitev podjetja. V Sloveniji je bilo preveč polemik na to temo, verjetno tudi zaradi izkušenj s prejšnjim serviserjem. Skratka, imeli smo več sestankov in vodja Stoecklijeve servisne službe se je tako odločil. Strinjali smo se, toda treba bi bilo odreagirati že prej. Določene stvari so namreč škripale že spomladi. Ta služba je res zahtevna, opravljati jo morajo ekstremni ljudje. Ena stvar je servisirati slalomista, čisto nekaj drugega pa tekmovalko, ki tekmuje v vseh disciplinah.

V soboto bo v Kranjski Gori na sporedu veleslalom s prvo vožnjo ob 10. uri in z drugo ob 13.15, nedeljski slalom se bo začel ob 9.15, druga vožnja bo sledila ob 12.30. Vstop na obe tekmi je prost.


Vaša varovanka je v skupnem seštevku svetovnega pokala druga, vendar zaostaja skoraj 300 točk za Lindsey Vonn. Je veliki kristalni globus dosegljiv?
Velika zgodba je, da smo konkurenca ZDA. Tudi psihološko veliko pomeni, da se lahko dva milijona Slovencev kosa z ZDA. Toda Tino je treba pustiti in je ne obremenjevati. Že na olimpijskih igrah v Vancouvru sem se hecal, da gre pravzaprav na Whistler Cup, in ne na olimpijado. Obremeniti jo, pomeni jo kastrirati v umetnijah, ki jih zna narediti. Tina mora biti spontana. Bilo je frustrirajoče, ker ni bilo rezultatov. Dobro ve, zakaj je trenirala in da je ves napor, ki ga je vložila poleti, imel nek smisel. Navsezadnje - tudi Christoph Innerhofer je imel težave, a je spet na stopničkah. Takšni tekmovalci logično, da imajo v glavi imajo neko frustracijo, kadar ni rezultatov. Tino je treba pustiti razmišljati, ker je nadpovprečno inteligentna športnica.

Je bilo med krizo veliko prepirov v ekipi? Ste vi tisti, ki ima zadnjo besedo?
Nujno je imeti trdo roko. Priznam, da jo imam, ampak naš sistem funkcionira dobro, brez večjih napak. Znam pa biti konflikten in pride tudi do sporov, kar je normalno. Tina po drugi stvari ni idiot in ne uboga vedno. Mislim, da smo dozoreli na tem področju. Zagotovo še delamo napake, a trend je pravi. Nujno pa je, da športnika spoštuješ.

Tina Maze je najboljša smučarka zadnjega meseca. Če seštejemo točke od slaloma v Courchevelu (18. decembra), je vrstni red v skupnem seštevku svetovnega pokala naslednji:


1. Tina MAZE (441 točk)
2. Lindsey VONN (362)
3. Marlies SCHILD (316)
4. Maria H. RIESCH (275)
5. Elisabeth GÖRGL (247)
6. Fabien SUTER (232)


Tina Maze je Vonnovi v Cortini ukradla šov z napisom na modrčku "not your business". Je bila to vaša zamisel?

Ne, tega se je domislila z bratrancem Klemnom. Videl sem jo, da je nekaj packala po svojem športnem modrčku, ampak nisem vedel, kaj ima v mislih. Pustil sem jo pri miru. Vem, da me imate za diktatorja, ampak jaz ji dopuščam to njeno naravo. Kastrirati športnike in jih narediti drugačne, kot so, je napaka. Če, na primer, govori po koroško, je to normalno. Tega ni treba spreminjati. Meni se zdi enkratno. Naša ekipa ima stike z Albertom Tombo. Tudi on govori v bolonjskem narečju in kdaj ustreli kozla, ampak v naši ekipi ga dajemo za zgled obnašanja, ne le smučanja. Na tem področju je Tina prej skrivala to svojo plat značaja.

Zato pa ste toliko bolj neposredni vi, sploh ko govorite o odnosih s Smučarsko zvezo. Kaj boste na to temo povedali tokrat? Je bilo zelo neprijetno, ko so vas kaznovali, ker Tina ni želela posneti individualnega oglasa za Citroen?

Vse skupaj je močno negativno vplivalo na našo ekipo, ki je vsak dan na meji. Vsi smo obremenjeni, najbolj jaz, pa tudi Magoni, ki je pred dnevi za volanom zaspal na avtocesti ... Na zvezi dobro vedo, kaj je še odprto. Lanskih nagrad še niso plačali, zamujajo tudi pri rednih izplačilih. Na srečo mi pomaga odvetnik Damijan Terpin.

Tega se je domislila z bratrancem Klemnom. Videl sem jo, da je nekaj packala po svojem športnem modrčku, ampak nisem vedel, kaj ima v mislih. Pustil sem jo pri miru. Vem, da me imate za diktatorja, ampak jaz ji pustim izraziti to njeno naravo. Kastrirati športnike in jih narediti drugačne, kot so, je napaka.


O napisu na modrčku "NOT YOUR BUSINESS", s katerim je odgovorila na polemike glede svojega perila.
Na Zlati lisici deveterica Slovenk
Mazejeva FIS-u povedala svoje
Mazejeva ob provokaciji na stopničke