Mediji
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.4 od 31 glasov Ocenite to novico!
Marko Filli
Marko Filli je na RTV Slovenija začel delovati v srednji šoli, ko je prišel na Radio Koper. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Marko Filli leta 2012 v vlogi 'Darka Katone', ki imitira - Fillija. Foto: MMC RTV SLO
       So segmenti, pri katerih bi morali veliko narediti, da bi jih izboljšali, imamo vsebine, ki jih podajamo dolgočasno, pa so zelo pomembne, nekatere vsebine podajamo preveč agresivno. Nismo povsod najboljši, kljub vsemu pa mislim, da si prav dobro oceno ta zavod zasluži. V mislih imam obseg ponudbe, raznolikosti in vseh drobnih dejavnosti, ki jih morda večina niti ne opazi (oddaje za otroke, mladino, manjšine, prilagojeni programi za invalide …).       
 Ocena zadnje sezone RTV Slovenija.
Marko Filli
Vlogo vršilca dolžnosti generalnega direktorja lahko opravlja največ eno leto. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Radio
Vsak dan se v službo vozi iz Kopra, zato pri tem posluša precej radijskih programov. Foto: Katja Kodba
       S pobudniki sem imel srečanje, kjer so mi podali argumente, sam sem podal naše argumente. Pobude za neplačevanje so pretirane. RTV nudi toliko storitev, da če nisi zadovoljen zgolj z eno, ne moreš reči, da ne boš tega plačeval. Podobno kot bi rekel, da predolgo čakaš na en zdravstveni pregled, pa rečeš, da ne boš več plačeval zdravstva. Mi nudimo storitev, ki je v korist družbe. Izvajamo toliko storitev za toliko publik. Če nekdo ni zadovoljen zgolj z enim delom, to ni razlog za neplačevanje. To je neka javna dajatev, kjer se plačuje povsod po Evropi, Slovenija ne more biti izjema.       
 O neplačevanju RTV-prispevka.
Marko Filli
Filli je kritičen do osnutka strategije razvoja medijev do leta 2024. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
       Novinarji so nekoč šli na teren s tehnikom, ki jim je nosil snemalno napravo, in šoferjem, ki jih je peljal. Danes se sami peljejo in posnamejo za isti denar. Poklic se spreminja. Danes je veliko ljudi, ki na dogodku naredijo nekaj fotografij, napišejo kratek povzetek in ga objavijo na družbenem omrežju. Zakaj ne bi tega počel novinar? Nobene težave ne bi bilo, da bi novinar, ko konča prispevek za TV ali med samim spremljanjem dogodka poklical na MMC, povedal nekaj stavkov osnovne novice in povabil uporabnike k ogledu Dnevnika. Žogico si morajo podajati različni mediji in se dopolnjevati. Interaktivnost je bistvo in prednost tako velike organizacije. Če na teh sinergijah ne znamo zgraditi več vsebine, potem ne vem, kateri drugi ukrep bi to naredil.       
 O integraciji in sinergiji na RTV Slovenija.
VIDEO
Filli za preimenovanje v...

Dodaj v

Marko Filli strog pri številkah, sproščen, ko se šali na svoj račun

Podkast Številke (68)
8. julij 2016 ob 06:54
Ljubljana - MMC RTV SLO

Poletje prinaša konec sezon v produkciji številnih oddaj. Vršilec dolžnosti generalnega direktorja RTV Slovenija Marko Filli je z delovanjem javnega medija zadovoljen in bi mu podelil prav dobro oceno.

Ob koncu druge sezone oddajanja podkasta Številke smo na pogovor povabili Marka Fillija in mu pred ogledalo postavili RTV Slovenija. Vabljeni k branju povzetka pogovora, celotnemu pa lahko prisluhnete na spodnji povezavi.


Na RTV Slovenija ste začeli delovati pred več kot 30 leti na Radiu Koper. Večkrat ste dejali, da ste radijec po duši. Leta 2012 ste gostovali na Radiu GaGa, kjer ste se pretvarjali, da ste študent, ki imitira Marka Fillija (video). Se radi šalite (tudi na svoj račun)?
Zelo. Tudi Sašu Hribarju sem predlagal, da me še kdaj povabi, ker je bilo prijetno. V radijskem studiu se na splošno zelo dobro počutim. Ko si daš slušalke na glavo in se potopiš v ta svet, je to res nekaj posebnega. Drugače je na televiziji, ko si ves zategnjen in moraš paziti na obnašanje, gibanje pred kamero. Radio GaGa je simpatična, duhovita oddaja, pošaliti se na lasten račun je največ, kar lahko dosežeš; oziroma, če se kdo pošali na tvoj račun. Mislim, da bi se morali na splošno iz našega zavoda večkrat pošaliti, skozi šalo je treba pokazati samokritiko. Do samega sebe je treba biti malo bolj sproščen.

