Moj splet


Standardi in pravila komuniciranja na spletnem mestu rtvslo.si
Obdelava osebnih podatkov
Moj profil
Klepetalnica
Slike
Blog
Popotnik

 


 

Standardi in pravila komuniciranja na spletnem mestu rtvslo.si

(zadnja sprememba pravil: 19. 5. 2014)

 

NEURADNO PREČIŠČENO BESEDILO

Radiotelevizija Slovenije ponuja na spletnih straneh uporabnikom številne možnosti izražanja mnenj o aktualnih novicah in širokem naboru splošnih tem. Želimo ustvariti pogoje za kakovostno, živahno, inteligentno, zabavno in čim ustvarjalnejšo debato na ustrezni ravni, ki omogoča enakopravno sodelovanje vseh uporabnikov. Vaša sporočila in komentarje objavljamo neposredno in niso predhodno moderirani, zato ne moremo preprečiti dejanj uporabnikov, ki svoje uporabniške vsebine in komentarje oddajajo. Mnenja niso vedno enaka z uradnimi stališči RTV Slovenija. RTV Slovenija na forumu, blogih in v komentarjih novic ne sodeluje s svojimi mnenji.

Na podlagi 1. alineje 16. člena Zakona o RTV Slovenija in 12. člena Statuta RTV Slovenija je Programski svet RTV Slovenija na 26. redni seji, dne 17. 6. 2013 sprejel ter na 4. redni seji, 19. 5. 2014 dopolnil 

Standarde in pravila komuniciranja na spletnem mestu rtvslo.si


Uvodna določba

1. Ob registraciji na spletnih straneh rtvslo.si se uporabnik zaveže, da sprejema vse določbe iz Pogojev uporabe in pravil spletnega mesta rtvslo.si.


Uporabniki

2. Različna mnenja in njihovo primerjanje so bistvo vsake spletne razprave, zato ne bom osebno besedno napadal, grozil, žalil in blatil souporabnikov, avtorjev in drugih ljudi.

3. Ostro kritiko ali nestrinjanje s posameznimi mnenji bom izražal brez osebnih napadov in žalitev. Kritike organizacij, institucij, skupnosti ali strank bom argumentiral in izrazil na vljuden način.

4. Zavedam se, da so oblike sovražnega govora, pozivanje k nasilju, razširjanje in izražanje rasne, narodnostne, verske, spolne in druge nestrpnosti na podlagi Ustave Republike Slovenije in zakonov prepovedane, tisti, ki namerno spodbuja k sovraštvu, nasilju in nestrpnosti, pa je osebno kazensko odgovoren.

5. Spoštoval bom mnenja drugih udeležencev in premislil, kakšen vtis bodo moji komentarji pustili nanje. Strinjam se, da ne bom namerno izzival, vznemirjal (trolanje) in posnemal drugih uporabnikov ali se izdajal za nekoga drugega.

6. Na forumu ter v komentarjih novic in blogov se bom držal tematike novic, bloga ali foruma. Debate ne bom preusmerjal na drugo tematiko in sporočila, ki z izvirno temo niso vsebinsko povezani. Teme na forumu bom poimenoval smiselno in ne bom odpiral več tem z isto tematiko ali ponavljal praznih in identičnih sporočil (smetil).

7. Strinjam se, da bom poizvedbe ali komentarje na posege administratorjev pošiljal prek zasebnih sporočil, saj ne spadajo v javno debato in se preostalih uporabnikov ne tičejo.

8. Sporočila z oglaševalsko vsebino niso dovoljena, zato kot uporabnik ne bom objavljal zunanjih (oglaševalskih) spletnih povezav, ki ne prispevajo h kakovosti debate, in ponujal materialnih, finančnih in drugih storitev.

9. Pri pisanju sporočil bom poskušal jasno izraziti svoje mnenje, da ga bodo souporabniki pravilno razumeli. Nekateri stavki v pisani besedi mnogokrat ne učinkujejo enako kot v govoru, zato bom pozoren na jasnost sporočil in komentarjev. Razumem in se strinjam, da vulgarni ali drugače neprimerni komentarji, uporabniška imena in uporabniške slike (avatarji) niso dovoljeni, zato jih ne bom uporabljal.

10. Spoštoval bom zasebnost souporabnikov in ne bom objavljal osebnih podatkov in zasebnih sporočil drugih uporabnikov ali administratorjev, saj se zavedam, da bi s tem kršil zakon, ki ureja varstvo osebnih podatkov. Prav tako ne bom zasebnih sporočil zlorabili za grožnje in žalitve.

