Žan Košir se je bal izločilnih bojev, ker je bil paradoksalno preveč poln energije, saj si je po svetovnem prvenstvu preveč napolnil baterije. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Košir se je bal izločilnih bojev, ker je bil paradoksalno preveč poln energije, saj si je po svetovnem prvenstvu preveč napolnil baterije. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Košir
Žan Košir je letos v svetovnem pokalu vedno stopil na zmagovalni oder. Tradicijo je nadaljeval tudi na domači tekmi, kjer je osvojil 3. mesto, kar so njegove 12. zmagovalne stopničke v svetovnem pokalu. Foto: BoBo
Mirko Felicetti, Vic Wild in Žan Košir
Ameriški Rus Vic Wild je na Rogli znova upravičil status najboljšega paralelnega deskarja na svetu. Foto: www.alesfevzer.com
Rok Marguč
Rok Marguč je tekmo na domači Rogli sklenil v osmini finala, potem ko je naredil napako in povozil vratca. Foto: BoBo
Marion Kreiner
Pri ženskah smo spremljali avstrijski finale, kjer je Marion Kreiner ugnala rojakinjo Ino Meschik. Foto: www.alesfevzer.com
Rogla - deskarski paralelni veleslalom za
Rogla je v soboto ponudila pravljično zimsko podobo, ki je ob progo privabila tudi lepo število gledalcev. Foto: www.alesfevzer.com
Na Rogli Košir do četrtih stopničk zime
Žan Košir prvič letos "samo" tretji

Žan Košir.

Prvič v sezoni 2014/15 se je sicer zgodilo, da se Košir v paralelnem veleslalomu ni uvrstil v veliki finale, a za tolažbo je vsaj dobil mali finale proti Švicarju Kasparju Flütschu (+0,52) in zasedel 3. mesto.

Vrsta napak zaradi napačne linije
"Nisem najbolj zadovoljen, kajti videl sem, da so navijači po porazu v polfinalu utihnili. Očitno sem vozil napačno linijo, zato so se napake kar vrstile. Priložnost sem zamudil, malo mi je težko, zagotovo pa jo bom še imel. Pa tudi tretje mesto in nova uvrstitev na stopničke je lep dosežek,"
na cilju ni bil najboljše volje olimpijski podprvak, ki se je po prepričljivih vožnjah v kvalifikacijah finala kar nekoliko bal.

"V zadnjih dnevih sem se spočil, pokam od energije, kar malo se bojim, da mi bo to škodilo," je po kvalifikacijah razlagal Tržičan, katerega strahovi so se žal uresničili. "V zadnji vožnji sem vozil drugačno linijo, bolj okrog vratc. Šlo je z lahkoto in zdaj mi je žal, da nisem linije zamenjal že prej. Kar je, je. Ni pa slabo dejstvo, da sem danes zadnjo vožnjo zmagal, pa še vodstvo v svetovnem pokalu sem povečal. Vsekakor si bom vzel nekaj časa, da se v tem krasnem dnevu poveselim z navijači. Čas za zmago pa bo tudi še prišel," je zaključil Košir.

Zmaga ameriškega Rusa pred Italijanom
V polfinalu se je Košir pomeril z Margučevim krvnikom Mirkom Felicettijem. Italijan je štartal veliko bolje, na ugodnejši modri progi ga je Košir sicer že ujel, ko je storil večjo napako in Felicetti je izločil še drugega Slovenca. V velikem finalu je Felicetti le naletel na boljšega - in to dvakratnega olimpijskega prvaka Vica Wilda, ki je sicer slavil s prednostjo 25 stotink.

V četrtfinalu je Koširja čakal Švicar Nevin Gallmarini, dvoboj so zaznamovale številne napake na obeh straneh, a največjo je na koncu storil Gallmarini in izpadel. Dvakratni olimpijski podprvak je bil v osmini finala za 38 stotink hitrejši od nekdanjega olimpijskega prvaka Kanadčana Jaseyja Jaya Andersona.

Domačin Rok Marguč se je v osmini finala pomeril z Italijanom Mirkom Felicettijem in presenetljivo hitro pobegnil favoriziranemu Slovencu, ki je nato v preveliki želji še povozil vratca in bil diskvalificiran.

Košir do Rogle vedno v finalu
Košir, ki vodi v skupnem seštevku paralelnih disciplin, je v kvalifikacijah dosegel prvi čas. Letos se je na prav vseh tekmah v svetovnem pokalu uvrstil v finale (ena zmaga in dve drugi mesti), na svetovnem prvenstvu pa je osvojil srebro. Košir je na tekmi na Rogli v letih 2013 in 2014 že osvojil drugo mesto.

Medaljo na svetovnem prvenstvu je osvojil tudi Rok Marguč, ki je bil tretji na paralelnem slalomu. Tokrat je v kvalifikacijah dosegel četrti čas. Nastopilo je 13 Slovencev, a preostalim se med 16 najboljših ni uspelo prebiti.

Moški:                   
1. V. WILD           RUS 
2. M. FELICETTI      ITA 
3. Ž. KOŠIR          SLO 
4. K. FLÜTSCH        ŠVI 
10. R. MARGUČ        SLO 
                         
Ženske:                  
1. M. KREINER        AVT 
2. I. MESCHIK        AVT 
3. S. JÖRG           NEM 
4. T. TAKEUČI        JAP 

Moški, v bojih na izpadanje:
  . R. MARGUČ         SLO   
  . Ž. KOŠIR          SLO   
...                         
17. J. DEMŠAR         SLO   
19. T. MASTNAK        SLO   
26. R. FLANDER        SLO   
37. J. HAFNER         SLO   
43. Č. IKOVIČ         SLO   
44. J. RETUŽNIK       SLO   
                            
Ženske:                     
32. G. KOTNIK         SLO   
39. P. MASTNAK        SLO   
40. I. POLANEC        SLO   
                            
Vrstni red v svetovnem pokalu:
 1. Žan Košir SLO           3200
 2. Roland Fischnaller ITA  2490
 3. Vic Wild RUS            1970
 4. Mirko Felicetti ITA     1596
 5. Andrej Soboljev RUS     1330
...
16. Rok Marguč SLO           792
27. Tim Mastnak SLO          299
31. Jernej Demšar SLO        234
40. Rok Flander SLO          106
45. Jure Hafner SLO           56

Vrstni red v svetovnem pokalu:
 1. Marion Kreiner AVT      2690
 2. Sabine Schöfmann AVT    1780
 3. Selina Jörg NEM         1760
 4. Ester Ledecka ČEŠ       1640
 5. Ina Meschik AVT         1380
...
37. Gloria Kotnik SLO        124
52. Patricija Mastnak SLO     18

 
Na Rogli Košir do četrtih stopničk zime
Žan Košir prvič letos "samo" tretji