V oddaji imitirajo tudi druge člane RTV-ja. Zdi se mi, da vsi tega ne niso sprejeli tako sproščeno, kot vi pripovedujete.
Večkrat sem poslušal oddajo, tudi ko je bila obletnica Radia GaGa v studio 14, kjer so imitirali naše kolege. Moram priznati, da toliko, kot sem se nasmejal na tem dogodku, sem se redko na katerem. Ko ti uspe nekoga tako nasmejati, je to pozitivno za stanje duha. Če se sami protagonisti šal smejijo, ne vem, bi pa vsakemu priporočal, če se nekdo šali na tvoj račun, da se smejiš. To pomeni, da si opažen, hkrati pa, da se iz tvoje (sicer profesionalne, resne) zgodbe nastane tudi nekaj pozitivnega. Seveda, dokler ostajamo na spoštljivem nivoju, da ne gremo na polje žalitve, vulgarizma …

Rdeča nit Radia GaGa so imitacije, rdeča nit Številk pa so seveda številke. Vsakega gosta povprašam, kakšen imajo odnos do številk, statistike, matematike. Kakšen je vaš?
Številke in matematika sta bila vodilo pri mojih odločitvah glede študija in poklicne kariere. Smo v okolju, ki je zelo ustvarjalno. Smo v okolju, kjer mnogi ustvarjalci naše hiše niso vedno prepričani, da je 1 + 1 resnično 2. Všeč mi je, da so številke nekaj absolutnega, besede pa so nekaj relativnega, lahko jih razumemo tako ali drugače. Pri številkah pa inženirji vemo, da je 1 + 1 točno 2. Ko sem se odločal med študijem elektrotehnike ali novinarstva, sem se odločil, da je prava pot tam, kjer sta matematika in logika, kjer so vede eksaktne, zato sem se odločil za inženirski poklic. Kar pa se tiče številk, sem že prej gojil ljubezen do matematike, v osmem razredu sem bil celo med najboljšimi v Sloveniji, prejel sem zlato Vegovo priznanje. Med 6. in 8. razredom smo vse sobote preživeli v šoli v matematičnem krožku in trenirali to področje, to mi je ostalo v krvi. Tudi danes so v mojem profesionalnem okolju številke alfa in omega: plani, financiranje, ekonomika, kadri, poslušanost, gledanost … Temu dajem velik pomen, a številke je treba pravilno prebrati. Če pri statistiki ne vemo, o čem govorimo, lahko naredimo tudi veliko škode.

Kako ste zadovoljni s podobo in izdelki RTV Slovenija v zadnjem letu?
Glede na pojavnost zelo populističnih vsebin pri konkurenci (resničnostni sovi, poudarjanja nagrad, kjer ne stavijo na vsebino), smo relativno dobri. Če se primerjamo znotraj EBU-ja, je naš servis relativno dobro pozicioniran in gledan in poslušan. Javni servisi so v nekaterih državah res na obrobju. Multimedija je tista, ki absolutno odlično funkcionira. Naš portal je zelo uspešen in kredibilen, to je pomemben uspeh našega RTV-ja, da je že pred leti šel na to pot in se zdaj primerno razvija, hkrati pa imamo vse večje povezovanje s televizijo in radiem.

Ob koncu šolskega leta učenci dobijo ocene, kakšno oceno bi vi dali RTV-ju v sezoni 2015/2016?
Smo pri problemu statistike. Zavod kot celota bi dobil eno oceno, posamezne enote pa spet drugačno oceno. So segmenti, pri katerih bi morali veliko narediti, da bi jih izboljšali, imamo vsebine, ki jih podajamo dolgočasno, pa so zelo pomembne, nekatere vsebine podajamo preveč agresivno. Nismo povsod najboljši, kljub vsemu pa mislim, da si prav dobro oceno ta zavod zasluži. V mislih imam obseg ponudbe, raznolikosti in vseh drobnih dejavnosti, ki jih morda večina niti ne opazi (oddaje za otroke, mladino, manjšine, prilagojeni programi za invalide …).

Kako pa bi ocenili sebe?
Slabo ocenjujem. Na enem testiranju so mi povedali, da ravnam narobe. Ko je kaj narobe, prevzamem krivdo nase, ko pa smo uspešni, pa rečem, da je to ekipe. Ocenjujem se kot človeka, ki skuša stimulirati ustvarjalnost in uvajanje sprememb. Precej strog sem pri številkah, poslovanju, kjer poskušam uvajati red. Ta hiša je bila zelo razpuščena v smislu, da se je trošilo dolgo in počez. Veliko smo morali narediti, da smo se okvirili v številke. Sebi bi dal dobro oceno.

Številke omenjam, ker delujemo v javnem sektorju, kjer vsak zaposleni dejansko dobi oceno ob koncu leta. Ko si enkrat v tem sistemu, se težko nagradi, stimulira dobrega delavca in seveda težko kaznuje slabega.
Absolutno, to je eden največjih problemov sistema javnega sektorja. Ko se je začelo varčevati pri nagrajevanju in izobraževanju, sta bili to glavni napaki, kar se tiče razvoja javnega sektorja. Smo delovna organizacija, kot so organizacije v gospodarstvu. Če nimaš vzvodov, da nagradiš tiste, ki se bolj potrudijo, in jih motiviraš ter da imaš vzvode, da opomniš tiste, ki se manj potrudijo, potem težko razvijaš organizacijo. To je rana, ki je bila zadana javnemu sektorju in se do danes še ni zacelila. Upam, da se bo to spremenilo za ves javni sektor.