11. Za objavo komentarjev na spletnem mestu rtvslo.si bom upošteval veljavni zakon o javni rabi slovenščine.

12. V svojem prispevku bom upošteval pravila e-bontona, po katerem ni priporočljiva uporaba velikih črk, ki pomenijo KRIČANJE, uporaba okrepljenih ali ležečih črk za celotne komentarje ali prispevke, saj so te namenjene poudarku dela besedila. Z upoštevanjem oblikovnih pravil bo portal preglednejši za vse uporabnike.

13. Kot uporabnik in avtor sprejemam odgovornost za svoja mnenja in druge svoje vnesene vsebine na spletnih straneh RTV Slovenja. Zavedam se, da ni dovoljeno distribuiranje avtorsko varovanih vsebin (fotografije, videoposnetki, avdioposnetki) ali vsebin, ki so v lasti druge pravne ali fizične osebe.

14. Strinjam se, da se vsi osebni podatki, ki jih vpišem, zbirajo in hranijo le za namen uporabe na tem spletnem mestu. Namen uporabe je opredeljen v »Katalogu zbirke osebnih podatkov o registriranih uporabnikih spletnih strani RTV Slovenija«.

RTV Slovenija

15. Uporabnike, ki resno ali večkrat kršijo navedena pravila portala ali jih namerno prezirajo, administratorji lahko opozorijo, jih dodajo pod nadzor ali jim blokirajo uporabniško ime.

16. Administrator si pridržuje pravico, da posamezen blog, forumsko temo ali komentar izbriše ali zaklene brez opozorila, če presodi, da nekdo izmed uporabnikov krši ta pravila.

17. Administrator si pridržuje pravico, da ob posameznih objavljenih člankih, zaradi uredniške presoje, začasno ali trajno, delno ali popolno onemogoči komentiranje.

18. Komentarji novic niso namenjeni opozarjanju na slovnične napake ali tehnične težave pri uporabi storitev, zato bodo odstranjeni. Uporabnik v ta namen lahko uporabi ustrezne povezave (npr. »Prijavi napako« na koncu vsakega prispevka, kontakti uredništev …).

19. Da ne bi peščica težavnih uporabnikov s kršenjem pravil motila večine in povzročala nevšečnosti, administrator ob manjših prekrških uporabnika opozori, ob nadaljnjih ali grobih kršitvah pa ga doda pod nadzor ali ga blokira. Uporabniku, ki je bil zaradi neupoštevanja pravil dodan pod nadzor ali blokiran, se onemogoči registracija novega uporabniškega imena. Registriranje več uporabniških imen z namenom nadaljnjega kršenja pravil ni dovoljeno. Uporabniškega imena in gesla ne odstopajte drugim osebam.

20. Blokada uporabnika je trajna; v izjemnih primerih lahko odpravo blokade odredita vodja administratorjev ali urednik spletne strani.

21. Za regulacijo sovražnega govora na portalih se uporablja Etični Kodeks, ki smo ga skupaj z drugimi spletnimi mediji podpisali in sprejeli pod pokroviteljstvom Spletnega očesa.

22. V primeru zlorab in kršitev se lahko na zahtevo organov pregona, ki mora biti pravno formalno upravičena, podatki uporabnikov posredujejo policiji v nadaljnje ukrepanje.


Končni določbi

23. Pravila in pogoje uporabe spletnega mesta so za uporabnike zavezujoči tudi v vsakokratni spremenjeni obliki.

24. Ta Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta rtvslo.si stopijo v veljavo z dnem javne objave v Informatorju in na spletišču RTV Slovenija.

 

V. d. predsednika
Programskega sveta RTV Slovenija
dr. Mitja Štular


 


 


Obdelava osebnih podatkov

Namen uporabe osebnih podatkov je opredeljen v Katalogu zbirke osebnih podatkov o registriranih uporabnikih spletnih strani rtvslo.si.

 


 


Moj profil


Prijava
Pred prvo prijavo se je treba registrirati. Če ste že registriran uporabnik, ponovna registracija ni potrebna. Prijavite se zgoraj desno na glavnem portalu (www.rtvslo.si), v oknu z naslovom MOJ RTV.


Podatki
Podatke lahko spreminjate s klikom na povezavo "Uredi profil". Ta se nahaja v okencu "MOJ RTV" desno zgoraj, ali pa v vašem profilu poleg vaše slike.


Personalizacija vsebine
Prijavljeni uporabniki lahko spreminjajo zunanjo obliko svoje vsebine na Mojem spletu. Na svojem profilu najdete povezavo za urejanje oblike, kjer lahko z osnovno funkcijo prej pripravljenih zunanjih oblik izberete želeno ali pa z naprednim urejevalnikom prilagodite obliko profila in vsebino vašim željam in potrebam.


