Gregor Schlierenzauer je v nedeljo v Garmisch Partenkirchnu na novoletnih turnejah dosegel že sedmo posamično zmago, tako da se je na večni lestvici izenačil z Mattijem Nykänenom, pred njim pa so le še Björn Wirkola in Jens Weissflog s po desetimi ter Janne Ahonen z devetimi. Foto: EPA
Gregor Schlierenzauer je v nedeljo v Garmisch Partenkirchnu na novoletnih turnejah dosegel že sedmo posamično zmago, tako da se je na večni lestvici izenačil z Mattijem Nykänenom, pred njim pa so le še Björn Wirkola in Jens Weissflog s po desetimi ter Janne Ahonen z devetimi. Foto: EPA
Primož Ulaga
Primož Ulaga je devetkrat zmagal na tekmah za svetovni pokal, toda uspeh na Bergislu pred 25 leti je bil nekaj posebnega. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida
Za tistega, ki bo ponovil dosežek Svena Hannavalda izpred desetih let in dobil vse štiri tekme novoletne turneje, so organizatorji pripravili tudi milijon švicarskih frankov (več kot 800 tisoč evrov). "S tem se ne obremenjujem, v ospredju ni denar, ampak veselje do skokov. Povsem sem osredotočen na turnejo, ostalo me ne zanima." Foto: EPA
Kranjec v dobrem položaju pred avstrijskim delom turneje
Schlieri že opravil pol dela

"To je bila moja najlepša turneja, ki sem jo začel s šestim mestom v Oberstdorfu, v Garmischu pa mi je uspelo doseči rekord skakalnice, 109 metrov, ki je držal do prenove. Žal so serijo razveljavili, nato pa sem osvojil peto mesto. V skupnem seštevku sem v Innsbruck prišel kot tretji, toda z 19. mestom sem nazadoval in na koncu z nekaj smole in le enim spodrsljajem končal na devetem mestu," se spominja 46-letni Debelak, leta 1988 dobitnik srebrne olimpijske medalje.

Bučno kot na nogometni tekmi
Če je Matjaž Debelak v Innsbrucku zapravil vrhunsko skupno uvrstitev na turneji, pa je 4. januar 1987 ostal v veliko lepšem spominu Primožu Ulagi, saj je takrat slavil svojo edino zmago na tekmah novoletne turneje: "Ta zmaga je bila nekaj posebnega, saj je na tekmah novoletne turneje večji 'cirkus' in drugačna raven tekmovanja. V Innsbrucku se v izteku počutiš, kot da si v kotlu, gledalci so nad teboj in res zadoni, kadar glasno navijajo. Podobno je le še v Oslu na Holmenkollnu."

En skok lahko vse obrne na glavo

Na letošnji turneji po polovici najbolje kaže Avstrijcu Gregorju Schlierenzauerju, ki je dobil uvodni preizkušnji, vendar lahko en skok vse postavi na glavo. "Seveda ima največ možnosti za končno zmago, ampak skakalnici v Innsbrucku in Bischofshofnu (tam se bo 6. januarja turneja končala) sta povsem drugačni in lahko se marsikaj zgodi. Razlika 22 točk le ni tako velika in en njegov malo slabši skok lahko vse obrne na glavo. Miza v Innsbrucku je še vedno zelo kratka in hitro se lahko pripeti spodrsljaj, kot se je meni," meni Debelak.

Veter je že mnogim prekrižal načrte
Ulaga je bolj kot sámo skakalnico poudaril vlogo vetra. "Bergisel je zdaj moderen objekt, zato naprava ni več tako specifična, res pa je, da jo lahko zagode veter in si brez možnosti. Kar nekaj takšnih zgodb je že bilo prav v Inssbrucku. Odvisno je tudi, v katerem paru nastopiš. Lahko si v 3. paru ali pa v 19., ko so razmere povsem drugačne, s čimer imaš lahko že po prvi seriji velik zaostanek."

"Schlieri" je imel precej sreče
Po mnenju Primoža Ulage je Schlierenzauerju do zmag na prvih tekmah turneje pomagal tudi sreča: "Vse se je izteklo njemu v prid. Na prvi tekmi mu je pomagala prekinitev in ponovitev serije, kar je bilo po mojem mnenju škandalozno, v Garmischu pa je zmaga tudi visela v zraku, vendar se je izšlo, potem ko so bili konkurentje, na primer Daiki Ito, ki je bil po daljavah uspešnejši, vendar ni naredil telemarka, slabše ocenjeni. Vsi v ozadju čakajo na svojo priložnosti, trije ali štirje so gotovo sposobni v vsakem trenutku skočiti vsaj tako dobro kot Schlierenzauer."

Lani se je na koncu veselil Morgenstern
Preden utegne kdo preveč pogumno staviti na končno zmago 21-letnega Tirolca, je dobro pogledati v 60-letno zgodovino turneje. Prav daleč ni treba pobrskati lani je Gregor Schlierenzauer tudi dobil uvodni tekmi, vendar je na koncu zmagal Thomas Morgenstern. V sezoni 1998/99 se je zalomilo Martinu Schmittu in na koncu je slavil Janne Ahonen, čeprav ni zmagal na niti eni izmed štirih postaj. V sezoni 1975/76 je Toni Innauer dobil tri od štirih tekem, toda zaradi spodrsljaja na Bergislu (24. mesto) je turnejo končal na četrtem mestu.

Kdaj bo Kranjec povsem v vrhu?
Slovenski skakalci nadaljujejo dobro sezono, čakamo le še res vrhunskega izida, morda stopničke. Robi Kranjec je tega sposoben, škoda pa, da boljše skoke pokaže na treningu in kvalifikacijah kot na tekmi. "Robi je v zelo dobri formi. V Bischofshofnu bi bil lahko povsem v vrhu, morda tudi v Innsbruku, seveda pa sta potrebna res dva dobra skoka, da si med tri," je povedal Matjaž Debelak, medtem ko Primož Ulaga razlog za Robijev ne tako odličen nastop v Garmischu išče tudi v sproščenosti:

"Po kvalifikacijah in skokih na treningu je slutil, da je v igri nekaj velikega in je morda preveč razmišljal o tem, zato ni bil povsem sproščen. Lahko pa, da bo na preostalih dveh tekmah nasprotno da na treningih ne bo tako sijajen, bo pa zato na tekmi pokazal vse znanje."

Debelak ne obsoja odločitve žirije
Najboljšemu slovenskemu skakalcu je na uvodni tekmi v Oberstdorfu načrte prekrižala žirija, ki je razveljavila prvo serijo, v kateri je Kranjcu kazalo odlično. Če je Ulaga to odločitev označil za škandalozno, pa se je Debalaku zdela smiselna: "Tekma bi bila neregularna, saj so bile vetrovne razmere povsem neizenačene. Časa je bilo dovolj in ker gre za prestižno tekmo, je prav, da so začeli znova. Ne bi rekel, da so to storili zgolj zato, ker so avstrijski tekmovalci skočili slabše, ne nazadnje v žiriji niso le Avstrijci."

Kranjec v dobrem položaju pred avstrijskim delom turneje
Schlieri že opravil pol dela