Mikaela Shiffrin, Tessa Worley in Sofia Goggia so bile najboljše že po prvi vožnji. Američanka je v drugi vožnji prehitela Italijanko za srebrno odličje. Foto: Reuters
Mikaela Shiffrin, Tessa Worley in Sofia Goggia so bile najboljše že po prvi vožnji. Američanka je v drugi vožnji prehitela Italijanko za srebrno odličje. Foto: Reuters
Tessa Worley je upravičila vlogo favoritinje. Foto: Reuters
Ana Drev
Ana Drev je s sedmim mestom dosegla svojo najboljšo uvrstitev na svetovnih prvenstvih. Foto: EPA
Ilka Štuhec
Ilka Štuhec je z odstopom končala nastope v St. Moritzu. Zdaj jo čaka pot okoli sveta. Najprej gre v Crans Montano, nato v Južno Korejo, finale sezone pa bo v Vailu. Foto: EPA
Drevova sedma v veleslalomu, Štuhčeva končala SP
Štuhčeva zelo zadovoljna zapustila St. Moritz
Odstopa Tine Robnik in Ilke Štuhec
Finalna vožnja Ane Drev
Prva veleslalomska vožnja Ane Drev

Worleyjeva je na s soncem obsijani progi v St. Moritzu upravičila vlogo favoritinje. Najboljša veleslalomistka sezone je odprla tekmo in si že v prvi vožnji prismučala pol sekunde naskoka pred vsemi. V finalu je kljub napaki v zgornjem delu zanesljivo držala prednost in slavila s 34 stotinkami naskoka pred Mikaelo Shiffrin. Američanka je imela najboljši čas finala. Tretja je bila osmoljenka smuka Sofia Goggia, ki je zaostala za 74 stotink.

Medalja ni bila blizu
Drevova je bila po prvi vožnji sedma z zaostankom 1,31 sekunde. V drugo ji uvrstitve ni uspelo izboljšati. V cilj je prišla kot tretja in sanje o medalji, o kateri se je spogledovala pred tekmo, so splavale po vodi. Na koncu je za Worleyjevo zaostala za sekundo in 81 stotink, za medaljo pa več kot sekundo. Kljub temu je to njena najboljša uvrstitev na svetovnih prvenstvih. Pred štirimi leti v Schladmingu je bila deseta.

"Rezultat je v slogu te sezone in zanesljivo ni slab, je pa res, da sem se trudila, da bi dosegla še kako mesto višje. Prva vožnja ni bila optimalna, druga vožnja pa se mi ni zdela slaba. Moram biti zadovoljna s tem sedmim mestom, saj jih je danes kar nekaj zelo dobro smučalo. Raven se mi je zdela kar visoka," je povedala Ana Drev.

Štuhčeva z odstopom končala nastope v St. Moritzu
Dobro je kazalo Tini Robnik, ki pa je po 15. mestu v prvi vožnji, po dobrih vmesnih časih v finalu odstopila. Enaka usoda je v drugi vožnji doletela Ilko Štuhec. Po prvi vožnji je bila na 26. mestu. S tem je svetovna prvakinja v smuku končala svoje nastope v St. Moritzu.

Tri zmage in tri druga mesta na sedmih tekmah sezone so Worleyjevo pred tekmo na stavnicah postavljale na sam vrh kandidatk za zlato. 27-letnica je s številko ena postavila čas, ki ga ni uspelo izboljšati nikomur. Še najbližje je prišla Goggia z zaostankom 48 stotink in Mikaela Shiffrin, ki je zaostala 72 stotink. Vse preostale so zaostale za več kot sekundo. Finale večjih pretresov ni prinesel. Mesti sta si izmenjali le Shiffrinova in Goggia, četrti Federici Brignone pa ni pomagal niti drugi čas finala. Medalja se ji je izmuznila za 18 stotink.
Worleyjeva bo spala kot dojenček
"Res nor občutek, ko sem osvojila dve zlati kolajni v 48 urah. Na moštveni tekmi je bilo tako zabavno za vse nas, danes je bila pa stopnja pritiska zanesljivo postavljena še eno stopničko višje. Sem zmogla. Tako sem ponosna in zadovoljna, res lep dan. Dejansko nisem vedela, da je Mikaela prevzela vodstvo, slutila sem, da so bile punce res dobre, a tega nisem slišala, v celoti sem se osredotočila le na svoje smučanje. Nisem vedela, ali bo dovolj. Naredila sem napako v srednjem delu, ker sem se bala, da me bo mogoče stala veliko, sem skušala še bolj napadati in pritisniti pri vsakih vratih. Ne vem še, kako bom proslavila kolajno, ampak za zdaj si želim le uživati, objeti vse, ki si jih želim objeti, najprej seveda svojega fanta. Mislim, da bom to noč spala kot dojenček," je povedala nova prvakinja Worleyjeva.
Shiffrinova pogreša boj z Gutovo
S prvo osvojeno veleslalomsko kolajno na prvenstvih je bila zadovoljna tudi vodilna smučarka zime Shiffrinova, svetovna in olimpijska slalomska prvakinja: "Če bi me vprašali pred dvema letoma v Beaver Creeku, ali bom kdaj osvojila kolajno na svetovnem prvenstvu v veleslalomu, bi takrat verjetno odgovorila, da ne. Poglejte me, kje sem po dveh letih. Sem res navdušena, še zlasti, ker je potekal takšen finalni boj. Napadala sem, a nekako nisem našla pravega ritma, šele v srednjem delu sem začutila, da mi gre, kot si želim. V spodnjem delu pa sem le ubogala nasvet trenerja, ki mi je zabičal: 'Ne obotavljaj se, napadaj!' Tako sem bila vzhičena. Ko vidiš zeleno luč ob prihodu v cilj, je to vedno povezano z dobrimi občutki. Ne glede na vse, imam kolajno, in to v veleslalomu, kar je dobro zame, za moštvo, za nacijo. Tukaj je tako lepo, sončno, imam zelo dobre občutke pred sobotnim slalomom."