Nastavitve profila
Na strani lahko urejate uporabniške informacije - spremenite geslo, rojstni dan, elektronski naslov, si izberete avatar in napišete opis.
Pri vnosu opisa imate možnosti (Okrepljeno, Poševno, Podčrtano) za oblikovanje teksta. Tekst, ki ga želite oblikovati, morate najprej označiti, nato pa pritisniti na želeno tipko za oblikovanje. Za dodajanje povezave prav tako najprej izberete tekst, za katerega želite, da kaže na povezavo. Nato pritisnemo gumb "Povezava" in odpre se vam novo okence, v katerega vpišete želeno povezavo. V primeru, da se vam okno za vpis povezave ne odpre, se bo v oknu s profilom samodejno ustvarila povezava na RTV blog, ki zgleda takole: [url=''blog'']. V tem primeru je treba povezavo vpisati znotraj narekovajev (nadomestite blog z vašo povezavo). Profilu je mogoče dodati tudi slike s klikom na "Dodaj sliko". Slike se dodajajo iz albumov, ki jih je objavil avtor. Več o tem si lahko preberete v navodilih za delo s slikami. Če za prikaz niste izbrali nobene slike, je v vašem profilu prikazana univerzalna slika.


Osnovni izgled
Na spletni strani za urejanje oblike izberite Osnovni izgled. Med ponujenimi z klikom na sliko izberite najljubšo obliko. Vaš profil in vsebine se bodo preoblikovale samodejno.


Napredni izgled
Uporabniki, ki želite obliko prilagoditi svojim željam in potrebam, uporabite napredni urejevalnik profila in vsebine. Omogoča vam prilagoditev obstoječe ali ustvarjanje nove oblike po vaši želji. Obstoječi zunanji podobi lahko zamenjate ozadje s sliko ali z barvo, spremenite postavitev vsebine na svojem profilu in dodaste svojo vsebino z naslovom. Za izdelavo zunanje oblike lahko poleg omenjenega izbirate pisavo, velikost črk, barvo obrobe blokov in ozadje.


Izbira ozadja in barve
Uporabniki lahko svojo vsebino oblikujete tudi z izbiro ozadja in barve. Ozadje lahko izberete z klikom na gumb "Slika" poleg okenca "Ozadje" in v oknu izberete želeno sliko. Za izbiro barve kliknite na "Barva" in v okencu na paleti barv izberite barvo ter pritisnite "Zapri".


Velikost in postavitev blokov na profilu
Izbirate lahko med tremi vrstami velikosti blokov na profilu - 1 - majhen, 2 - velik in 3 - največji, s postavitvijo pa določite vrstni red prikaza blokov.


Lastna vsebina
Vsak uporabnik lahko oblikuje blok na profilu z lastno vsebino z besedilom ter s slikovnim in z videomaterialom. V okence "Naslov" vtipkajte naslov bloka, v okencu "Vsebina" pa lahko (z BBCode) oblikujete vsebino bloka.


Prijatelji
Vsak registriran uporabnik si lahko ustvari seznam svojih prijateljev, ki so prav tako registrirani na portalu MMC RTVSLO.


Dodajanje prijateljev
S klikom na povezavo "Dodaj prijatelja" na uporabniškemu profilu lahko pošljete uporabniku prošnjo za prijateljstvo. Omenjeni uporabnik bo prejel zasebno sporočilo z obvestilom o prošnji in s povezavo, s katero lahko potrdi prijateljstvo. Če uporabnik prošnji ugodi, se potrditev prijateljstva prikaže na profilu uporabnika, ki je poslal prošnjo za prijateljstvo, in na profilu uporabnika, ki je prošnji ugodil.


Brisanje prijateljev
Vsak uporabnik lahko s svojega seznama prijateljev izbriše nezaželene. S klikom na povezavo "Zbriši prijatelja" na seznamu prijateljev trajno izbrišete prijateljstvo z nezaželenim.


Pošiljanje zasebnih sporočil vsem svojim prijateljem
Vsem svojim uporabnikom lahko naenkrat pošljete zasebno sporočilo. S klikom na povezavo »Pošlji zasebno sporočilo vsem svojim prijateljem.«, ki se nahaja na desni strani seznama vaših prijateljev, se vam bo odprl obrazec za pošiljanje zasebnih sporočil. Zasebno sporočilo lahko pošljete tudi drugim uporabnikom, ki jih poiščete z iskalnikom uporabnikov in dodate med prejemnike sporočila.

