Peter Prevc se je po sanaciji poškodbe hitro začel pripravljati na novo sezono. Foto: Reuters
Peter Prevc se je po sanaciji poškodbe hitro začel pripravljati na novo sezono. Foto: Reuters
Robi Kranjec
Robert Kranjec, ki je blestel na letalnicah v pretekli zimi, verjame, da bo tudi po prilagoditvi na nove drese skakal odlično. Foto: EPA
Zapleti med Smučarsko zvezo in skakalci

Več kot polovica prijavljenih držav bo v Kranj prišla z A-ekipami. Med znanimi imeni bodo poleg Slovencev tudi Wolfgang Loitzl, Nemec Martin Schmitt in Norvežan Anders Jacobsen. "Moram reči, da imam občutek, da se je Planica ravno včeraj končala, nova sezona pa je že pred vrati," je uvodoma povedal glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus in nekaj besed namenil pripravam na novo sezono ter predvsem novi opremi, novim pravilom glede skakalnih dresov, ki so jih sprejeli na kongresu Mednarodne smučarske zveze (Fis) v Južni Koreji.

"Na kongresu Fisa so sprejeli nova pravila glede skakalnih dresov in mi smo se tega problema lotili takoj. Resda je samo mesec dni skakanja v novih dresih za nami in moram reči, da je bilo do zdaj s strani Smučarske zveze Slovenije pokrito vse tako glede materialov kot glede priprav, ki smo jih opravili v Ramsauu in Wisli. Nad temi dresi nihče ni preveč navdušen. Hitrosti so večje, veter bo imel po novem še večji vpliv kot do zdaj. Občutki v zraku so težji, tako da so skoki različni, a pravila veljajo za vse. B-ekipa je uspešno nastopila na celinskem pokalu v Stamsu, mi pa bomo sezono začeli konec tedna v Kranju, kjer se bo predstavilo 16 fantov. Upam le, da bo čim manj diskvalifikacij, saj se novi material izjemno hitro razteza in ga je težko nadzorovati. Mi bomo potrpežljivi in bomo tekmo izkoristili predvsem zato, da vidimo, kje smo v tem trenutku in seveda za pripravo na poletno veliko nagrado," je dodal Janus.

V starih dresih skakalci bolj uživali
Nad novimi dresi ni navdušen svetovni prvak v poletih Robert Kranjec: "Ni več tako, kot je bilo včasih, ko si užival v skoku. Zdaj odskočiš, nato pa padeš dol. Ni več tistega, da bi v zraku še kaj delal. Z novimi dresi so odvzeli ves čas skokom, tisto, kar je bilo nam skakalcem najbolj všeč, da si letel. Zdaj tega ni več, zdaj si v zraku kot kamen. A treba se bo navaditi na nova pravila. Sam sem šel v svoji karieri že skozi vsa pravila, le 'klasike' nisem skakal. Tako da bom tudi skozi to šel in verjamem, da bom spet skakal odlično."

Prevc uspešno pozdravil poškodbo
Za slovenskimi skakalci je izjemno uspešna zima. Eden izmed najboljših je bil lani tudi Peter Prevc, ki pa se je na žalost poškodoval ravno pred svetovnim prvenstvom v poletih, ko je prišel v vrhunsko formo. Poškodbo je obetavni mladenič uspešno pozdravil: "Poškodbe sem hitro saniral in sem, ko so šli vsi ravno na dopust, sam že začel trenirati, da sem vse skupaj malo nadoknadil. Zdaj sem že kar dobro pripravljen na tekme in že težko čakam na prve nastope. Je pa res, da je zaradi novih dresov veliko prilagajanja, s čimer se še malo lovim. Moji skoki niso konstantni, a tekme so vseeno dobrodošle, da vsaj vidim, koliko moram še nadoknaditi."

Poleg omenjenih bodo slovenske barve na tekmah v Kranju zastopali še Jurij Tepeš, Jure Šinkovec, Dejan Judež, Nejc Dežman, Jaka Hvala, Anže Lanišek, Rok Justin, Rok Urbanc, Primož Pikl, Matjaž Pungertar, Matic Kramaršič, Rok Zima, Tomaž Naglič in Robert Hrgota. V nedeljo bosta priložnost dobila še Cene Prevc in Andraž Pograjc.

Zapleti med Smučarsko zvezo in skakalci