Znanost
(5)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 9 glasov Ocenite to novico!
Znanost na cesti
Projekt Znanost na cesti uspešno deluje že četrto leto. Foto: ZnC
Saša Novak
Nad projektom bedi znanstvenica Saša Novak. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Dodaj v

Znanost na cesti že četrto leto uspešno popularizira znanost

Gostja je Saša Novak
13. oktober 2016 ob 10:25
Ljubljana - MMC RTV SLO

Finančna kriza, ki se je začela pred leti, je svoj odtis pustila na številnih ravneh, tudi v znanosti, kjer je prišlo do krčenja sredstev.

Nekateri znanstveniki so razmišljali o aktivnem protestu na cesti, spet drugi pa so razmišljali o bolj proaktivni smeri ter o vlogi in ugledu znanosti v Sloveniji. Skupina okrog znanstvenice Saše Novak (Institut Jožef Stefan) je tako leta 2013 ustanovila projekt Znanost na cesti, ki s številnimi dogodki živi še danes in uspešno popularizira znanost.


Ta teden na podkastu Številke gostimo prav Sašo Novak. V petek lahko prisluhnete pogovoru, tokrat pa preberete odgovore na vprašanja, ki ste jih zastavili bralci in poslušalci Številk.

Matjaž Gregorič: Z dobrimi stranmi medmrežja, med drugim to, da imamo zdaj možnost hitro najti informacije, so prišle tudi slabe strani. Med temi je blazna količina informacij, od česar jih je ogromno po domače povedano "bullshit". Kako vidite vlogo znanstvenikov in medijev pri promociji prave znanosti in razkrinkanju psevdoznanosti?

Saša Novak
: Znanstvenik najbrž nikoli ne bo preglasil psevdoznanstvenika. Med drugim tudi zato, ker se v zagovoru znanstvene resnice drži zgolj znanstveno potrjenih dejstev. Pika. Posploševanja, približki in ugibanja, ki so pogosta orodja v psevdoznanosti, torej ne pridejo v poštev. Zato po mojem mnenju (in tudi izkušnjah) konstruktiven dialog skorajda ni mogoč. Človek, ki verjame v teorijo zarote, fizikalne razlage "kemijskih sledi" tipično ni pripravljen poslušati, kaj šele sprejeti.

Krištof Oštir: Kako se upreti znanstveni metriki in prevladi multinacionalk, kot so Thompson Reuters, Elsevier, Springer. Odprt dostop je sicer alternativa, ampak samo prerazporeja zaslužke. Kako gledate na eksplozijo števila objav?

Saša Novak: Metrika je pač ena izmed poti ocenjevanja. Ko začnemo ob znanstvene publikacije postavljati ŠTEVILKE, pa seveda s tem sprožimo mehanizem, ki vodi k večanju teh številk. Če številk ne uporabimo, deluje kakšen drug, verjetno tudi ne najboljši mehanizem. Odprt dostop? Kot zamisel verjetno dober. Kaj bo prinesel, bomo pa, upam, videli.

Ana Slavec: Če bi imeli možnosti reformirati slovensko znanstveno politiko, kaj bi bil prvi ukrep, ki bi ga sprejeli?

Saša Novak: Znanstvena politika je v klepetu ob kavi zelo preprosto rešljiva, v resnici pa je najbrž kar kompleksna zadeva, s katero se ne da opraviti kar mimogrede in na pamet.

Slavko Jerič, <a href="https://twitter.com/stevilkeMMC">@stevilkeMMC</a>
Prijavi napako
Komentarji
zml
# 13.10.2016 ob 13:31
Dr. Kumro - hec je v tem, da ta punčka zna in dela oboje, tudi pravo znanost, vse kar je popularizacije pa delajo prostovoljno in v prostem času. Ker eni pač uživajo v tem, kar delajo in jim tudi takšni negativni slovenski dvomljivci ne vzamejo zagona.
G.Bruno
# 14.10.2016 ob 13:14
luckyss
Tako, da takšne "znanstvenike" lahko le označim kot običajno... Ovce..in to dobro plačane..

Tudi tebe lahko označimo kot običajno...
krjavelj
# 15.10.2016 ob 09:07
Žal je "vrhunska znanost" zaradi finančne zahtevnosti za Slivenijo postala nedosegljiva. Seveda pa se pod pretvezo , da so raziskovalci skrivajo raznorazni alkimisti oziroma zajedalci.

Slovenija rabi po moje primarno aplikativne znanstvenike
luckyss
# 13.10.2016 ob 17:39
. Človek, ki verjame v teorijo zarote, fizikalne razlage "kemijskih sledi" tipično ni pripravljen poslušati, kaj šele sprejeti.

Ta stavek zadostuje, da ugotovimo kakšne "znanstvenike" imamo..
Če sem prav razumel gre za t.i. chemtrails, pri katerih je res pretiravanje pri "teoretikih zarote"..
Hkrati pa je dejstvo, da so takšni poskusi s strani vlade ZDA in nekaterih privatnih korporacij bili !!
O tem se je tudi javno debatiralo...v parlamentu..Tako, da takšne "znanstvenike" lahko le označim kot običajno... Ovce..in to dobro plačane..
Bivši uporabnik
# 13.10.2016 ob 10:39
Pač punčke imajo rajši barvanke kot pa pravo znanost. Če država časti, toliko bolje.
Kazalo