Zimski športi
Poljski skakalci so bili daleč najboljši na ekipni tekmi poletne velike nagrade v Wisli. Foto: EPA

Dodaj v

Za uvod gladka zmaga Poljske; Slovenija četrta

Timi Zajc najboljši v slovenski četverici
21. julij 2018 ob 19:18
Wisla - MMC RTV SLO

Slovenski skakalci so na ekipni tekmi poletne velike nagrade v Wisli osvojili četrto mesto. Zmagala je Poljska pred Nemčijo in Norveško.

Poljaki so imeli pred domačimi navijači veliko prednost (kar 71 točk) pred Nemci. Najboljši je bil Piotr Žyla, ki je imel s 136 metri (v prvi seriji) tudi daljavo dneva.

V slovenski reprezentanci je od četverice Bartol, Pavlovčič, Naglič in Zajc največ pokazal najmlajši Timi Zajc. V prvi seriji je pristal pri 129 metrih, v drugi pri 126,5 metra.

"Po premierni tekmi smo delno zadovoljni s posameznimi skoki. Imamo še veliko dela, rezerv je ogromno, vidimo kje smo še šibki in na tem bomo gradili naprej. V začetne tekme smo šli skoraj povsem brez pričakovanj, saj nismo vedeli, kam trenutno sodimo. Zdaj vemo, kje smo in lahko se izboljšamo," je povedal Gorazd Bertoncelj, ki je v ekipi izpostavil zlasti dobre skoke Timija Zajca.

"Timi Zajc skače na zelo visoki ravni, ta čas je tik pod svetovnim vrhom. Tudi ta fant še ima rezerve. Dobro je, da imamo v ekipi enega takšnega posameznika, da lahko tudi drugi v ekipi sledijo temu trendu," še razmišlja glavni trener slovenske reprezentance.

Tudi po prvi seriji je bila Slovenija četrta.

V nedeljo bo v Wisli, prvi postaji poletne velike nagrade, še posamična tekma. Za Slovenijo bodo poleg četverice, ki je skakala danes, nastopili še Anže Lanišek, Domen Prevc in Anže Semenič. V petkovih kvalifikacijah je bil najboljši Timi Zajc.

Priznanje za Walterja Hoferja
Prireditelji v Wisli so skupaj z mestno občino dolgoletnemu direktorju tekmovanj pod okriljem Mednarodne smučarske zveze Walterju Hoferju podelili naziv častnega občana Wisle. 63-letni Avstrijec je nagrado prejel za svoj prispevek k poljski tekmi in skokom na splošno.

Izidi:             
 1. POLJSKA          1.073,3 
 2. NEMČIJA          1.002,0 
 3. NORVEŠKA           998,1 
 4. SLOVENIJA          945,4 
Bartol 124,5/124,5; Pavlovčič 112/119,5;
Naglič 122,0/120,0; Zajc 129,0/126,5  
 5. JAPONSKA           924,9 
 6. AVSTRIJA           923,4 
 7. ŠVICA            885,7 
 8. ČEŠKA            806,1 
 9. FINSKA            361,8 
10. KAZAHSTAN          272,2 
                    