Ko sva pri nezadovoljstvu. Nekaj sodelavcev je bilo zaradi svojih prispevkov toženih oziroma pod pritiskom dela javnost, pri čemer so dejali, da so imeli premalo podpore urednikov oziroma vodstva hiše.
Nekaj od tega je bilo, ne drži pa teza, da ni bilo podpore. Vedno smo nudili pravno podporo, zagotovili odvetnike in kakor vem, smo bili vedno uspešni. Razen ene zamudne sodbe, kjer je bil problem dostava poštne pošiljke sodišča, ta je ostala v zraku, sodišče je menilo, da je vročena in je izdalo zamudno sodbo, ker ni bilo odziva. Razen tega smo bili bolj ali manj uspešni. Naši novinarji zaradi tega niso imeli škode.

RTV se prvenstveno financira z javnim prispevkom. V zadnjem času se je pojavila pobuda po njegovi ukinitvi. Ste se srečali s pobudniki?
S pobudniki sem imel srečanje, kjer so mi podali argumente, sam sem podal naše argumente. Pobude za neplačevanje so pretirane. RTV nudi toliko storitev, da če nisi zadovoljen zgolj z eno, ne moreš reči, da ne boš tega plačeval. Podobno kot bi rekel, da predolgo čakaš na en zdravstveni pregled, pa rečeš, da ne boš več plačeval zdravstva. Mi nudimo storitev, ki je v korist družbe. Izvajamo toliko storitev za toliko publik. Če nekdo ni zadovoljen zgolj z enim delom, to ni razlog za neplačevanje. To je neka javna dajatev, kjer se plačuje povsod po Evropi, Slovenija ne more biti izjema.

Ko sva pri financah, RTV Slovenija namenja MMC-ju približno 1,7 odstotka svojih sredstev, kar je precej manj, kot jih namenja BBC (7 odstotkov). Kakšen bo ta trend?
Ta odstotek gre za tisti del, ki ga MMC sam ustvarja. V preteklih letih smo veliko delali na tem, da MMC sodeluje tudi z drugimi uredništvi. Če bi pogledali vse vsebine, ki nastajajo v drugih uredništvih in bi jih skušali ovrednotiti, bi bil ta odstotek bistveno večji. MMC moramo razvijati in mu dati vedno več prostora. Naš največji investicijski projekt, ki čaka na to, da objavimo razpis in jeseni začnemo delati nov multimedijski center. Tam bo imela multimedialnost glavno besedo. Pod to streho naj bi se združili informativci tako radia, televizije kot MMC-ja. Dejansko bi nastal novi multimedijski center, kjer bodo produkti objavljeni na radiu, TV-ju in MMC-ju. Razvoj MMC-ja ni v tem, da mu damo več denarja, da krepi svoje kadre, ampak da delamo na multimedialnosti naših sodelavcev. Naš cilj je, da vsak sodelavec, ki ustvari neko vsebino, vloži v to, da se vsebina pojavi v več medijih.

Ministrstvo za kulturo je objavilo strategijo razvoja medijev do leta 2024, kjer je bil velik poudarek na RTV-ju. Prvi odzivi strokovne javnosti so bili ostri. Kaj vi menite?
Zagotovo je poudarek v strategiji prevelik glede RTV-ja. Paleta medijev pri nas je veliko širša. Največje težave so v problematiki tiskanih medijev, ki izumirajo, saj si več ne morejo privoščiti stroškov tiska. Gre za mešanico konkretnih ukrepov in strateških ciljev. Zame način imenovanja generalnega direktorja ni strateški cilj, ampak dejavnost, da pridemo do strateškega cilja. Strategija ne odgovori na bistveno vprašanje, zame je to, kakšno javno službo potrebujemo. Kaj naj počne RTV? Mnogi pravijo, da je prevelika, predraga … A ta je taka, ker izvaja javno službo po sedanjem zakonu. Če hočemo to organizacijo transformirati, moramo določiti, kaj je javna služba, katere programe bomo imeli, katere dejavnosti bomo izvajali. Strategija ne omenja orkestrov, avtohtonih manjših … Ali to pomeni, da tega več ne bomo imeli, ali pa ni omenjeno zato, ker so omenjene druge prioritete.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora (aktivirate ga s klikom na spodnjo sliko), v katerem Marko Filli govori še o odnosu do gledanosti in poslušanosti, tožbah zaposlenih na RTV-ju, svojem statusu vršilca dolžnosti generalnega direktorja, sistemu plačevanju RTV-prispevka, znamčenju RTV-jevih oddaj ...

Glasbeni izbor Marka Fillija: Eros Ramazzotti - Rosa Nata Ieri

Slavko Jerič, <a href="https://twitter.com/stevilkeMMC">@stevilkeMMC</a>
Prijavi napako
Komentarji
SF0100
# 08.07.2016 ob 08:36
RTV je super uspešna moderna televizija s super direktorjem totalno odštekano dobrimi uredniki in delavci. Šov je pa takšen, da ni časa za spanje, ker non stop gledamo uspešne vsebine.

Da sploh ne začnem z lastno produkcijo. Te je toliko, da postaja glavni izvozni produkt Slovenije.

