Filip Flisar je v svoji karieri osvojil veliko: naslov svetovnega prvaka in kristalni globus za zmago v svetovnem pokalu. Manjka mu le še olimpijska medalja. Foto: Reuters
Filip Flisar je v svoji karieri osvojil veliko: naslov svetovnega prvaka in kristalni globus za zmago v svetovnem pokalu. Manjka mu le še olimpijska medalja. Foto: Reuters
Mitja Ergaver
Mitja Ergaver je pred dnevi postal svetovni prvak. Foto: Klemen Humar

"Občutki so bili dobri. Lani sem prvič prakticiral, da sem šel kasneje na sneg, letos sem to uvedel kot standard. Izpustim julij in avgust, takrat ni ne vem, kakšen je sneg. Raje počakam kakšen mesec, grem, ko so dobri pogoji. Prvi dan sem se počutil, kot da ni bilo pavze. Bilo je dobro. Zdaj, ko sem starejši, to ni več problem," je Flisar razložil, kako je bilo prvič stati na smučkah in snegu.

Ergevar je bil zlat
Preden se dokončno posveti pripravam na smučarski kros, je še enkrat obiskal Ljubljano, svoje kolesarsko znanje je pokazal na novem kolesarskem poligonu ob tivolskem parku, po tamkajšnjem pump tracku se je zapeljal tudi na rolki. Še enkrat se je ozrl na nedavno SP v štirikrosu, ko je bil deseti, od Slovencev je bil pred njim le Mitja Ergaver, ki je osvojil mavrično majico svetovnega prvaka.

Deseto mesto mu je dalo zagon
"Super, neverjetna zadeva. Njegova zmaga in moje 10. mesto sta najboljša slovenska rezultata v štirikrosu na svetovnih prvenstvih. To je super. Ne vem, kaj naj rečem. Da ti zagon tudi za smučanje, še malo samozavesti, dobro se počutiš," ni skrival zadovoljstva.

V obeh športih na progi več tekmovalcev
Med obema disciplinama je potegnil vzporednice in še enkrat več potrdil, da mu kolesarjenje koristi pri smučanju in obratno: "S temi boji se srečujem pozimi na smučkah, ko so večje hitrosti, poleti pa na kolesu, ko je več stika. Vsako mi nekaj da. To je prednost. Definitivno več kot se s tem ukvarjaš, manj imaš strahu, manj strahospoštovanja do padcev imaš. Zaupaš si, veš kaj se dogaja."

Tudi v krosu 'novoletna turneja'
Zdaj mora čim prej dobiti nazaj prave smučarske občutke in narediti načrt za sezono, ki bo letos še nekoliko bolj naporna. "Lanski začetek je bil dober. Prvi dve tekmi sem bil na stopničkah, začetek je bil fenomenalen. Letos še bolj ciljam na začetni del sezone. Letos je ena nova zadeva. V decembru bo v približno 12 dneh sedem dirk. To je tour znotraj svetovnega pokala, kot imajo skakalci turnejo štirih skakalnic. Začetek je tako dokaj pomemben," je odločen Flisar.

Tudi na SP-ju bo vložil vse moči
A nič manj pomembno ne bo nadaljevanje sezone, ko ga med drugim čaka tudi svetovno prvenstvo v Sierri Nevadi, kjer bo branil zlato medaljo. "Vedno grem na polno. Začetni del je motiv. Vmes so tekme, na koncu še svetovno prvenstvo. Tam pa vedno vložim ogromno truda. Težko je napovedati, ali se bom izkazal. Kot do zdaj, bom tudi letos dal vse od sebe," ke še povedal.