Mitja Valenčič je edini Slovenec, ki v tehničnih disciplinah osvaja točke svetovnega pokala. V slalomu je bil trikrat med najboljših 10, na uvodni tekmi je bil v Beaver Creeku peti. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Mitja Valenčič je edini Slovenec, ki v tehničnih disciplinah osvaja točke svetovnega pokala. V slalomu je bil trikrat med najboljših 10, na uvodni tekmi je bil v Beaver Creeku peti. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj

Ni mi všeč, kar se zadnje čase dogaja. Namreč, da tekmovalci vozijo do cilja, potem ko povozijo kol. Mislim, da dobro vedo, kdaj naredijo napako. Zdi se mi nepošteno, da peljejo naprej, pa naj potem še tako govorijo, da niso vedeli. Nepošteno je do preostalih smučarjev.

Mitja Valenčič
Po nočnem slalomu v Schladmingu Valenčič deset dni ne bo stopil na smuči. Foto: MMC RTV SLO
Marcel Hirscher
O Marcelu Hirscherju: "Izjemen smučar je. Ima najkrajši zavoj v svetovnem pokalu, je neverjetno gibčen, motoričen, stabilen. Užitek ga je gledati." Foto: Reuters
Mitja Valenčič
Lani je bil 33-letni član kranjskega Triglava v Kranjski Gori šesti. S popolnima vožnjama bi mu lahko letos uspela prva uvrstitev na zmagovalni oder v karieri (na tekmah svetovnega pokala). Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Domače slavje v Schladmingu

Z Valenčičem, ki bo v sredo praznoval 34. rojstni dan, smo se pogovarjali po seriji januarskih slalomov (Zagreb, Adelboden, Wengen, Kitzbühel, Schladming). V drugi polovici januarja je njegova forma padla. Po Adelbodnu je bil v slalomskem seštevku še na osmem mestu (zagotovil si je tudi nastop v prvi jakostni skupini), zdaj pa je 14. slalomist sezone.


Začniva s Schladmingom. Kakšen je občutek, ko je ob progi skoraj 50 tisoč navijačev?
Noro, posebej, kadar smučajo Avstrijci. Kar trese se vse. Res dober občutek. Že pogled na to mravljišče ... Želel bi si več takšnih tekem.

So v Ivico Kostelića gledalci res metali kepe?
So, sploh na ogledu proge. Gledalci so se seveda postavili na Hirscherjevo stran, res pa je, da so Hrvatje preveč burno reagirali.

Januar je za slalomiste najpomembnejši mesec. Imeli ste pet tekem. Kako bi ocenili svoje nastope?
Škoda za ta padec forme v drugi polovici januarja, torej na zadnjih treh tekmah. Malo je zmanjkalo svežine, krivulja se je obrnila navzdol, delal sem napake.

Ste v Schladmingu po treh zaporednih odstopih (če štejemo še tekmo evropskega pokala) morda smučali z "ročno zavoro"?
Ne, morda je bilo le tako videti, ker je manjkalo sproščenosti. Enostavno ni šlo, forma je malo padla, počutil sem se nekoliko zategnjen in zavoji so takoj daljši, s tem pa zaostanek večji.

Ste v torek videli popolno smučanje Marcela Hirscherja na prvi progi?
Ne.

Ne spremljate najboljših po televiziji, ki je na vrhu?
Nimam te navade. Televizijo gledam doma. Na štart pridem, ko že opravijo nastop. Morda pogledam enega tekmovalca s številko okrog pet, da vidim, ali je na progi kakšna posebnost, kakšna past.

Verjetno vam tudi trenerji sporočijo, če, na primer, trije zapored odstopijo na istem delu proge ...
Seveda. Rad imam čimkrajše informacije in še to le takrat, če je kaj posebnega.

Nazaj k Hirscherju. Kako bi ocenili njegove predstave?
Izjemen smučar je. Ima najkrajši zavoj v svetovnem pokalu, je neverjetno gibčen, motoričen, stabilen. Užitek ga je gledati.

Kaj pa polemike, da ni povozil količka le v Wengnu in Kitzbühlu, ampak tudi v Zagrebu?
Ni mi všeč, kar se zadnje čase dogaja. Namreč da tekmovalci vozijo do cilja, potem ko povozijo kol. Mislim, da dobro vedo, kdaj naredijo napako. Zdi se mi nepošteno, da peljejo naprej, pa naj potem še tako govorijo, da niso vedeli. Nepošteno je do preostalih smučarjev. Prvič, zrijejo progo, drugič – če so pravila, zakaj jih je treba kršiti in upati, da jih ne "ulovijo". Očitno je denarna kazen premajhna.

Bi bilo treba uvesti še kakšno drugo kazen?
Morda tekma prepovedi. V primerih, ko je tako očitno, da je tekmovalec povozil kol, bi to morda zaleglo.

Ste sami kdaj povozili količek in tega niste vedeli?
Ne, v karieri se mi to še ni zgodilo. Vedno veš, da je bila napaka.

Kako pogosto se vam to zgodi na treningih?
Ne prav pogosto. V tej sezoni je bilo to, recimo, dvakrat.

Bi lahko potem sklepali, da nimate dovolj direktne linije?
To je odvisno od proge. Teže je voziti zelo blizu vrat, ker so letos proge večinoma precej razrite. Na mehki podlagi je težko peljati najkrajšo linijo.

Kako zelo vas moti, če so na progi luknje?
Seveda bi raje videl, da bi imeli vsi lepo progo ... Ne vem, letos je hecna zima. Ali snega ni, ali pa ga je preveč. Pogosto sneži na dan tekme ali pa celo dežuje. Temperature so tudi nad ničlo in organizatorji so nemočni.

Do naslednje slalomske tekme svetovnega pokala je skoraj en mesec. Kakšen je vaš načrt?
Najprej si bom vzel 10 dni prosto, da se spočijem, regeneriram, da grem za nekaj dni k fizioterapevtki v Avstrijo. Potem začnem spet trenirati. Želimo si, da bi čim več trenirali doma. Upam, da bomo v Kranjski Gori dobili termin.

Kdaj lahko sploh trenirate na poligonu, kjer so precej neprilagodljivi?
Po navadi od sedmih do devetih. Časa je malo, poleg tega je ob sedmih še tema. Želel bi si malo več fleksibilnosti z njihove strani.

Še trije slalomi za svetovni pokal so do konca sezone. Kakšni so cilji?
Da sezono končam med prvokategorniki.

Ta status ste si priborili le za kratek čas ...
Zdaj hočem tam ostati dlje časa. Če si na prepihu, te veter hitro odpihne. Vstopil sem, nisem pa zaprl vrat.

In najbrž bi radi enkrat le stopili na stopnice za zmagovalce. Kranjska Gora bi bila kot naročena, kajne?
Seveda si tega želim, ampak stopničk se ne napoveduje, morajo se zgoditi. Če bom spet pridobil svežino, je vse možno.

Ni mi všeč, kar se zadnje čase dogaja. Namreč, da tekmovalci vozijo do cilja, potem ko povozijo kol. Mislim, da dobro vedo, kdaj naredijo napako. Zdi se mi nepošteno, da peljejo naprej, pa naj potem še tako govorijo, da niso vedeli. Nepošteno je do preostalih smučarjev.

Domače slavje v Schladmingu