Marcel Hirscher je na slalomu v Schladmingu razveselil 45.000 navijačev. Foto: EPA
Marcel Hirscher je na slalomu v Schladmingu razveselil 45.000 navijačev. Foto: EPA
Domače slavje v Schladmingu

Vendar se je v intervjujih tudi po sinočnji slalomski zmagi Hirscher moral opravičevati za pretekle napake in pojasnjevati, da kakšne svoje napake ob zelo tveganih vožnjah enostavno ne zazna in da to še ne pomeni, da je goljuf, kot so mu z mnogih strani v zadnjih dneh očitali. Vzdušje v smučarskem stadionu je bilo po sinočnji tesni zmagi nepopisno. Hirscher je imel po prvi vožnji lepo prednost pred zasledovalci, pred najbližjim kar 75 stotink sekunde, pred Italijanom Stefanom Grossom, ki se je v drugi vožnji prebil k vrhu, pa več kot sekundo. Na drugi progi se je prednost Hirscherja vztrajno topila in skoraj je že kazalo, da bo Avstrijcem na domači tekmi veselje spet pokvaril Italijan, tako kot je to v Kitzbuhlu storil Christian Deville, toda do cilja je mladi avstrijski kandidat za veliki kristalni globus le ohranil 22 stotink prednosti pred Stefanom Grossom, ki je tokrat namesto Devilleja zablestel iz vedno boljše italijanske reprezentance.

Avstrijci imajo v teh dneh, ko so doživeli vrhunec svetovnega pokala na svojih smučiščih prav tako mini afero, kot jo je imelo v na Zlati lisici slovensko smučanje. Naši severni sosedi še vedno iščejo človeka iz svoje reprezentance, ki je največjemu avstrijskemu časopisu sporočil novico in podrobnosti glede domnevne Hirscherjeve napake v Zagrebu. Vohunsko povedano iščejo krta v svojih vrstah.

Kakorkoli že, kljub temu da sta si Marcel Hirscher in Ivica Kostelić, ki je Avstrijca obtožil nepoštenih potez, že pred včerajšnjo tekmo podala roki, se vroča tema o tem, kdo pošteno prizna napako, da je povozil količek in zapelje s proge in kdo skuša goljufati, še ne bo tako hitro pomirila. Včeraj je namreč o spornem zagrebškem slalomu v ciljni areni govoril tudi Američan Ted Ligety. Prostodušno je povedal, da je tudi sam v Zagrebu povozil količek, pa ga niso diskvalificirali in se tudi ne boji nobene kazni. Dodal je namreč, da se Mednarodna smučarska zveza na to, kaj povedo tekmovalci tako ali tako nikoli ne ozira. Zato ne pričakuje niti posledic v zvezi s svojim priznanjem. Zraven dodaja, da ve še za štiri druge smučarje. Morda je njegova izjava vendarle samo taktična poteza, potem ko ga je FIS povsem ignorirala ob njegovih komentarjih glede spremenjenih smuči v naslednji sezoni.

Igor Tominec, Val 202

Domače slavje v Schladmingu