Katja Višnar je bila odlična v kvalifikacijah, v četrtfinalu pa je imela veliko smole. Foto: EPA
Katja Višnar je bila odlična v kvalifikacijah, v četrtfinalu pa je imela veliko smole. Foto: EPA
Veselje Maiken Caspersen Falla in obeh Američank, Jessice Diggins in Kikkan Randall. Foto: EPA
Nosilci medalj na moškem šprintu - Federico Pellegrino, Sergej Ustjugov in Hoesflot Johannes Klaebo. Foto: EPA
Velika smola Višnarjeve v četrtfinalu šprinta
Višnarjeva z zlomljeno palico ostala brez polfinala
Solze Katje Višnar v cilju

V Lahtiju so podelili prva kompleta medalj. 26-letna Norvežanka je na svetovnih prvenstvih osvojila drugo zlato medaljo, prvo pa v posamični konkurenci. Že v kvalifikacijah je postavila najboljši čas in v izločilnih bojih ves čas narekovala ritem. Tako je bilo tudi v finalu, kjer je napadla na vzponu in priborjeno prednost zadržala do konca. Presenetljivo sta se na oder za zmagovalke zavihteli dve Američanki. Srebro je osvojila Jessica Diggins, bron pa Kikkan Randall.

Vse štiri Slovenke so se prebile v izločilne boje, a obstale v četrtfinalu. Alenka Čebašek je bila na koncu 18., Anamarija Lampič 20., Katja Višnar 21., Vesna Fabjan pa 26.

"Jezna sem, da se je to zgodilo. Jezna sem na ekipo, da mi ni priskrbela druge palice, ker s palico brez paščka ne moreš iti do cilja. Jezna sem, da se ni nekdo pojavil in mi dal druge palice, ker sem bila tako močna, da sem bila sposobna narediti res lep rezultat. Če bi mi dal normalno palico, bi se dalo priti naprej, tako pa nisem mogla poganjati v cilj, saj ni bilo oprijema. Danes je bil tisti dober dan, ki sem si ga želela. Velika smola. Hvala Bogu, da so še tekme na tem prvenstvu. To energijo bom skušala prenesti na nedeljsko tekmo," je razočarana povedala Katja Višnar.

Višnarjeva je tekla v četrti četrtfinalni skupini. Že na začetku je zlomila palico. Padla je na zadnje mesto, nato ujela priključek, se prebila na čelo, toda popustila v ciljnem šprintu in v skupini zasedla peto mesto. Najhitrejša je bila Digginsova. Lampičeva je nastopila v drugi četrtfinalni skupini. Prepričljivo je bila najboljša zmagovalka Falla, Lampičeva pa je v cilj prišla na petem mesto, a nato zaradi diskvalifikacije Švicarke Laurien van der Graaf pridobila eno mesto. Tretjo četrtfinalno skupino je dobila Rusinja Natalija Matvejeva, Čebaškova je bila četrta.

V peti četrtfinalni skupini je tekla Fabjanova, ki je na koncu popustila in bila šesta. Pred tem se je borila za napredovanje, a so bile tekmice v šprintu močnejše. V cilj je prva prišla Švedinja Ida Ingemarsdotter, s četrtim mestom pa je izpadla tudi Norvežanka Marit Bjoergen, ki je branila naslov. V polfinalu je po padcu brez bojev za medalje ostala Švedinja Stina Nilsson, ki je v svetovnem pokalu dobila zadnje tri šprinte v prostem slogu.

Katja Višnar je imela tretji čas kvalifikacij. Na 1,4 km dolgi progi je bila le 2,52 sekunde počasnejša od Falle. Drugi čas je postavila Finka Mari Laukkanen. Vesna Fabjan je zasedla 16. mesto, Alenka Čebašek je bila 18., za las pa se je naprej prebila Anamarija Lampič, ki je bila 30.

V moški konkurenci je svetovni prvak postal Italijan Federico Pellegrino. Po osmih letih je Italija znova osvojila zlato na nordijskih svetovnih prvenstvih. Srebro je osvojil Rus Sergej Ustjugov, ki je bil najhitrejši v kvalifikacijah, tretji pa je bil Norvežan Hoesflot Johannes Klaebo. Branilec naslova Petter Northug je bil peti. V izločilne boje se ni prebil nobeden izmed treh Slovencev. Blizu sta bila na 1,6 km dolgi progi Miha Šimenc na 35. mestu, za izločilnimi boji je zaostal le 1,53 sekunde, in Janez Lampič, ki je bil 37. Miha Dolar je bil 62.

Šprint prosto (Ž):                    
 1. M. C. FALLA       NOR      3:02,34
 2. J. DIGGINS        ZDA        +1,66
 3. K. RANDALL        ZDA         3,76
 4. H. FALK           ŠVE         3,91
 5. I. INGEMARSDOTTER ŠVE         4,42
 6. S. CALDWELL       ZDA         5,37
...                                   
18. A. ČEBAŠEK        SLO             
20. A. LAMPIČ         SLO             
21. K. VIŠNAR         SLO             
26. V. FABJAN         SLO        
Šprint prosto (M):                    
 1. F. PELLEGRINO     ITA      3:13,76
 2. S. USTJUGOV       RUS        +0,15
 3. J. H. KLAEBO      NOR         0,44
 4. F. H. KROGH       NOR         0,67
 5. P. NORTHUG        NOR        12,15
 6. R. HAKOLA         FIN        12,28
...                                   
35. M. ŠIMENC         SLO             
37. J. LAMPIČ         SLO             
62. M. DOLAR          SLO             
                                      

Velika smola Višnarjeve v četrtfinalu šprinta
Višnarjeva z zlomljeno palico ostala brez polfinala
Solze Katje Višnar v cilju