RTV je res en velik blagoslov za našo Slovenijo
. Če bi le imeli še več tako dobrih in požrtvovalnih ljudi, kot je omenjeni gospod in toliko dobrih novinarjev, ki si ne pustijo šepetati oblastnikom z denarjem in drugih lobijev.

Lahko smo srečni.

(Admin, je tako boljše?)
frozen pingvin 2
# 08.07.2016 ob 08:24
jaz bi tistim, ki raje gledajo kak pop tv, zaračunal celo dvojno naročnino...

na eni strani imaš vrhunske filme, serije, oddaje, itd na nacionalki (+ še en kup programa za vse možne interese), na drugi strani, torej npr pop tv, pa mehiške serije, resničnostne, filme policijska akademija že dvajset let zapored, itd.

da kakega radija ne omenjam. val202 je brez konkurence. pri polovici ostalih radijev se po enem dnevu ponovi vsa glasba. ostala polovica pa majo tak šrot od muske, da enostavno ni poslušljiva.
Sonda
# 08.07.2016 ob 09:37
Lahko je sproščen dokler ga mi pod prisilo plačujemo!
Blumen33
# 08.07.2016 ob 08:48
@pašeresje, v kateri državi v EU pa ni potrebno plačevati prispevka za javno RTV?

RTV je javni zavod kar pomeni, da mu denar na nek način zagotovi država in ima zaradi tega tudi določene obveze glede programske sheme, pa če se tebi ta program zdi potreben ali ne.

Glede financiranja obstajata pa dve možnosti: neposredno plačilo RTV naročnine kar pomeni da gospodinjstvo plača € 152/leto, če pa misliš, da boš z ukinitvijo naročnine plačal manj, se pa motiš, ker če ne bo naročnine, ti bo pa država skozi kakšne nove dajatve pobrala potrebna sredstva.

Edina razlika bo, da boš kot posameznik verjetno plačal manj ampak velika gospodinjstva bodo ravno zaradi števila članov, verjetno plačevala več kot sedaj
Modrijan6
# 08.07.2016 ob 10:48
Za simbolično RTV naročnino, ki jo vsak mesec plačujemo RTV -ju lahko poslušamo kakovostne radijske oddaje in gledamo zelo pester, raznolik televizijski program. Prepričan sem, da se za vsakega radijskega poslušalca in TV gledalca najde, kaj zanimivega. Zato podpiram RTV prispevek in pronicljive ustvarjalce na nacionalni RTV Slovenija. Zelo pa sem kritičen do kabelskih operaterjev, ki svoje cene dvigajo v nebo, a to je že druga zgodba in resnično me čudi, da se nihče ne obregne ob visoko naročnino kabelskih operaterjev.
plexi
# 08.07.2016 ob 08:08
Če lahko dodam svoj komentar - na splošno ima RTV pri meni pozitivno oceno. Je tako radijski, televizijski in internetni medij, ki ga največ spremljam. In to predvsem iz dveh razlogov - ni pretirano skomercializiran in je še kolikor toliko neodvisen.

Želel bi si, da bi postal še manj odvisen predvsem pri občutljivih tematikah (uredniki MMC-ja verjetno dobro vedo, katere mislim).
Kar se televizije tiče, se je potrebno zahvaliti starim odsluženim (športnim) novinarjem - Stare, Milovanovič, itd., ter končno pridobiti kvalitetne nogometne komentatorje - letošnji EP je glede tega katastrofa.
Ali samo meni tale TOP Shop nenormalno najeda živce? Takoj ukinit to sranje.
Oddaja Dobro jutro bi se lahko začela eno uro prej.
Sama programska shema se mi zdi kar solidna (malo manj ponovitev!), izbor filmov je posrečen.
Radio Si je precej okrnjen, saj več ni 24-urnega prometnega servisa. Predvsem za tujce je to zelo slaba novica, takšen radio bi to moral imeti, saj to ni takšen strošek, presneto, dva do trije zaposleni so to... Val 202 v redu, vse oddaje pač ne morejo biti vsakomur všeč.
Aja, pa nova aplikacija MMC za telefone zelo neposrečena. Ali pa si samo jaz ne znam prispevkov sortirati po temah, kot je to bilo na stari...?

Na kratko, bi pa o tem lahko pisal po dolgem in počez :)
pašeresje
# 08.07.2016 ob 08:04
ena številka: 152€/leto

prisilno, tudi če jih ne gledaš!

prisilno, po novem že če imaš mobilni telefon, torej tudi od študentov!
pašeresje
# 08.07.2016 ob 08:03
naj nam dovolijo demokratično izbiro plačevanja medija, ki ga hočemo

in naredijo konec totalitarnemu prisilnemu plačevanju prispevka

program naj bo kodiran, kdor plača naj gleda

ker se imajo za moralne avtoritete v resnici pa so zelo pristranski in se postavljajo nad gledalca!
Modrijan6
# 08.07.2016 ob 12:43
@neterk