 

 


 

 


Klepetalnica


Prijava
Pred prvo prijavo se je treba registrirati. Če ste že registriran uporabnik, ponovna registracija ni potrebna. Prijavite se zgoraj desno na glavnem portalu (www.rtvslo.si), v oknu z naslovom MOJ RTV.


Uporaba
V največjem oknu lahko spremljate potek klepeta. Svoje sporočilo lahko oddate z vpisom v spodnje okno. Vaša sporočila so rdeče barve. Ravno tako se vaš nadimek pred vašim komentarjem ne izpiše, ostali ga pa normalno vidijo.
V desnem oknu so izpisani uporabniki, ki so prisotni v kanalu, v katerem se trenutno nahajate. Če vas zanima več o posameznem uporabniku, kliknite na njegovo uporabniško ime.


Kanali
Za klepet vam je na voljo šest vnaprej določenih kanalov (glavni, šport, zabava, krneki, TV Slovenija 1, TV Slovenija 2). Lahko pa dodate tudi svojega (privatnega), ki pa ne bo viden nikjer, zato morate ime kanala sogovorniku ali sogovornikom sporočiti. Ime kanala se vpiše desno spodaj, pod spiskom uporabnikov.

 


 


Slike


Prijava
Pred prvo prijavo se je treba registrirati. Če ste že registriran uporabnik, ponovna registracija ni potrebna. Prijavite se zgoraj desno na glavnem portalu (www.rtvslo.si), v oknu z naslovom MOJ RTV.


Fotografije
Fotografije so razporejene v albume. Da bi lahko naložili sliko, je najprej potrebno vstopiti v želeni album. Če albuma še ni, ga je potrebno kreirati (glej naslednjo točko). V želeni album lahko vstopite s klikom na album. Če se nahajate na prvi strani galerije, so vaši albumi prikazani desno spodaj, če pa se nahajate v svojem profilu, pa do svojih albumov lahko dostopate s klikom na povezavo "VEČ SLIK", ki se nahaja na dnu okenca "Moje fotografije". Po vstopu v album, se vam na desni strani prikaže okence "Urejanje / dodajanje" in ena izmed povezav v njem je tudi "Dodaj fotografijo". Pri dodajanju slike vpišete naslov, opis in preko raziskovalca poiščete želeno fotografijo. Dodate lahko tudi zaznamke, na voljo pa sta še opciji "Uporabi kot naslovnico za ta album" in "Fotografija naj bo vidna ostalim uporabnikom:". V album lahko naložite poljubno število slik. Podatke o vsaki fotografijo lahko kasneje kadarkoli urejate, ali pa jo tudi zbrišete. Fotografije, ki jih nalagate, bodo samodejno pomanjšane na 600 pixlov po širini ali višini (pokončne fotografije). Manjše slike ostanejo v originalni velikosti. Posamezna fotografija, ki jo nalagate, je lahko velika največ 2MB. Prevelike fotografije bodo zavrnjene. Sistem podpira slike tipa JPG, PNG in GIF.


Albumi

Album lahko ustvarite s s klikom na povezavo "Ustvari album", ki se nahaja v okencu "Urejanje / dodajanje" na desni strani. Ob ustvarjanju albuma vpišete naslov in opis, na voljo pa so še opcije "Vsak komentar je potrebno odobriti:", "Obvestilo o komentarjih na elektronsko pošto:" in "Album je viden:". Podatke o vsakem albumu lahko kasneje kadarkoli urejate, ali pa ga tudi zbrišete.


Komentarji

Komentarje lahko dodaja vsak prijavljen uporabnik, tudi avtor fotografij sam. Če je avtor fotografije obkljukal možnost "Vsak komentar mora biti odobren", se mu ob vsakem komentarju pojavijo tri možnosti: "Odstrani", "Prikaži" in "Skrij". Možnost, za katero se avtor fotografije odloči, obkljuka, in šele ko (če) obkljuka možnost "Prikaži", je komentar viden tudi drugim obiskovalcem strani. Komentarje, ki so prikazani, lahko avtor tudi pozneje skrije.


Ocenjevanje fotografij in albumov

Vsako posamezno fotografijo ali album se da tudi ocenjevati. Pet nepobarvanih zvezdic je prikazanih ob vsaki fotografiji ali albumu, bralec pa oceno določi s klikom na zvezdico. Če želi na primer dati oceno 4, klikne na 4. zvezdico z leve. Končna ocena fotografije ali albuma je skupek vseh posameznih ocen. Vsako fotografijo ali album je z enega računalnika mogoče ocenjevati le enkrat. Oceno lahko uporabnik pozneje spremeni s pritiskom na poljubno zvezdico. Ocena izgine in uporabnik lahko oceni znova.


