Knjige na počitnicah


10 NAJ POČITNIŠKIH KNJIG


Čisto prave knjige za vroče dni. Knjige, ki jih boste brali v senci košatega borovca, ob bazenu, pod senčnikom na morski plaži ali pa kar na domačem balkonu, vrtu, skratka, kjer koli že boste. Z njimi bo vse lažje, tudi preganjanje poletne vročine in morebitnega dolgčasa. V branje vam ponujamo knjige, ki se dogajajo v času poletnih počitnic. Rdeča nit v njih so v prvi vrsti počitnice, ki so obogatene z najrazličnejšimi doživetji, dogodivščinami, detektivskimi zapleti, ljubezenskimi pripetljaji … Med njimi so tudi knjige, ki so tesno povezane z morjem.
Morda boste v njih dobili tudi kakšno idejo za preživljanje nepozabnih poletnih počitnic. V knjižnici smo iz cele gore zanimivih, napetih, takšnih in drugačnih knjig izbrskali le deset naslovov, čeprav bi jih lahko bilo mnogo več. To je le nekaj za začetek, za pokušino. Vi ste tisti, ki boste izbrali. Ampak za začetek naj bo dovolj. Sicer pa si dajte duška. Preberite vse tisto, za kar vam je med šolskim letom zmanjkovalo časa.

Želimo vam prijetne počitnice in dolgo in vroče poletje (pa ne preveč). Naj vam na počitnice ostane čim več prijetnih spominov, ki vas bodo greli v hladnih zimskih dneh.

SREČNO!

1. GOSCINNY, Réne: Nikec na počitnicah
2. NÖSTLINGER, Christine: Franceve počitniške zgodbe
3. PAULSEN, Gary: Sekira rešitve
4. WEISS, Christian: V gorah
5. WEISS, Christian: Na morju
6. PREGL, Slavko: Srebro iz modre špilje
7. MUCK, Desa: Anica in počitnice
8. GRIPE, Maria: Hrošč leti v somraku
9. DOLENC, Mate: Leteča ladja
10. O' DELL, Scott: Otok modrih delfinov


1. GOSCINNY, Réne: Nikec na počitnicah. Prev. Aleš Berger. Ilustr. Jean-Jacques Sempé. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2000. (Pisanice).

Ni ga čez morje, je prepričan Nikec. Prave počitnice so le tiste na morju, pa naj jih prebrisani fant preživi s starši v hotelu ali pa kar v šotoru v počitniški koloniji. V obeh primerih Nikcu ne zmanjka snovi za zabavo. Če je ne najde sam, pa za to poskrbi druščina fantov, počitniških prijateljev, ki jih spozna na plaži. Poleg Nikca so tu še Blaž, Kristijan in Sine - »Uf, ta je res butast!« - pa Polde, Metod, Lovro, Jožek … In kjer je toliko fantov na kupu, je možnosti za zabavo res obilo (na pretek). Če jim morebiti za to zmanjka idej, pa jim rade volje in nesebično priskoči na pomoč gospod Svedrlek. Humorja je v knjigi veliko. Nagajivosti in hudomušnosti se kar vrstijo in so razlog za glasen smeh ob branju zabavnih zgodb.

Pazite: Smeh je nalezljiv.
Za bralce od 9. leta starosti dalje.


2. NÖSTLINGER, Christine: Franceve počitniške zgodbe. Prev. Lučka Jenčič. Ilustr. Erhard Dietl. Celovec; Ljubljana; Dunaj: Mohorjeva založba, 2000. (Vigred).

Še eno bližnje srečanje z 8-letnim Francem, ki je verjetno že vaš dobri knjižni znanec.
Franc nadvse obožuje počitnice (ima jih štirikrat na leto), saj takrat njegovo življenje ni tako natančno razporejeno (zgodnje vstajanje, pisanje domačih nalog …). Letošnje poletne počitnice, ki so pred vrati, bo preživel v počitniškem domu. Bolj ko se bliža čas odhoda, bolj Franca stiska pri srcu. Še nikoli ni bil čisto sam zdoma, a počitniški dom ni najslabša stvar na svetu, ampak tudi kraj za …

Za bralce do 9. leta starosti. Tudi za vse tiste, ki ste se komaj naučili brati.


3. PAULSEN, Gary: Sekira rešitve. Prev. Andrej Hiti Ožinger. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1999. (Knjižnica Sinjega galeba).

Še ena počitniška zgodba, ki je na milijone svetlobnih let oddaljena od čisto običajnih počitniških zgodb. Napeta zgodba o preživetju v divjini, o boju, ki se bije za življenje ali smrt. Glavni junak knjige je trinajstletnik Brian, ki med poletnimi počitnicami kot edini potnik (poleg pilota, jasno) potuje v majhnem letalu k očetu, da bi skupaj z njim preživel del svojih poletnih počitnic.
Žal pa se stvari zaradi najrazličnejših naključij zasukajo čisto drugače. Letalo strmoglavi v kanadski divjini, Brian, ki nesrečo preživi, pa se čisto sam znajde sredi neprehodnih gozdov. Mu bo uspelo preživeti v surovem okolju, kjer nanj prežijo neštete nevarnosti? Je dovolj vztrajen in iznajdljiv?

Za bralce od 9. leta starosti dalje, pa vse tja do 13. leta starosti. Ni prepovedano, da jo preberejo tudi starejši.


4. WEISS, Christian: V gorah. Prev. Breda Rajar. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1997. (Mladi Robinzon).
5. WEISS, Christian: Na morju. Prev. Breda Rajar. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1997. (Mladi Robinzon).

