E-račun

E-račun

 

Kaj je e-račun in komu je namenjen?

E-račun je račun, izdan v standardni elektronski obliki, ki enakovredno nadomešča račun v papirni obliki. Namenjen je uporabnikom spletnih bank, ki svoje račune poravnavajo preko elektronskega bančništva. Pogoj za prejemanje mesečnih e-računov je torej uporaba spletne banke pri katerikoli banki v Republiki Sloveniji, ki omogoča prejemanje e-računov. Računi so elektronsko podpisani s kvalificiranim digitalnim potrdilom izdajatelja, kar zagotavlja verodostojnost podatkov na e-računu.

Kako se prijavim na e-račun?

Na prejemanje e-računa za RTV prispevek se prijavite neposredno v vaši spletni banki z oddajo elektronske vloge za e-prijavo. Med izdajatelji računov poiščite Radiotelevizijo Slovenija, v polje ID referenca izdajatelja pa vpišite:

Vzorec

  • 8-mestno sklicno številko zavezanca, ki jo najdete v zgornjem levem delu računa za RTV prispevek;

ALI

  • 13-mestno številko iz polja Referenca na UPN nalogu (številka, ki sledi oznaki SI12). Številko lahko prepišete iz UPN naloga za RTV prispevek za katerikoli mesec.

 

S klikom na testni vzorec računa za RTV prispevek si lahko podrobneje pogledate, kje na računu najdete ustrezno ID številko.

 

Po uspešni prijavi bodo e-računi dostavljeni v vašo spletno banko, računa na papirju pa vam na bomo več pošiljali.

 

 Kaj pridobim z e-računom?

Uporabnik spletne banke, ki se naroči na prejemanje e-računa za RTV prispevek, prejema mesečne obračune neposredno v spletno banko, in sicer v XML formatu, ki služi avtomatski obdelavi ter v PDF formatu, ki je po izgledu in vsebini enak računu v papirni obliki.

Prejeti e-račun se v spletni banki enostavno plača z enim samim klikom brez prepisovanja podatkov iz plačilnega naloga. Tako ni možnosti, da bi prišlo do napak v podatkih, ki se sicer lahko zgodijo pri ročnih vnosih podatkov za izvedbo plačila v elektronski banki.

Spletne banke omogočajo tudi enostavno pregledovanje prejetih e-računov in njihovih statusov, prav tako pa ni zanemarljiv tudi okoljevarstveni vidik, saj se z e-računi zaradi manjše uporabe papirja prispeva k varovanju okolja. Z e-računom plačujemo torej enostavno in okolju prijazno.

Vsi, ki se boste prijavili na prejemanje e-računa do 10. marca 2014, boste vključeni v nagradno žrebanje, v katerem bomo izžrebali 50 nagrajencev, ki bodo prejeli nagrade iz nabora izdelkov ZKP RTV Slovenija.

 

Koliko stane plačevanje z e-računom?

Prijava na e-račun je brezplačna, plačilo prejetega e-računa pa banke obračunajo po istem ceniku kot za navadno plačilo položnice preko spletne banke.

 

Kako se lahko odjavim od prejemanja e-računa?

V primeru, da se želite odjaviti od prejemanja e-računa, lahko to storite kadarkoli in enostavno preko oddaje vloge za odjavo e-računa v vaši spletni banki. V tem primeru boste ponovno dobivali račune v fizični obliki na vaš naslov, na razpolago pa vam je tudi možnost, da RTV prispevek plačujete preko direktne bremenitve vašega računa.

Kazalo