Z izrednim tekom v vse težjih razmerah je Fak dobil troboj za zmago s Fourcadom in Schemppom, ki sta se pred ciljem za nameček še zapletla med seboj. Foto: EPA
Z izrednim tekom v vse težjih razmerah je Fak dobil troboj za zmago s Fourcadom in Schemppom, ki sta se pred ciljem za nameček še zapletla med seboj. Foto: EPA

To je bil seveda šok. Pogledal sem tekmece in kazenski krog, ki pa se mi danes ni zdel tako dolg.

Jakov Fak
Jakov Fak ob zmagi v Novem Mestu na Moravskem
Jakov Fak pod hrvaško zastavo ni zmagal, a je osvojil brona na olimpijskih igrah in svetovnem prvenstvu. Pod slovensko zastavo ima zdaj šest zmag v svetovnem pokalu in popoln komplet odličij iz svetovnih prvenstev. Foto: EPA
Simon Schempp, Jakov Fak, Martin Fourcade
Trojica Simon Schempp, Jakov Fak in Martin Fourcade, ki kroji tudi vrh letošnjega svetovnega pokala. Francoza in Nemca loči samo še 6 točk, medtem ko Slovenec za tretjim Antonom Šipulinom zaostaja le še za 13 točk. Foto: MMC RTV SLO
Teja Gregorin
Teja Gregorin je pridobila 15 mest in se tako znova zavihtela med dobitnice točk za svetovni pokal. Foto: Sloki

Fak je zaporedoma podrl 19 tarč, a nato je zgrešil prav zadnji, 20., strel na drugem streljanju stoje. S kazenskim strelom je ponudil prvima zasledovalcema Martinu Fourcadu in Simonu Schemppu tekaški troboj za zmago. Slovenski biatlonski as je v vse močnejšem sneženju ves čas narekoval oster ritem, za njegovim hrbtom pa je Nemec povozil Francoza, ki je izpadel iz boja za zmago, medtem ko Schempp preprosto ni bil kos taktičnim pospeškom Faka.

"Za zmago je treba uničiti tekmece"
"Na strelišču sem naredil napako, sicer bi seveda zadel. Nato sem moral zaupati vase, kar počnem vedno, a vedno se ne izide, vedno se ne počutiš tako dobro, danes pa sem bil samozavesten od starta do cilja,"
je še dejal Fak. "To progo res dobro poznam. Potem se pač na progi hitro odločam, kje in kdaj bom kaj naredil. Danes sem imel načrtovan tempo za vsak krog in tega sem se držal. Jasno je, da je treba za zmago uničiti tekmece, in tudi jaz sem v končnici povišal tempo, kar mi je prineslo zmago." Fak je imel tudi rezervni načrt za drugačen razplet, saj mu je za dvoboj s Schemppom ostalo še kar nekaj rezerve: "A zelo utrujeni smo bili po tekmi vsi trije."

Šesta zmaga in 19. stopničke za Faka
Jakov Fak je z nasmeškom prečkal ciljno črto ob sijajni kulisi več kot 35 tisoč gledalcev, ki so se zbrali v Novem Mestu na Moravskem. 27-letnik iz Mrkopalja, ki od poletja 2010 brani barve Slovenije, je prvič v karieri v zasledovanju ubranil predhodno šprintersko zmago, skupno pa je to Fakova šesta zmaga za svetovni pokal in že 19. zmagovalne stopničke. Doslej je trikrat slavil v šprintu in enkrat na 20-kilometrski kraljevi disciplini, zdaj pa je temu dodal še drugo zmago v zasledovanju.

Sobotni zmagovalec šprinta je odlično začel in rutinirano zadel vseh 10 tarč na obeh streljanjih leže, za petami pa mu je ostal le najboljši biatlonec sveta Martin Fourcade (četrti na sobotnem šprintu). Prvo streljanje stoje ni prineslo odločitve, saj sta tako Slovenec kot Francoz zadela vseh pet tarč.

Zadnji zgrešeni strel poskrbel za troboj
Na zadnjem streljanju je Fak hitro zadel prve štiri tarče, nato pa zgrešil zadnji, 20., strel. Kljub kazenskemu strelu pa je najboljši slovenski biatlonec ostal v vodstvu, a zgolj meter ali dva pred Fourcadom in vztrajnim Nemcem Simonom Schemppom, sicer drugim s šprinta.

Med najboljšimi lovci na smučeh, ki so šli v 12,5-kilometrsko tekmo po vrstnem redu s sobotnega šprinta, je bil še en Slovenec Klemen Bauer, ki pa je s tremi zgrešenimi streli s 24. mesta na koncu izpadel iz območja točk na skromno 46. mesto.

Nova zmaga Domračeve
Darja Domračeva je na zasledovalni tekmi v biatlonu s četrtega mesta dosegla zmago, druga pa je bila Kaisa Mäkäräinen, ki je bila v sprintu sedma. Teja Gregorin je napredovala na 26. mesto.

