Katja Višnar je bila izvrstna v polfinalu, v finalu pa je osvojila peto mesto. Foto: www.sloski.si
Katja Višnar je bila izvrstna v polfinalu, v finalu pa je osvojila peto mesto. Foto: www.sloski.si
Marit Bjoergen
Marit Bjoergen je dobila ženski šprint v Stockholmu. Druga je bila Rusinja Julija Ivanova (levo). Foto: EPA
Erik Brandsdal
V moški konkurenci je slavil Eirik Brandsdal. Foto: EPA
Višnarjeva odlična peta v Stockholmu

Na lanski preizkušnji okoli kraljeve palače je bila Višnarjeva šesta. Zmagala je Marit Bjoergen, ki je še povečala prednost v skupnem seštevku pred drugouvrščeno Justyno Kowalczyk, ki je izpadla v polfinalu. Slovenski uspeh je s 7. mestom dopolnila Fabjanova.

Napačna taktika v četrtfinalu
"Taktika je bila v četrtfinalu najbrž napačna, zato sem v polfinalu tekla bolj v ozadju, naredila tisti izvrsten finiš, ki mi je uspel in s katerim sem prišla v finale. V finalu sem potem skušala teči s skupino, vendar se je v zadnjem klancu videlo, da so bile druge močnejše. Dosegla sem peto mesto, kar je lep uspeh. Nastopila bom na preostalih tekmah, vendar ne pričakujem nič posebnega," je po izvrstnem petem mestu v Stockholmu dejala Višnarjeva.

Kot srečni poraženki v polfinale
Fabjanova je imela težko četrtfinalno skupino, saj se je med drugim pomerila z Marit Bjoergen in Justyno Kowalczyk. V tesnem obračunu je zasedla tretje mesto, za Bjoergnovo pa je zaostala devet desetink. Tretje mesto je v svoji skupini zasedla tudi Višnarjeva, ki je za najhitrejšo Švedinjo Charlotte Kalla zaostala šest desetink sekunde. Druga je bila Norvežanka Maiken Caspersen Falla. Obe slovenski predstavnici sta se kot srečni poraženki uvrstili v polfinale.

V polfinalni skupini Višnarjeva razred zase
Višnarjeva, ki je v finalu Stockholma nastopila tudi lani, je v polfinalu suvereno opravila z nasprotnicami in z izjemnim finišem osvojila prvo mesto! Pred Rusinjo Julijo Ivanovo je imela sedem desetink prednost, še enkrat več pa pred tretjeuvrščeno Avstrijko Katerino Smutno. Žal se iz druge skupine v finale ni uspelo uvrstiti Fabjanovi, ki je morala priznati premoč Bjoergnovi, Falli in Kalli, prehitela pa je Kowalczykovo, ki je izgubila ravnotežje na ciljnem vzponu.

V moški konkurenci je slavil Norvežan Eirik Brandsdal, drugi je bil Šved Teodor Peterson, tretji pa Kanadčan Len Valjas.

Šprint (Ž):
1. M. BJÖRGEN NOR 2:29,8 2. J. IVANOVA RUS +0,3 3. M.-K. CASPERSEN NOR 0,5 4. C. KALLA ŠVE 0,8 5. K. VIŠNAR SLO 4,0 6. K. SMUTNA AVT 7,5 7. V. FABJAN SLO ... 9. J. KOWALCZYK POL Šprint (M):
1. E. BRANDSDAL NOR 2. T. PETERSON ŠVE 3. L. VALJAS KAN 4. O.-V. HATTESTAD NOR 5. A. POLTORANIN KAZ 6. N. MORILOV RUS

Skupni vrstni red:

Ženske (34/37):
1. M. BJÖRGEN NOR 2.399 točk 2. J. KOWALCZYK POL 2.239 3. T. JOHAUG NOR 1.610 4. K. RANDALL ZDA 1.193 5. C. KALLA ŠVE 1.176 30. V. FABJAN SLO 261 34. K. VIŠNAR SLO 220 57. A. ČEBAŠEK SLO 62 67. B. JEZERŠEK SLO 42 Moški (34/37):
1. D. COLOGNA ŠVI 1.900 2. D. KERSHAW KAN 1.214 3. P. NORTHUG NOR 1.199 4. A. LEGKOV RUS 954 5. M. HELLNER ŠVE 935
Višnarjeva odlična peta v Stockholmu