Mediji s tem, ko izpostavljajo zaslužek Petra Prevca, sejejo nestrpnost, meni psiholog Matej Tušak, ki se boji, da ga bodo navijači ob njegovi prvi napaki začeli kritizirati. A resnici na ljubo je Prevčev zaslužek (v zadnji sezoni bruto 272 tisoč evrov) v primerjavi s številnimi športniki precej skromen. Foto: BoBo
Mediji s tem, ko izpostavljajo zaslužek Petra Prevca, sejejo nestrpnost, meni psiholog Matej Tušak, ki se boji, da ga bodo navijači ob njegovi prvi napaki začeli kritizirati. A resnici na ljubo je Prevčev zaslužek (v zadnji sezoni bruto 272 tisoč evrov) v primerjavi s številnimi športniki precej skromen. Foto: BoBo

Skoraj ni novice, da ne bi omenjali, koliko je Peter Prevc letos zaslužil. Ali je v tem smisel? Saj ne skače zaradi zaslužka! Mediji na ta način sejejo nestrpnost.

Matej Tušak
Matej Tušak je sodeloval že s številnimi slovenskimi športniki, tudi s skakalci. Skoraj vsi trenerji iz kranjskega Triglava, kjer sta se kalila Primož Peterka in Peter Prevc, so so psihološke priprave učili pri Maksu in Mateju Tušaku. Veliko znanja je dobil zlasti Jani Grilc: "Jani ima izjemno veliko praktičnega in teoretičnega znanja, prav tako tudi Goran Janus," pravi Matej Tušak. Foto: MMC RTV SLO

200 tisoč v tujini ne pomeni nič! Mi tega ne razumemo. Ko pridem v tujino, me plačajo 5000 evrov za eno uro, če bom pri nas dobil 200 evrov honorarja, pa bo to korupcija, ker me plača javna uprava.

Peter Prevc je postal idol slovenske mladine in lepo bi bilo, če bi mladi prevzeli njegove lastnosti, kot so pogum, poštenost, delavnost, nepopustljivost ... Foto: BoBo

Da nam primanjkuje poguma, je dejstvo, a ni tako hudo kot to, da bi vse radi delali sami. Timsko delo je ključna stvar, ki je Slovenci ne obvladamo in bi se je morali naučiti.

Zgodba o uspehu, ki jo je spisal Peter Prevc, bo za vedno zapisana v slovensko zavest, o tem, kaj lahko iz nje potegne vsak Slovenec, pa smo se pogovarjali s psihologom Matejem Tušakom. Tušak izpostavlja predvsem timsko delo. "Skoki so sicer individualni šport, a slovenska reprezentanca vedno odlično deluje tudi kot moštvo. V Sloveniji je to največja težava. Da nam primanjkuje poguma, je dejstvo, a ni tako hudo kot to, da bi vse radi delali sami. Bolj kot delamo sami, bolj nas nihče ne more nadzirati, bolj si lahko izmišljujemo, kako garamo, v resnici pa je realnost lahko povsem drugačna. Timsko delo je ključna stvar, ki je Slovenci ne obvladamo in bi se je morali naučiti."

Mediji sejejo nestrpnost
Čeprav Prevc v primerjavi s številnimi preostalimi športniki zasluži zelo malo, Matej Tušak opozarja, da mediji pogosto preveč izpostavljajo njegov zaslužek. "Če bi kot družba znali ceniti vrednote, ki krasijo Petra Prevca, torej skromnost, poštenost, delovna etika, bi se nam veliko bolje pisalo. Tako pa preveč razmišljamo, da tisti, ki plačuje davke, je neumen, tisti, ki veliko zasluži, pa baraba, čeprav je denar zaslužil na pošten način. Skoraj ni novice, da ne bi omenjali, koliko je Peter Prevc letos zaslužil. Ali je v tem smisel? Saj ne skače zaradi zaslužka! Mediji na ta način sejejo nestrpnost. K sreči Prevc fenomenalno dobro posreduje, a naj se mu enkrat zgodi, da mu bo ušla kakšna izjava, ki navijačem ne bo všeč! Takoj bodo začeli pljuvati po njem!"