Kabelska naročnina je absolutno predraga in če sem iskren bi tudi brez teh programov z lahkoto zdržal, všeč so mi narovoslovne oddaje, pa morda še kakšen film, ali drama, potem se pa že neha. Apropo - nikakor, ampak res nikakor pa se ne bi za nobeno ceno odpovedal programom nacionalne, se pravi javne televizije, ki je bila nekoč ljubljanska zdaj pa je to RTV Slovenija. Sem velik zagovornik javnega medija, javne RTV, komercialnih programov kot so POP TV, Kanal A, Planet TV in Nova 24 TV ne gledam, komercialne TV me ne zanimajo, zaradi mene jih lahko takoj izklopijo. Javna RTV S je zakon, nekaj fascinantnega, tam pripravljajo odlične RTV vsebine zato bom jaz in naša družina še naprej ostali zvesti nacionalki, nacionalko globoko spoštujemo. Nacionalna RTV hvala za vse lepe urice, ki jih preživimo ob gledanju programov in poslušanju imenitnega Radia Slovneija.
tedi77
# 08.07.2016 ob 12:35
Države so se odločile, da hočejo imeti javne RTV zaradi tega, da državljanom ponudijo tudi vsebine, ki jih drugje ne morejo dobiti. (informativni del vsega skupaj je pravzaprav zanemarljiv. Če hočeš imeti javni servis, ga je treba plačat, obstajata dva načina: ali naročnina (ki je neke vrste davek) ali financiranje iz proračuna. Večina držav se je odločila za naročnine ravno zaradi tega, ker je to najbolj stabilen način financiranja in ker so hotele omejiti populizme/demagogije po vsakih volitvah/padcih vlad ... Financiranje iz proračuna je slaba rešitev, lahko pa probamo ukinit vse skupaj, pa nam bo čez leto ali dve (nepopravljivo) žal. Tako kot nam je/bo čedalje bolj žal za vsem javnim.
wisan
# 08.07.2016 ob 09:17
Žal kvaliteta RTV iz leta v leto konstantno le pada in je dosegla že sramotni nivo. Lastna produkcija se je skrčila na oddaje v katerih sami sebi podeljujejo nagrade in na hrkanje in druge neprimerne glasove moderatorjev. Na sploh RTV moderatorji sledijo razvoju RTV-ja, kvaliteta je pri podnu in nižje že več ne gre. Obstaja en računalniški način za izboljšave: osvežitev !
April1699
# 09.07.2016 ob 11:42
Ko bi na RTV hiši skrbeli za kvaliteto programa in manj za kvantiteto zaposlenih bi na RTV marsikaj drugače!
ElTorro
# 09.07.2016 ob 09:49
Ne vem, zakaj nekateri povezujete gledanje in poslušanje programov RTV s plačevanjem prispevka.

Ne gre za naročnino....gre za prispevek, ki je oblika dajatve, podobno kot davki (recimo prispevek za PIZ, prispevek za ZZ, ...).

Tako kot smo recimo pred leti obvezno plačali prispevek za Posočje.....vsi, tudi tisti, ki tam še nikoli niso bili in tam nikogar ne poznajo.
vonko
# 09.07.2016 ob 08:44
Dokler imamo RŠ, nas tudi RTV Slo ne more zamoriti.
neterk
# 08.07.2016 ob 13:31
Modrijan6/13:09 - Absolutno, saj ne nasprotujem temu, me veseli, da ste že 51 (moram kar vikati) let tako navdušeni nad nacionalnem mediju. Sam namreč nisem, pravzaprav me sploh ne priteguje, ker je veliko preveč splošen in se tudi ne morem zanest na objektivnost objav, glavne informacije izvem preko interneta, tv-ja pa gledam mogoče 2-3 ure tedensko... Preveč stvari se je zgodilo vmes, da ne bi dvomil v upravičenost obveznega prispevka. No, kakorkoli, lep vikend še naprej.
Modrijan6
# 08.07.2016 ob 13:09
@neterk

Veste jaz sem že gospod v zrelih letih, slovensko TV, oziorma nekoč je to bila ljubljanska TV pa spremljam že od leta 1965, slovenska TV me ni nikoli razočarala. To, da sem bom odpovedal kabelski naročnini zagotovo drži, ker je kabeslka naročnina predrag strošek zame, in tudi premalo gledam kabelske programe, zato pa sem ne bom odpovedal RTV Slovenija, kateri ostajam zvest tudi v prihodnje.