Albumi enega avtorja

Vsak album je zapis sam zase. Kdor želi videti vse albume enega avtorja, mora klikniti na avtorjevo uporabniško ime, ki je prikazano v okencu "Podrobnosti". Ob tem se vam izpišejo vsi avtorjevi albumi. V tem primeru se albumi prikažejo po vrstnem redu vnosa (najnovejši na začetku).


Zaznamki

Vsaka fotografija je lahko povezana s poljubnim številom zaznamkov, ki so uporabnikom na voljo v stranskem bloku, levo od fotografij ali albumov. Zaznamek je beseda, ki pove, kaj naj bi bilo na fotografiji. Klik na zaznamek uporabnikom prikaže vse fotografije, ki imajo nastavljen ta zaznamek.

 


 


Blog


Prijava

Pred prvo prijavo se je treba registrirati. Če ste že registriran uporabnik, ponovna registracija ni potrebna. Prijavite se zgoraj desno na glavnem portalu (www.rtvslo.si), v oknu z naslovom MOJ RTV.


Lahko si preberete tudi nekaj koristnih nasvetov za pisce blogov.
Stran z blogi je razdeljena tako, da so v skrajnem levem stolpcu izpisani zaznamki, ki so jih uporabili pisci blogov. Osrednji del zavzemajo zadnji vpisi blogerjev (VIP, RTV in vaši blogi). Desno zgoraj je spisek vseh piscev, razdeljenih po skupinah, pod njim pa še pet najbolje ocenjenih blogov, koledarček in še povezava za dodajanje novih blogov.


Dodajanje bloga

Nov zapis se ustvarite tako, da se izberete možnost Ustvarite nov zapis. Vsakemu dnevniku je treba vpisati naslov in izbrati zaznamek (ali več zaznamkov), v okno pod njim pa se vnaša dnevniški zapis. Pri vnosu zapisa so možnosti (Okrepljeno, Poševno, Podčrtano) za oblikovanje teksta. Tekst, ki ga želite oblikovati, morate najprej označiti, nato pa pritisniti na želeno tipko za oblikovanje. Za dodajanje povezave prav tako najprej izberete tekst, za katerega hočete, da kaže na povezavo. Nato pritisnemo gumb "Povezava" in odpre se vam novo okence, v katerega vpišete želeno povezavo. V primeru, da se vam okno za vpis povezave ne odpre, se bo v oknu z blogom samodejno ustvarila povezava na RTV blog, ki zgleda takole: [url=''blog'']. V tem primeru je treba povezavo vpisati znotraj narekovajev (nadomestite blog z vašo povezavo).
Vsakemu blogu je mogoče dodati tudi slike ("Dodaj sliko") in videoposnetke ("Video"), ki se dodajajo s klikom na gumb. Slike se dodajajo iz albumov, ki jih je objavil avtor. Več o tem si lahko preberete v navodilih za delo s slikami. V kolikor slike v blog ne boste vnesli, se bo v blog samodejno prenesla slika iz osebne izkaznice. Po kliku na gumb "Video" se vam odpre novo okence, v katerega vpišete spletni naslov videa (podprti so GoogleVideo, YouTUBE in Mojvideo.com). V primeru, da se vam okno za vpis povezave do videa ne odpre, se bo v oknu z blogom samodejno izpisalo: "[video]povezava_do_videa[/video]". V tem primeru je treba tekst "povezava_do_videa" nadomestiti s spletnim naslovom videa.

Preden avtor blog objavi, po želji obkljuka še okno "Vsak komentar mora biti odobren", če želi imeti možnost, da sam odobri komentarje, ki jih na njegov blog pišejo uporabniki. Če avtor to možnost obkljuka, pomeni, da ne bo mogoca objava nobenega komentarja, dokler tega sam ne odobri. Če te možnosti ne obkljuka, lahko vsak komentira njegov zapis, ki bo objavljen brez dovoljenja avtorja bloga. Prav tako je mogoče izbrati možnost "Obvestilo o komentarjih na elektronsko pošto:", kar pomeni, da bo avtor o vsakem komentarju obveščen na elektronski naslov, ki ga je navedel ob registraciji.
Ko je avtor bloga z zapisanim zadovoljen, klikne na možnost "Vnesi", in spletni dnevnik je objavljen.


Popravljanje bloga

Če bo avtor želel zapis pozneje še popravljati, bo odprl želeni blog, izbral možnost "Uredi" in znova se mu bo odprlo okno z njegovim zapisom, ki ga lahko poljubno popravlja in dopolnjuje. Prav tako je mogoče zamenjati ali pobrisati sliko. Ko je s popravljenim zapisom zadovoljen, znova klikne možnost "Vnesi", in objavljena je popravljena različica bloga.