Vprašajmo se raje, koliko je dal Prevc državi
Matej Tušak izpostavlja tudi to, da takšni uspešni športniki veliko prispevajo v davčno blagajno: "Ampak žal mediji ne razlagajo na ta način, da je torej Prevc za slovensko zdravstvo, šolstvo itd. prispeval 150 tisoč evrov, ampak raje operirajo z bruto zneskom, koliko je pospravil v žep. In tako pri vseh, ki nadpovprečno zaslužijo. S tem da Petru trenutno nihče ne zameri, da toliko zasluži, če bo kdaj naredil kakšno neumnost, bodo pa vsi pozabili, koliko je naredil za Slovenijo z vidika prepoznavnosti in s finančnega vidika."

Običajni delavci prispevajo zelo malo
Eden najbolj znanih slovenskih športnih psihologov je prepričan, da mora slovenska družba drugače sprejemati izredne posameznike. "Treba je razumeti, da tisti, ki so uspešni, ustvarjajo blaginjo naroda, saj plačujejo najvišje davke. Kdor je nezaposlen ali ima minimalno plačo, prispeva ekstremno malo. Največ prispevajo bogati. A ko rečejo, da bodo bogatejšim za en odstotek znižali davčno stopnjo, Slovenija zavpije: 'Barabam popuščajo in jih nagrajujejo.' A sploh ni res, da bodo bogatejši sloj s tem nagradili, saj imajo že tako višjo stopnjo. Plačajo 30-krat ali celo 100-krat več davkov kot nekdo, ki nič ne prispeva, ampak samo troši."

"V tujini dobim 5000 evrov na uro"
"To moramo sprejeti kot družba. Peter Prevc je to dobil v družini, večina ne. Poskušajmo se tega naučiti in začnimo že enkrat nagrajevati pridnost, delavnost in uspešnost, ne pa vsak uspeh označiti kot korupcijo. Pri nas lahko vsak napiše, da je bil nekdo skorumpiran, ker je zaslužil 200 tisoč evrov. 200 tisoč v tujini ne pomeni nič! Mi tega ne razumemo. Ko pridem v tujino, me plačajo 5000 evrov za eno uro, če bom pri nas dobil 200 evrov honorarja, pa bo to korupcija, ker me plača javna uprava. Malo je treba poznati razmere v svetu."
Tuji bankir ne bo prišel delat za slovensko plačo
Našemu sogovorniku misli ob tem uidejo tudi k razmeram v slovenskem bančništvu. "Tuji bančniki, ki so bili v naši slabi banki (DUTB-ju). A mislite, da bo odličen bančnik prišel za 2500 evrov v Slovenijo reševat banke? Ali smo na glavo padli? Vsak normalen menedžer v navadni nemški firmi ima 30 tisoč mesečne plače. Bankir bo želel najmanj 50 tisoč. Ne moremo jih mi plačevati po slovensko. Nočem reči, da tam ni bilo korupcije in nesposobnežev. Jasno, s tem je treba počistiti, ampak treba je tudi razumeti, da se kakovost v svetu plača."

Mediji žal iščejo le afere
"To mora enkrat nekdo jasno povedati. In seveda: tudi Slovenci, ki so dobri, bodo zahtevali dobro ceno, ampak bodo od tega plačali davek. Če zaslužim 150 evrov, bom davkariji plačal le 50, če jih bom zaslužil 5000 evrov, bom plačal 2000. Tega Slovenci ne razumejo, ker niso tako vzgojeni. Le mediji lahko to spromovirajo, a kaj, ko mediji iščejo le afere in jih v veliko primerih celo ustvarjajo. Tu vidim njihovo veliko odgovornost. Če bomo pravilno izpeljali te stvari, se nadejam rezultatov, sicer pa bolj težko."

Da bi se slovenska družba kot celota dvignila na višjo raven, smo Mateja Tuška prosili, naj izpostavi pet lastnosti, ki jih ima šampion Peter Prevc in bi še kako prav prišle slehernemu Slovencu.