Napisal samo svoje mnenje, ki je moralno obvezujoče, kaj si mislite Vi pa je popolnoam vaša stvar, živimo v demokraciji zato ima vsakdo pravico do svojega mnenja, mar ne.
neterk
# 08.07.2016 ob 13:00
tedi77/12:35 - Ja, saj res, Slovenija, njena vlada in povezani nacionalni medij, so pa res nek sinonim za uspešnost in objektivnost :-)
neterk
# 08.07.2016 ob 12:59
Modrijan6/12:43 - Odjavi kabelsko, pa je, sploh, če te moti in je ne potrebuješ. RTV SLO prispevka pa ne moreš enostavno odjaviti, četudi NE spremljaš RTV SLO, imaš pa televizor. Koliko je kvalitetna RTV SLO, se pa tako vidi, da jo moraš obvezno plačevati. Pač, vsako ... ima svoje vesele.
neterk
# 08.07.2016 ob 12:57
Modrijan6/12:43 - Veliko preveč osladno in neka starinska struktura povedi, da bi ti verjel, da gre za to tvoje iskreno mišljenje. No, svojo lojanost nacionalki lahko izkazujete tudi, če bo kdaj prostovoljno plačljiva, še več, še drugim lahko daruješ naročnino, da se skupaj veselite ob gledanju enega samega in edinega medija :-)
Špula
# 08.07.2016 ob 09:38
''kljub vsemu pa mislim, da si prav dobro oceno ta zavod zasluži.''
Gospod se visoko ceni. Sam bi dal recimo slabo 3.
Izbor filmov, mi je ubistvu dober, ampak jih je tako malo da ne dvigujejo ocene. Za dokumentarne filme moram priznat, da jih sploh ne ujamem, tako da nisem prepričan a jih je tako malo ali pa so v takem terminu, da jih ne vidim.Informativnega programa nažalost ne spremljam preveč, ker me politika ne zanima prav dosti, ampak kar ujamem je ponavadi vse iz enega zornega kota, ali pa sami rdeči, beli, roza, Amerika gor-Rusija dol. MMC je tako tako, za mal pogledat je, če te zanima bolj podrobno moraš pa itak drugje iskati, oceno bi jim zbil ker glede na to da je plačljiva storitev, me bombardirajo z reklamami vedno, ko hočem kaj pogledat, moti me tudi player ki je moje pojme čisto zanič, da ne omenjam pregledovalnik slik, ki ga vsake toliko vključijo v kak članek in mi popije živce, ko hočeš zascrollat ekran, in ti vrti slike.Članki razen redkih izjem so pa itak totalen poden (me sploh ne preseneča, da se ne podpisujejo pod njimi). Kar se pa zabavnega programa tiče, pa sploh ne vem a imajo še kaj drugega kot evrovizijo, katera mi vsako leto obrne želodec in me dela živčnega kam dajem 152€/leto.
Najbolj bi pa oceno zbil, ko pomislim na šport, ki ga je vedno manj vsaj kvalitetnega, v letošnjem letu bo malce bolje, ker pokrivajo dva večja športna dogodka, drugače pa tako nebi bilo nič pametnega. Val202 je pa zakon, ubistvu poleg Radia Študent, edini radio ki mi ne popije živcev ko ga poslušam.
diabolik
# 10.08.2016 ob 22:39
Modrijan& / Te pa ti plačuj in gledaj nacionalko, mi ostali pa bomo ostalo. A logično je, da potem ti plačuj naročnino, meni pa je potem ne bo treba, ker komercialne TV od te pogače ne dobijo niti drobtinice.
Biti bi moral uveden sistem, da bi nacionalka bila kodirana in kdo bi jo hotel gledati bi moral seči v žep. To je za RTV SLO sicer tehnično neizvedljivo. Pa tudi uvaliti zakon, da vsak kabelski distributer mora obvezno emitirati nacionalko, je več kot prikladno, ker te potem lahko terjajo za naročnino. Me to spominja na oni vic, ko je revež prišel v hotel in prenočil. Zjutraj mu je portir zaračunal še odnos s kozo. Se je niti dotaknil nisem, je rekel revež, portir pa, da je vseeno imel priložnost...
No, če bi nacionalko kodirali na kabelskih, bi ostalo mogoče 5% naročnin. Ali, kakor se sedaj po zavezansko pravi, prispevkov.
diabolik
# 10.08.2016 ob 22:24
Če bi bila na Filijevo mesto postavljena Nataša Pirc, se takih terorističnih idej ne bi niti omenjalo, kaj šele udejanjalo. In kot vemo, bi na njegovem stolčku morala biti ona. Vsaj to ve, kaj je zakonito in kaj ne, če ža morala pri nas nima več nobene teže. Nacionalka bi po moje morala več energije vložiti v poboljšanje programa in v racionalizacijo stroškov, ter recimo, kam dati Mišo Molk, kot pa rovariti v smeri, kako postati država v državi. Nacionalni program je tisti, ki bi moral radi informiranosti biti dostopen slehernemu državljanu, neglede na to, ali ima za burek ali ne. Nacionalka popatra ves denar od naročnin in potem še pride na dan z idejo takšnega ropanja najrevnejših. Halooooooooooooooo...? Nehote, ali pa kar hote, me spominjate na dimnikarsko biriško politiko pa na pritožbe državljanov čez policijske postopke, kjer se lahko pritožiš izključno na - saj vem, da so to Butale, a izključno na POLICIJO (!).
Kot državljan, ki za razliko od tlačanov v fevdalizmu namesto desetine plačujem že čez polovico, izjavljam, da bom plačeval naročnino (pa neglede na to, da nimam in ne gledam TV, ker za te neumnosti enostavno nimam časa) samo v primeru, če na nobenem nacionalnem programu, ne na TV in ne na radiu, ne bo več niti ene same reklame, razen obvestil. Do pred nekaj let sem zjutraj poslušal radio SLO1, sedaj pa podnevi enostavno ni več poslušljiv, ker še tako dober koncept uničijo reklame in tisti hudičev monoton avizo, ki služi že kakih 15 let za najavo reklam. Niti toliko se nihče ne potrudi, da bi ta avizo vsaj enkrat na leto posodobili.
In še nekaj. Zakaj bi sedaj moral nehče, ki ima pameten telefon, biti novi kandidat za plenjenje? To so večinoma učenci, dijaki in študentje. Ker delam v prosveti vem, da nihče od naštetih ne gleda TV po telefonu, ker so preokupirani z igricami. Sicer pa, le kdo bi gledal TV po telefonu, potem pa dobil tako zasoljen račun, da bi jeknil od sile? Lani sem se vozil z motorjem in s čisto novim "pametnim" telefonom po Srbiji. Priznam, da z njim ne znam delati, imam pa ga zaradi dobrega fotoaparata. Ko sem se vrnil sem prejel račun za telefon 140€. Zinil sem, če pa enkrat nisem klical ali pisal SMS. Na Telezamahu so mi rekli, da so to mobilni podatki. Ob predaji aparata mi seveda nobeden od telezamahove bande ni rekel, da si je telefon sposoben kar sam streči neke podatke in so mi mobilne podatke pustili po defaultu vklopljene. In se je posodabljal, posodabljal in posodabljal... Država tega početja seveda ne sankcionira, saj ima pri tem DDV-jevski kos pogače. Banda...
Uvozimo iz tujine enkrat za spremembo kaj dobrega za ljudi, ne vselej nekaj takega, da jih potem lahko pod krinko zakona plenimo. Veste, dovolj dolgo sem že na svetu, da sem spoznal eno: DRŽAVA JE NABOLJ RAFINIRANA OBLIKA ORGANIZIRANEGA KRIMINALA. Naša pa v tej močni evropski in svetovni konkurenci sploh prednjači.
neterk
# 08.07.2016 ob 11:47
Modrijan6/10:48 - Koliko znese kabelska naročnina (samo za tv, brez dodatkov v smislu telefon/internet/mobi), koliko kanalov vidiš (ne poslušaš) in kako si zavezan za plačilo za naročnino, če vendarle ne uporabljaš?
patriot1970
# 08.07.2016 ob 11:16
Tudi jaz bi si želel "svoj" medij da mi poje hvalo!. Pa še obvezno plačilo od državljanov.....skoraj ne more biti lepše!!!
Špula
# 08.07.2016 ob 10:24
@aless70
''Fillija se spominjam kakšno je zganjal, ko je Janševa vlada znižala RTV prispevek za en €, ali nekaj takega..''

