Jurij Žurej ima zelo težko nalogo, saj so nekateri pokrovitelji zapustili SZS. Foto: BoBo
Jurij Žurej ima zelo težko nalogo, saj so nekateri pokrovitelji zapustili SZS. Foto: BoBo
Andrea Massi in Tina Maze
Andrea Massi in Tina Maze dobro sodelujeta z Žurejem. Foto: BoBo
Goran Janus
Goran Janus še ni dobil izplačanih vseh nagrad po uspešni lanski zimi. Foto: Aleš Fevžer

Z novinarjem Alešem Smrekarjem, ki dolga leta spremlja tekme svetovnega pokala v alpskem smučanju, sta se pogovarjala predvsem o problematiki alpskih disciplin. Andrea Massi je poudaril, da je Žurej prvi direktor zveze, ki ne laže.

"Če bi me nekdo vprašal pred enim letom, bi bil odgovor o zahtevnosti moje službe drugačen, kot je danes. Alpsko smučanje imam zelo rad, tudi vse preostale športe v gorah," je za uvod pojasnil Žurej, ki je sprejel zelo zahtevno službo: "Alpske discipline so najbolj na udaru, v javnosti se najbolj vidi, kaj vse se tu dogaja. Proračun je manjši od predvidevanj v mesecu maju. Nekateri pokrovitelji so se umaknili, ker niso navdušeni nad našim produktom."

Gorišek: Morebitno odpuščanje trenerjev
Dušan Gorišek, predsednik zbora in odbora za alpsko smučanje, je bil zelo kritičen: "Zaradi tega zapletenega finančnega položaja se lahko zgodi, da nam bo zmanjkalo operativnih sredstev za realizacijo programov. Soočamo se z dejstvom, da bo sredstev skoraj za tretjino manj, in to se bo zelo poznalo. Vse bo šlo na škodo tekmovalcev, ki se pripravljajo na novo sezono. Imamo že pripravljen scenarij, ki pa je zelo črn. Začela se bodo odpuščanja trenerjev, obsegi programov se bodo skrčili."

Izgubljajo ugled pri pokroviteljih
"Mislim, da direktor Žurej deluje pošteno. Sanacije se je lotil preveč enostransko, saj si s tem žagamo vejo, na kateri sedimo. Delovanje SZS-ja je netransparentno, izgubljamo ugled pri pokroviteljih. 1. aprila bi morali imeti že vse urejeno, a nismo imeli narejenega še čisto nič. Nobenega dogovora s pokrovitelji in z opremljevalci. Težka ekonomska situacija se odraža tudi v podjetjih, vsak pokrovitelj zahteva uspešno zgodbo. Smučarska zveza ima delež pri loteriji, dobiva tudi denar od Mednarodne smučarske zveze. Ta sredstva se izgubijo v poslovnem delu," je dodal Gorišek.

Lani je delovanje zveze viselo na nitki
"Osnovni princip je, da lahko porabiš samo toliko, kot je na voljo. Plačati je treba stare obveznosti. Ne moremo živeti na kreditih. SZS je z likvidacijo Factor banke (imeli smo obveznosti v vrednosti 1.100.000 evrov) zašel v velike težave. Med septembrom in novembrom lani smo viseli na nitki. Nihče izmed zaposlenih na SZS-ju ni razumel problematike. Uspelo nam je zagotoviti sredstva, izvedli smo programe, naši športniki so blesteli na olimpijskih igrah," je poudaril Žurej.

Proračuni v veliki meri fiktivni
"Predhodniki so že leta 2012 naredili sanacijski program, a dolgovi so le naraščali. Imeli smo kredit, kjer smo plačali le obresti, ne pa tudi glavnico. Dolg se giblje med 2,6 in 2,8 milijona evrov, redno ga odplačujemo. Najvišji letni prihodek je bil 2.333.382 evrov, najnižji 1.832.184 evrov na sezono. Samo v enem letu se je zgodilo 600.000 evrov izgube. Naši proračuni so v veliki meri fiktivni, velikokrat pa niso bili realizirani. Moja plača je javno znana, 5.000 evrov bruto," je odločno zatrdil Žurej.

Pohvalil Tino Maze
"Izidi v alpskem smučanju niso pravi, če izvzamemo Tino Maze, ki je zares veliko prispevala; zahvaliti se moram, da je konkretno sodelovala s pokrovitelji, ki so zelo zadovoljni. Ona je fenomen, take izide bo težko ponoviti v svetovnem merilu," je povedal Žurej, ki je optimist glede letošnje Zlate lisice, čeprav ima SK Branik ogromne finančne težave.

"Športniki so prodajali novo opremo na portalu Bolha, tekmovalci v majhnih disciplinah pa niso imeli denarja za puloverje in bunde. Skakalci bodo opremo podarili svojim klubom," je nepravilnosti iz preteklih letih pojasnil Žurej.

Deskarji že 20 let plačujejo samoprispevke
Veliko prahu v zadnjih mesecih so dvignili tudi samoprispevki alpskih smučarjev. "Deskarji na snegu plačujejo samoprispevke že 20 let, pa se ne pritožujejo in dosegajo krasne izide. Tisti alpski smučarji, ki so uspešni, lahko z nekaj nabranimi točkami v svetovnem pokalu zaslužijo nekajkrat več. Morda niti ni napačno, da imamo samoprispevek, le višina je vprašljiva," je razlagal Žurej.

Janus in Košir še brez pogodbe z zvezo
Na koncu je beseda nanesla še na druge panoge. "Uspešni trener skakalcev Goran Janus še ni podpisal nove pogodbe, ker mu še nismo izplačali vseh obveznosti in nagrad za preteklo zimo. Izplačali bomo vse nagrade. Žan Košir še nima pogodbe z zvezo, saj imajo majhne panoge vezan proračun na državna sredstva," je priznal Žurej.

"Bistvo SZS-ja in drugih športnih zvez niso funkcionarji, ki se presedajo po športnih panogah že leta in leta, ampak je to sam šport. To je naše vodilo," je še dodal direktor SZS-ja.