Žan Košir je konec januarja v paralelnem veleslalomu postal svetovni podprvak. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Košir je konec januarja v paralelnem veleslalomu postal svetovni podprvak. Foto: www.alesfevzer.com
Zmagovalni oder ostaja rezerviran za Koširja
Žan Košir v Arosi ubranil majico vodilnega

Košir, nosilec dveh olimpijskih medalj, nadaljuje izjemen niz v tej sezoni in ostaja vodilni v svetovnem pokalu. Na Bavarskem je odlično nastopil kljub manjši poškodbi. Na Rogli je po udarcu v koleno dobil šest šivov. V malem finalu je bil v obeh vožnjah boljši od Sylvaina Dufourja. Na koncu je bil od Francoza hitrejši za 46 stotink. V ruskem finalu je bil Andrej Soboljev hitrejši od dvakratnega olimpijskega zmagovalca Vica Wilda, ki je bil najhitrejši v kvalifikacijah. Soboljev je prvič v karieri zmagal v svetovnem pokalu.

V polfinalu je bil Soboljev, ki je v zelo dobri formi, znova boljši od Koširja. Rus je na svetovnem prvenstvu dvakrat premagal najboljšega slovenskega deskarja in postal svetovni prvak v veleslalomu – Košir je bil drugi – in podprvak v slalomu. Na prvi progi je bil Soboljev hitrejši za 19 stotink, v drugi pa je Tržičan naredil dve napaki, ob katerih je izgubil precej časa, in ruski deskar se je brez težav prebil v finale.

Marguč izpadel v osmini finala
V četrtfinalu je Košir izločil Nevina Galmarinija, s katerim se je dvakrat pomeril tudi lani na olimpijskih igrah (vsak je zmagal enkrat). Košir je na prvi progi kmalu po začetku naredil napako, a se je dobro rešil in si po napadalni vožnji celo privozil 14 stotink naskoka. V drugi vožnji je brez težav ubranil napad Švicarja in ga premagal za 0,19 stotink. V prvi fazi izločilnih bojev je deskal proti Kentaru Jošioki, ki je po polovici dvoboja celo vodil za 13 stotink. V drugi vožnji je Tržičan hitro izničil prednost Japonca in se s prednostjo 0,44 sekunde zanesljivo prebil naprej.

Rok Marguč je izpadel v osmini finala. V prvi vožnji je za 13 stotink prehitel Alexandra Bergmanna. V drugi je Nemec napadel, imel sicer kar nekaj težav, a vseeno izničil zaostanek in nosilca brona v paralelnem slalomu na preteklem svetovnem prvenstvu premagal za 12 stotink. Košir je bil v kvalifikacijah drugi, Marguč pa osmi. Drugi trije so bili neuspešni. Jernej Demšar je zasedel 23. mesto, Rok Flander je bil 29., mesto za njim pa je končal Jure Hafner. V ženski konkurenci je bila najboljša Čehinja Ester Ledecka. Drugo mesto je zasedla Švicarka Julie Zogg, tretja pa je bila Avstrijka Marion Kreiner. Gloria Kotnik s 26. mestom prepočasna za uvrstitev v izločilne boje.

Zmagovalni oder ostaja rezerviran za Koširja
Žan Košir v Arosi ubranil majico vodilnega