Tina Maze je osvojila še prve letošnje stopničke v smuku. Foto: Reuters
Tina Maze je osvojila še prve letošnje stopničke v smuku. Foto: Reuters
Najboljše v Cortini Lindsey Vonn, Tina Maze in Leanne Smith. Foto: Reuters
Tina Maze
Mazejeva je na dobri poti, da preseže rekord Hermanna Maierja, ki je v skupnem seštevku kot edini dosegel 2.000 točk. Foto: Reuters
Ilka Štuhec
Ilki Štuhec se nastop v Cortini ni posrečil in je ostala brez točk. Foto: Reuters
Prve smukaške stopničke Mazejeve letos

Daleč najboljša smučarka letošnje zime je 14. v tej sezoni stopila na stopničke. Na oder za zmagovalke se ji je letos tako uspelo zavihteti v prav vseh disciplinah. S tem uspehom je Mazejeva prišla kar na tretje mesto v specialni smukaški razvrstitvi. Obdana je s samimi Američankami. Tik za njo je Alice McKennis, pred njo pa Stacey Cook in Vonnova, ki je s 340 točkami zanesljivo na poti k novemu malemu kristalnemu globusu.

Mazejeva je po odstopu Marie Höfl Riesch v skupnem seštevku še povišala prednost pred najbližjo zasledovalko. Pred Nemko ima Tina zdaj že 670 točk naskoka. Na tretje mesto se je zavihtela zdaj Anna Fenninger, Vonnova pa se je povzpela na četrto.

V spodnjem delu dve manjši napaki
"Super izid, škoda za zadnji del, kjer sem naredila dve manjši napaki. Vedela sem, da potem ne bom imela dovolj hitrosti do cilja. To se je pokazalo tudi na koncu, ko je Vonnova smučala brez napak in dobro opravila svojo nalogo. Nanjo je treba računati. Na današnji tekmi so bili valovi na progi drugačni kot na treningu, mogoče sem ravno zato naredila napake, ker sem preveč pritiskala na smuči ravno na valovih. Smo pa že na ogledu videli, da bo trša podlaga kot na treningih. Glede na to, da naj bi bil smuk moja najslabša disciplina, je današnji dosežek nekaj enkratnega. Treba je bilo napadalno smučati in to mi je uspelo. Uživam, ker smučam tako dobro kot že dolgo ne. Tudi v smuku mi je zato prijetno tekmovati. Jutri je nov dan in nova priložnost. Pričakovanja pa so vedno visoka. Treba bo smučati trezno in osredotočeno," je povedala Mazejeva.

Vonnova je sedmič slavila v Cortini: "Lepo je biti ponovno na vrhu. Zelo sem se morala boriti v prejšnjih tednih, vendar pa k sreči nisem izgubila samozavesti. Toda Cortina je zame skoraj kot drugi tekmovalni dom takoj za kanadskim Lake Louisom."

Tina med najboljšimi zdaj tudi v hitrih disciplinah
Črnjanka je odlično formo v hitrih disciplinah potrdila že prejšnji konec tedna, ko je bila v St. Antonu najprej četrta v smuku, zatem pa je še prvič zmagala v superveleslalomu. Hitra je bila tudi na treningu v Cortini, ko jo je prehitela le Daniela Merighetti, ki pa je na tekmi naredila napako in veliko zaostala.

Mazejeva je nastopila s številko 12 in je pred nastopom najboljših smukačic v letošnji zimi zanesljivo vodila. Nato je nastopila Vonnova, ki je bila na vseh vmesnih časih najhitrejša. V zgornjem in srednjem delu sta bili z Mazejevo še precej izenačeni, nato pa je bila v spodnjem delu zelo hitra in si je prismučala odločilno prednost. Ameriški uspeh je dopolnila Leanne Smith, ki je s številko dve zasedla tretje mesto in je edina preostala, ki je za Vonnovo zaostala za manj kot sekundo. Vonnova je izenačila rekord Annemarie Moser-Pröll po zmagah na smukih v desetih koledarskih letih zapored.

Ilki Štuhec se nastop v Cortini ni posrečil. Za Vonnovo je zaostala za tri sekunde in pol ter ob prihodu v cilj prišla na zadnje 27. mesto. Na koncu je na 31. mestu ostala brez točk.

Končni vrstni red:                     
1. L. VONN ZDA 1:38,25
2. T. MAZE SLO +0,43
3. L. SMITH ZDA 0,89
4. M. ROLLAND FRA 1,08
5. R. STERZ AVT 1,25
6. A. FENNINGER AVT 1,40
7. E. FANCHINI ITA 1,54
8. L. GUT ŠVI 1,56
9. J. MANCUSO ZDA 1,64
10. C. RUIZ CASTILLO ŠPA 1,75
...
31. I. ŠTUHEC SLO 3,30

Odstop: Höfl Riesch, Kamer, Marchand
Arvier...

SMUK (5/8) 1. L. VONN ZDA 340 2. S. COOK ZDA 211 3. T. MAZE SLO 189 4. A. MCKENNIS ZDA 180 5. A. FENNINGER AVT 179 6. L. SMITH ZDA 167 7. D. MERIGHETTI ITA 164 8. L. GUT ŠVI 156 9. T. WEIRATHER LIE 152 10. M. ROLLAND FRA 146 ... 29. I. ŠTUHEC SLO 32
 

SKUPNI VRSTNI RED (22/37)
1. T. MAZE SLO 1.414
2. M. HÖFL RIESCH NEM 744
3. A. FENNINGER AVT 630
4. L. VONN ZDA 604
5. K. ZETTEL AVT 597
6. M. SHIFFRIN ZDA 526
7. V. REBENSBURG NEM 485
8. J. MANCUSO ZDA 476
9. F. HANSDOTTER ŠVE 426
10. L. GUT ŠVI 418
...
55. A. DREV SLO 82
69. I. ŠTUHEC SLO 46
103. M. FERK SLO 5
105. V. BRODNIK SLO 3

Prve smukaške stopničke Mazejeve letos