Številke
Kipar Viktor Gojkovič, ki je izdelal spomenik, odkrit leta 1972, je nad dogajanjem presenečen. Njegova hči Janja Gojkovič je v javnem pismu opozorila, da je bil spomenik okrnjen že pred sedmimi leti, ko so neznanci odstranili portretno doprsje Borisa Kidriča. Foto: BoBo
       Naša ustanova ni prejela nikakršne vloge za odstranitev spomenika, zato smo podali prijavo na inšpektorat za kulturo in medije ministrstva za kulturo zaradi nedovoljene odstranitve enote kulturne dediščine.       
 Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije
"Doprsni kip Borisu Kidriču stoji pred upravno stavbo podjetja Talum, v parku pa sta ostala podstavek in aluminijasta skulptura v obliki drevesa. In ta bo ostala," je zatrdil župan občine Kidričevo Anton Leskovar. Foto: BoBo
       Res je, da smo na občini storili napako, da nismo obvestili o začetku del. Vsekakor pa jih bomo povabili zraven, ko bomo postavljali nazaj spomenik, in sicer tako zavod za varstvo kulturne dediščine kot kiparja Gojkoviča.       
 Župan občine Kidričevo Anton Leskovar

V Kidričevem sprožili ogorčenje z odstranitvijo ostanka spomenika Borisu Kidriču

Zavod za varstvo kulturne dediščine je podal prijavo inšpektoratu
17. april 2018 ob 16:13,
zadnji poseg: 17. april 2018 ob 21:14
KIdričevo - MMC RTV SLO, STA

Občina Kidričevo je pred nekaj dnevi začela urejati območje, kjer načrtujejo spominski park, a pri tem naletela na ogorčenje javnosti, ker so ob urejanju odstranili ostanek spomenika Borisu Kidriču. Zavod za varstvo kulturne dediščine je podal prijavo inšpektoratu, župan pa pravi, da gre le za šum v komunikaciji in da se skulptura po čiščenju vrača v park.

"Konec preteklega tedna smo na ogledu ugotovili, da je spomenik v celoti odstranjen, prav tako okoliška zasaditev ter tlakovane poti. Naša ustanova ni prejela nikakršne vloge za odstranitev spomenika, zato smo podali prijavo na inšpektorat za kulturo in medije ministrstva za kulturo zaradi nedovoljene odstranitve enote kulturne dediščine," so po poročanju časopisa Večer povedali na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Spomenik okrnjen že pred sedmimi leti
Nad dogajanjem je presenečen tudi kipar Viktor Gojkovič, ki je izdelal spomenik, odkrit leta 1972. Njegova hči Janja Gojkovič je v javnem pismu opozorila, da je bil spomenik okrnjen že pred sedmimi leti, ko so neznanci odstranili portretno doprsje Borisa Kidriča.

"Spomenik ni bil z repliko nikdar saniran. Že ta odločitev lokalne oblasti, torej neupoštevanje spomenika kot celote in posledično večletno umanjkanje saniranja, je zelo vprašljiva in seveda problematična," se je protestu pridružila ljubljanska Moderna galerija kot matični javni zavod za umetnost 20. in 21. stoletja.

Preostale dele spomenika - podstavek in spremljajočo abstraktno skulpturo - je občina dala odstraniti pred dnevi v sklopu urejanja načrtovanega spominskega parka.

Upajo, da bo javni spomenik prenovljen z repliko
"Kakšna bo usoda spomenika, nam kljub nekaterim izjavam ostaja neznanka, četudi dobro vemo, da mora biti vključena v prostorski načrt. Vsi skrbimo za vse oblike dediščine oziroma za naravno in kulturno dediščino nasploh. Tako nalaga ustava Republike Slovenije,"
so opozorili v Moderni galeriji, kjer upajo, da bo javni spomenik prenovljen z repliko in ohranjen kot celota "na ustreznem javnem mestu".

Župan občine Kidričevo Anton Leskovar je pojasnil, da so skulpturo strokovno odstranili in odpeljali na čiščenje. "Potem pride nazaj v park, ki ga bomo na novo uredili. Sicer ne bo postavljena na isto mesto kot do zdaj, ker to ni mogoče, a bo postavljena nazaj v parku," je povedal.

"Ves postopek smo peljali skupaj z zavodom za varstvo kulturne dediščine Maribor. Oni so nam predlagali to lokacijo, ker je naselje Kidričevo spomeniško zaščiteno. Januarja smo imeli javno predstavitev, okroglo mizo s predstavitvijo načrta krajinskega arhitekta Boštjana Vaude, sprejet je bil sklep na občinskem svetu. Vse je potekalo po načrtih, zdaj, ko se je park začel urejati, pa je nemir," je še pojasnil.

