Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach je takole svetu objavil, da bodo zimske olimpijske igre čez sedem let potekale v Pekingu in njegovi okolici. Foto: Reuters
Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach je takole svetu objavil, da bodo zimske olimpijske igre čez sedem let potekale v Pekingu in njegovi okolici. Foto: Reuters
Kitajska delegacija
Veselje kitajske delegacije ob razglasitvi zmage v Kuala Lumpurju. Pred dobrim tednom je bil sicer podpredsednik odbora za olimpijsko kandidaturo odstavljen zaradi obtožb o korupciji. Foto: Reuters
Olimpijski krogi
Po Pjongčangu 2018 v Južni Koreji in Tokiu 2020 na Japonskem bo vzhodna Azija gostila še tretje zaporedne olimpijske igre, in to v glavnem mestu Kitajske Pekingu. Foto: Reuters
Dopisnik Lipušček o kitajskem Kronplatzu
Peking bo gostil ZOI leta 2022

Mednarodni olimpijski komite je na 128. kongresu v Kuala Lumpurju opoldne v petek razglasil organizatorja zimskih olimpijskih iger leta 2022. Tekmeca sta bila samo dva: nekdanja prestolnica Kazahstana Almaty in kitajsko glavno mesto Peking. Izid glasovanja je bil izredno tesen: 44 delegatov je napisalo Peking, 40 pa Almaty.

Prvo mesto s POI in ZOI!
Slavilo je 25-milijonsko velemesto, ki je že pripravilo poletne olimpijske igre leta 2008, s čimer je Peking postal prvi prireditelj v olimpijski zgodovini, ki bo gostil tako poletne kot zimske olimpijske igre.

Igre na izključno umetnem snegu?
Kitajska prestolnica je bil velik favorit zaradi svojega političnega in gospodarskega vpliva, v najmanjšem izboru kandidatov za zimske olimpijske igre v zadnjih štirih desetletjih pa niso bili brez možnosti niti Kazahstanci, ki stavijo predvsem na majhne razdalje med prizorišči in naraven sneg, saj bodo Kitajci primorani na proizvodnjo večinoma umetnega snega.
Boji na ledu v Pekingu, obračuni na snegu v hribih
V nasprotju z Almatyjem morajo v Pekingu večino zimsko-športnih objektov še postaviti, pri čemer bodo v samem mestu uporabili in prilagodili objekte, ki so gostili že poletne igre pred 8 leti. Znova bosta središče dogajanja stadion Ptičje gnezdo in okoliški olimpijski park. A vsi športi na prostem se bodo odvijali daleč stran v Jangčingu in Džangdžjakovu, ki ju bodo povezali s hitro železnico, s katero se bo prišlo do 250 km oddaljenih gora v 50 minutah. Druga velika težava je prevelika onesnaženost, tako v mestu kot v gorah. Človekovih pravic, ki so tako izpostavljene v olimpijski konvenciji 2020, seveda nihče v Kuala Lumpurju ni želel niti izpostavljati.
Če se 300 milijonov Kitajcev res loti zime ...
Delegate MOK-a, pokrovitelje in proizvajalce opreme za zimske športe pa gotovo najbolj mikajo zmogljivosti iger v drugem gospodarstvu sveta. Sam predsednik Kitajske Ši Džinping je namreč med kandidaturo poudaril, da naj bi se po vladnih načrtih po novem z zimskimi športi začelo ukvarjati kar 300 milijonov vse bogatejših Kitajcev. Nepredstavljive številke, ki bi omogočile preživetje, razvoj in lepo prihodnost sicer po svetu veliko manj odmevnih iger, kot so poletne olimpijske igre.
Kazahi sicer navdušili na predstavitvi
Obe mesti sta se v Kuala Lumpurju še zadnjič predstavili 85 delegatom z volilno pravico, pri čemer je bila prepričljivejša predstavitev Almatyja. Predsednik MOK-a Thomas Bach ni oddal glasovnice, na kongresu sicer manjka kar 20 delegatov, med njimi tudi predsednik Fife v odstopu Sepp Blatter.
Mladinske zimske igre leta 2020 v Švici
Ob glasovanju v glavnem mestu Malezije se je zgodil nenavaden tehnološki zaplet. Delegati bi morali glasovati elektronsko s pomočjo tablic, a so nekateri delegati imeli težave z volilno aplikacijo, zaradi česar se je MOK odločil, da bo glasoval kar lepo s papirnatimi lističi.
V Kuala Lumpurju so izbrali tudi gostitelja tretjih zimskih mladinskih olimpijskih iger: po Innsbrucku 2012 in Lillehammerju 2016 bo tretji gostitelj Lozane 2020. Švicarji so pri gostiteljstvu mladinskega zimskega festivala premagali Brašov iz Romunije.
Predrage igre odganjajo zimske velesile
Kandidatov za ZOI je sicer vse manj. Eden od glavnih razlogov so bili astronomski stroški za ZOI leta 2014 v Sočiju, kjer so Rusi po neuradnih podatkih namenili kar 50 milijard evrov, da so pripravili sicer ene najboljših olimpijskih iger. Med procesom so od kandidature tako ravno zaradi previsokih stroškov odstopili Oslo, Stockholm, Krakov in Lvov.



Peking 2022 - predstavitveni video

Peking 2022 - kje in kako se bi igralo?

Dopisnik Lipušček o kitajskem Kronplatzu
Peking bo gostil ZOI leta 2022