Najboljši biatlonki letošnje zime sta v težkih in spremenljivih razmerah na strelišču - na Moravskem je tudi snežilo - zgrešili po štirikrat, v smučini pa sta bili, kot je to v navadi, zelo hitri. Belorusinja, ki je zmagala sedmič v tej sezoni, je v cilj prišla dobrih šest sekund pred Finko, ki ima zdaj v svetovnem pokalu še 27 točk prednosti pred Domračevo. Tretje mesto je zasedla Laura Dahlmeier, ki je v soboto prvič v svetovnem pokalu zmagala. Nemka je trikrat morala v kazenski krog.

Teja pridobila kar 15 mest
Gregorinova se je na po neuspelem nastopu v sprintu na progo podala kot 41. Štirikrat je pretekla kazenski krog, vendar pa vseeno pridobila 15 mest in v cilj prišla kot 26. Nastopila je tudi Anja Eržen, ki se ji je ponesrečil strelski nastop, saj je zgrešila kar desetkrat, zasedla pa je 51. mesto.

"V stoječem položaju je bilo čisto preveč zgrešenih strelov. Očitno dnevna strelska forma spet ni bila takšna, kot bi morala biti, a tako pač je. Na progi sem se potrudila po svojih najboljših močeh, a na koncu me je kar malo pobralo, tako da se nisem mogla boriti z Ukrajinko, ki me je prehitela. Kljub temu je bilo napredovanje kar veliko, tako da moram biti s tem trenutno zadovoljna. Težko ocenim, kako sem tekla, saj če tečeš okoli 15. mesta, je ritem čisto drugačen, kot pa če se giblješ okoli 40., a na koncu imam s tem 26. mestom vsaj malo zadovoljstva," je po nastopu povedala najboljša slovenska biatlonka.

SVETOVNI POKAL, NOVE MESTO

Zasledovanje (M), 12,5 km:          * 
 1. J. FAK            SLO  37:24,9 (1)
 2. S. SCHEMPP        NEM     +4,4 (1)
 3. M. FOURCADE       FRA     13,3 (0)
 4. S. SEMENOV        UKR     20,3 (0)
 5. N. SMITH          KAN     24,1 (0)
 6. J. GARANIČEV      RUS     45,6 (1)
 7. A. BIRNBACHER     NEM     54,7 (0)
 8. E. LESSER         NEM     46,8 (1)
 9. A. PEIFFER        NEM   1:01,9 (2)
10. A. LINDSTRÖM      ŠVE   1:02,3 (0)
...                                   
46. K. BAUER          SLO   5:02,8 (3)
                                      
                                      
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi  

                                     
SKUPNI VRSTNI RED                    
                                     
Moški (16/25):                       
 1. M. FOURCADE       FRA         663
 2. S. SCHEMPP        NEM         657
 3. A. ŠIPULIN        RUS         600
 4. J. FAK            SLO         583
 5. J.-T. BOE         NOR         480
...                                  
40. K. BAUER          SLO         111

 
Zasledovalno (Ž), 10 km:            *  
 1. D. DOMRAČEVA      BLR  35:22,8 (4) 
 2. K. MÄKÄRÄINEN     FIN     +6,8 (4) 
 3. L. DAHLMEIER      NEM     14,9 (3) 
 4. V. HINZ           NEM     24,0 (2) 
 5. G. SOUKALOVA      ČEŠ     33,2 (2) 
 6. J. GLAZIRINA      RUS     34,5 (3) 
 7. J. DŽIMA          UKR     43,9 (2) 
 8. E. TOFALVI        ROM     45,5 (2) 
 9. Va. SEMERENKO     UKR     48,2 (4) 
10. I. KRJUKO         BLR     49,1 (2) 
...                                    
26. T. GREGORIN       SLO   2:44,1 (4) 
51. A. ERŽEN          SLO   9:11,4 (10)
                                       
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi
Ženske (16/25):                      
 1. K. MÄKÄRÄINEN     FIN         750
 2. D. DOMRAČEVA      BLR         723
 3. Va. SEMERENKO     UKR         579
 4. V. VITKOVA        ČEŠ         552
 5. F. HILDEBRAND     NEM         504
20. T. GREGORIN       SLO         282
60. A. MALI           SLO          27

To je bil seveda šok. Pogledal sem tekmece in kazenski krog, ki pa se mi danes ni zdel tako dolg.

Jakov Fak
Druga zmaga Faka v dveh dneh
Fak: Lepo je priti v cilj, ko veš, da si bil najboljši
Podelitev: Fak dvakratni zmagovalec Novega Mesta
Kako je Fak pritekel do druge zmage v 24 urah
Druga zmaga Faka v dveh dneh
Fak: Lepo je priti v cilj, ko veš, da si bil najboljši
Podelitev: Fak dvakratni zmagovalec Novega Mesta
Kako je Fak pritekel do druge zmage v 24 urah