Varnost pred sodiščem v mestu Minja je močno poostrena. Foto: Reuters
Varnost pred sodiščem v mestu Minja je močno poostrena. Foto: Reuters
Smrtne obsodbe za Muslimansko bratovščino

Sodišče v mestu Minja, ki je od Kaira oddaljeno 240 kilometrov, je 529 članov Muslimanske bratovščine spoznalo za krive obtožb, povezanih z nasiljem na protestih, ki so izbruhnili avgusta lani po odstavitvi predsednika Mohameda Mursija in ki so med drugim terjali življenje policista. 17 obtožencev je sodišče oprostilo obtožb.

Od vseh obsojenih jih je 153 v priporu, drugi pa so na begu. Sodba še ni pravnomočna, pričakovati pa je, da se bodo zagovorniki obsojenih na obsodbo pritožili.

V največji proces v državi vključenih 1.200 Mursijevih podpornikov
Tokratna sodba je del širšega sodnega procesa, največjega v državi, ki se je začel v soboto in ki vključuje skupno več kot 1.200 Mursijevih podpornikov. Sodišče je razsodbo za prvo skupino sprejelo po le dveh obravnavah, skupini preostalih približno 700 obtožencev pa bo začelo soditi v torek.

Muslimanska bratovščina teroristična organizacija
Mursija, prvega demokratično izvoljenega predsednika Egipta, je vojska odstavila julija lani po množičnih protestih proti njegovi vladavini. V nasilju po Mursijevi odstavitvi je bilo ubitih več sto njegovih privržencev, več tisoč pa so jih strpali v zapore.

Egiptovska vlada je decembra lani Muslimansko bratovščino prepovedala in jo razglasila za teroristično organizacijo.

Smrtne obsodbe za Muslimansko bratovščino