Na Rogli bodo v soboto izpeljali tekmo deskarjev za svetovni pokal. Foto: Aleš Fevžer
Na Rogli bodo v soboto izpeljali tekmo deskarjev za svetovni pokal. Foto: Aleš Fevžer

Imamo številčno ekipo in vsekakor pri fantih pričakujemo če že ne zmage, vsaj stopničke. Pri dekletih bi bil za nas velik uspeh uvrstitev v finale, morda pa še kakšen korak naprej in uvrstitev med osmerico najboljših.

Peter Kotnik, trener
Rok Marguč
Rok Marguč je eden izmed adutov slovenske reprezentance. Foto: Leon Andrejka
Deskarji konec tedna na Rogli

Kot je povedal vodja organizacijskega komiteja Aleš Slapar, so z videnim zadovoljni tudi predstavniki Mednarodne smučarske zveze (FIS). Direktor svetovnega pokala v deskanju Uwe Beier je bil po informacijah, ki mu jih je na začetku tega tedna po telefonu dal snežni inšpektor Roland Horn, precej skeptičen.

"Potem ko je tudi sam na prizorišče prispel v torek zvečer, je imel ob našem današnjem dopoldanskem srečanju na ustih velik nasmešek, saj je bil prijetno presenečen. Proga je namreč po njegovem mnenju v takem stanju, da bo sobotna tekma izvedena brez posebnih težav," je dejal Slapar.

Od četrtka bo proga zaprta za običajne smučarje
Organizatorji na tekmovališču že postavljajo zaščitne mreže, tribune, šotore in drugo spremljevalno tehniko, od četrtka bo proga zaprta za običajne smučarje, v petek bodo na njej postavljali vratca. Pripravljen je tudi scenarij, po katerem bodo progo v petek zvečer in soboto pred tekmo dodatno utrdili s snežnim cementom, da bo zdržala vse udeležence. Sicer pa bo v petek ob 19. uri v Zrečah potekalo javno žrebanje štartnih številk s spremljevalnim programom in zabavo. Sobotna tekma se bo s kvalifikacijami začela ob 9.30, izločilni dvoboji deskarjev in deskark pa se bodo začeli ob 13.30. Na tekmo je prijavljenih 123 tekmovalk in tekmovalcev iz 22 držav.

Pri dekletih velik uspeh uvrstitev v finale
Vratca bo na progo postavil slovenski trener Peter Kotnik, ki je vesel, da bodo na Rogli glede na razmere tekmo sploh lahko izvedli. Kot je povedal, bo slovenska vrsta nastopila z desetimi deskarji in tremi deskarkami, tudi z vsemi najboljšimi. Kotnik bo progo postavil glede na nekaj zadnjih treningov slovenskih reprezentantov, ki bodo po njegovem mnenju zato imeli nekaj prednosti pred konkurenco. "Imamo številčno ekipo in vsekakor pri fantih pričakujemo če že ne zmage, vsaj stopničke. Pri dekletih bi bil za nas velik uspeh uvrstitev v finale, morda pa še kakšen korak naprej in uvrstitev med osmerico najboljših," je dejal Kotnik. Eden izmed adutov bo Rok Marguč, za katerega je Rogla najbolj domač teren. Lani je tukaj osvojil peto mesto, letos pa po štirih tekmah še vedno čaka na prve stopničke. Tekma na Rogli je bila zanj organizacijsko že lani najboljša od vseh v svetovnem pokalu, to pa kljub slabim snežnim razmeram pričakuje tudi letos.

Marguč si želi korak naprej
"Glede na to, da sem bil letos že dvakrat četrti, si pred olimpijskimi igrami želim narediti še korak naprej. Če mi bo to uspelo na domačem terenu, bi bil še toliko bolj zadovoljen," je dejal Marguč, ki bo velikega konkurenta imel tudi v reprezentančnem kolegu Žanu Koširju, trenutno vodilnem v skupnem seštevku svetovnega pokala. Košir je letos že dvakrat stal na drugi stopnički, prav takšne uvrstitve se je lani veselil tudi na Rogli, morda pa mu uspe po lanskem uspehu v Bad Gasteinu celo doseči drugo zmago v karieri. Tekme se veseli tudi Gloria Kotnik, ki letos kaže dobro formo, saj je decembra v Carezzi v Italiji z devetim mestom dosegla vrhunec dosedanje kariere. Kot je dejala pred tekmo na Rogli, zaradi domačega prizorišča posebne treme ne čuti, pač pa prej večjo motivacijo, saj bo nastopila pred svojimi navijači, na Rogli pa je tudi zelo veliko trenirala.

Upa, da bo formo samo še stopnjevala že tukaj na Rogli, še bolj pa je osredotočena na olimpijske igre v Sočiju. "Na Rogli si želim še čim boljšega rezultata v veleslalomu glede na to, da sem letos dosegla svoj doslej najboljši rezultat v slalomu. Zdaj bi si želela tudi v veleslalomu priti v finale in tako potrditi formo pred Sočijem," je dejala Kotnikova.

Imamo številčno ekipo in vsekakor pri fantih pričakujemo če že ne zmage, vsaj stopničke. Pri dekletih bi bil za nas velik uspeh uvrstitev v finale, morda pa še kakšen korak naprej in uvrstitev med osmerico najboljših.

Peter Kotnik, trener
Deskarji konec tedna na Rogli