Komentarji

Komentarje lahko dodaja vsak prijavljen uporabnik, tudi pisec blogov sam. Če je avtor bloga obkljukal možnost "Vsak komentar mora biti odobren", se mu ob vsakem komentarju pojavijo tri možnosti: "Odstrani", "Prikaži" in "Skrij". Možnost, za katero se avtor bloga odloči, obkljuka, in šele ko (če) obkljuka možnost "Prikaži", je komentar viden tudi drugim obiskovalcem strani. Komentarje, ki so prikazani, lahko avtor tudi pozneje skrije.


Ocenjevanje blogov

Vsak posamezen blog se da tudi ocenjevati. Pet nepobarvanih zvezdic je prikazanih ob vsakem blogu, bralec pa oceno določi s klikom na zvezdico. Če želi na primer dati oceno 4, klikne na 4. zvezdico z leve. Končna ocena bloga je skupek vseh posameznih ocen. Vsak blog je z enega računalnika mogoče ocenjevati le enkrat. Oceno lahko uporabnik pozneje spremeni s pritiskom na poljubno zvezdico. Ocena izgine in uporabnik lahko oceni znova.


Blogi enega avtorja

Vsak blog je zapis sam zase. Kdor želi videti vse zapise enega avtorja, si ga izbere v desnem seznamu avtorjev blogov ali pa pri posameznem blogu klikne na ime avtorja. V tem primeru se spletni dnevniki prikažejo po vrstnem redu vnosa (najnovejši na začetku).


Zaznamki

Vsak blog je lahko povezan s poljubnim številom zaznamkov, ki so uporabnikom na voljo v stranskem bloku, levo od blogov. Zaznamek je beseda, ki označuje temo, o kateri je govor v zapisu. Klik na zaznamek uporabnikom prikaže vse zapise, ki imajo izbran ta zaznamek.


Blogajte o novici
Če želite blogati o novici z portala RTVSLO, kliknite na povezavo »Blog« v bloku »Dodaj v«, ki se nahaja na desni strani novice. V obrazcu za dodajanje novega bloga boste videli nov blok »Blogate o novici« z naslovom novice in kratko vsebino.
Po objavi bloga se bo novica izpisala v bloku, v desnem zgornjem kotu bloga.


Osebna izkaznica
Znotraj vašega bloga je desno zgoraj vedno prikazano okence "O avtorju". Uporabniki si s klikom nanj lahko ogledajo podatke, ki ste jih vpisali o sebi. To je vaš profil, do katerega sami dostopate s klikom na "MOJ PROFIL" v levem okencu. Lahko si ogledate še navodila za urejanje profila.

 

 


 


Popotnik

 


Popotnik vam omogoča nalaganje slik, GPS sledi in urejanje podatkov o vaših potovanjih.

Prijava
Pred prvo prijavo se je potrebno registrirati. Če ste že registriran uporabnik, ponovna registracija ni potrebna. Prijavite se zgoraj desno na glavnem portalu (www.rtvslo.si), v oknu z naslovom MOJ RTV.

 

Prva stran
Prva stran vsebuje sezname potopisov. Prikazani so zadnji vnosi, najbolj brani potopisi ter potopisi, ki so najbolje ocenjeni. Potopise lahko iščete tudi z vnosom ključnih besed v polje "Iskanje".

 

Potopis
Na zgornjem delu strani so prikazani osnovni podatki o potopisu: avtor in naslov potopisa, datum vnosa ter število vnosov in slik. V zgornjem desnem kotu sta prikazani skupna ocena potopisa in ocena, ki ste jo dali sami. Potopise lahko ocenjujete s klikom na zvezdice (ocenjujete lahko z ocenami od ena do pet). Za ocenjevanje morate biti prijavljeni.
Na časovnici potopisa so označeni vnosi, iz katerih je potopis sestavljen. S klikom na vnos (ali puščici naprej in nazaj) se lahko premikate med posameznimi vnosi.
Poleg opisa je prikazan manjši zemljevid, ki prikazuje potek potovanja na satelitskih posnetkih. Pod zemljevidom se nahaja ikona, ki vodi do povečanega in interaktivnega zemljevida. V spodnjem delu je seznam izbranih slik, pod njimi pa seznam potopisnih vnosov. S klikom na povezavi "Prikaži vse" lahko seznama še razširite.

 

Potopisni vnos
Vsak potopis je sestavljen iz več vnosov. Vnos predstavlja posamezen del potovanja ali zanimivejši postanek tekom potovanja. Vsak vnos ima svoj opis, čas in geografsko lokacijo. Pri ogledu vnosa se zemljevid samodejno pomakne tako, da je lokacija vnosa v središču zemljevida. Poleg vnosa se vedno prikažejo fotografije, ki so bile posnete od časa dotičnega vnosa do časa naslednjega vnosa.