Doprsni kip stoji pred upravno stavbo podjetja Talum
Poudaril je, da kipa Borisa Kidriča na tem mestu že dolgo ni več. "Doprsni kip Borisu Kidriču stoji pred upravno stavbo podjetja Talum, tukaj pa sta ostala podstavek in aluminijasta skulptura v obliki drevesa. In ta bo ostala," je zatrdil.

Na zavodu za varstvo kulturne dediščine po njegovih besedah priznavajo, da se je pojavil nesporazum. Napako priznava tudi župan. "Je pa res, da smo na občini storili napako, da jih nismo obvestili o začetku del, da bi bili oni prisotni pri strokovni odstranitvi spomenika. Vsekakor pa jih bomo povabili zraven, ko bomo postavljali nazaj spomenik, in sicer tako zavod za varstvo kulturne dediščine kot kiparja Gojkoviča," je orisal prihodnje poteze občine.

Spomenik padlim ruskim vojakom
Spominski park, ki ga nameravajo urediti še letos, bo namenjen žrtvam vseh vojn. Med drugim naj bi tu stal spomenik padlim ruskim vojakom, za katerega se zavzema rusko veleposlaništvo v Sloveniji. "Delamo na dolgi rok. Sam se z likom Borisa Kidriča, njegovo osebnostjo ali dejanji sploh ne obremenjujem," je še pristavil Leskovar.

N. Š.
Prijavi napako
Komentarji
jeremias
# 17.04.2018 ob 17:22
V Rusiji so se že zdavnaj odpovedali Leningradu in Stalingradu ter ostali ikonografiji. Pri nas tega ne zmoremo. Ali to pomeni, da smo bolj napredni ali da smo bolj zarukani?
mroz12
# 17.04.2018 ob 22:44
@GoodFella
Kapelica na Vršiču je iz časa 1. svetovne vojne, ne 2., zgolj opomba, kajti ne škodi, če pred sodelovanjem v razpravi najprej preveriš dejstva in dogodke, o katerih govoriš ...
Nostromo
# 17.04.2018 ob 23:56
Koamj čakam, da se konča 2. svetovna vojna!
johann
# 17.04.2018 ob 21:35
No, moji so poznali Kidriča in o njem nikoli niso imeli niti ene lepe besede.
RibičIČ
# 17.04.2018 ob 17:12
@ Borg
Zgodovina bi se morala brisati zato, ker s tem izdajalci ne bi bili več izdajalci. Spomeniki jih pečejo in bolijo, ker jih spominjajo in opominjajo. Revolucija nima nobene zveze s tem.

Saj zgodovina se ne briše. In ni vam treba vedno vleči ven izdajalcev, ker tu ne gre za odpor proti okupatorju, temveč za revolucijo. Revolucionarji pa so preganjali vse, ki se z njihovim nazorom niso strinjali. Kidrič se na začetku ni strinjal z odporom, ker je zagovarjal prosovjetsko linijo. Ko je prišlo do napada na SZ, pa je zamenjal plato in ukradel odpor. Brez dvoma negativna osebnost.
RibičIČ
# 17.04.2018 ob 16:48
Spomenik Kidriču nima kaj iskati v sodobni Sloveniji, ker gre za osebo, ki je bila eden glavnih pobudnikov nasilne revolucije, s katero so ugrabili odpor proti okupatorju in njegovim sodelavcem.
zokizaver666
# 17.04.2018 ob 21:46
Dragi moji - Boris Kidrič je bil pač vse kaj drugega kot pravljično bitje iz partizanskih zgodb. Prav nič hudega ni, če nima tega spomenika. Tisti, ki noče/te poznati Kidričeve revolucionarne (negativne) vloge je pač nočete. Kaj naj? Vaša stvar. Se pač nočete soočiti z zgodovinsko resnico.
Kvečjemu pa je žalostno, da ima v prenekaterem slovenskem kraju še vedno svojo ulico (medtem ko ljudje, ki so storili res kaj koristnega za slovenski narod ulice nimajo).
malidelnicar
# 18.04.2018 ob 00:49
Kdaj bomo odstranili tistega Kidriča ki straši otroke pred predsedniško palačo?
GoodFella
# 17.04.2018 ob 19:36
Pa spet nek spomenik ruskim vojakom, kaj je zdaj to neka propaganda, a zdaj so že na Štajerskem Rusi umirali. Počasi imam že poln kufer teh sovjetskih spomenikov, muzejev in ne vem česa še pri nas, še malo pa nam bodo začeli prodajati pravljice, da nas je Stalin osvobodil. Če bi nas Rusi osvobajali, bi potem je.ali ježa kot preostali evropski vzhod po 2. svetovni vojni. V redu, Vršič pa ajmo še na Žalah obeležja, drugje po slovenskih mestih pa tega res ne potrebujemo.
cycoII
# 18.04.2018 ob 12:40
@zelje
V občini Kidričevo še ni bilo referenduma o spremembi imena kraja. Dvomim, da ima kateri lokalni politik jajca, da kaj takega predlaga.
krkuščekov
# 18.04.2018 ob 11:54
@božo1
leta 1913 je imel v Ljubljani najbolj znano predavanje z naslovom Slovenci in Jugoslovani, v katerem se je zavzel za združitev vseh južnih Slovanov v skupno državo
(nebi vedel, pa tako piše na Wikipediji)


