Del zbirke bo posvečen tudi tržiškim šampionom Jožetu Šlibarju, Bojanu Križaju, Andreju Jermanu in Žanu Koširju, ki je v Sočiju osvojil dve olimpijski medalji. Foto: Foto: EPA
Del zbirke bo posvečen tudi tržiškim šampionom Jožetu Šlibarju, Bojanu Križaju, Andreju Jermanu in Žanu Koširju, ki je v Sočiju osvojil dve olimpijski medalji. Foto: Foto: EPA

Letos, ko je Tina Maze osvojila prvo zlato olimpijsko kolajno, 325 let po objavi prvega pričevanja o smučanju Janeza Vajkarda Valvasorja v knjigi Slava vojvodine Kranjske, v kateri je opisal smučanje na Blokah, in 20 let po odprtju prve zbirke o zgodovini smučanja na Slovenskem bo v Tržiču vrata odprl slovenski smučarski muzej.

Muzej je začel nastajati že pred nekaj desetletji. Raziskovalci zgodovine smučanja Svetozar Guček, Aleš Guček ter Vlasta Guček so zbirali predmete, slikovno in tiskano gradivo, povezano z zgodovino smučanja. Tako je nastala največja in po vsebinah najobsežnejša zbirka o zgodovini smučanja na Slovenskem, ki je bila prvič razstavljena v hotelu Špik v Gozdu Martuljku. Zbirka se je od odprtja ves čas dopolnjevala, se selila na Bloke, od tam pa v Tržiški muzej, kjer je bila na začasni razstavi v letih 2008 in 2009.

Zdaj bo Tržič dobil smučarski muzej, ki bo imel dva večja razstavna prostora, urejena po sodobnih muzejskih standardih z zanimivim oblikovanjem. Vizija muzeja je, da se na novo ustanovljeni muzej s prijavami na domače in evropske javne razpise vsebinsko in v nekaj letih tudi prostorsko širi in dopolnjuje. Slovenski smučarski muzej je organizacijska enota Tržiškega muzeja.

V dveh večjih prostorih je razstavljenih več kot sto predmetov, med njimi nekaj manj kot petdeset smuči, med katerimi najdemo tudi primerke s konca 19. stoletja; ob tem je predstavljeno izdelovanje smuči, razvoj smučarskih vezi, obutve in druge opreme. Razstavo dopolnjujejo številne fotografije, ki pričajo o tradiciji, ki se je razvijala v svetu in pri nas.

Del zbirke je posvečen tudi začetku in razvoju smučanja v Tržiču s predstavitvijo tržiških šampionov Jožeta Šlibarja, Bojana Križaja, Andreja Jermana in Žana Koširja.