 

Galerija
V seznamih slik se s klikom na pomanjšano sliko prikaže galerija. Galerija se razteza čez celotno okno brskalnika. V galeriji so prikazane vse slike, ki so bile pred tem vidne v seznamu.
V spodnjem delu galerije se nahaja orodna vrstica, ki omogoča premikanje med slikami, animirano predvajanje slik, pošiljanje slike po e-pošti in povezavo do slike v polni velikosti. Pri pošiljanju slike po e-pošti se v sporočilo doda pot do slike. Če želite namesto tega sliko pripeti sporočilu, uporabite funkcijo povezave do slike in sliko najprej shranite na svoj računalnik.
Galerijo zapremo s klikom na sliko ali na zadnji gumb v orodni vrstici.

 

Zemljevid
Potopis lahko pregledujemo tudi na interaktivem zemljevidu. Na levi strani je orodna vrstica, ki omogoča premikanje po zemljevidu ter približevanje in oddaljevanje pogleda. Zemljevid lahko prosto premikate tudi z miško (pri tem morate držati levi gumb pritisnjen).
Zemljevid ima tri različne načine pogleda, ki jih lahko spreminjate s pomočjo gumbov v desnem zgornjem kotu -- "Map" za vektorski zemljevid, "Satellite" za satelitske posnetke, ter "Hybrid", ki predstavlja kombinacijo teh dveh.
S klikom na potopisni vnos na zemljevidu se prikaže brskalnik. Ta omogoča hkratni ogled zemljevida, slik in opisov. Spodnji orodni vrstici omogočata premikanje med slikami oziroma vnosi. S klikom na sliko v sredini brskalnika se prikaže galerija slik celotnega potovanja.

 

Dodajanje potopisa
Nov potopis dodate s klikom na povezavo "Dodaj potopis". Vsakemu potopisu je potrebno določiti naslov (npr. "Potepanje po Indoneziji"), lahko pa mu določite še kratek opis. Povezava "Naprej" vodi v naslednji korak.
V drugem (neobveznem) koraku potopisu dodajate slike. S klikom na gumb Browse (Brskaj) izberite sliko, ki jo želite dodati. Ob dodajanju slike se v naslednji vrstici pojavi nov vnos za dodajanje slik, kjer lahko postopek ponovite. V primeru napake lahko sliko odstranite s klikom na povezavo "Odstrani". Za dodajanje večjega števila slik predlagamo uporabo aplikacije Popotnik. Slike lahko potopisu dodate tudi naknadno.
V naslednjem (neobveznem) koraku lahko potopisu dodate GPS sledi. GPS sled je dnevnik, ki ga shranjuje večina GPS sprejemnikov. Če GPS sprejemnika nimate, ali med potovanjem niste shranjevali zapisa, lahko ta korak izpustite. GPS sled lahko potopisu dodate tudi naknadno. Popotnik bo skušal sam določiti format GPS sledi v vnosnem polju "Format GPS datoteke". Če se format ne ujema z vašo sledjo, lahko tega določite tudi sami.
S klikom "Naprej" se bodo datoteke začele prenašati na strežnik. Dolžina tega postopka je odvisna od hitrosti vaše medmrežne povezave in količine podatkov. Po končanem postopku se boste znašli na strani za urejanje potopisa.

POZOR! Vsak potopis, ki ste ga dodali na novo, je prednastavljeno dostopen samo vam (Dostopnost: zasebno). Če želite, da ga vidijo tudi ostali, je potrebno v načinu urejanja spremeniti dostopnost v javno (glej naslednjo točko).

 

