Jakov Fak je bil pobudnik ponovnega sodelovanja z Urošem Velepcem. Foto: BoBo
Jakov Fak je bil pobudnik ponovnega sodelovanja z Urošem Velepcem. Foto: BoBo

Pred dvema sezonama sta se njuni poti razšli ne povsem prijateljsko, zato ponovno sodelovanje marsikoga vsaj nekoliko preseneča.

"Veste, sem preveč star za zamere in kakšne principe v športu. Že takrat ni bilo posebnih zamer, preprosto smo bili siti drug drugega," je pojasnil Velepec. O sodelovanju sta se začela pogovarjati pozimi: "Začelo se je definitivno na mojo pobudo, nekako iz želje, da spet naredim neko spremembo."

Dokler bodo na urniku zgolj fitnes, tek in kolo, bo treninge opravljal sam, ukrajinskim reprezentantkam pa naj bi se prvič priključil junija na pripravah v Estoniji. Fak je že uresničil sedemdnevni načrt priprav, ki ga je pripravil Velepec: "Zdaj en teden je samo toliko, da vidimo, kako količina vpliva na telo, nato se bo stopnjevalo v večji obseg treningov." Velepec je dodal: "Več čas je treba biti v stiku, videti, kaj prinaša določen trening, kolikšna je utrujenost pri določenih naporih, katere treninge zmore ... Ta trenutek sodelujeva na dnevni bazi."

Fak je dvakratni svetovni prvak - slavil je leta 2015 v Kontiolahtiju na tekmi s skupinskim startom, zlato je osvojil tudi leta 2012 v Ruhpoldingu, in sicer na 20 km individualno. S svetovnih prvenstev, odkar nastopa pod slovensko zastavo, ima še srebro (mešana štafeta v Ruhpoldingu) in bron (10-kilometrski šprint v Novem Mestu).

Fak znova sodeluje z Velepcem
Fak znova sodeluje z Velepcem