Vedeli smo, da je trenirala odlično, da je bilo poletje manj stresno, da je telesno izjemno pripravljena in da letos nima težav s smučmi, nismo pa si mislili, da je lahko po prvi vožnji sekundo pred Viktorio Rebensburg in skoraj dve sekundi in pol pred Lindsey Vonn. Tina, to je bilo neverjetno! Foto: Reuters
Vedeli smo, da je trenirala odlično, da je bilo poletje manj stresno, da je telesno izjemno pripravljena in da letos nima težav s smučmi, nismo pa si mislili, da je lahko po prvi vožnji sekundo pred Viktorio Rebensburg in skoraj dve sekundi in pol pred Lindsey Vonn. Tina, to je bilo neverjetno! Foto: Reuters
Tina Maze
Veleslalomska popolnost na prvi progi: agresiven, a vendarle sproščen nastop, kratki zavoji, pospeševanje tudi v strmini, ves čas v ravnotežju in v najvišjem mogočem ritmu. Tina Maze je v Söldnu na prvi progi smučala izjemno, zelo verjetno najbolje v karieri. Zlasti na strmini. Bolje se enostavno ne da. Foto: Reuters
Tina Maze
V finalu se je prilagodila težkim razmeram in smučala preudarno. Resda je vidno izgubljala prednost pred Kathrin Zettel (z 1,59 sekunde na 67 stotink po prvem vmesnem času), toda zmaga je bila še vedno suverena. Foto: Reuters
Mazejevi je uspel sanjski uvod v zimo

V finalni vožnji je v gosti megli smučala preudarno, unovčila vse izkušnje, ki si jih je pridobila ob treniranju v slabih razmerah, in preprečila dvojno avstrijsko zmago. V cilju je imela 42 stotink prednosti pred Kathrin Zettel. Tretje mesto je presenetljivo osvojila Stefanie Köhle, ki je bila po prvi vožnji enajsta.

Ob težavah ohranila mirnost
"V prvi vožnji sem imela izjemen občutek, v finalu pa je bil le boj. Tako sem vesela, da mi je uspelo. Poskušala sem biti mirna, čeprav sem naredila nekaj napak. Po navadi bi bila panična. Za letošnjo sezono sem si zastavila visoke cilje in s to zmago je šlo z mene veliko breme," je povedala Mazejeva po svoji tretji zmagi v Söldnu in dvanajsti v karieri na tekmah svetovnega pokala. V lanski sezoni, ko je bila druga v skupnem seštevku, ji ni na nobeni tekmi ni uspelo stopiti na najvišjo stopničko.

Pred Zdravljico My Way is My Decision
Ob podelitvi nagrad so prireditelji zavrteli tudi pesem, ki jo je tik pred sezono izdala vsestranska Tina Maze. Nastopili sta še dve slovenski smučarki. Ana Drev je osvojila zelo spodbudno 13. mesto. V finalu je pridobila devet mest. Mlada Ana Bucik je na svoji drugi tekmi svetovnega pokala v strmini naredila veliko napako in je na prvi progi zaostala več kot osem sekund.

Popolna poezija na prvi progi
Če je bil finale (zaradi megle se je začel uro pozneje in le prve številke so imele solidne razmere) le boj za preživetje, pa smo na prvi progi videli pravo mojstrstvo Tine Maze. Smučanje, ki ga je pokazala, je bilo osupljivo. Niti enkrat ni izgubila ritma, pospeševala pa je celo na hudi strmini, na kateri želijo številne tekmovalke le preživeti.

Konkurenca po prvi vožnji šokirana
Očitno je, da se je najbolje privadila na daljše smuči z daljšim stranskim lokom. Samo Francozinja Tessa Worley se ji je lahko približala na manj kot sekundo, preostala elita na čelu z Viktorio Rebensburg (v prejšnjih dveh sezonah je osvojila veleslalomski globus) pa je verjetno že po "prvem polčasu" opustila misel na zmago.

Prednost pred Vonnovo takoj 100 točk
Lindsey Vonn, ki je lani zmagala v Söldnu, je bila skoraj dve sekundi in pol počasnejša! V finalu je Američanka odstopila. Sezona se je začela torej povsem drugače kot lani, ko je Vonnova zmagala, Tina Maze pa je bila le 23. Viktoria Rebensburg, tretja po prvi vožnji, je prav tako odstopila. Brez sijaja je bila tudi Maria Höfl Riesch, saj je z zaostankom več kot treh sekund in pol osvojila 11. mesto.

"Maze aller dinge"
Letos je po uspešnem pripravljalnem obdobju, po katerem je Korošica kar prekipevala od optimizma, vse drugače kot lani, ko se je ekipa aMaze ubadala tudi s težavami s smučmi. Predstava na prvi progi je bila za učbenike. Tina je postavila smernice, ki jih bodo morale tekmice osvojiti v nadaljevanju sezone. Avstrijski novinarji so v šali dejali, da je bila "Maze aller dinge" (izpeljanka iz "Mass aller Dinge", kar pomeni merilo vsega).

V nedeljo moški veleslalom
V nedeljo bo v Söldnu še moški veleslalom. Čeprav bo popoldne in ponoči zapadlo okoli 20 cm novega snega, tekma za zdaj ni vprašljiva. Na štartu bosta tudi Janez Jazbec in Žan Kranjec. Prenos bo na TV Slovenija 2 in na MMC-ju. Vrhunec letošnje sezone bo svetovno prvenstvo v Schladmingu, ki se bo začelo čez točno sto dni.



Končni vrstni red:
1. T. MAZE SLO 2:31,41
2. K. ZETTEL AVT +0,42
3. S. KÖHLE AVT 1,71
4. D. GISIN ŠVI 1,91
5. A. FENNINGER AVT 2,41
6. M. M. GAGNON KAN 2,68
7. D. KARBON ITA 2,73
8. I. CURTONI ITA 2,82
9. J. LINDELL-VIKARBY ŠVE 3,10
10. T. BARIOZ FRA 3,61
11. M. HÖFL RIESCH NEM 3,65
12. S. WEINBUCHNER NEM 4,25
13. A. DREV SLO 4,39
.

Vrstni red po prvi vožnji:

1. T. MAZE SLO 1:11,95
2. T. WORLEY FRA +0,74
3. V. REBENSBURG NEM 1,02
4. K. ZETTEL AVT 1,59
5. D. KARBON ITA 1,62
6. A. FENNINGER AVT 1,66
7. M. HÖFL-RIESCH NEM 1,84
8. F. BRIGNONE ITA 2,08
9. M. M. GAGNON KAN 2,17
10. D. GISIN ŠVI 2,21
11. S. KÖHLE AVT 2,31
12. L. VONN ZDA 2,37
...
22. A. DREV SLO 3,52
52. A. BUCIK SLO 8,55



Mazejevi je uspel sanjski uvod v zimo