Urejanje potopisa
Potopise, ki ste jih vnesli pod vašim uporabniškim imenom, lahko tudi urejate. Na strani s potopisom, ki ga želite urediti, kliknete na enega od gumbov "Uredi", ki se nahajajo na desni. Urejanje je razdeljeno na več zavihkov: Opis, Vnosi, Slike in Sledi.
V zavihku Opis lahko spremenite naslov potopisa, kratek opis, daljši opis, ter dostopnost potopisa. Na tem mestu lahko tudi zbrišete celotni potopis s klikom na "Zbriši potopis". Ko ste s spremembami zadovoljni, kliknite gumb "Shrani potopis".
V zavihku Vnosi lahko urejate potopisne vnose. Povezava "Dodaj nov vnos" omogoča kreiranje novega vnosa. Tu določite naslov vnosa, datum, opis in lokacijo. Lokacijo lahko vpišete sami, ali pa si pomagate s pomočjo gumba "Spremeni lokacijo". Nov vnos shranite s klikom na gumb "Shrani", ki se nahaja desno zgoraj.
Če kliknete na enega od potopisnih vnosov, se bo ta obarval, aktivirali pa se bodo gumbi "Združi s predhodnim vnosom" (če ste izbrali prvi potopisni vnos bo ta gumb ostal onemogočen), "Razdeli vnos" in "Uredi". S klikom na prvega boste izbrani vnos združili s predhodnim, s klikom na drugega boste razdelili vnos na dva dela, s klikom na tretjega pa se bo prikazal vmesnik za spreminjanje podatkov vnosa, kjer lahko spremenite naslov, datum, opis in lokacijo.
V zavihku Slike lahko urejate in dodajate slike. Slike so označene z obarvanimi trakovi glede na pripadnost posameznim potopisnim vnosom. Če želite katero od slik urediti, jo morate najprej označiti s klikom. Izberete lahko tudi več slik. Zaporedne slike označite tako, da kliknete na prvo sliko, ter nato na tipkovnici pritisnete in držite tipko "Shift" in kliknete na zadnjo sliko, ki jo želite izbrati. Posamezne slike lahko dodajate v izbor tako, da na tipkovnici pritisnete in držite tipko "Ctrl" in klikate po slikah. Če je izbrana vsaj ena slika, se bodo poleg gumba "Dodaj" aktivirali še ostali gumbi:

 

  • S klikom na gumb "Dodaj" lahko dodajate nove slike.
  • S klikom na gumb "Prikaži" se bo odprla galerija z izbranimi slikami.
  • S klikom na gumb "Izbriši" boste izbrisali izbrane slike iz potopisa.
  • S klikom na gumb "Rotiraj" boste obrnili izbrane slike bodisi v levo ali v desno.
  • S klikom na gumb "Dodaj/Odstrani iz izbranih slik" boste dodali oziroma odstranili slike iz seznama priljubljenih slik. Ta seznam je prikazan na prvi strani potopisa.
  • Pod "Urejanje časa" se nahajajo operacije za nastavitev ali popravljanje časa nastanka izbranih slik.

 

Če imate izbrano le eno sliko, bo aktiven tudi gumb "Uredi" desno zgoraj. Ta vodi na vmesnik za spreminjanje naslova slike, datuma, ter lokacije. Tudi tu si lahko pri določevanju lokacije pomagate s čarovnikom.
V zavihku Sledi lahko dodajate in brišete GPS sledi. Na podlagi GPS sledi zna Popotnik avtomatiko locirati posnete fotografije, poleg tega pa jih tudi avtomatsko razporedi na vnose potopisa. To zelo olajša urejanje potopisa, zato na potovanjih priporočamo uporabo GPS sprejemnika.
Obstoječe GPS sledi so prikazane v tabeli. Izbrane GPS sledi se obarvajo; aktiviral se bo tudi gumb "Izbriši sled". S klikom na "Dodaj GPS sledi" pa lahko dodate eno ali več novih sledi.

 

Čarovnik "Nastavi lokacijo"
Čarovnik za nastavljanje geografske lokacije deluje v štirih načinih:
1. Iskanje kraja po imenu V tem načinu lahko poiščete lokacijo vnosa po geografskem imenu, npr. "Maribor". Izpisali se bodo vsi zadetki iz baze svetovnih geografskih imen. Če zadetek izberete v seznamu na levi, se bo ta pokazal na zemljevidu. Z gumbom "Končaj" izbiro potrdite.
2. Izbira lokacije na zemljevidu
V tem načinu izberete lokacijo s klikanjem po zemljevidu. Izpisali se bodo vsi zadetki iz baze svetovnih geografskih imen, ki so po lokaciji blizu mesta klika. Če zadetek izberete v seznamu na levi, se bo ta pokazal na zemljevidu. Z gumbom "Končaj" izbiro potrdite.
3. Izbira lokacije na GPS sledi
Ta način je omogočen samo, če ste potopisu dodali GPS sled. Po delovanju je podoben načinu 2, vendar je tokrat iskanje omejeno na lokacije, ki se nahajajo na GPS sledi.
4. Avtomatsko določanje lokacije
V tem načinu bo Popotnik avtomatsko izbral lokacijo vnosa ali fotografije. Pri tem si pomaga z GPS sledjo in z zapisi GPS-EXIF v JPEG slikah. Ta način uporabljamo v primerih, ko smo avtomatsko porazdelitev vnosov začeli spreminjati, pa jo želimo kasneje vrniti v prvotno stanje.

Kazalo