Zakaj pa nisi do konca skopiral stavka iz Wikipedije?

leta 1913 je imel v Ljubljani najbolj znano predavanje z naslovom Slovenci in Jugoslovani, v katerem se je zavzel za združitev vseh južnih Slovanov v skupno državo, a odločno nasprotoval kakršnemukoli kulturnemu ali jezikovnemu zlivanju.

In pa postavi se v leto 1913. Poglej na wikipediji kje smo bili slovenci takrat..
Haso
# 18.04.2018 ob 17:12
Mar Cankarja po nekaterih teorijah niso likvidirali prosrbi? Ker je bil zelo skepticen l. 1918 do zdruzevanja s hrvati in srbi.
pietetnik
# 18.04.2018 ob 08:31
Stalina, Hitlerja in Musolinija pa so lahko odstranili?!
Samo v Sloveniji imamo plombe v glavah!
dunbar
# 18.04.2018 ob 07:41
@GoodFella
Kapelica na Vršiču je iz časa 1. svetovne vojne, ne 2., zgolj opomba, kajti ne škodi, če pred sodelovanjem v razpravi najprej preveriš dejstva in dogodke, o katerih govoriš ..


Tudi spominsko obeležje v Kdiričevem bo v spomin na umrle ruske vojne ujetnike iz prve svetovne vojne. Tu je ob kasneje zgrajeni farni cekrvi Sv. Družine obsežno vojaško pokopališče, kjer so pokopani večinoma ruski ujetniki. Skratka, nobene zveze s Sovjeti.

Ampak najlažje je nekaj v tri dni nabiajti, kajne?
božo1
# 17.04.2018 ob 20:07
Ubogi na duhu, bi se komu dalo pripisati, o tem kaj pa je v glavi pa raje nebi.
Haso
# 18.04.2018 ob 05:17
Kat se Cankatja tiče je bilo prej obratno. Bil je proti združevanju s Srbi. Zato tudi teorija zarote, zakaj je takoj po vojni umrl.
tetka
# 17.04.2018 ob 18:29
No, Rusija se je odpovedala Stalingradu že v 50-ih letih po smrti Stalina, Leningrad pa je spremenil ime po letu 1991 ...torej gre za ločena dogodka.
vsx1016
# 18.04.2018 ob 10:01
Pa še ime naselja lahko brišete. Novo staro ime naj bo Šumadija.
henodarling
# 17.04.2018 ob 19:31
Če zanikamo zgodovino, pa podrimo vse gradove fevdalne gosposke (ki največkrat sploh ni bila slovenska) in izbrišimo sledi izkoriščanja , mučenja kmetov, tlačanov in sploh takratne uboge raje.