"Žal mi je za Laro Gut, zaradi poškodbe. Upam, da ji bo kmalu bolje. Mislim, da je smisel vsega skupaj v boju do konca. Vsi se še dobro spomnimo, kako sta se za vsako točko borili Anna Fenninger in Tina Maze, obe sta bili živčni razvalini, ampak je bilo tako neverjetno in zanimivo za spremljati. Do konca je še nekaj tekem in nič še ni odločeno, Sofia Goggia, Ilka Štuhec in Tessa Worley niti niso tako zelo daleč in lahko nadomestijo zaostanek v točkah. Veselila sem se boja z Laro, ampak zaradi njene poškodbe se moja osredotočenost ne bo zmanjšala niti za malenkost in bom poskusila biti vse do konca močna," je o boju za veliki kristalni globus dejala slalomska kraljica.

Goggia si bo privoščila šampanjec
"Sem res srečna in obenem tudi izčrpana. To je bila moja zadnja priložnost, da osvojim kolajno na tem prvenstvu. Ko sem prišla do zadnjih treh vrat pred ciljem, sem si mislila, bo to dovolj? Ko sem prišla v cilj in se obrnila na svojo desno ter videla, da sem zaostala le za Shiffrinovo: 'Jezus, osvojila sem kolajno.' Bila sem za zjokati srečna in tudi dejansko sem jokala od sreče. Nocoj bom proslavila z moštvenimi kolegicami in kolegi, vem, da se bom zabavala. Začela bom že takoj po protidopinških obveznostih, pila bom šampanjec, začasno se bom požvižgala na to, da sem športnica, jutri pa bom pomahala prvenstvu v slovo," je bruhalo iz verjetno najsrečnejše Italijanke v St. Moritzu Goggie, ki je veliko razočaranje doživela v hitrih disciplinah.

Ženske bodo svetovno prvenstvo končale v soboto s slalomom, na katerem bosta nastopili Ana Bucik in Maruša Ferk.

Končni vrstni red:                   
 1. T. WORLEY          FRA    2:05,55
 2. M. SHIFFRIN        ZDA      +0,34
 3. S. GOGGIA          ITA       0,74
 4. F. BRIGNONE        ITA       0,92
 5. S. BRUNNER         AVT       1,30
 6. M. MOELGG          ITA       1,33
 7. A. DREV            SLO       1,81
 8. P. VLHOVA          SLK       1,95
 9. S. HECTOR          ŠVE       1,96
10. N. LOESETH         NOR       1,97
11. M. BASSINO         ITA       1,98
12. M. KIRCHGASSER     AVT       2,04
13. M. MEILLARD        ŠVI       2,22
14. S. WILD            ŠVI       2,35
  . A. BAUD MUGNIER    FRA       2,35
Odstop: Robnik (15. po 1. vožnji),   
Štuhec (26. po 1. vožnji)

Po prvi vožnji:                      
 1. T. WORLEY          FRA    1:02,01
 2. S. GOGGIA          ITA      +0,48
 3. M. SHIFFRIN        ZDA       0,72
 4. F. BRIGNONE        ITA       1,10
 5. S. WILD            ŠVI       1,11
 6. N. LOESETH         NOR       1,21
 7. A. DREV            SLO       1,31
 8. S. BRUNNER         AVT       1,34
 9. M. MOELGG          ITA       1,42
10. M. BASSINO         ITA       1,49
11. B. SCHILD          AVT       1,52
12. K. LYSDAHL         NOR       1,63
13. P. VLHOVA          ČEŠ       1,65
14. S. HECTOR          ŠVE       1,67
15. T. ROBNIK          SLO       1,69
26. I. ŠTUHEC          SLO       2,59
Odstop: Rebensburg                              

Drevova sedma v veleslalomu, Štuhčeva končala SP
Štuhčeva zelo zadovoljna zapustila St. Moritz
Odstopa Tine Robnik in Ilke Štuhec
Finalna vožnja Ane Drev
Prva veleslalomska vožnja Ane Drev