Sobotno zmago na ekipni tekmi, ki je bila druga zapored na moštvenih preizkušnjah na poletih v Planici, je Goran Janus s strokovnim štabom proslavil v izteku nove letalnice pod Poncami. Foto: BoBo
Sobotno zmago na ekipni tekmi, ki je bila druga zapored na moštvenih preizkušnjah na poletih v Planici, je Goran Janus s strokovnim štabom proslavil v izteku nove letalnice pod Poncami. Foto: BoBo
Tepeš nehote prekrižal načrte Prevcu
Prevc premagal Freunda, ne pa tudi Tepeša

boju za veliki kristalni globus ostal na tleh glavni trener skakalne reprezentance Goran Janus.

Tudi četrto sezono na čelu reprezentance v smučarskih skokih je poskrbel za izvrstno zimo, ki pa je na koncu po izgubljenem boju za veliki kristalni globus imela nekaj grenkega priokusa. Prav zadnja tekma je po dramatičnem koncu odločila zmagovalca svetovnega pokala. To je postal Severin Freund, ki je globus osvojil zaradi večjega števila zmag, kot jih je imel Peter Prevc, s katerim sta v dolgi zimi osvojila enako število točk. To je tudi edina nekoliko negativna točka izvrstnega planiškega konca tedna na novi letalnici. Slovenci so namreč osvojili vse tri zmage, na posameznih tekmah pa so slavili dve dvojni, čeprav so z zadnjo, ko je Prevca premagal Jurij Tepeš, izgubili boj za končno zmago v svetovnem pokalu.

"To je bila ena najtežjih serij v moji karieri. Po navadi sem na tekmah miren, a tokrat je bil pulz kar pošteno povečan. Za nami je fantastičen konec tedna in same zmage. Za uteho je Prevc zmagal v skupnem seštevku poletov, Tepeš pa je bil tretji. Kar se tiče pa skupne zmage, mislim, da smo odlično finiširali. Mogoče bo nekaj časa grenak priokus, a to je šport, in taka so pravila. Treba je športno prenesti. Treba bo pač kakšno tekmo več zmagati," je o zadnji tekmi in razpletu boja v skupni razvrstitvi dejal 44-letni Ljubljančan, ki je prerodil skakalno reprezentanco.

Z dvignjeno glavo naprej
Prevc je v Planici s petkovo zmago in nedeljskim drugim mestom proti Nemcu nadomestil kar 94 točk zaostanka. Priložnost je bila pod Poncami res velika, toda kljub temu globus ni bil izgubljen v Planici, kot je dejal tudi Janus: " Tekem je bilo veliko vso sezono, veliko možnosti je bilo že prej. Vsi smo se bali Freunda, a imamo tudi v svoji vrsti nevarnega tekmovalca. Treba je malce na hec obrniti. Nekaj časa bo ta grenak priokus držal, kot sem že rekel, potem pa bo popustilo. Z dvignjeno glavo je treba sprejeti to."

Boj za veliki kristalni globus je bil napet kot do zdaj praktično še nobeno sezono. Odločale so malenkosti in na koncu je zmanjkala le ena točka. Kje je torej Prevc izgubil globus? Letos je skakal izvrstno, a bilo je tudi nekaj spodrsljajev. Žal mu je lahko 40 točk, ki jih je izgubil v Oslu proti Freundu, ko je za njim zaostal le za 0,3 točke. Tedaj so odločili sodniki. Janus pa je izpostavil nedeljsko tekmo v Vikersundu. Prvo je Prevc dobil s svetovnim rekordom (250 m), na drugi pa je bil žrtev vetrne loterije: "Če bi moral izpostaviti kakšen dogodek, bi lahko rekel nedeljska tekma v Vikersundu, ampak glede na to, da je sezona dolga in so skakalci zelo izenačeni, je treba kakšno tekmo več zmagati."

Počitek do konca aprila
Kljub nesrečno izgubljenemu boju za skupno zmago na zadnji tekmi pa je Janus s sezono lahko zadovoljen, saj je s svojimi varovanci znova – tako kot vsako leto – postavil nekaj mejnikov: "Na splošno gledano, sem osebno s sezono zelo zadovoljen. Znova smo naredili korak naprej v pokalu narodov in osvojili 4.994 točk. 11 skakalcev je dobilo točke svetovnega pokala, imeli smo tudi svetovni rekord. Dobili smo tudi mali kristalni globus. Lahko rečem le odlično. S tem moramo biti zadovoljni."

Ob koncu je Janus razkril, da mu je, ko sta si čestitala, Avstrijec na čelu nemške ekipe Werner Schuster dejal, da bi morali spremeniti pravila in bi ob morebitnem enakem številu točk veliki kristalni globus osvojiti oba skakalca. Nove uspešne sezone je tako konec, zdaj skakalce čaka počitek. Konec aprila pa Janusa po dobrem počitku čaka že začetek priprav na novo.

Tepeš nehote prekrižal načrte Prevcu
Prevc premagal Freunda, ne pa tudi Tepeša