Po zaprtju balkanske begunske poti na začetku lanskega leta so v Srbiji obtičali številni prebežniki. Foto: Reuters
Po zaprtju balkanske begunske poti na začetku lanskega leta so v Srbiji obtičali številni prebežniki. Foto: Reuters
Hrvaška policija
Hrvaška policija preverja okoliščine vstopa Iračana v državo. Foto: EPA

Hrvaška policija je demantirala, da je šlo za otroka, in sporočila, da gre za tujega državljana brez dokumentov. Kot so sporočili, gre za 21-letnega prebežnika, ki jo po rodu Iračan.

Fant je potoval pod avtobusom hrvaškega prevoznika Čazmatrans, odkrili pa so ga blizu Ivanić Grada, okoli 40 kilometrov od Zagreba. V omenjenem podjetju so sporočili, da je fant v Beogradu zlezel pod avtobus in se z obema rokama in nogama prijel za os, ki združuje zadnji dve kolesi.

"Tako se je držal neverjetnih pet ur," je dejal Dražen Pavlović iz Čazmatransa. Ne gre za prvi primer, je dodal. Podobnega so nedavno zaznali na liniji med Podgorico in Dubrovnikom.

Odkrili so ga po hrupu
Eden od potnikov na avtobusu je dejal, da so prebežnika odkrili po hrupu pod avtobusom. "Nekje pred Ivanić Gradom smo slišali močno razbijanje pod avtobusom. Najprej nekoliko šibkejši, potem pa vse glasnejši zvok. Takoj ko se je avtobus ustavil, je mali ves umazan zlezel izpod avtobusa pri kolesih. Opotekal se je, bil je vidno v šoku," je dejal Anđelko Nežić.

Ker je bil prebežnik suh in nižje postave, so potniki ocenili, da gre za 12-letnega fanta, ter mu kupili vodo in hrano, nato pa ga je odpeljala hrvaška policija.

Policija je še sporočila, da je bila slepemu potniku nudena zdravniška pomoč in da ni dobil nikakršnih poškodb. Policija še preverja okoliščine, v katerih je Iračan prišel na Hrvaško, so pa kasneje sporočili, da je Iračan trenutno v tranzitnem centru v Tovarniku ob meji s Srbijo. Kot so dodali, so sprožili postopek njegove vrnitve v Srbijo v skladu s sporazumom med Zagrebom in Beogradom.

Po zaprtju balkanske begunske poti na začetku lanskega leta so v Srbiji obtičali številni prebežniki. Po najnovejših podatkih jih je tam še okoli 4.500, ki želijo nadaljevati pot na zahod in sever Evrope.