Spored poletne velike nagrade:
22. 7.: Wisla
28. 7.: Hinterzarten

4. 8.: Einsiedeln
11. 8.: Courchevel

19. 8.: Frenštat
24.–25. 8.: Hakuba

9. 9.: Čajkovski
22.–23. 9.: Rasnov

30. 9.: Hinzenbach
3. 10.: Klingenthal

T. O.
Prijavi napako
Komentarji
Morgenstern
# 21.07.2018 ob 19:32
Sicer ena od tekem, kjer težko karkoli rečemo, ker se prave smernice ne vidijo. Mogoče še najbolj vidna nova čelada na Wellingerju, kjer se zdaj sveti zloščena Red Bull kapa hahahah. Ja olimpijski prvak je dobro izkoristil svoj trenutek. Bojda se govori o velikanskem znesku, vendar po nekaterih podatkih še vedno nižjem, kot pri Schlierenzauerju, ki me je mimogrede presenetil, ker očitno v tem premoru še vedno ni prišel nikamor naprej. Smuči mrtve, odskoka nobenega, nizka krivulja… Pozoren pa sem na Geigerja. Kaj je Schuster z njim delal nimam pojma ampak voham da zna to presenečenje bit tudi v zimski sezoni. Naši so me dokaj presenetili. Ekipa, ki je sicer nisem vajen tako skupaj sestavljene je kar rutinirano, celo z nekaterimi ponesrečenimi skoki (Pavlovčič in in Naglič), lepo ostala na četrtem mestu.
Morgenstern
# 21.07.2018 ob 20:30
Aja, mogoč še to, če slučajno koga zanima. Nemčija je prišla (čeprav ima kvoto 7 skakalcev) samo s šestimi.
Eisenbichler na tekmovanje ni prišel, ker ima službo in ni uspel dobit DOPUSTA! Nemški trener ni nič ovinkaril in je mirno povedal, da je trenutno ta vikend brez Eisenbichlerja in Siegla, ker sta pač zaposlena pri zvezni nemški policiji in pač ta vikend nista dobila prosto. Evo... Zdaj pa naj si vsak svoje misli. Vem pa da so Nemci in Avstrijci glede tega kar striktni. Če so športniki zaposleni, če jim oni plačujejo zavarovanje in dajejo plačo imajo polet za delat. Policija ima v poletnih mesecih gužvo in pač športniki pridejo prav ;) Zanimivo a ne?
No, jaz še vedno mislim, da je prav da se tekem udeležujejo, napisal sem zgolj zato, ker nekateri stalno tolčete po Nemcih in Avstrijcih ampak imajo te športnike kar na trdo ;(
Morgenstern
# 22.07.2018 ob 08:51
@Na pou Slovenc

Bom probal na kratko, čeprav saj veš... Meni na kratko ne rata hahahah.
Ja, reprezentance so bile kar kompletne. Ni bilo kakšnih hudih odstopanj. Pri Norvežanih je recimo manjkal Tande, ker še ni v top formi po hudi bolezni, Freunda pri Nemcih ni bilo, ker se po poškodbi nekako počasi vrača s prilagojenimi treningi, Kasaja ni blo (itak pričakovano) drugače pa kar v popolnih bojnih postavah, tudi z uradnimi glavnimi trenerji.
Aja, pri Nemcih sem že napisal da sta manjkala Siegl pa Eisenbichler, ker sta zaposlena na policiji in sta imela obveznosti.
Sprašuješ kaj se dogaja pri Avstrijcih? Hja razštelani so. Vse je razštelano. Andreas Felder je zdaj novi trener in počasi se navajajo eden na drugega. Od nule gredo, dobesedno. Počasi. Pipca se je tudi malo zaprla, kajti v Avstriji velja, ko so v eni panogi slabši rezultati se ne fila več evrov notr... Z opremo so ostali malo zadaj, ker je bil Kuttin trmast prej in ni nič kaj dosti inovacij pustil... Generacijo so menjal, Schlierenzauer je sam sebi odveč, ostali ga pomojem gledat ne morjo ker bi ga v pokoj poslali...
Bomo videli, ampak kolikor sem pa tja ujamem želijo zgraditi neki novi model treningov (zaenkrat še nič ne kaže) in delajo na medosebnih odnosih... Kaj točno pa nimam pojma. Čeprav živim tukaj, še najmanj vem o njih, še o tej reprezentanci piše zelo zelo malo odkar so padli s prestola.
Mislim, da bo spet nekako tako - Poljaki daleč spredaj, Norgiji bodo sledili, Nemčija in Slovenija nekje skupaj, potem pa Avstrija in Japonska...
Poletje bo verjetno v tej luči.
pietetnik
# 21.07.2018 ob 21:43
Naši so četrti brez Petra Prevca! Čestitke!
Kar pogumno naprej ...
sss
# 21.07.2018 ob 19:32
Vsi, ki kritizate Kovšco glede izgovorjave nekaterih imen: poslušajte Eurosport. Novi trener slovenskih smučarskih skakalcev je Bertoneli / Berkoneli ali nekaj podobnega (Bertoncelj). Roglič je pa Rožlič.
Na pou Slovenc
# 22.07.2018 ob 18:17
Morgenstern

Hvala za kratko obrazlago :)

