Katja Višnar je ogromno moči porabila za preboj v finale, kjer je na koncu osvojila šesto mesto. Foto: EPA
Katja Višnar je ogromno moči porabila za preboj v finale, kjer je na koncu osvojila šesto mesto. Foto: EPA
Marit Björgen, Maiken Caspersen Falla in Stina Nilsson
Najboljše šprinterke iz Drammna (od leve proti desni): Marit Björgen, Maiken Caspersen Falla in Stina Nilsson. Foto: EPA
Paal Golberg, Ola Vigen Hattestad
V moški konkurenci je slavil Norvežan Ola Vigen Hattestad (desno), ki je takole v ciljnem šprintu ugnal rojaka Paala Golberga. Tretji je bil Italijan Maicol Rastelli. Foto: EPA
Fabjanovi zmanjkalo moči za stopničke
Finalni tek Katje Višnar v Drammnu
Polfinalni tek Katje Višnar v Drammnu

V Drammnu, na prizorišču prve slovenske zmage v smučarskem teku za svetovni pokal, je Katja Višnar na tekmi šprinta v klasični tehniki nastopila v finalu in osvojila 6. mesto. Zmagala je Norvežanka Maiken Caspersen Falla.

V finale so se poleg Višnarjeve prebile še Ingvild Flugstad Oesterberg, Maiken Caspersen Falla, Marit Björgen, Stina Nilsson in Krista Lahteenmaki. Finalni nastop je najbolje začela Oesterbergova, Višnarjeva je bila po prvem zavoju šesta, v nadaljevanju pa se je poznalo, da je Blejka porabila ogromno moči v polfinalu, kjer se je morala zaradi napake tekmice, ki je v prvih metrih trčila vanjo, izdatno potruditi, da je ulovila najboljše in dvignila vstopnico za finale. Slavila je Falla, ki je v silovitem šprintu ugnala rojakinjo Björgnovo, tretja je bila Nilssonova.

Poleg Višnarjeve so v Drammnu nastopile še tri Slovenke: Vesna Fabjan in Alenka Čebašek sta obstali v četrtfinalu, Barbara Jezeršek pa je nastope sklenila v kvalifikacijah, kjer je dosegla 44. čas.

Trnova pot Višnarjeve v finale
V polfinalu se je morala Višnarjeva še posebej izkazati, da se je uvrstila v svoj 10. finale v karieri, saj ji jo je že na začetku polfinalnega nastopa zagodla Kathrine Rolsted Harsem. Ta je ob Višnarjevi storila napako in ji za kratek čas zapeljala na smuči, zaradi česar je Blejka izgubila dragoceno hitrost. Vseeno se je v nadaljevanju borila kot levinja in iz metra v meter pridno topila prednost svojih tekmic. V svoji skupini je bila tretja in se je skupaj z Lahteenmakijevo po času uvrstila v veliki finale.

Bala se je, da bo ostala brez finala
"V polfinalu sem šla do konca, saj sem si finala zares želela. V polfinalu sem že videla, da mi smuči malo slabše primejo, nisem imela dobrega občutka. V finalu kljub dodelavi maže, oprijem ni bil nič boljši, imela sem tudi slabšo pozicijo na štartu, naredila se je luknja. Zadovoljna sem, da sem v polfinalu stisnila do konca, ujela vodilni in se uvrstila v finale. Lahko bi bilo po zapletu še slabše in bi ostala brez finala," je povedala Višnarjeva.

Čebaškova in Fabjanova obstali v četrtfinalu
Ob bliskovitem začetku tekmic je Čebaškova v svoji četrtfinalni skupini že takoj nekoliko zaostala, nato pa je storila še napako, padla in izgubila vse možnosti za uvrstitev v polfinale. Iz njene skupine sta se med najboljših 12 tekmovalk neposredno uvrstili Finka Krista Lahteenmaki in Švedinja Stina Nilsson. Čebaškova je za zmagovalko zaostala 20 sekund in 93 stotink. Vroče je bilo tudi v zadnji, peti četrtfinalni skupini, v kateri sta nastopili Višnarjeva in Fabjanova. Zadnja je zaostala že takoj po štartu, medtem ko se je Višnarjeva hitro prebila v ospredje, kjer je ves čas tekla v družbi zmagovalke skupine, Therese Johaug, za katero je zaostala sedem desetink sekunde. Fabjanova je s šestim mestom v skupini tekmovanje končala.

Šprint, klasično (Ž), finale:
 1. M.-C. FALLA        NOR     3:06,82
 2. M. BJÖRGEN         NOR       +0,27
 3. S. NILSSON         ŠVE        1,49
 4. I.-F. OESTERBERG   NOR        2,18
 5. K. LAHTEENMAKI     FIN        3,05
 6. K. VIŠNAR          SLO       15,78
                                      
Šprint, klasično (M), finale:
 1. O.-V. HATTESTAD    NOR     2:47,08
 2. P. GOLBERG         NOR       +0,07
 3. M. RASTELLI        ITA        1,99
 4. A. GAFAROV         RUS        7,97
 5. E. JOENSSON        ŠVE       15,68
 6. M. STRANDVALL      FIN     1:01,38
                                      
Skupni vrstni red, ženske (24/28):
 1. T. JOHAUG          NOR       1.153
 2. M. BJÖRGEN         NOR       1.082
 3. A.-U. JACOBSEN     NOR         965
 4. H. WENG            NOR         746
 5. K. RANDALL         ZDA         728
20. K. VIŠNAR          SLO         280
29. V. FABJAN          SLO         187
55. A. ČEBAŠEK         SLO          90
72. B. JEZERŠEK        SLO          40
77. N. RAZINGER        SLO          37
                                      
Moški (24/28):
 1. M.-J. SUNDBY       NOR       1.127
 2. C. JESPERSEN       NOR         739
 3. A. LEGKOV          RUS         686
 5. P. NORTHUG         NOR         539
 4. C. HALFVARSSON     ŠVE         505
                                      
Fabjanovi zmanjkalo moči za stopničke
Finalni tek Katje Višnar v Drammnu
Polfinalni tek Katje Višnar v Drammnu