4. julija pred 238 leti je 56 posameznikov podpisalo deklaracijo o neodvisnosti. Foto: MMC RTV SLO
4. julija pred 238 leti je 56 posameznikov podpisalo deklaracijo o neodvisnosti. Foto: MMC RTV SLO
David Berger je svoj govor sklenil z zdravico "vrednotam, ki nas združujejo: na demokracijo, blaginjo, pravico in svobodo". Foto: MMC RTV SLO
Slovensko himno je odpela še ne 18-letna Demetra Malalan. Foto: MMC RTV SLO
Lansko južnjaško obarvano pogostitev so letos zamenjale medene mesne kroglice in meso na žaru, krompirjeva solata, zeljnata solata, makaroni in sir, riž s fižolom in klobaso, koruzno pecivo ter breskov drobljenec. Foto: MMC RTV SLO
ZDA praznujejo obletnico neodvisnosti

Točno ob 19.30 je na oder prikorakala častna garda ameriških marincev, le pet minut pozneje pa se je oglasila ameriška himna, ki ji je sledila še slovenska – tokrat v izvedbi kot breskov drobljenec, ki so ga stregli, sladke Demetre Malalan.

Tudi povabljenci so bili sami stari znanci tovrstnih sprejemov ameriškega veleposlaništva, ki se vedno potrudi, da v prijetnem vzdušju Križank ob roštiljadi, zeljnati solati, makaronih in siru, torti v obliki ameriške zastave ter Jacku združi vse od Janeza Bogataja do Lada Leskovarja, od Mateja Tonina, do Senka Pličaniča, od nepogrešljivih brezimnih zvezdic slovenskih družabnih dogodkov, do Antona Beblerja, ki mu je verjetno še od let, preživetih v ZDA, ostalo, da se med ameriško himno roka položi na srce.

"Mussomeli ni persona non grata"
Samo nekaj je bilo letos očitno drugače – slavnostnega govora ni imel ameriški veleposlanik v Sloveniji, nemalokrat kontroverzni Joseph Mussomeli, ampak njegov vršilec dolžnosti David Burger. "Naj najprej odgovorim na vprašanje, ki mi ga je danes zastavilo že približno sto ljudi: "Kje je Joe?" Vem, da ste nekateri upali, pa vendar vas moram razočarati – ne, Joe ni bil razglašen za persono non gr. Še vedno je ameriški veleposlanik v Sloveniji, trenutno pa v Washingtonu predseduje odboru zunanjega ministrstva, ki odloča o napredovanju najbolj izkušenih ameriških diplomatov," je Burger pomiril zbrane.

In čeprav v. d. ni nadaljeval v tonu, kot smo ga od (dolgo)jezičnega Mussomelija vajeni (ta je lani denimo postregel s humornim seznamom desetih stvari, ki se jih je naučil v Sloveniji, nato pa pri primerjavi proslav ameriškega dneva neodvisnosti s precej bolj komornim slovenskim "udaril" z izjavo, da smo Slovenci državo dobili prelahko), to ne pomeni, da se je političnim temam popolnoma ognil.

Kaj so interesi ZDA v Sloveniji?
"V letu svojega službovanja v Sloveniji sem opazil veliko napačnih predstav o tem, kaj zares je ameriška politika v Sloveniji. Torej, kaj so interesi Amerike v Sloveniji? Zelo preprosto: kot članica Nata in EU-ja je Slovenija zavezana k najvišjim standardom demokratičnih vrednot in gospodarskih priložnosti za vse državljane. Slovenija je s članstvom v EU-ju in Natu obljubila, da bo ta načela podpirala po vsem svetu. Naš diplomatski dialog zato poteka na višji ravni."

Konkretno: "Ni vprašanje, ali Slovenija podpira demokracijo v Ukrajini, Siriji, ali Južnem Sudanu. Vprašanje je, kako našo skupno učinkovitost za doseganje teh ciljev čim bolj povečati. Zaradi tega je članstvo Slovenije v Natu in EU-ju tako pomembno. Članstvo v teh ključnih organizacijah vas dela večje, kot ste. V svetovnem merilu ste učinkovitejši in na svetovnem parketu imate močnejši glas."

Kot ameriške interese v Sloveniji je Burger navedel, da si ZDA želijo, da bi Slovenija dosegla "svoj polni gospodarski potencial v evroobmočju - da bi bila Slovenija stabilna in uspešna in bi tako lahko izpolnila svoje obveze v Natu in EU-ju". "In na osnovi tega lahko opredelimo določena področja, za katera upamo, da jih bodo vsi Slovenci videli kot prednostna. Ta priporočila smo pripravili kot prijatelji, ampak tudi - če sem odkrit - ker so v našem interesu."

Za privatizacijo
In v. d. veleposlanika ni skrival, kako točno si Američani predstavljajo ekonomsko podobo Slovenije, ki si jo želijo videti kot "cvetočo in stabilno zaveznico": "Kljub nedavni novici, da je Slovenija počasi na poti iz recesije, še vedno ostaja dejstvo, da imate ekonomski model, značilen za svet v sredini prejšnjega stoletja. Dogodki v zadnjih šestih letih so pokazali, da ta model ni vzdržen. Slovensko gospodarstvo je praktično nadzorovano od države /…/ Privatizacija ne predstavlja edinega odgovora na izzive, prav tako pa ni nevaren tuj projekt, katerega namen je izropati slovenska podjetja in njihove vire."

Burger sicer ni namigoval, koga naj Slovenci 13. julija volimo, da bodo ti ameriški strateški cilji izpolnjeni, pa tudi v pogovoru za MMC je dejal, da upa zgolj, da bodo Slovenci šli na volišča in da bomo dobili dobro in stabilno vlado. Na naše vprašanje, ali se mu zdi, da je modro, da se v svojih govorih ameriški veleposlaniki dotikajo slovenskih političnih tem, pa: "Mislim, da to ni problematično, mi si samo želimo jasno poudariti naša stališča, ki se dotikajo gospodarstva."

Burger bo sicer 4. julij, ki v ZDA velja za največji praznik, družinski praznik, ki ga po celotni državi preživljajo ob piknikih, paradah in ognjemetu, preživel na pikniku, ki ga danes prireja ameriška gospodarska zbornica v Ljubljani, zvečer pa bo obiskal koncert z grammyjem nagrajenega ameriškega džezista Gregoryja Porterja v Križankah.

ZDA praznujejo obletnico neodvisnosti