Janševa vlada ni nič zmanjšala prispevek. So pa obljubljali v predvolilnem času, in ne bom nikoli pozabil, ko so ga po dolgem času vprašali, kdaj bodo znižali, pa je odgovoril, da je bila inflacija, pa ker niso podražili, je to isto kot da bi pocenili ;)
PodrepnikPolde
# 08.07.2016 ob 10:18
Celine
"Vprimerjavi s komercialnimi operaterji je Rtv 10 svetlobnih let pred ostalimi. Če pa primerjam TV SLO in Nova24TV, bi lahko NOVA postala nova humoristična oddaja v nočnem programu
na TV Slo !"

Tvoj komentar je zanimiv. Še posebej ta del, ki sem ga prilepil. Si se morda vprašal, kakšen program bi imela npr. Nova 24TV, ki si jo izpostavil, če bi se kopala v denarju davkoplačevalcev, kakor se RTV SLO. Ti garantiram, da slabšega ne, ker ga ne moreš imeti. Sam gledam dejansko le vreme in trenutno Tour.
neterk
# 08.07.2016 ob 09:58
Mislim, da je glavni medij danes internet.

TV SLO ne gledam, radio (val 202) poslušam v avtu, navadno poročila in tiste centrifugalne/spetkove povzetke, ko nanese in če niso preveč neobjektivni
Sam, realno gledano, tole meni res ni vredno 152 € letno.
Ne rečem, če bi bilo kakšno korektno in precizno poročanje.

Drugače, ko napovedovalci preveč nabijajo (in to znajo, na kateremkoli kanalu), preklopim na (kaj) drugega; ne poslušam rad preveč izrazitih narečij, niti zvezdniških ali nespretnih speakerjev.
matjaz.s
# 08.07.2016 ob 09:13
Včasih se sprašujem, če gledamo isti nacionalni medij?

Televizija: ponovitve, ponovitve, ponovitve... Če pa ni ponovitev je pa namenjeno starejši populaciji (jutranji program) . Kakšne oddaje tipa nat geographic so le za vzorec. Ukinili ste tv poper, hri-bar, pa še marsikaj.

Radio: Val 202? A to je tisti radio, ki se javno pozval avtorje, če so res vredni (oz. če njihov stil paše na radio), da se vrtijo na radiu.
Prvi program: Ukinejo nasvete, ura slovenske glasbe (kot, da narodnozabavna ne obstaja, kot, da zimzelenih ni) Server na katerem je glasba sploh nima primeene glasbe za prvi program, kjer bi bila primerna za medij. Povprašajte Buliča, Cacija Cerjaka in še koga, kaj bi se moralo vrtetina prvem program. Potem preveč kao "informativnih" oddaj, zato poslušaš dobesedno iste prispevke, kot, da smo Slovenci narod, ki doživlja orgazme ob poročilih. Srf 1 je biblija proti radio prvi. Ko se boste znebili še Janeta Webra pa vas ne povoham več.
Regionalni radio: Zakaj na radiu Kaernten slišim več "domače" glasbe?

