Tina Maze je na Zlati lisici prvič nastopila že leta 1999, ko je bila 32. v superveleslalomu. Foto: BoBo
Tina Maze je na Zlati lisici prvič nastopila že leta 1999, ko je bila 32. v superveleslalomu. Foto: BoBo
Katarina Lavtar, Tina Maze, Ana Drev, Ana Bucik, Eli Plut in Saša Brezovnik
Poleg Tine Maze bodo na tekmah svetovnega pokala na Zlati lisici v Mariboru konec tedna nastopile še v soboto na veleslalomu Ana Drev, Katarina Lavtar, Tina Robnik, Ilka Štuhec in Eli Plut, v nedeljo na slalomu pa Ana Bucik, Lavtarjeva, Robnikova, Plutova in Saša Brezovnik. Foto: BoBo
Mazejeva lovi četrto zmago na Zlati lisici

"Tega dvojčka še nimam, ga še čakam. Zmagi v slalomu in veleslalomu zapored je eden izmed ciljev, ki jih še nisem izpolnila," je na novinarski konferenci v Kranjski Gori (Mazejeva se na pohorski tekmi pripravlja v Trbižu) povedala junakinja svetovnega prvenstva v Beaver Creeku (dve zlati medalji in ena srebrna), ki ima na Zlati lisici kar šest uvrstitev na zmagovalni oder: trikrat je zmagala (dvakrat v veleslalomu, enkrat v slalomu), trikrat pa je bila druga.

Shiffrinova naj tokrat računa na spočito Tino
Dvojček zmag bi ji skorajda uspel pred dvema letoma, toda v veleslalomu jo je Lindsey Vonn premagala za osem stotink. "Lindsey mi je zadala v soboto udarec in me premagala za nekaj stotink. Imela sem kar odprta usta, čeprav nisem zajokala, toda to me je zbodlo, tako mene kot navijače. Na slalomu naslednji dan je bila največja konkurentka Mikaela Shiffrin. Zadržala sem hladno glavo, kar je bilo zaradi navijačev ob progi izjemno zahtevno." Tudi tokrat bo Shiffrinova (vsaj v nedeljo) najtrši oreh: "Tu bo malo pravičnejši boj kot na SP-ju, saj bom bolj pri močeh."

V Mariboru bo med Zlato lisico spremenjena prometna ureditev. Voznike čaka:
- delna zapora vozišča ulice Vita Kraigherja (ob trgovskem centru City) 19. in 23. februarja,
- popolna zapora vozišča ulice Vita Kraigherja v križišču z ulico Heroja Bračiča – izvedba prireditev na Trgu Leona Štuklja (žrebanje številk, koncerti) 20. in 21. februarja,
- zapora vozišča Pohorske ulice pred uvozom na veliko parkirišče pod spodnjo postajo pohorske vzpenjače,
- zapora cestišča pred razširjenim cestiščem s parkirišči ob vzhodni in zahodni strani Pohorske ulice (parkirišča bodo zaradi spremenjenega prometnega režima služila kot začasno avtobusno postajališče) 20. februarja od 7. ure do 22. februarja do 20. ure.

Prednost domačega "igrišča"
Tekmi v Mariboru sta za Tino Maze vedno eden izmed vrhuncev sezone. "Dejstvo je, da je bil vrhunec sezone v Beaver Creeku, vendar to še ne pomeni, da si na Pohorju ne želim dobro tekmovati in doseči dobrih izidov. Tehnični disciplini mi na svetovnem prvenstvu nista uspeli, višinska razlika me je zdelala in nisem naredila tega, kar sem si želela. Zato bom skušala slalomsko in veleslalomsko uvrstitev izboljšati v Mariboru. Progo tam zelo dobro poznam, mislim, da so pripravili dobro podlago. Moram pa priklicati dobre občutke s treningov in jih spremeniti v dober nastop."

Množica navijačev ti da energijo
Tina Maze se bo v Mariboru zaradi navijačev počutila kot rokerica: "Želim si, da bi prišlo 40 tisoč ali več gledalcev, ki bi navijali zame in za druge slovenske reprezentantke ... Najlepši je prihod v cilj po uspehih, ko začutiš energijo navijačev. Počutim se kot rokovski zvezdniki, ko gledalci kričijo in navijajo. Gre za odnos, ki se ustvari z občinstvom ob zmagah na domačem terenu." Po napornem svetovnem prvenstvu se je že spočila: "Lažje se diha, sneg ni tako agresiven kot v ZDA. Ne čutim utrujenosti."

Prednost pred Anno Fenninger še vedno velika
Seveda je najboljša smučarka sveta spregovorila tudi o boju za veliki kristalni globus. Pred Anno Fenniger ima 184 točk prednosti. "Ne računam in preračunavam, treba je smučati. Tekme so do marca in do tedaj je treba zdržati ritem. Ne moremo si privoščiti počitka ali napak. Šele na koncu sezone bodo padli računi. Konca tedna v St. Moritzu in Cortini tik pred svetovnim prvenstvom sta bila, kar zadeva točke, prazna. Moja prednost v svetovnem pokalu se je zmanjšala, a je še vedno velika. Če bom smučala, kot znam, do konca sezone ne bi smela imeti težav."

Mazejeva lovi četrto zmago na Zlati lisici