Gostiteljstvo univerzijade 2013 je prevzela italijanska pokrajina Trentino. Foto: MMC RTV SLO
Gostiteljstvo univerzijade 2013 je prevzela italijanska pokrajina Trentino. Foto: MMC RTV SLO

Kot je za časopis Večer povedal tiskovni predstavnik FISU-ja Dejan Šušuvić, višina zahtevane odškodnine še ni znana, a naj bi bila zagotovo več kot tri milijone evrov. FISU bo po Šušovićevih besedah tožil Mestno občino Maribor in Slovensko univerzitetno športno zvezo (SUSA), ki sta z njimi podpisali pogodbo o organizacijskih pravicah. V imenu mesta jo je podpisal župan Franc Kangler, v imenu SUSE pa njen predsednik Otmar Kugovnik, piše Večer in dodaja, da odvetniki FISU-ja za zdaj še niso razjasnili, kako bodo odgovornost razdelili med oba partnerja.

Maribor krivdo za odpoved zavrača
Na Mestni občini Maribor so pojasnili, da so z namero FISU-ja seznanjeni, vendar je ne želijo komentirati, saj krivdo za odpoved univerzijade že ves čas zavračajo. Univerzijade namreč sami niso odpovedali, pač pa je to po njihovem v zaostrenih finančnih razmerah storila država, ki je kot partner v projektu že plačala tri milijone evrov koncesnine.

SUSA dolguje državi že 3,6 milijona evrov
"Mestna občina je do trenutka odpovedi države imela pripravljeno dokumentacijo in predvidena finančna sredstva v proračunu, ob tem pa pripravljene rezervne scenarije za izvedbo tega športnega dogodka," so pojasnili v kabinetu župana Kanglerja. Namere FISU-ja za Večer ni želel komentirati niti prvi mož SUSE Otmar Kugovnik, ki je dejal, da so stvari še v procesu, in dokler se ne končajo, ne bi bilo primerno dajati ocen in komentarjev. Ta organizacija ima že tako težave tudi z državo, ki od nje terja vračilo denarja za koncesijo, ki jo je po prejemu takratnega ministrstva za šolstvo in šport že nakazala FISU-ju, kar z obrestmi vred znaša že 3,6 milijona evrov.

O tožbi je že v sredo pisal tudi časopis Delo, kjer so se za pojasnila obrnili tudi na ministrstvo za izobraževanje, kulturo, znanost in šport, kjer so povedali le, da vodijo postopke glede vračila omenjenega denarja v skladu s sklenjeno pogodbo in veljavno zakonodajo. SUSA visokega zneska sama ne more vrniti, saj njen letni proračun znaša le okrog 5000 evrov, FISU pa denarja očitno tudi ne bo nakazal nazaj na račun SUSE. Nasprotno, po sodni poti ga bo zahtevala še več, še piše Delo.