Je varuh lepo povedal, da je lev na papirju. Ne spremeni se nič! Povprašajte malo mlajšo popupacijo, ne pa samo penzioniste.

MMC: Preveč enostransko, kar jim je povšeči. Še reuter ima več "*ajc", da objavi kar ni najbolj prijetno.

Skupna ocena? 2 Sem preveč medijev preposlušal, da bi si zaslužili kaj več.
nelon
# 08.07.2016 ob 08:55
RTV naročnina je izključno predraga....Gledanost RTV je slaba....
Boljše bi bilo, da se plačuje nek znesek in se porazdeli med vse tiste medije, ki pač prenašajo določeno vsebino...
Radio GAGA... kDO ŠE TO POSLUŠA.....
Nekoč se pral da določeni na RTV za ne delo dobijo ok plačo.... Bilo bi zanimivo npr. vedet kaj točno dela ga. Miša Molk na RTV... Mogoče se ji dela krivica...

Da ne govorim.. Ko je Slak imel oddajo na RTV je bila rekordna gledanost, potem pa zaradi določenih namenov ukinejo oddajo in rečejo da bo nova oddaja TARČA BOLJŠA... Naj dajo številke na mizo o gledanosti ene in druge oddaje če upajo
reader
# 08.07.2016 ob 08:35
Kaj mu pa drugega preostane, kot da je sproščen na pri šalahj na svoj račun, če dela za Princa teme?
Homer.
# 09.07.2016 ob 13:00
Če bi povprečen gledalec, ki presedi pred TV in ure in ure gleda resničnostne showe in to še ekstra plača, da lahko vse to gleda " 24ur na 22ih kamerah" od tega polovica na sekretu, druga pa pod rjuhami,.....
No, če bi tak gledalec dal pozitivno oceno RTVju, bi bil nadvse presenečen!

RTV opravlja svojo funkcijo dobro in predvaja tudi vsebine, ki zgoraj omenjenega "povprečnega gledalca" ne zanimajo.

Seveda pa je veliko nasprotujočih želja in zahtev, ki jih RTV za ta denar ne more predvajati. Če bi RTV bil "dovolj velik", kot nekatere druge RTV znotraj EU in EBU, bi imeli več tematskih programov in bi bilo več gledalcev zadovoljnih.

Kar je resnično narobe, pa je popolnoma zanemarjanje dela populacije......
Govorim o otrocih, ki bi dejansko morali imeti svoj program in za to bi morala poskrbeti država, oziroma javna TV. Resda je na kabelski in IPTV kar nekaj otroških programov, ki pa so daleč od kvalitete (nasilje in poneumljanje)
Lupo
# 08.07.2016 ob 10:06
Plačevanje prispevka je dolžnost. V razvitih državah ga redno plačujejo, v nerazvitih se temu izogibajo.
aless70
# 08.07.2016 ob 10:04
Itak mi boste tole hitro brisali, pa vseeno:
.
Fillija se spominjam kakšno je zganjal, ko je Janševa vlada znižala RTV prispevek za en €, ali nekaj takega... ...da je to 5% prihodkov RTV-ja, da bo zaradi tega "ogroženo" 30% programa... ...skratka BUČE.
.
Gospod Filli Vi ste MANAGER v ustanovu z koliko(?) 2.000 zaposlanimi in zato prejemate tudi dokaj mastno managersko plačo - ve kdo? - se mi zdi nekje 8.000 €.
.
Če kot MANAGER v ustanovi z 2.000 zaposlenimi, kjer ni bilo optimizacije stroščov in zaposlenih zadnjih 70 let, niste sposobni najti za 5% prihrankov ste NESPOSOBNI za delo managerja in bi vam v javni RTV morali ponuditi kakšno drugo delovno mesto - npr. vratarja.
.
Se sploh zavedate s kakšnimi upadi prihodkov so se srečavali v gospodarstvu od 2008 sem in kakšni vse "rezi" so se delali, da so firme preživele?? Nekatere tudi niso.
Vi ste pa jamrali po TV, da 5% upada prihodkov RTV ne more "preživeti".
.
Takšen manager, glavni direktor... ... pa KAKO VAS NI SRAM???
Aja, JS (socialistične) republike Slovenije.
.
No admin, zdaj pa hitro briši!
Celine
# 08.07.2016 ob 09:07
Rtv Slovenija dela dobre oddaje v primerjavi z večino nacionalnih rtv centri. Odmevi in inf. oddaje so odlične, dokumentarne, mladinske, otroške, filmske, pogovorne...edino zabavni program šepa. Premalo je domače glasbe vseh zvrsti, radijski programi so odlični, informiranje je na visokem profesionalnem nivoju.
Vprimerjavi s komercialnimi operaterji je Rtv 10 svetlobnih let pred ostalimi. Če pa primerjam TV SLO in Nova24TV, bi lahko NOVA postala nova humoristična oddaja v nočnem programu
na TV Slo !
Kazalo