1. POGUM

To ni le lastnost Petra Prevca, ampak, v tem kontekstu, vse slovenske skakalne reprezentance. Posebej v poletih se vidi, da ne zmagujejo le tisti, ki so najbolj natrenirani, ampak tudi najpogumnejši, ki si upajo agresivno leteti do dna, čeprav je tveganje tudi za padec ali poškodbo. Tega nam manjka.
2. ISKANJE VZROKOV V SEBI, NE ZUNAJ SEBE
Prevc vedno, kadar slabo skoči in mu novinarji rečejo, da je imel smolo z vetrom, odvrne, da je sam naredil napako. Skratka, priznavanje napak, iskanje vzrokov pri sebi, ne pa kritiziranje drugih in iskanje alibijev za lastno pasivnost in slabšo kakovost pri drugih, v sistemu, politiki ... Preprosto je treba pogledati, kaj lahko jaz naredim in spremenim na bolje. Niso vedno krivi drugi, včasih si kriv tudi sam.
3. UČIMO SE NA NAPAKAH
Prevc je bil lani v svetovnem pokalu drugi, na zadnji tekmi je nesrečno ostal brez globusa. Namesto, da se tako kot navijači prepiramo in iščemo vzroke tam, kjer jih ni (Jurij Tepeš), se je treba učiti na napakah in neuspehu. Prevc je iz izkušnje naredil dodatno motivacijo in vso jesen razmišljal, kaj narediti, da se ne bo zgodilo isto. Torej: neuspehi niso katastrofa ampak jih lahko izkoristimo za to, da smo še boljši.
4. KLJUČNO JE TIMSKO DELO
Skoki so sicer individualni šport, a slovenska reprezentanca vedno odlično deluje tudi kot moštvo. V Sloveniji je to največja težava. Da nam primanjkuje poguma, je dejstvo, a ni tako hudo kot to, da bi vse radi delali sami. Bolj kot delamo sami, bolj nas nihče ne more nadzirati, bolj si lahko izmišljujemo, kako garamo, v resnici pa je realnost lahko povsem drugačna. Na drugi strani, ko delamo timsko, je užitek, ko nekaj dosežeš, večji. Bistveno lažje je tudi dobro delati, saj je vedno nekaj ljudi, ki te popravljajo, ki iščejo izboljšave in znajo videti, ali smo na pravi poti. Timsko delo je torej ključna stvar, ki je Slovenci ne obvladamo in bi se jo morali naučiti.
5. VREDNOTE, KI JIH JE SLOVENIJA ZANEMARILA
Prevc ima klasične vrednote, ki jih slovenska družba v zadnjih dvajsetih letih ni prav preferirala, zato verjamem, da se bo lahko dolgo obdržal na vrhu. Predvsem ima poštenost in neko skromnost. Da ne zletiš takoj v nebo in ti sonce stopi kril, ki so kot pri grških letalcih zlepljena z voskom. Skratka, zelo pomembno je, da znamo s strogimi delovnimi vrednotami obdržati tisto, kar smo dosegli. Pri Prevcu je bila družinska vzgoja ustrezno postavljena, saj družba teh vrednot žal ne vzgaja. Verjamem, da je dovolj zrel, da ga uspeh ne bo spremenil, čeprav je res, da povsem enak ne bo mogel biti, ker se bo spremenil cel sistem vedenja okolja.

Skoraj ni novice, da ne bi omenjali, koliko je Peter Prevc letos zaslužil. Ali je v tem smisel? Saj ne skače zaradi zaslužka! Mediji na ta način sejejo nestrpnost.

200 tisoč v tujini ne pomeni nič! Mi tega ne razumemo. Ko pridem v tujino, me plačajo 5000 evrov za eno uro, če bom pri nas dobil 200 evrov honorarja, pa bo to korupcija, ker me plača javna uprava.

Da nam primanjkuje poguma, je dejstvo, a ni tako hudo kot to, da bi vse radi delali sami. Timsko delo je ključna stvar, ki je Slovenci ne obvladamo in bi se je morali naučiti.