Kako srečen bi bil junak knjige Sekira rešitve, če bi imel pri sebi takšen priročnik! Z njim bi se izognil marsikateri težavi, ki se mu sprva zdi nepremagljiva.
Kaj pa vi, mladi Robinzoni, znate hoditi po svetu z odprimi očmi in opazovati skrivnosti narave? Ali znate med drugim zavezati mornarski vozel, prepoznate zvezdo Severnico, če se zazrete v poletno nebo? Če niste skavti ali taborniki, niti ne poznate nobenega starega morskega volka ali gorskega vodnika, imate možnost, da se naučite kaj za življenje koristnega.

Za bralce od 9. leta starosti dalje. Sicer pa primerno tudi za bralce do 99. leta starosti.


6. PREGL, Slavko: Srebro iz modre špilje. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2003. (Knjižnica Sinjega galeba).

Počitnice na malo poseljenem otoku sredi Jadranskega morja mulc Andrej (sicer nekaj let starejši od vas), eden od junakov, sprva občuti kot veliko tragedijo. Smili se samemu sebi, saj so vsi njegovi prijatelji odšli na zanimive počitnice, on pa je obsojen na životarjenje na otoku, kjer je edina zabava zanj le ribolov s starim ribičem Šimetom. Pa to še ni vsa tragedija. Tik pred počitnicami ga je zapustila tudi punca. Situacija se krepko spremeni, ko na otok z jadrnico pripluje krasna punca Zarja … Da pa se zgodba ne razvije samo v smer ljubezenskega mladinskega romana, je zasluga legende, ki jo otok premore, in radovednosti otročaja Gala, ki se na svojo pest loti odkrivanja skrivnosti hiše, v kateri je nekdaj živela stara otoška čarovnica. Galovo odkritje sproži veliko akcije in …

Za bralce od 9. leta starosti dalje, pa do 15. leta starosti.


7. MUCK, Desa: Anica in počitnice. Ilustr. Ana Košir. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2004. (Zbirka Anica).

Končno so prišle počitnice. In teh se Anica še prav posebej veseli, saj verjame, da bodo to prav gotovo posebne počitnice. Mama se je namreč spomnila nečesa zelo imenitnega, to pa je, naj Anica povabi s seboj na morje tudi svojega najboljšega prijatelja Jakoba. Rečeno, storjeno! Kaj je sploh še lepšega, kot uživati poletje v družbi tistega, s katerim se najboljše razumeš. Toda poletno veselje za kratek čas skali tudi nekaj žalosti, saj se Jakobu pripeti nekaj neljubega …

Za bralce do 9. leta starosti. Tudi za vse tiste, ki ste se komaj naučili brati, da med poletnimi počitnicami ne boste pozabili


8. GRIPE, Maria: Hrošč leti v somraku. Prev. Lena Holmqvist. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2001. (Zbirka Andersenovi nagrajenci).

Poletje na jugu Švedske. Majhna vasica in idilično mirno življenje v njej. Trije najstniki (dva fanta in dekle) v skrivnostni starodavni Salendrovi domačiji, kamor hodijo po naročilu zalivat zelo stare lončnice, čisto po naključju ali pa morda tudi ne (pri tem igra pomembno vlogo hrošč) odkrijejo šop starodavnih pisem. Pred njihovimi očmi se sestavljajo v mozaik drobci življenjskih usod ljudi, ki so živeli v tej hiši in vasici pred več kot 300 leti. Najbolj pa mlade vznemiri vest o obstoju staroegipčanskega kipa, ki ga je v njihov kraj pred več sto leti prinesel učenec znamenitega švedskega botanika Linneja. S tem pa se začenja napeta detektivska zgodba, ki se prepleta z zgodovino, mitologijo, botaniko, realnostjo in domišljijskimi svetovi. Raziskovanje najstnike pripelje do presenetljivih razkritij, ki pošteno razburkajo sicer mirno življenje vaščanov …

Roman, ki ga je mogoče brati večplastno, je primeren za bralce od 9. leta starosti dalje. Najbolj ga bodo verjetno veseli trinajstletniki oz. štirinajstletniki, pa tudi vsi starejši literarni sladokusci, ki uživajo v res kakovostnih literarnih delih.


9. DOLENC, Mate: Leteča ladja. Ilustr. Andrej Čakš. Ljubljana: Mladika, 2002. (Knjižna zbirka Trepetlika).

Morski volk, zaljubljenec v morje in tudi odličen pisatelj Mate Dolenc je prav za vas zbral in zapisal najrazličnejše zgodbe o morju. »Zbrane so z vseh vetrov, od škotskega otočja prek norveških fjordov pa do daljne Kitajske in Japonske.« Nekaj jih je nastalo tudi na osnovi njegovih doživetij na Jadranskem morju.
Ste že slišali za Letečega Holandca, ladjo duhov? Kaj pa za Letečo ladjo in …?

Ali veste, da je prav ta knjiga letos prejela nagrado desetnica 2004 kot najboljše slovensko mladinsko literarno delo v zadnjih treh letih?

Za bralce od 9. leta starosti dalje in vse, ki radi prisluhnete zgodbam, ki jih pripoveduje morje.


10. O' DELL, Scott: Otok modrih delfinov. Prev. Mate Dolenc. Ljubljana: Mladika, 1994. (Knjižna zbirka Trepetlika).

Bilo je čisto res. Resnična zgodba o dekliški Robinzonki, ki je čisto sama več kot deset let preživela na Otoku modrih delfinov? Vas zanima, kako ji je uspelo?

Ste že prebrali knjigo Robinzon Crusoe? Če še ne, potem vabljeni v njegov svet. Ali veste, da je pisatelj Defoe napisal ta roman na osnovi resnične zgodbe nekega mornarja?

Za bralce od 9. leta starosti dalje pa do 14. leta starosti.

Kazalo