S krvjo pridobljene "dragocenosti" in gradovi so danes kulturna dediščina, pridobljena žuljih, krvi in življenju izkoriščanega kmeta tlačana in njegovih otrok, ki so trpeli zatirana, mučenje in lakoto. V grajskih ječah so segnili pozabljeni nedolžni ljudje, danes so to kulturni spomeniki, katerih obnove in vzdrževanja stanejo milijone...
Da se razumemo: seveda nisem proti rušenju tovrstnih "spomenikov", a imejmo enaka merila in vrednote za ohranjanje zgodovinskega spomina in spomenikov posameznih delov naše zgodovine.
In kaj zdaj???
Že štejem minuse...
kotzi
# 19.04.2018 ob 13:23
hvala bogu da ga ni vec.....cestitke...
zelje
# 18.04.2018 ob 11:51
Ma v smeti s tem, ma kakšnoogorčenje javnosti, 90% ljudi je za odstranitev tega in za ukinitev imena Kidričevega. Naj bo lepo nazaj Strnišče, oz. del le-tega.
Mitko
# 22.04.2018 ob 12:30
Raje začnite delati reze pri živih, malo mlajših izdajalcih naroda.
božo1
# 20.04.2018 ob 21:05
In pa postavi se v leto 1913. Poglej na wikipediji kje smo bili slovenci takrat..
Ne to, jaz se postavljam že v leto 2113 in razmišljam kaj bo takrat pisalo za leto 2013!
Joe Profaci
# 18.04.2018 ob 16:24
iz katere stranke je župan Kidričevega? Ugibajte
rudes
# 18.04.2018 ob 20:56
Narod, ki se sramuje svoje preteklosti, nima prihodnosti. Tako nekako se reče. Naj ostane, v spomin in opomin. In naj izdajalci ostanejo izdajalci, v spomin in opomin.
kingeston
# 18.04.2018 ob 08:19
slovenčki imajo pač radi diktaturo in trdo roko, ter seveda socializem kjer so bili vsi enaki (revni) ter jim ni bilo treba naprezati možganov...

ampak žal se je ta 'pravljica' grenko (z bankrotom in vojno) končala...

ampak ljudi ne bo izučila nikoli, vedno bodo s svojim selektivnim spominom na mladost obujali le najlepše trenutke...
božo1
# 18.04.2018 ob 04:46
Kidrič se na začetku ni strinjal z odporom, ker je zagovarjal prosovjetsko linijo. Ko je prišlo do napada na SZ, pa je zamenjal plato..........

Če že najdemo temo za glodanje, pa dajmo še rečti ktero o Cankarju.

leta 1913 je imel v Ljubljani najbolj znano predavanje z naslovom Slovenci in Jugoslovani, v katerem se je zavzel za združitev vseh južnih Slovanov v skupno državo
(nebi vedel, pa tako piše na Wikipediji) Mi pa imamo kar v Ljubljani še vedno Cankarjev dom! Madonca, bo treba pogledat malo za 100 let nazaj.

So pa res eni naši tako mali, mali, a pri osločilni besedi. Žalostno, a resnično!
aktivist
# 17.04.2018 ob 21:22
Samo zato ker spomenik ne ustreza ideoloski omejenosti nekaterih.
pietetnik
# 18.04.2018 ob 08:29
Kidriča imamo itak vsi na kovancih in je vseeno, če ga odstranijo tudi z novega, nesvinskega mesta.
Malina72
# 17.04.2018 ob 21:05
Brez Borisa Kidriča ne bi nikoli dokončali tovarne aluminija, ki so jo začeli Nemci med 2.sv. vojno. Brez tovarne aluminija pa ne bi bilo niti kraja Kidričevo, saj na področju kraja pred 2. sv. vojno ni stala nobena zgradba.
Kip, je bil pred leti ukraden s strani županovih somišljenikov, novo repliko pa je financiral Talum (tovarna aluminija). Postaviti so ga želeli na staro mesto v park, a je župan Leskovar temu nasprotoval, zato ga je Talum protestno postavil pred svojo upravno zgradbo. Toliko o sprenevedanju župana, da kip itak stoji pred Talumom, ampak to le zato, ker je on nasprotoval, da ga postavijo na staro mesto.
aktivist
# 17.04.2018 ob 21:23
@jeremias

Tudi mi smo se odpovedali Titovem Velenju. Rusi pa se za razliko od nas niso odpovedali kulturni dediscini. V vsaki vasi je se vedno spomenik Lenina.
Borg
# 17.04.2018 ob 17:03
Zgodovina bi se morala brisati zato, ker s tem izdajalci ne bi bili več izdajalci. Spomeniki jih pečejo in bolijo, ker jih spominjajo in opominjajo. Revolucija nima nobene zveze s tem.
umetnik123
# 17.04.2018 ob 17:11
Če sem prav razumel prvega komentatorja, bi imel raje kip Rožmana ali Rupnika, oba "zaslužna" Slovenca, ki sta zelo uspešno izdajala poštene družine vermahtu in SS komandi, pa organizirala prisego 20. aprila 1940.
Snorky
# 17.04.2018 ob 16:54
Kidrič je tudi del Slevenske zgodovine. Ne vem zakaj se mora zgodovina brisati. Naj ostane kjer je.
Kazalo