Ja je kar zanimivo to z avstrici, bo še bolj pestro kot pri nas. Prejšno sezono je bilo občutiti veliko nezadovoljstva predvsem iz strani navijačev zaradi slabih predstav nasih skakalcev in vodstva. Nocem vedeti kaksno nezadovoljstvo je trenutno v Avstriji ki je zimski, skakalni narod. Edina svetla tocka je bil Kraft, ki je zakril realno stanje, se pravi totalen potop smučarskih skokov v Avstriji! Brez njega bi se skupaj s Čehi, Švicarji borili za finale(8 najboljsih reprezentance) v drugi seriji ekipne tekme. To bo še zanimivo, mislim da smo mi lahko kar zadovoljni s stanjem ki ga imamo trenutno, realno v skokih spadamo nekje med 3 in 5 mestom, odvisno pac tudi od dneva in vetra :) ki nikoli ne piha v naso korist! V poletih smo pa itak skupaj z norvežani že od nekdaj klasa zase!
Na pou Slovenc
# 22.07.2018 ob 07:08
Kdor ne skace ni slovenc :)
Morgenstern
# 21.07.2018 ob 20:12
Zanimivo, da so samo štirje skakalci skočili preko 130 metrov
Geiger 131,0
Kubacki 131,0
Stoch 135
Poljak Zyla pa je oba skoka skočil preko 136m in v drugem 130,5m
nuscyg
# 22.07.2018 ob 11:07
Ja, zanimiv je bil tisti preboj Dietharta in osvojitev novoletne. Je pa res da je v sezoni 2010 v alpskem pokalu 4x zmagal in premagal recimo Krafta, Hayboeka, Einsenbichlerja, Hvalo,..(kot zanimivost tudi Primoza Roglica). Tako da cisti no-name spet ni bil. Je pa res da potem med tem obdobjem pa do osvojitve novoletne pa je res malo poniknil.
Morgenstern
# 22.07.2018 ob 08:57
Aja mogoče še to - Avstrijcem se je podrlo po tistem magičnem Thomas Dithardu. Evo, vsa leta sem res dnevno v skokih pa analizah pa branju pa me zanima vse kar je s tem povezano, ampak nikdar ne bom razumel od kje so takrat privlekli natanko za mesec dni Ditharda, potem pa ga takoj spet odpeljali. Samo toliko da je zmagal novoletno.
Najbolj zanimivo pa je, da ga noben ni poznal! Noben od reprezentance sploh ni vedel, da ta človek obstaja, do parih dni pred začetkom turneje. No...
Evo in točno to je odneslo Pointnerja če mene vprašate, ne pa Šnicl... ;) Ja, Šnicl pa Morgi sta takrat oba ponorela. Morgi je takoj po Dithardu nehal, Šnicl pa je Pointnerja nabrcal hahahahha
Kaj je blo pa samo bog ve, ampak je bilo pa nekaj tako naštudiranega, da skakalni svet tega ne bo skužil še vsaj dvajset let, pa verjetno še več ne...
Na pou Slovenc
# 22.07.2018 ob 07:16
Jaz bi rekel, da glede na to da smo skakal z b-reprezentnco iz prejšne sezone je 4.mesto kar nad, pričakovanji. Morgenstern ti sigurno ves ce so bile ostale reprezentance kompletne? Najbolj me cudi kaj se dogaja pri avstricih, glede na to da so skakalni narod pod 1-2 mestom za njih neuspeh.
Morgenstern
# 22.07.2018 ob 17:07
@nuscyg
To drži ampak vseeno, bil je dobesedno "nepoznan" in poharal novoletno. Da bi zmagal kontinentalca štirikra, ajde, ampak nemogoče da se prebije v treh mesecih na tako raven. Meni bo to uganka. Ta njegova avantura je avstrijsko reprezentanco postavila na glavo. Kdo je imel prste zraven... Nimam pojma. Pustimo stat, enkrat se bo že razjasnilo.
Zlobec
# 22.07.2018 ob 00:17
Se že vidi napredek novega strokovnega štaba, s pomlajeno ekipo kar četrti. Hvalabogu, da smo zamenjali trenerja, sicer mislim da dve tri leta prepozno, ampak bolje pozno kot nikoli. Tudi skakalci upam, da so se končno otresli psihičnih pritiskov in igric bivših trenerjev ki jim je bil edini cilj čim dlje ostati na dobro plačanih mestih
FallenLeah
# 21.07.2018 ob 23:00
Realno smo tam, kjer smo bili, kar za začetek ni slabo. Tudi ravnovesje sil je videti precej isto kot prejšnjo zimo, s tem da so Poljaki to skakalnico itak nad*kani.
Morgenstern
# 21.07.2018 ob 20:14
popravek - Poljak Zyla pa je oba skoka skočil preko (manjka 130)
Morgenstern
# 21.07.2018 ob 20:07
Bartol 124,5m in 124,5m
Pavlovčič 112m in 119,5m
Naglič 122m in 120m
Zajc 129m in 126,5m
Izbor
Kazalo